Get Adobe Flash player

Blagdan knjige uz stotu obljetnicu rođenja fra Celestina Tomića

 
 
U spomen na stotu obljetnicu rođenja prof. dr. fra Celestina Tomića, na zagrebačkom Svetom Duhu, priređen je 'Blagdan knjige'. Organizatori događaja bili su Veritas – Glasnik sv. Antuna iz Zagreba, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i crkveni izdavač – Kršćanska sadašnjost.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Celestin_Tomi%C4%87.jpg/220px-Celestin_Tomi%C4%87.jpg
Nakon uvodnih pozdrava dr. fra Marija Cifraka, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, dr. Stjepana Brebrića, direktora Kršćanske sadašnjosti i fra Josipa Blaževića, glavnog urednika Veritasa, u obliku razgovora s autorima predstavljena su djela: Dr. Celestin Tomić (Ljudevit Maračić, monografija), Jehovini svjedoci (Celestin Tomić, posmrtno) i Osluškujući Božju Riječ (Ivan Karlić, homilije). Treća knjiga u nizu 'Profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu' posvećena je prof. dr. Celestinu Tomiću u prigodi stote obljetnice rođenja, a napisao ju je Tomićev franjevački brat fra Ljudevit Anton Maračić.
 
Fra Celestin Tomić rođen je 6. listopada 1917. godine u Visu. Nakon završene osnovne škole u rodnom Visu, 1929. godine ušao je u sjemenište franjevaca konventualca u Ptuju. U novicijat franjevaca konventualaca u Zagrebu ušao je 1934. godine. Privremene zavjete položio je 20. kolovoza 1935. godine, a svečane 13. listopada 1938. godine. Za svećenika je zaređen 19. prosinca 1942. godine u Rimu. Teološki fakultet pohađao je u Zagrebu od 1937. do 1941. godine, zatim na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure, Seraphicumu u Rimu. Lincentiae gradum (magisterij) u teologiji postigao je 14. srpnja 1943. Doktorirao je na Seraphicumu 19. listopada 1945. godine. Na Visokoj bogoslovnoj školi u Splitu od 1947. do 1953. godine predavao je Sveto pismo, Stari i Novi zavjet i biblijske jezike, a potom je 1953. godine premješten u Zagreb, te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu predavao biblijske jezike, hebrejski, grčki i latinski. Opći i posebni uvod u Sveto pismo predavao je od 1953. do 1970., najprije kao asistent pri katedri Svetoga pisma Starog zavjeta, zatim od 15. studenoga 1976. kao izvanredni i od 6. listopada 1979. g. kao redoviti profesor.
 
Obnašao je službe prodekana u akademskoj godini 1977/78. i od 1982. do 1986., zatim dekana od 1972. do 1982. i od 1986. do 1988. godine, kad je umirovljen. Osim djelatnosti na KBF-u u Zagrebu dr. Tomić predavao je biblijske predmete i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, na odjelu Obiteljskog instituta od 1970., i na Odjelu za kršćanski nazor od 1971. i na samom Filozofsko-teološkom institutu od 1976. pa sve do 1994. godine. Fra Celestin napisao je mnogo knjiga biblijskoga i duhovnog sadržaja, među kojima se posebno ističu dva niza. U Biblijskom nizu „Povijest spasenja“, u 15 knjiga (9 Stari zavjet, 6 Novi zavjet) protumačio je cijelu Bibliju. U nizu „Stol riječi“ u 6 knjiga protumačio je sva svagdanja čitanja koja se čitaju na misama tijekom crkvene godine, te nedjeljne i blagdanske biblijske tekstove crkvenih godina A, B i C. U hrvatskom prijevodu Biblije autor je uvoda i napomena uz mudrosne knjige Starog zavjeta. Dr. Tomić načinio je i biblijsku reviziju prilikom izdanja Novog Zavjeta u redakciji Bonaventure Dude i Jerka Fućaka (Zagreb 1973.), te biblijsku reviziju svih hrvatskih lekcionara.
 
U Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca obavljao je više službi: definitor temporaneus Dalmatinske kustodije od 1950. do 1953.; definitor temporaneus Zagrebačke kustodije iste Provincije od 1953. do 1965.; magister klerika od 1954. do 1968., general Reda franjevaca konventualaca o. Bazilije Heiser 8. listopada 165. godine proglasio ga je magistrom svete teologije i umjetnosti, a 10. svibnja 1967. dobio je naslov definitor perpetuus ac Pater Provintiae. Službu definitora Provincije obnašao je u više navrata, a u posljednjem mandatu (od 1989. do 1992.) bio je vikar Provincije. Fra Celestin Tomić bio je član uredničkog vijeća Veritas. Fra Celestin bio je i veliki štovatelj i vrsni poznavatelj života i rada nadbiskupa i mučenika, blaženoga Alojzija Stepinca. Kao teolog i peritus (stručnjak) imenovan je od zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, za kauzu beatifikacije sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca. U sklopu te dužnosti predao je vota za gotovo sve knjige i arhivsko gradivo, te bio član povijesne komisije. U Rimu je proveo dvije godine kao iudex ex officio u pripremi tzv. Informatio u istoj kauzi. Jedno od posljednje objavljenih djela dr. Celestina Tomića je knjiga „Moć pisane riječi“ Blaženi Alojzije Stepinac i katolički mediji. Tu knjigu je u povodu 46. obljetnice smrti i 60. obljetnice procesa i osude bl. kardinala Alojzija Stepinca početkom veljače objavio Glas Koncila.
 
„Tajna zaljubljenosti jest drugovanje s Biblijom. Da ona ne bude knjiga među knjigama, nego doista Knjiga, Knjiga Isusa Krista, kako sam na početku rekao. Ljubav se rađa i produbljuje bliskošću, prisnošću, tako i ljubav prema Bibliji. Ona mora biti moja ljubav, moj najvjerniji prijatelj, zaručnica duše moje; moja Knjiga razmatranja, molitve, osobnog susreta s Gospodinom koji mi se objavljuje, moja najuzvišenija molitva. Čitanje Biblije mora biti molitva, razgovor s mojim Gospodinom. I naći ćemo u susretu s Isusom smisao svojeg života, riješit ćemo svoje životne probleme, naći spokoj i mir svojeg srca, radost i blaženstvo.“ (Iz intervjua koji je s o. Tomićem vodio fra Josip Blažević)
 
Djelo oca dr. Celestina Tomića „Jehovini svjedoci – nazivaju se, a nisu Kršćani“ nastalo je nakon što je autor kao suradnik Veritasa odgovarao na brojna pitanja čitatelja vezana uz život Jehovinih svjedoka. U ovoj knjizi opisan je i osobni susret oca Celestina s članovima ovog vjerskog pokreta. Otac Celestin Tomić u ovom djelu ne upušta se toliko u polemiku s Jehovinim svjedocima koliko biblijsko- teološki produbljuje istine katoličke vjere prema 12 članaka Apostolskog vjerovanja, zbog čega ova knjižica može poslužiti i za bolje osobno razumijevanje Apostolskog vjerovanja, što ga je autor u ovome djelu biblijski potkrijepio.
 
Poznati franjevac i profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu o. dr. Ivan Karlić knjigu svojih homilija za aktualnu liturgijsku godinu B, „Osluškujući Božju Riječ“ je posvetio „vjernicima koji ustrajno, strpljivo i vjerno osluškuju Božju Riječ i njezino tumačenje na 'podnevnoj' svetoj misi na zagrebačkom Svetom Duhu“. Fra Ivan priznaje kako nikada nije ni pomislio da će svoje propovijedi objaviti u tiskanom izdanju. U uvodu, pak, navodi: „Pripremajući se kao mladi svećenik za jednu nedjeljnu propovijed, naišao sam na zbirku homilija jednoga dominikanskog propovjednika koji je u uvodu vrlo ozbiljnim riječima pozivao propovjednike da se ozbiljnije pripremaju za nedjeljne propovijedi i homilije, jer milijuni vjernika dolaze na svetu misu, slušaju Božju Riječ i svećenikove ili biskupove propovijedi, te imaju pravo čuti nešto što je dobro i ozbiljno pripremljeno, a ne 'priče i pričice'. Ostao sam fasciniran ozbiljnošću riječi nepoznatog mi dominikanca, također i njegovom hrabrošću da otvoreno progovori o pojavi koja se, nažalost, događa i među svećenicima ili biskupima, te njegovom iskrenom i bratskom pozivu na savjest i na odgovornost. Svakako su mi njegove riječi dale misliti...“ Navodeći da su sve propovijedi donesene u ovoj knjizi zaista i izgovorene na nedjeljnim misama, gdjekad neznatno izmijenjena, proširena ili skraćena, autor zaključuje: „Nastojao sam ovdje biti što je moguće konkretniji u promišljanu nad Božjom Riječi, jer smatram da cilj nedjeljnih propovijedi i homilija i jest nastojanje oko primjenjivanja Božje poruke u konkretnom življenju“.
 
Fra Ivan M. Lotar pročitao je određene odlomke iz spomenutih knjiga, a glazbenice Mirta Lice (harfa) i Tihana Golubić (flauta) umješno su stvarale glazbeni ugođaj prilagođen korizmenom vremenu.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Znamo da Andrej Plenković ne zastupa hrvatske interese. Čije interese zastupa?

Utorak, 18/09/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1145 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević