Get Adobe Flash player
Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Politički fušerizam i poltronstvo kao ključ...

Druga strana Sandrina petoga zlata

Druga strana Sandrina petoga zlata

Nakon pobjede u Berlinu najbolja svjetska diskašica ponovila...

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Thompson je pjevao u Areni 1999. godine pjesmu Lijepa li si, a bogami i...

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Hitler je htio svijet bez Židova, a Vučić je učinio Srbiju bez Hrvata,...

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Djeca hrvatskih Srba u školi moraju učiti hrvatsku, a ne srpsku...

 • Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  utorak, 14. kolovoza 2018. 15:51
 • Druga strana Sandrina petoga zlata

  Druga strana Sandrina petoga zlata

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:48
 • Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:44
 • Nema razlike između Hitlera i Vučića

  Nema razlike između Hitlera i Vučića

  utorak, 14. kolovoza 2018. 17:12
 • Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:40

Politički fušerizam i poltronstvo kao ključ sustava

 
 
O čemu zavisi razvoj jednog naroda i njegova budućnost? Svakako da su važni činitelji demografija, moral (čini se da religija više jamči moral od ideologije) i pametna administracija (poslije ću objasniti na koji način pametna). Pitanjem pametne administracije bavili su se Konfucije, kojemu je javni moral alfa i omega, Platon, Hegel, Ibn Haldun, Ferrero i Marx koji je u tehnologiji i socijalnom darvinizmu vidio činitelje razvoja duštva.
https://www.lelynx.fr/wp-content/uploads/2016/06/cambrioleur-maison-1024x682.jpg
Francuski administrator Alain Peyrefitte, koji je završio elitnu državnu školu ENA-u, povjesničar, sociolog kao vrlo značajna "zvjerka" u De Gaulleovom režimu napravio je niz točnih znanstvenih opažanja o javnoj upravi (vidjeti rad Francuska bolest koji je objavljen u hrvatskom prijevodu kao Administrativna bolest), njegovo povijesno djelo ima vrhunac u genijalnoj analizi kineske povijesti; Peyrefitte je prvi najavio novi uspon Kine do najznačajnije svjetske velesile, osobito je zanimljiv opis susreta kineske i engleske civilizacije koncem XVIII. stoljeća!
 
Francuski model unitarizma i centralizacije prihvatila je balkanska Kraljevina Jugoslavija, takva politika vodi pobuni periferije, prevelikoj birokraciji, ekonomskom zaostajanju provincija, blokiranome društvu koje samo povremeno izvlači iz krize "spasitelj" u obliku "cezarizma", da bi nakon njegova uspjeha, neuspjeha ili smrti sustav utonuo u stagnaciju, korupciju i nepotizam. Poslije smrti Jugoslavije najklasičniji primjer toga sustava danas je Španjolska, autor ironično naziva sustav apopleksičnim (navala krvi u glavu), jer centar države ima između četvrtine i petine stanovništva; nema policentričnosti. I SFRJ je predstavljala francuski etatizam u kombinaciji dubrovačke elastičnosti, tj. položajne rente.
 
Želja da se sve kontrolira dovodi do raspršene kompetencije (apsolutna neodgovornost), državne protekcije, mediokritetstva, kancelarijskih spletaka i sapunica kao u haremima, miješanja nadležnosti politike, gospodarstva i obavještajnih službi, zavičajnih i partijskih klika i klanova - ali i stvara privid jedinstva, monolita, planske privrede - što i nije loše u slučaju ratu, ili svjetske krize kada se štiti domaći proizvod uvoznim carinama. Dobro je i posjedovati strogu regulaciju kakvoće, ali sistem snađi se druže potiče hajdučiju, divlju gradnju, izbjegavanje plaćanja poreza, samovolju političkih mandarina feudalaca. I Dubrovnik je stoljećima životario sa svojom katoličkom kulturom sa morem ispred sebe i uglavnom muhamedansko-pravoslavnim Balkanom iza sebe; tako da nije čudo da među političkim analitičarima i diplomatima ima toliko ljudi iz Grada. Slučajno je i premijerova žena iz jedne solidne obitelji koja potječe iz sela u zapadnom zaleđu Republike,odakle je i veliki znanstvenik pater Bošković; tu je i osebujna ministrica kulture Obuljen - Koržinek, zatim lumen hrvatskog PR-a K. Macan, iz obitelji koja je dala niz sjajnih hrvatskih intelektualaca (Tomislav, Trpimir, Darko), usput budi rečeno i pomaže u konzerviranju, tj. zaštiti povijesne baštine; i Macanova majka je bila moja profesorica hrvatskog jezika a otac mu Hrvoje dugo ljeta pomaže u konzerviranju, tj. zaštiti povijesne baštine; iz Dubrovnika su rodom i politički analitičar Davor Gjenero i Goran Milić kozmopolit, kulturan i sposoban novinar, umjeren i pošten politički Jugoslaven, poliglot i osoba koja je stvarno svjetski čovjek, njegovi putopisi su fascinantni i zanimljivi. Pa i otac bijaše diplomat. U cijelom tom dubrovačkom fenomenu jedino se potomak brodovlasnika konzervativni liberal i poznati povjesnik Ivo Banac pametno odmakao od vlasti.
 
Predsjednica je odigrala svoju ulogu za čistu peticu, definirala je unutarnjopolitičke probleme, na vanjskom planu se pokazala kao prijatelj NATO-a i SAD-a, ali izrazila spremnost da poboljša odnose, posebno ekonomske, sa Rusijom koja je prevažna velesila, da pokuša uspostaviti suradnju sa Srbijom i pomogne joj u EU-ovim integracijama, ali ne pod svaku cijenu i sa jasnim uvjetima, a da ujedno "uveže" blok katoličkih država od Litve, Poljske, Mađarske do Hrvatske koje mogu zajedno lobirati u EU-u, ali i biti brana prema utjecajima Rusije, Njemačke, Turske i SAD-a koji ne bi odgovarali interesima katoličke Srednje Europe.
 
Dobro, režimi se mijenjaju, prelazi se iz SK u HDZ, iz HDZ-a u DC (ako se mlađi ne sjećaju to je una partita di don Matteo Granich, frazione fondata doppo la morte di nostro presidente Tuđman), pamte se usluge, ne zaboravljaju sukobi, bez obzira na načela i tko je u pravu politika je trgovina interesnih grupa, a stari kažu "jednom diretur vazda diretur", pohvataju se veze i stekne znanje i kapital. Obavještajne službe su čudo, rad S. Zweiga o Foucheu MUP-ovcu i SUP-ovcu i PUP-ovcu Francuske revolucije pokazuje monstruma, genijalnog taktičara poput stričeka Goriota, prefriganca i šarmera Mesića te FBI-ovca Hoovera i Mladića u jednoj osobi, malo je nedostajalo da taj kadar ostane Vlast i u obnovljenoj monarhiji - informacija je moć! A Plenković je bio dobra politička prilika, šef HDZ-a kojeg voli centar, a ulazi u koaliciju sa anacionalnim liberalnim HNS-om, izgledao je "fajn dečec" kao ziheraški izbor, kao pun pogodak,pogotovo što su ga podržavali EU-ovi birokrati.
 
Ali naši Dubrovčani su zaboravili da je makijavelizam politički tigar od papira; sile ne vole nepouzdane partnere, ekonomija izbjegava laganja u zemlje sa nejasnom regulativom, lošom administracijom i čestim promjenama, obrtnici ne "doživljavaju" svojom vlast koja im dere kožu namjesto porezne vunice i otežava glupim propisima i janjičarskim poreznicima poslovanje - dok je istodobno velikim sustavima dopušteno zaobilaženje Zakona uz kasne i minimalne kazne. A administracija je sveta krava koja se ne dira, to su stranački vojnici i glasači! Sjetimo se reprezentacije, jedan moralan, odlučan i sposoban čovjek Zlatko Dalić vodio je radišne profesionalce koji su "krvavim" radom, vježbom i talentom zaslužili svoja mjesta. Nitko im nije poklonio nacionalni dres! Ta izvrsnost i poštenje, to srce i ljubav za domovinu moralo bi postojati i u administraciji, visokom školstvu, znanosti inače ćemo postati balkanska kaljuža iz koje će mladi kako piše velemajstor riječi Ivica Šola bježati u bijeli svijet!
 
Za savjetnike treba uzimati ljude jake u struci, npr. admirala Davora Domazeta-Lošu, geopolitika Zorana Metera, brodograditelja M. C.-a koji deset godina radi u Kini i poznaje njihov sustav i način razmišljanja, elektromobilca Rimca, tehnologa Marijana Ožanića ili "plastičara" Igora Čatića, kemičare Davora Pavunu ili Nenada Raosa, književnika Miru Gavrana, likovnjaka Igora Zidića... A političke frizure i šminke i prodaje starih priča i folova prepustimo staroj obrtnici Europi! Racionalizirajmo državu i stranke, sve drugo je politička shizofrenija, nesuvisli put u ekonomsku i intelektualnu blokadu! Ipak ne mogu se ne upitati kako je jedan obijač postao šef stranke; kako je to moguće, kakvi smo to ljudi? A možda je i logično poslije bravara obijač?
 

Teo Trostmann

Nakon pobjede u Berlinu najbolja svjetska diskašica ponovila jugonostalgičarsko ponašanje

 
 
Svjetski uspješna atletičarka Sandra Perković i na upravo završenom EP-u u Berlinu javno je demonstrirala i potvrdila dugogodišnji kontinuitet svog izbora i opredjeljenja za ideologiju jugoslavenskog nacionalizma. Logično, to je njezino demokratsko te ljudsko i građansko pravo i sloboda, kao i emocionalna opredjeljenje. O čemu više u člancima: Sandra Perković, o podršci hrvatskih...
- Novosti.rs www.novosti.rs/.../sport.297.html:743266-SANDRA-PERKOVIC... SANDRA PERKOVIĆ, O PODRŠCI HRVATSKIH SPORTISTA SRBIMA I OBRNUTO: Volimo se, šta je tu loše? J.J./ 10. avgust 2018. www.alo.rs/sandra-perkovic/1287
https://xdn.tf.rs/2016/08/17/Ivana-Spanovic-Sandra-Perkovic-670x447.jpg
Ivana Španović i Sandra Perković "oborile Instagram"
 
Srpska i hrvatska atletičarka zagrljene poručuju: VOLIMO SE, pa šta? Pala joj roletna. Seksi Hrvatica osvojila zlato u atletici, pa viknula. „Pa tako je, JE,EM TI mater u ku,ac“! https://sport.blic.rs/ostali-sportovi/ma-kakva-balkanska-pravila-mladi-sportski-asovi-srbije-evo-zasto-se-najbolje-druzimo MA, KAKVA „BALKANSKA PRAVILA“ Mladi sportski asovi Srbije: Evo zašto se najbolje družimo sa eks-JU ekipama
 
"Povezane vesti"
No, kada je Blanka Vlašić svojedobno javno iskazalo svoje kršćanske vjerničke osjećaje i uvjerenja, meinstrim mediji ne samo da za to nisu pokazali razumijevanje; nego su je i ismijali, izrugali te ozloglasili kao primitivnu, zatucanu i katolibanku! Unatoč tome što je to i njezino demokratsko te ljudsko i građansko pravo i sloboda. Što znači da svi građani nisu jednaki, nego da ima i onih koji su – „jednakiji“!
 

Erih Lesjak

Thompson je pjevao u Areni 1999. godine pjesmu Lijepa li si, a bogami i opet će
 

 
IDS i njegova siva eminencija Ivan Nino Jakovčić umislili su da je Istra njihova prćija, njihovo privatno vlasništvo, njihovo leno. Neka nam pokažu vlasničke listove za "poljoprivredno i građevinsko zemljište, šume, rudnike, iskopa, pitku i termalnu vodu i pomorsko dobro", kako je napisano u Programskoj deklaraciji IDS-a, pa da vidimo tko je vlasnik toga prirodnoga bogatstva u Istri. Hajde Nino Jakovčiću, Borisu Miletiću, Valteru Flego i ostali IDS-ovci, vlasničke listove javno predočite, da vidimo tko je vlasnik Istre? Ponašate se godinama kao jedini vlasnici Istre, kao jedini zaštitnici interesa istarskog čovjeka, a u stvarnosti kao neprijatelji Republike Hrvatske i istarskih Hrvata.
http://1.bp.blogspot.com/-m44wqzxpw78/UzzyoWQn-lI/AAAAAAAAAuw/nFs8mFa-Fd4/s1600/Nino+Kokaino.jpg
I druge su stranke diljem Hrvatske pobijedile u nizu županija, gradova i sela, ali niti jedna nije svojatala ta područja gdje su dobili najviše glasova. Niti jedna stranka nije se postavila kao da je to njihova zemlja. Niti jedna lokalna stranka ne kaže da je pobijedio njihov način života! Svaka regija i županija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti. Zašto bi istarske bile nešto posebno? Zato što se IDS malo zaigrao, umislio da je apsolutni gospodar Istre, jer dobiva na izborima pravo da formira vlast. Vladati ne znači posjedovati, vladati znači upravljati, služiti građanima koji su im svojim glasovima dali povjerenje, da će se upravljati tim djelom zemlje, kao dobar gospodar, a ne za svoj račun i račun svojih podobnih poslušnika ili plaćenika.
 
IDS-ovci se busaju u prsa floskulama o multikulturalnosti, toleranciji i suživotu! Sve su to prazne riječi jer rade upravo suprotno. Sva multikulturalnost se svodi na pogodovanju manjinama - srpskoj i talijanskoj -, a na uštrb Hrvatima! U mnogim mojim tekstovima na svome blogu navela sam niz primjera IDS-ove politike spram Hrvatske i istarskih Hrvata, pa ću sada samo podsjetiti naslovima;
 
IDS I ISTRIJANSTVO
Posted on Kolovoz 30, 2017 by hrvatskepraviceblog
KAMO IDS VODI ISTRU?
Posted on Rujan 19, 2017 by hrvatskepraviceblog
IDS JE PERFIDNO IZOSTAVIO HRVATSKU KOMPONENTU U OBRAZLOŽENJU ISTARSKE HIMNE NA SLUŽBENOJ STRANICI ISTARSKE ŽUPANIJE
Posted on Rujan 13, 2017 by hrvatskepraviceblog
REFERENDUM O AUTONOMIJI -PARAVAN ZA REPUBLIKU ISTRU
Posted on Listopad 26, 2017 by hrvatskepraviceblog
IVAN JAKOVČIĆ ( IDS) TRAŽI REFERENDUM O AUTONOMIJI ISTRE
Posted on Listopad 24, 2017 by hrvatskepraviceblog
HOĆEMO LI PO BORISU MILETIĆU USKORO U ZATVOR I ZA VILU VELEBITA?
Posted on Listopad 4, 2017 by hrvatskepraviceblog
IDSovo posezanje za teritorijem drugih država i županije
Posted on Studeni 21, 2017 by hrvatskepraviceblog
TALIJANSKE MIROVINE PRIDONIJELE BLAGOSTANJU I ODNAROĐIVANJU HRVATA U ISTRI
Posted on Studeni 14, 2017 by hrvatskepraviceblog
ISTARSKI RAZVOD
Posted on Studeni 2, 2017 by hrvatskepraviceblog
AGROKOR IVICE TODORIĆA I IDS
Posted on Studeni 6, 2017 by hrvatskepraviceblog
UMIŠLJAJU LI BORIS MILETIĆ I IDS DA JE ISTRA NJIHOVO PRIVATNO LENO?
Posted on Prosinac 29, 2017 by hrvatskepraviceblog
IDS POD POJMOM ANTIFAŠIZAM SAKRIVA ,ZLOČINAČKU DIMENZIJU KOMUNIZMA
Posted on Prosinac 17, 2017 by hrvatskepraviceblog
SKANDAL U PULI ,SVI PERU RUKE – KRIVAC POZNAT
Posted on Siječanj 6, 2018 by hrvatskepraviceblog
NEPOŠTIVANJE ZAKONA O ZASTAVI RH OD STRANE IDSovih VLASTI U GRADU PULI
Posted on Travanj 28, 2018 by hrvatskepraviceblog
ČIJE JE NEBO NAD ISTROM? SUVERENITET RH PROSTIRE SE I NA ZRAČNI PROSTOR IZNAD TERITORIJA RH,ŠTO ZNAČI DA JE NEBO NAD ISTROM HRVATSKO, A NE IDS-ovo!
Posted on Travanj 23, 2018 by hrvatskepraviceblo
IDS KAO REGIONALNA STRANKA SVOJATA ISTRU KAO SVOJE LENO, ALI IDS NE PREDSTAVLJA SVO STANOVNIŠTVO ISTRE, IDS NIJE USPIO SA SVOJOM NACIJOM ISTRIJANA, ZAHVALJUJUĆI ISTARSKIM HRVATIMA, KOJE NARAVNO NE MOŽE ODNARODITI NI POTKUPITI
Posted on Travanj 5, 2018 by hrvatskepraviceblog
DEMOKRACIJA PO IDS-u
Posted on Svibanj 31, 2018 by hrvatskepraviceblog
SA KOJIM PRAVOM SE IDS POSTAVLJA KAO JEDINI GOSPODAR ISTRE?
Posted on Lipanj 16, 2018 by hrvatskepraviceblog
DOŠAO JE ČAS DA VATRENI I THOMPSON PROSLAVE SREBRO U PULSKOJ ARENI !
Posted on Srpanj 26, 2018 by hrvatskepraviceblog
KOGA TO DISKRIMINIRA IDS, STRANKA KOJA SE HVALI SUŽIVOTOM, TOLERANCIJOM, MULTIKULTURALNOŠĆU I LIBERALNOM DEMOKRACIJOM?
Posted on Srpanj 25, 2018 by hrvatskepraviceblog
OTVORENO PISMO BRANITELJSKIM UDRUGAMA PULE I ISTRE
Posted on Kolovoz 6, 2018 by hrvatskepraviceblog
 
Nakon svih ovih navedenih tekstova, samo čitajući naslove, jasno je da je IDS, koji je na vlasti u Istri od osamostaljenja Republike Hrvatske, stvorio paralelnu vlast prema centralnoj državnoj vlasti u Zagrebu, i da je koristeći blagodati lokalne samouprave zaobilazeći  demokratske državne institucije uveo IDS-ovu diktaturu. U Istri nema nikakve mogućnosti zaposliti se u gradskim i županijskim strukturama vlasti ukoliko nisi član IDS-a, ili netko iz obitelji. Na taj način IDS je stvorio svoju sigurnu i stalnu glasačku bazu.
 
Braniteljske udruge nisu se uopće oglasile, niti se oglašavaju, ni na moje otvoreno pismo. Naravno ne smiju pisnuti, jer druge godine nema donacija od gradskih i županijskih otaca, a ni poslova koje oni namještaju. Znam kako to funkcionira. Kada je bio koncert Marka Petrkovića Thompsona u Poreču, otvoreno se prijetilo svima koji posluju preko gradova i općina u kojima je na vlasti IDS, da ne će uopće moći konkurirati za poslove, ukoliko budu viđeni na Thompsonovu koncertu! Zato je šjor Nino Jakovčić siguran da "bogami i ne ćeš", jer IDS u Istri vlada, strahovladom. Poznati su sumnjivi slučajevi samoubojstava mladih ljudi, koji su naravno zataškani ili zaboravljeni.
 
Ovakvom autokratskom vladavinom IDS i njegovi čelnici direktno krše Ustav RH,
Članak 14. Ustava RH
Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.
Članak 54.
Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.
 
Upravo ta prava IDS i njegovi čelnici krše, hrvatskom branitelju i pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, a samim time i nama istarskim Hrvatima! SVA LJUDSKA BIĆA RAĐAJU SE SLOBODNA I JEDNAKA U DOSTOJANSTVU I PRAVIMA osim Thompsona i Hrvata u Istri! Zar ne šjor Nino Jakovčić?
 

Lili Benčik

Anketa

Tko mora podnijeti ostavku nakon smrti mladića u Zaprešiću?

Nedjelja, 19/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1017 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević