Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga fra Miroslava Modrića "Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič"

 
 
Predstavljanje knjige „Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič“ autora fra Miroslava Modrića održano je u srijedu, 30. listopada 2013. u velikoj dvorani franjevačkog samostana u Splitu na Trsteniku. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fra Ante Vučković, dr. sc. fra Domagoj Runje te prof. dr. sc. Josip Vrandečić. Kroz program je vodio prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić, a u glazbenom dijelu sudjelovali su franjevački bogoslovi. Knjiga je tiskana u izdanju nakladničke kuće Verbum i u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja-Split.
Ove knjige ne bi bilo da nije bilo ljudskog, vjerničkog i svećeničkog entuzijazma našeg fra Mire. Svakako da je dodatni motiv u nastajanju ove knjige bila i misao da se hrvatskoj čitalačkoj publici, na poseban način vjerničkom i hodočasničkom puku, ponudi dovoljno opsežan, informativan i stručan materijal, koji govori na produhovljen način o relevantnim mjestima i imenima svetopisamske povijesti. Imajući u vidu mali ili nedostatan broj djela koja nam upravo na hrvatskom jeziku rasvjetljuju tamu kojom je prekrivena daleka biblijska prošlost, možemo za ovo djelo reći da predstavlja značajan doprinos u teološkom i kulturnom sazrijevanju naše nacije, rekao je provincijal provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.
 
Autor desetljećima vodi grupe hodočasnika po zemlji o kojoj piše. Iz iskustva zna da se tek u živom dodiru sa zemljom i ljudima, sa sadašnjošću i prošlošću rađa zanimanje za dubljom spoznajom i probuđuje pitanja o Isusu po kome se za kršćanskog hodočasnika i naziva ova mediteranska zemlja", napisao je u recenziji knjigefra Ante Vučković koji je na predstavljanju govorio iz perspektive hodočasnika. Na početku je naglasio kako iznimno snažan utjecaj na hodočašće ima voditelj. Taj utjecaj može biti pozitivan i negativan. Voditelj može hodočašće pokvariti, pokazati zemlju u krivom svjetlu, ali s druge strane voditelj može otvarati oči, probuđivati interes i voditi ga. Za razliku od turista i turističkih putovanja, hodočasnik je na hodočašću u potrazi za susretom sa Svetim. U toj potrazi ako se voditelj ne snalazi, hodočasnik je izgubljen ili kao da slijep hoda po nepoznatoj zemlji. Zadatak je voditelja da ima oči za zemlju i srce za hodočasnika.
 
Fra Ante je posvjedočio kako je fra Miro otvarao oči hodočasnicima i imao srce za njih. Naime, hodočasnik na hodočašću otkriva velike nedostatke: ne poznaje povijest, ne zna čitati znakove vremena, ne zna čitati arheološke iskopine, ne zna jezik, ne zna dobro ni tekstove. Konačno otkrije da ne pozna dovoljno ni samoga sebe. Tu je uloga voditelja da otvara oči za ono što se činilo poznatim, ali je nepoznato. Knjiga fra Miroslava Modrića je pomoć na putu, pomoć u snalaženju jer se hodočašće iskustveni dio života, a knjiga je naknadno stjecanje znanja o doživljenome. Ova knjiga je veliki doprinos hrvatskoj hodočasničkoj kulturi kao i kulturi putovanja. Na kraju je fra Ante naglasio kako knjiga ima i franjevačku stranu jer su franjevci nedvojbeno stvorili sadašnji izgled Svete zemlje za hodočasnike.
http://verbum.hr/images/novosti/411_4_mega.jpg
Fra Domagoj Runjeje započeo svoje predstavljanje kako je jednom jedan mladić zamolio Svetoga Jeronima da mu sastavi popis knjiga koje bi trebao pročitati svaki školovan čovjek onoga vremena. Jeronim mu je uzvratio samo jednom rečenicom: „Čitaj Sveto pismo, a sve drugo radi Svetoga pisma“. Fra Domagoj je predstavljao knjigu fra Mire Modrića pod biblijskim vidom. Naglasio je da ova knjiga bez sumnje među svim drugim knjigama koje treba pročitati radi Svetoga pisma po svom sadržaju i obliku spada u one čija je veza sa Svetim pismom vidljiva na prvi pogled. Tu je od praktične važnosti pogotovo prilog pod naslovom Neki navodi Svetoga pisma uz pojedina mjesta, gdje se uz svako navedenom mjesto po abecednom redu navode neka biblijska mjesta gdje se dotično mjesto navodi. Tako čitatelj brzo i lako može mjesto koje posjećuje bilo fizički bilo u čitateljskoj mašti povezati s osobama i događajima koji su se dogodilo na dotičnom mjestu. Fra Domagoj je istakao kako ne zna koliko je to autor svjesno, no znakovita je činjenica da knjigu zaokružuju dvije zasigurno najznačajnije novozavjetne osobe, koje potvrđuju ovu koncepciju knjige. Prvi je Isus, a drugi Pavao koji je za sebe napisao „Tako sam od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio evanđelje Kristovo“ (Rimi 5,19), završio je fra Domagoj.
 
Fra Mirina knjiga „Sveta zemlja Isusova domovina“ prepuna je svih mogućih podataka o svetim mjestima koje sabire, ali uvijek tako da možemo uočiti njihov suodnos s Isusom Kristom, i to na dvojak način: ukoliko spaja svakoga kršćanina s Isusovom misijom ovdje, u svijetu, i u konačnoj domovini svih ljudi, u nebesima. I u samom naslovu i u sadržaju „Sveta zemlja Isusova domovina“ izražena je i osobitost knjige. Prije svega, Sveta zemlja je više-manje kršćanski izraz za posve određenu zemljopisnu, povijesnu i političku činjenicu. Istina, sam se naziv susreće u Svetom pismu (Zah 2,6 i 2 Mak 1,7), ali se tu točnije ne određuje. K tome, u starijim se biblijskim knjigama zemlja naziva po starosjediteljima – Kanaan, a onda po starim zavojevačima Filistejcima – Palestina. Danas pak, Sveta zemlja kao Isusova domovina, od godine 1948. označuje Izrael, ali i suvremenu Palestinu i velik dio države Jordana. Rado se produžuje i u Egipat u Nilovu Deltu i na Sinajski poluotok. No kako nas Isus ne zanima samo u svojoj suvremenosti nego i u svojoj povijesti, Sveta zemlja zapravo obuhvaća i cijelu staru Mezopotamiju, kao domovina Abrahama i prisilna domovina dvaju sužanjstava u Asiriji i Babiloniji – izraelskog i judejskog.
 
Ipak, Sveta zemlja kao Isusova domovina danas obuhvaća prvenstveno današnji Izrael s njegove tri pokrajine: sa sjevera Galileja, u sredini Samarija i na jugu Judeja s Negevom u produžetku. I taj je kraj Isusova domovina i u užem i širem smislu, ukoliko nas Isus ne zanima sam kao najvažnija osoba svete povijesti koju čitamo u Bibliji, nego je on – Isus – sadržaj cijele svete povijesti: i kao navještaj i kao događaj. I to i u svojoj i u našoj suvremenosti te kao njegovo i naše nebesko produženje. „Krist Isus jučer i danas isti je – i uvijek“ (Heb 13,8).
 
Sve je to sadržaj cijele knjige fra Miroslava Modrića. Negdje će to biti samo dio ili djelić, kada nam fra Miro otkriva ovu ili onu značajnu pojedinost koje knjige Starog i Novog zavjeta. Drugdje će to biti u velikim dijelovima, kao kad se zaustavlja u Nazaretu i Betlehemu, a osobito u Jeruzalemu i njegovoj okolici – to jest na mjestu rođenja, života i smrti i uskrsnuća Isusova. A budući da je Isus „propast i uzdignuće mnogima u Izraelu“ (Lk 2,34) važne su i sve situacije koje zbore o propastima, ali i uskrsnućima: jedne su i druge pisane „za nas“ – da nas odrvate od propati, prignu uskrsnuću u Isusu Kristu.
 
I istog se fra Mirina knjiga čita i prije i za vrijeme i poslije našeg hodočašća u Svetu zemlju. Ona nam, na svoj način progovara o Isusu Kristu koji je prvi i posljednji cilj svakoga našeg hodočašća, i materijalnog i duhovnog. I ovoj knjizi on je doživljen – u svoj poruci  svih mjesta – i kao navještaj i kao događaj, i svoj i naš sve do konačnoga događaja s njime u vječnom životu. Tome smjera cijela, vrlo opsežna i potanka, a opet tako prozračna knjiga fra Miroslava Modrića „Sveta zemlja Isusova domovina“. Ona jest hodočasnički vodič, kako joj i podnaslov kaže, ali je i mnogo više od toga.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Koga želite za predsjednika HDZ-a?

Utorak, 28/06/2016

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 951 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević