Get Adobe Flash player

Dječji dodatak i demografija

 
 
„U trenutku kada na svijetu prestane postojati grijeh pobačaja, prestat će svi zemaljski ratovi! Čovječanstvo, koje tada više ne će na svojoj savjesti nositi pečat toga zločina, radosno će težiti svojemu vječnomu cilju – stvaranju Otajstvenoga tijela Bogočovjeka Krista, kroz savršenstvo svojih udova. To će čovječanstvu darovati blagoslovljen mir, a svaki će čovjek proživjeti opći i individualni razvitak i duhovni procvat. Također, procvast će i plodom uroditi i njihovi poslovi kojima ne će ostvariti samo materijalna dobra, nego i svoju predanost Bogu!
https://i.ytimg.com/vi/m2o_zW1_MEI/maxresdefault.jpg
Porast novih, dobrih generacija, izmoljenih od Boga, voljenih od čestitih roditelja i od brojne obitelji, kao i pojava na zemlji brojnih vjerskih genija, a i drugih, bit će znak neba da sam ja - Bog, dao oproštenje za sve zločine počinjene na zemlji! Jer je pobačaj ravan zločinu bogomorstva! To su najgori grijesi koji moralno, fizički, duhovno i umno uništavaju ljudski rod. To su grijesi koji prizivaju Božju osvetu; grijesi koji čovječanstvu ne priskrbljuju samo neprestane ratove, nego i kaznu vječnoga prokletstva! Neka čovjek prestane griješiti čedomorstvom i bogomorstvom i Božji mir za kojim se tako čezne, nastanit će se zauvijek na zemlji!” (pater Marko Glogović, Bitno.net 5. veljače 2017.).
 
Ovo je Isusov odgovor, koji je dobila utemeliteljica Družbe sestara Presvete Duše Kristove, službenica Božja časna sestra Sofija Paula Tajber na 14. rujna 1953 godine. dok je molila pred Svetohraništem na pitanje: “Vječni naš Gospodine Bože! Reci na koji način možemo stati na kraj svim ratovima koji su odgovorni za takva uništenja na zemlji, koji uzrokuju grijeh i bijedu i patnje i koji uzalud troše neograničenu ljudsku energiju u tzv. borbi “za bolje sutra”? (isti izvor). Jasno kao dan; tj. kako se kod nas može razvijati demografija ili ikakav osptanak na ovim prostorima Lijepe naše ako se čine grijesi koji moralno, fizički, duhovno i umno uništavaju ljudski rod. Naš zakonodavac odnosno Zastupnički dom (Sabor) zastupa zakon po kojem se slobodno mogu ubijati nerođena djeca uz naplatu (plaćeno ubojstvo) i moralni pritisak na stručno medicinsko osoblje da to obavlja, tobože legalno, na klinikama jer je van klinika ilegalno - nestručno. A neka znaju, makar katolici, posebno oni u Saboru, da pobačaj znači i bogomorstvo. Otkud onda ideja o rastu demografije odnosno nataliteta pa i uz DD (dječji dodatak), ako se doslovno uništava ljudski rod? Možda DD i druge ekonomsko demografske mjere pojačavaju priziv na Božju osvetu!
 
Kao, recimo, iseljavanje iz Hrvatske, pogotovo iz slavonskog kraja, gdje je embrijocid (pobačaj) najizraženiji - najjači? Opet će netko pitati: pa zar treba zabraniti pobačaj? Kako bi netko mogao odgovoriti na ovo pitanje:reba li zabraniti ubojstvo čovjeka bilo koje dobi? Suvišno je jedno i drugo pitanje, jer postoji Kazneni zakon koji tretira ubojstvo čovjeka. Nerođeno dijete je čovjek pa neka isti Zakon treitira i tog čovjeka! Na Saboru je ili našim zastupnicima je samo da derogiraju postojeći zakon iz 1978. god-ine, tj. onaj koji dopušta ubijanje (pobačaj) nerođene djece. U tome je sva mudrost. Nikakav poseban zakon za pobačaj nije potreban. Opet će netko, „prepametan i pre-prehuman“ reći: a što sa silovanim trudnicama, zar one moraju roditi? Pitam: ako netko strada (nasilno) odnosno umre u prometnoj nesreći, zbog lude vožnje nekog pijanca (prometnog silovatelja), zar će iz obitelji stradalog istog ostaviti da istrune tamo gdje je i stradao, tj. ne će priznati tu nasilnu smrt i upriličiti dostojanstven pokop?
 
Dakle postoji “nasilno“ nastala smrt kao i „nasilan“ nastanak života. Kako se to može nekome svidjeti priznati smrt ali ne isto tako i život, tj. praviti se slijep ili glup? Na kraju, što nam je milije:„Porast novih, dobrih generacija, izmoljenih od Boga, voljenih od čestitih roditelja i od brojne obitelji, kao i pojava na zemlji brojnih vjerskih genija, a i drugih...“ ili daljnje uništavanje ljudskog roda pobačajem, iseljavanjem i ratovima te upadanje u vječno prokletstvo? Za ovo prvo se osobito zalaže pater Marko Kornelije Glogović, ili bolje rečeno on je razvio poseban apostolat za nerođenu djecu, a za očekivati je da će se i poneki biskup tu osobito istaknuti, makar kroz euharistijske kongrese kao nekoć nadbiskup Stepinac!? Toliko za početak ove 2018.!
 

Nikola Bašić, Vis

Njemačka Crkva je bahata

 
 
U svom reagiranju na moj tekst o generalu Praljku i uskrati služenja mise za njegovu dušu od strane jednog njemačkog biskupa, dragi i čestiti fratar Bože Vuleta pokušao je osporiti neke moje tvrdnje o Crkvi u Njemačkoj za koju tvrdim da je bezobrazno bogata i bahata. Prošle godine Katolička Crkva u Njemačkoj uprihodovala je rekordnih 6 milijardi eura, tako da trenutno na kontu ima 26 milijardi eura. Tu treba pribrojiti i milijarde koje ima u mirovinskom fondu i dionicama, kao i neizmjerno bogatstvo u nekretninama koje su joj stoljećima darivali plemići. Fra Bože kaže da je to 'navodno' bogata Crkva.
http://ais.badische-zeitung.de/piece/04/0b/7a/a9/67861161.jpg
Georg Gänschwein
 
Budući da fra Bože tvrdi da povezujem nepovezivo, evo što je u intervjuu za Schwäbische Zeitung od 17. 7. 2106. o 'nepovezivosti' rekao nadbiskup Gänschwein: 'Kako reagira Crkva kada netko ne plaća crkveni porez: Ekskomunikacijom. To je pretjerano, neshvatljivo. Mogu se postaviti u pitanje dogme i nitko neće biti izbačen iz Crkve. Možda je neplaćanje crkvenog poreza puno veći prijestup od osporavanja istina vjere? Dojam je da kada su u pitanju istine vjere, to nije toliko tragično, no kada je u pitanju lova, e s tim nema šale.' U tom kontekstu, njemački biskup povezuje nepovezivo: molitvu i presudu jednog suda, a ispred Isusa stavlja suca Agiusa koji je 'razvalio' ne samo Praljka, već i RH de facto proglasio agresorom i dijelom udruženog zločinačkog pothvata. Smiju li naši svećenici u Njemačkoj onda služiti misu za Domovinu ili za Tuđmana koji je, uz Praljka, na vrhu tog 'zločinačkog pothvata'? Logikom ovog biskupa: ne! Ova bezobrazno bogata Crkve je i bahata.
 
Papa Benedikt XVI., je prilikom svog posjeta Njemačkoj u propovijedi 22. 10. 2011. ukorio ovu Crkvu kako se posvjetovnjačila, kako se dodvorava modama, kao hladni birokratski aparat. Potom je u zadnjoj knjizi intervjua napao, kao neprihvatljivu, praksu izbacivanja iz Crkve zbog neplaćanja poreza. Budući da je Crkva u Njemačkoj, poslije države, najveći poslodavac, rekao je i da u njoj, kao u nekoj svjetovnoj firmi, vlada sindikalistički mentalitet pri čemu isti zaposlenici Crkve najviše pljuju po toj istoj Crkvi, osporavaju njen milenijski polog vjere. I zaključuje: 'To je velika opasnost za Crkvu u Njemačkoj... jer se institucija transformira u svjetovnu birokraciju... Žalosti me ta situacija, to preobilje novca...' Benedikt XVI. je pogriješio, trebao je reći 'navodno preobilje novca'.
 
A zašto je bahata? Nakon što je papa Benedikt ukazao na problem posvjetovnjačenja Crkve prepune novca i pretvaranje iste u poduzeće, direktor mjesečnika Stimmen der Zeit, isusovac Andreas Batlog, hvali minhenskog nadbiskupa Marxa jer je ignorirao papu koji lupeta i čije su riječi, papine, neobranjive. Ignorirati papu i istinu, da, to je bahatost. O teologiji ponešto znam. Zato jedino što me iskreno zabrinulo u reagiranju mog dragog fra Bože jest za teologa skandalozna činjenica da Katoličku crkvu interpretira ekonomskim i sociološkim kategorijama, Isusa ni ne spominje, pa nabraja sve što je kome dala i to naziva – humanitarnim djelovanjem!? Ajme!
 
Nije Crkva humanitarna organizacija i nevladina udruga, Crkva je sakrament (spasenja). To što (i) Crkva u Njemačkoj čini je poslanje, 'dužnost', na tragu onoga za što je Isus prolio krv, a ne eure ni dojčmarke, postavljajući kao vrhovni zakon Crkve spasenje duša prema jasnom kriteriju: 'Što učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste.'
 
Po 'ekleziologiji' mog fra Bože koji govoreći o Crkvi kroz prizmu 'humanitarnog djelovanja', a ne (nadnaravnog) spasenja, on svodi Crkvu na dobrotvornu zakladu, pa u tom smislu u izvoru joj može stajati i filantrop Bill Gates sa svojom zakladom. Isus je u takvoj humanitarnoj paradigmi suvišan. Za to ne morate studirati teologiju, dovoljno je otići na web stranice baš fra Božine Provincije Presvetog Otkupitelja i pročitati priču o onom siromahu koji je drugom, bosom siromahu, dao svoje cipele i potom se smrznuo i umro. Kada je došao na nebo vidio je da Isus nosi – njegove cipele.
 
One pak koji se javno razmeću svojim dobrotvorjem Isus naziva licemjerima koji su 'primili svoju plaću' (Mt 6, 1 – 4). U tom smislu, Crkva u Njemačkoj, kao i svaki kršćanin, kroz Isusovu optiku, pomažući drugima zapravo pomaže – sebi. Obuva cipele Isusu. Gates pak podiže spomenik samom sebi. No pustimo tu dosadnu teologiju i Isusa. Vratimo se sociologizmima. Ja sam također bio stipendist njemačkog Renovabisa. Jesam li zahvalan? Jesam. No kako je moj ćaća kroz 40 godina rmbačenja, kao i stotine tisuća Hrvata uredno uplaćivao Kirchensteur, nadam se da je i kardinal Marx zahvalan svim stotinama tisuća Hrvata koji su im punili i pune blagajne. Kao i prazne crkve. Takav stav prema sebi, dragi Bože, zove se – kolonijalni mentalitet. Iz poštovanja prema svim žrtvama rata, prema svom narodu u Hrvatskoj i BiH, iz poštovanja prema istini i krvarini svih naših branitelja koji su spasili BiH dok je Alija vikao 'ovo nije naš rat', mirne savjesti kličem: Živio Isus, dolje Bill Gates!
 

Ivica Šola, http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/agora/clanak/id/526394/crkvu-nije-utemeljio-bill-gates-vec-isus

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

 
 
U  Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u utorak 16. siječnja upriličeno je predstavljanje loga i gesla za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Na konferenciji su govorili članovi Počasnoga odbora: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) dubrovački biskup Mate Uzinić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. O nacionalnoj koordinaciji te o zavjetnoj spomen svijeći govorio je predstojnik Ureda za život i obitelj HBK Petar Hodžić.
https://susretobitelji.hr/images/headers/logo_exrt.jpg
Na Izvanrednom zasjedanju HBK održanom u siječnju 2010. Prihvaćena je inicijativa za organizaciju Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će  se održavati svako tri godine u organizaciji  HBK (Ureda HBK za život i obitelj) te (nad)biskupije domaćina. Prvi susret, pod geslom Zajedno u Kristu, održan je 5. lipnja 2011. na zagrebačkom Hipodromu pod predsjedanjem pape Benedikta XVI. Papa je tada pozvao obitelji da budu hrabre i da se odupru sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu konkretnog svjedočanstva. Pozvao je obitelj da se raduje majčinstvu i očinstvu ističući otvorenost života kao znak otvorenosti prema budućnosti.
Tema Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji bila je Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske, a održana je u Rijeci na Trsatu 19. travnja 2015. godine. Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, održat će se u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.
 
Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu se Splitsko-makarska nadbiskupija priprema za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. U okviru pripreme za ovaj veliki događaj, prošla godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a ova, svečanim proglasom na prvu nedjelju došašća, posvećena je majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji.
 
Nadbiskup Marin Barišić istaknuo je glavne karakteristike logotipa koji je izradila akademska umjetnica s. Zdravka Milić, a to su vjera, nada i ljubav. U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i troje djece.  Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva. Troje djece smješteni su unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledajući na svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama. U pozadini je konturama označena bazilika, nova crkva u Solinu u kojem će se održati Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Bazilika je također i simbol Crkve, majke kršćana. Rijeka ispod bazilike predstavlja rijeku Jadro, 'hrvatski Jordan', ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno i simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav. Geslo susreta Obitelj izvor života i radosti, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.
 
„Ovo nije samo crkveni događaj već radosni događaj za cijelo naše društvo“, rekao je nadbiskup Barišić izrazivši  nadu da će ovaj susret obitelji imati jak odjek u društvenoj javnosti sa željom da on bude povijesni susret koji će probuditi optimizam u našem društvu. Biskup Mate Uzinić zahvalio je splitsko-makarskom nadbiskupu na prihvaćanju organizacije ovoga važnog događaja, kao i lokalnim čelnicima na suradnji. Time susret obitelji prelazi okvire Crkve i obuhvaća cijelo društvo. Unaprijed je zahvalio obiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije na spremnosti da otvore vrata svojih domova obiteljima koje će doći iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Time će se dodatno stvoriti zajedništvo i povezanost od kojega će sve obitelji imati dugoročno korist. Biskup je zahvalio Uredima za obitelj svih biskupija u Hrvatskoj, kao i povjerenicima, koji će svojom zauzetošću pridonijeti organizaciji susreta. Pozvao je medije da prepoznaju cilj susreta obitelji, a to je pozitivna poruka o obitelji kao izvoru života i radosti. Svi govornici izrazili su nadu da će ovaj susret u Splitu i Solinu biti jedinstvo domaće i iseljene Hrvatske. Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji odlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.
 
Ona simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojem stoji, svojim znakovljem i izradom izražava vjeru  u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog  naroda i hrvatskih obitelji. Svijeća je zavjetna jer je uz nju obnovljen zavjet i hrvatskih katoličkih obitelji iz Nina kada je u sklopu proslave jubileja  Branimirove godine, spominjući se trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, prihvaćeno geslo Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu. Svijeća je zalog, jer ju je papa Benedikt XVI., na kraju euharistijskog slavlja u Zagrebu blagoslovio te povjerio hrvatskim katoličkim obiteljima da je nose na svoje buduće susrete. Svijeća se čuva u Mariji Bistrici, a 2. veljače 2018., na blagdan Svijećnice, bit će prenesena u katedralu Sv. Duje. Također, za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, izrađene su i prigodne  svijeće s logom susreta. Te svijeće će, na blagdan Svijećnice, biti upaljene na zavjetnoj spomen svijeći, te će biti poslane na svaku župu Splitsko-makarske nadbiskupije.
 
Pjesma Kristu vjerni zauvijek je trajno glazbeno obilježje nacionalnih susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Za Treći nacionalni susret se također pripremaju nova glazbena djela koja će ostati zapisana i izvođena na spomen ovog susreta.
 

Nives Matijević

Anketa

Mogu li rukometaši do zlata?

Nedjelja, 21/01/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 885 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević