Get Adobe Flash player
Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim...

Smišljeni napad na Predsjednicu

Smišljeni napad na Predsjednicu

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka...

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Umjesto pozitivne, nad Hrvatima u Srbiji, nastavljena negativna izborna...

Hrvatska naspram Srbiji danas

Hrvatska naspram Srbiji danas

Nadam se da će se Srbi u budućnosti odreći...

 • Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:43
 • Smišljeni napad na Predsjednicu

  Smišljeni napad na Predsjednicu

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:36
 • Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  četvrtak, 15. veljače 2018. 19:29
 • Previše glume, teatralnosti, patetike...

  Previše glume, teatralnosti, patetike...

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:32
 • Hrvatska naspram Srbiji danas

  Hrvatska naspram Srbiji danas

  srijeda, 14. veljače 2018. 12:38

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim generacijama

 
 
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je u Dnevniku Nove TV.
http://predsjednica.hr/files/Slu%C5%BEbena%20fotografija%20PRH.jpeg.JPG
• Što su konkretni rezultati posjeta predsjednika Vučića?
= Vrlo konkretni rezultati su hrpa dokumentacije iz Una na Dvori. Nadam se i rješavanje sudbine troje nestalih osoba, odnosno rješavanje sudbine tri obitelji iz Hrvatske, da se riješi pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj dio svoje prošlosti. Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas poslije podne, jest i obećanje predsjednika Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže od lokalnih preko pokrajinske do državne razine, već i da će se riješiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. Razgovarali smo i o položaju srpske manjine ovdje u Hrvatskoj. Ja razumijem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. Mislim da će jedan od velikih koraka unaprijed biti činjenica da smo odlučili da ona prijeporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usredotočimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj.
 
• Jeste li očekivali više dokumenata o nestalim osobama?
= Prije posjeta sam rekla da ću biti zadovoljna rezultatima posjeta ukoliko bude rasvijetljena sudbina i jednog jedinog hrvatskog branitelja ili civila koji su nestali. Naravno, tražimo 1945 ljudi. To je složen posao u koji moramo uložiti napore i s jedne i s druge strane. Svjesni smo činjenica administrativnih prepreka i godina koje su prošle od rata, ali ohrabruje me činjenica da je predsjednik Vučić pristao uključiti u izaslanstva predstavnike udruga nestalih osoba, a isto tako je pristao primiti pripadnike udruga nestalih osoba iz Hrvatske u Beogradu. Jednako tako ću i ja primiti predstavnike udruga nestalih iz Srbije.
 
• Je li se govorilo o vraćanju dokumenata iz vukovarske bolnice?
= Nisam tražila nikakva obećanja. Ono što me posebno ohrabruje jest činjenica da on doista ljudski želi da to riješimo. Ohrabruje činjenica da je predsjednik Srbije javno po prvi put obećao da će se to pitanje rješavati. Ne vjerujem da bi on dovodio u pitanje osobnu vjerodostojnost.
 
• Jeste li očekivali da će se ispričati zbog pročetničkih govora u Glini '95?
= Ja nisam očekivala isprike. Isprike su osobne stvari, ja ih neću komentirati. Ispriku može svako izreći na svoj način. No, nisu važne riječi, važna su djela. Bitno je da se usredotočimo na sadašnjost i budućnost naših odnosa.
 
• Je li ovo bio europski Vučić ili Vučić iz 90-ih?
= Vučić s kojim sam je razgovarala je europski Vučić, apsolutno i definitivno. Mi smo proteklih godina imali isprike i što su one učinile? Bitna su djela, a ne riječi.
 
• Na koga ste mislili kada ste prosvjednike nazvali "pojedincima s ruba političkog spektra"?
= Kao prvo, moram reći da je apsolutno netočno da sam bilo koga nazivala marginalcima. To su bile zlonamjerne insinuacije izvučene iz konteksta. Nikoga u Hrvatskoj ne bih nazvala marginalcima jer svako je mišljenje bitno. Rekla sam da su demonstracije normalne u demokratskim društvima i da bih voljela da one budu uljudne i da u njima ne bude govora mržnje i vrijeđanja. Pojedinci s ruba političkog spektra su oni pojedinci koji se nažalost nauštrb hrvatskog i srpskog naroda trude zaustaviti pomak između naših država. To sam naglasila jer se u tom kontekstu spominjala desnica. Nisam se konkretno održavala na ljude koji su protestirali, pogotovo one koji su protestirali na kulturni način. Međutim, u posljednjih nekoliko dana čuli smo puno mišljenja koja su bila uvredljiva na svaki način pa čak i prema našim narodima. Kad mislim na rubove političkog spektra mislim na one ekstreme koji idu na jednu ili drugu stranu, pritom ne izjednačavajući ni ljevicu ni desnicu s nekim pojedinačnim mišljenjima. Ja poštujem udruge udovica, branitelja i logoraša i razgovarala sam sa svima njima. Obećala sam svima i da ću s njima i nakon posjeta razgovarati i reći im koji su rezultati tog posjeta. Ima jako puno pitanja poput univerzalne jurisdikcije koje treba riješiti.
 
• Nekog ste ipak prozvali, poput Keleminca?
= Žao mi je ako su se osjećali prozvanima. Rekla sam da međudržavnu politiku treba stvarati među političarima. No, ja želim biti državnik. Političari misle o izborima, ja mislim o budućim generacijama.
 
• Uoči dolaska predsjednik Vučića, mogli smo primijetiti oblike neslaganja s premijerom i Vladom? Oni su inzistirali na ratnoj odšteti, vi niste.
= Mi razgovaramo s premijerom i vladom. Posjet Vučića dogovoren je za 11. mjesec prošle godine, ali je odgođen. Nadala sam se da će on biti realiziran u puno mirnijim uvjetima, ali kad sam vidjela da ta spirala verbalnog dvoboja, gotovo nasilja između dvije države ide dalje, ja sam to morala prekinuti. Ja imam svoju odgovornost kao državnik izabran izravno od hrvatskog naroda. O posjetu smo na vrijeme obavijestili o datumima posjeta, a što se tiče tema razgovora o tome smo mjesecima razgovarali s Ministarstvom vanjskih poslova, ali tema ratne odštete nije bila na popisu. A što se tiče ratne odštete - ja nisam protiv toga. Mislim da se o tome treba razgovarati, a ovaj put to nismo zato što nismo imali dovoljno dobru pripremu od Ministarstva uprave da možemo razgovarati o tom pitanju. Mi smo ovim željeli pokazati da smo odgovorni, da smo pobjednici, da želimo svima razgovarati u dobrosusjedskim odnosima i da tu nije potreban nikakav međunarodni pritisak.
 
• Je li bilo pritisaka međunarodne zajednice da dođe do susreta?
= Apsolutno ne. Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja riješiti preko noći, ili u sljedećih tjedan ili mjesec dana. Ono što mi moramo pokazati je da mi nismo neka mala parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu.
 
• Jeste li se ispričali predsjedniku Vučiću zbog neugodnosti koje je doživio?
= Ne, nije bilo nikakvih isprika. On je sam govorio o nekim elementima koje je doživio. Meni je žao da je došlo do vrijeđanja i do govora mržnje. Prosvjedi su stvar demokratske države, ali govor mržnje ni u kojem pravcu ne mogu podržati.
 
• Kada idete u Srbiju na uzvratni posjet?
= Vjerojatno kroz nekoliko mjeseci kada će predsjednik Vučić odraditi ono što je obećao za Hrvate u Srbiji. A nastavit ćemo raditi i na rješavanju problema oko granice, ali i drugih pitanja. No, tu je i trgovinska razmjena, otvaranje radnih mjesta. Činjenica je da je Srbija nama jedno ogromno tržište.
 

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-gosca-dnevnika-nove-tv---506654.html

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka srbijanskoga predsjednika

 
 
Ludost je kod pojedinca iznimka, a u masama je pravilo.
Friedrich Nietzsche
 
U poplavi svakakvih reakcija na dolazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku, uočio sam na portalu Direktno.hr, razgovor s Markom Radošem, stopostotnim ratnim vojnim invalidom Domovinskog rata koji se obrani Hrvatske priključio dok je bio student Fakulteta strojarstva i brodogradnje (https://direktno.hr/direkt/na-prosvjedu-protiv-vucica-bio-je-covjek-kojeg-smo-cesto-vidali-u-savskoj-ne-huska-i-ne-vrijeda-ovo-su-njegovi-razlozi-112979/). Marko Radoš je bio jedan od branitelja, koji je od početka prosvjeda protiv bivše vlade, svakodnevno bio u Savskoj 66, ispred Ministarstva branitelja. Bilo je za očekivati da će Radoš biti jedan od najžeščih prosvjednika protiv dolaska srbijanskog predsjednika u Hrvatsku. Međutim, novinar portala Direktno.hr, uočio je da on ne vrijeđa i ne huška, nego mirno, racionalno iznosi svoje razloge prosvjeda protiv dolaska srbijanskog predsjednika. Cijeli razgovor vrijedi pročitati  na navedenom portalu pa ga ovdje nije potrebno u cijelosti prenijeti. Ono što mi se čini posebno vrijednim istaknuti jest njegovo mišljenje da nije bio pravi trenutak za poziv srbijanskog predsjednika u Hrvatsku.
http://www.maxportal.hr/wp-content/uploads/2015/11/marko-rado%C5%A1.jpg
Marko Radoš
 
"Razgovarati se mora u svrhu rješavanja svih problema koji su ostali nakon Domovinskog rata", rekao je Radoš. On podupire rješavanje problema nestalih osoba i drugih pitanja ali ga smeta loš "tajming" poziva Vučiću koji je došao nakon izložbe o Jasenovcu i svih provokacija sa srbijanske strane, te da smatra kako hrvatska strana nije u svemu ovome dovoljno čvrsta i konkretna. Kontroverznu izložbu o Jasenovcu u UN-u predstavio je Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova za kojeg su neki Hrvati gajili određene simpatije dok je bio "prvi pendrek Srbije" jer se pročulo da je podrijetlom Hrvat s Kosova. Od te se izložbe  ogradio i UN izjavom da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne znači da je UN prihvaća. Iako je Ivica Dačić tvrdio da ta izložba nije uperena ni protiv koga nego protiv zločinaca, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na krivotvorene činjenice te je u priopćenju istaklo da "organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji, povjerenju i razavijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi."
 
Kako je izložbu otvorio srbijanski ministar vanjskih poslova, hrvatska javnost je za netočne činjenice odgovornost pripisala isključivo srbijanskoj vladi. Stvarno je kontroverzna izložba povodom obilježavanja međunarodnog dana holokausta projekt je srbijanske vlade i prof. Gideona Greifa koji je tu izložbu postavio i naveden je kao direktor izložbe. Greif je poznat po svom žestokom protivljenju kanonizaciji Alozija Stepinca a poznat je i po tome što je prošle godine izjavio da je Jasenovac bio monstruoznije i demonskije mjesto nego Auschwitz i drugi nacistički logori. Za 2018. Greif najavljuje objavljivanje knjige "Jasenovac - Auschwitz Balkana". Vjerojatno stoga što Greif nastupa kao povjesničar a ne kao dužnosnik izraelska vlade a jer su u Hrvatskoj poznati i Izraelci koji ne prihvaćaju Greifove tvrdnje, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije tu izložbu smatralo srbijansko-izraelskom pa nije bilo hrvatskog prosvjeda Izraelu protiv navedene izložbe.
 
Ne niječući zločin koji se dogodio u logoru Jasenovac, s hrvatske strane je uslijedila polemika u svezi sa falsificiranjem povijesnih činjenica. Iznijete su naprotiv i povijesne činjenice koje bi trebalo potaknuti srbijanske povjesničare da postave izložbu o rješavanju židovskog pitanja u Srbiji. Osim Ivice Dačića, stvaranju napetosti između Hrvatske i Srbije znatno je doprinio i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin svojim izjavama koje su se dojmile kao svojevrsna priprema dolaska Vučića u Hrvatsku.
 
RTL I Zoran Šprajc napadaju Vučića. Da ne bi!
 
S hrvatske strane iz Hrvatske vlade nije se htjelo pojačavanje napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije. Vlada je na svom dnevnom redu imala druge prioritete (rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom, Agrokor, iseljavanje mladih, demografsko pitanje). Velike "zasluge" za stvaranje loše atmosfere za posijet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, pripadaju RTL-u, TV kanalu koji se reklamirao oglasom "samo zabava". "Zabavu" je otpočeo RTL objavljivanjem snimke govora 25-godišnjeg Aleksandra Vučića u Glini 20. ožujka 1995. Ta video snimka Vučićeva govora brzo je skidan i dijeljen na sve strane. Možda je Zoran Šprajc, koji je taj snimku komentirao, htio "samo zabavu" ali u svakom slučaju, iz te "zabave" iskočio je zahtjev da Vučić može doći u Hrvatsku ali ako se prethodno ispriča Hrvatskoj.
 
Zahtjev da se srbijanski predsjednik ispriča posebno su pojačali neki portali  koji kontinuirano vode kampanju protiv HZD-a, HDZ-ove koalicijske vlade,predsjednice države, Katoličke Crkve i općenito udruga i institucija koje smatraju "desnim". Snimka Vučićeva govora postavljena je kao vrlo profitabilna navlakuša. Mnogi, izgleda, još nisu čuli za botove, za plaćene ili automatski generirane komentare kojima se šire lažne vijesti, manipulira neinformiranim, potiče poželjne reakcije.
 
Drugi zahtjev koji su neki mediji uspjeli nametnuti jest uvrštavanje pitanja ratne odštetena dnevni red sastanka predsjednika Hrvatske vlade i srbijanskog predsjednika. I predsjednici države, i predsjedniku Vlade sigurno je bilo posve jasno da za postavljanje tog pitanja pogrebna prethodna temeljita priprema stručnih i odgovornih ljudi. Svaka improvizacija i površnost mogla bi rezultirati teškim i nesagledivo štetnim posljedicama za hrvatske nacionalne probitke. S tim je Hrvatska već imala negativno, vrlo štetno pitanje kad je godinama odgađano osnivanje agencije za promet određenim nekretninama. 
 
Kako se već bivši predsjednik Srbije ispričao u ime Srbije, od Vučića se moglo očekivati da sebe ispriča i to ne hrvatskom narodu nego pripadnicima srpskog naroda kojima je i on svojom retorikom "pomogao" preseljavanje iz Hrvatske u Srbiju i BiH. Neki u Hrvatskoj drže da je predsjednik Tuđman trebao nakon "Oluje", podijeliti odličja liderima srpskog naroda u Hrvatskoj koji su u ime "Velike Srbije" odbili prihvatiti Z4.
 
Odgovornost za plaćene anonimne komentatore
 
Uzvici Hrvata prosvjednika "Izdaja, Izdaja", trebali su zapravo dobaciti Vučiću Srbikoji su iselili iz Hrvatske, Srbi koji su ostali u Hrvatskoj i Srbi koji se vraćaju u Hrvatsku. Kad se sve sabere može se reći s Markom Radošom da nije bio odabran pravi trenutak za poziv Vučiću da dođe na razgovore u Hrvatsku. Ali, teško je reći kada bi, ako ikada, bio pravi trenutak. Tko zna kad će i koliko će Hrvatska uspjeti uvesti odgovornost za plaćene anonimne komentatore, širitelje lažnih vijesti kaosa i anarhije. Dok je ovako kako jest, uvijek netko može stvoriti nove napetosti u odnosima dviju zemalja.
 
Ipak, sve u svemu, posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj donio je višestruku korist. Hrvatska država pokazala se uređenom državom u kojoj se ipak znade tko je za što nadležan. Srbijanski predsjednik je priznao da se u Hrvatskoj osjećao sigurnim.Razbio je iluzije da će Hrvatska uskoro ili ikada jednako gledati na logor u Jasenovcu, na "Oluju", na kardinala Stepinca i drugo u čemu obje zemlje imaju suprotna stajališta. Hrvatski puk je to već shvatio. Na Stepinčevo, veliko mnoštvo vjernika nije moglo stati u zagrebačku katedralu.Oni koji su se nadali da će na malom prostoru, na Trgu Sv. Marka doći do velikog i opasnog nereda, ostali su razočarani. Hrvatska policija je dobro procijenila dane okolnosti i izvrsno obavila svoj posao. Otvoreni razgovori o više pitanja, bit će nastavljeni. Poslovni ljudi iz Hrvatske i Srbije već rade i surađuju u korist Hrvatske i Srbije.
 
Predsjednica Hrvatske je javnosti jasno definirala pravilo odgovornosti državnika ne samo ove vlade i nje same kao predsjednice države nego i budućih vlada bile one desne ili lijeve. To pravilo vrijedi i za srbijanskog predsjednika Vučića. I on nosi veliki dio odgovornosti za stvorene napetosti između Hrvatske i Srbije. Izložbu o Jasenovcu s najgrubljim povijesnim falsifikatima otvorio je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova u njegovoj vladi. I Vulin je ministar u njegovoj vladi. Izgleda da je Vučić prihvatio svoju odgovornost te je naredio 100 dana bez vrijeđanja Hrvatske.
 
Zna se tko je s ruba političkog spektra
 
Pravilo na koje je podsjetila predsjednica Hrvatske, mutatis mutandis, i za druge dužnosnike. "Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose, moramo definirati mi državnici i, naravno, ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj, zato što moramo razgovarati o pitanjima koja narušavaju naše odnose.'' Neki portali i neki pojedinci kao da je nisu razumjeli pa su objavili da je tobože predsjednica udarila po desnici, po braniteljima, po nekim zastupnicima Hrvatskog sabora.
 
U svakoj demokratskoj državi odgovornost nose izabrani državnici i stranke koje prijeđu izborni prag bilo same, bilo u koalcijama s drugim strankama. Oni koji ostaju na rubovima normalne krivulje, na desnoj i lijevoj strani, imaju pravo djelovanja svim zakonom dopuštenim sredstvima. Biti na rubovima političkog spektra ne znači biti marginalac."Jesmo li ja i Culej marginalci?, upitao je zastupnik Josip Đakić, zastupnik HDZ-a, predsjednik saborskog odbora za veterane. I zastupnik Culej je zastupnik HDZ-a. Njih dvojica niti su marginalci, niti su s ruba političkog spektra.Zastupnik Bulj i zastupnik Glasnović jesu s ruba političkog spektra ali nisu marginalci. Bulj prima pristojnu zastupničku plaću, uživa sva prava zastupnika (putne troškove, plaćeni stan, besplatno korištenje cijele saborske infrastrukture, pravo na korištenje saborskih službenika i zaposlenika, zastupnički imunitet itd.
 
Demokracija u pravom smislu - vladavina svih nad svima, nije moguća. U  Hrvatskoj ima 166 registriranih,aktivnih stranaka. Njih 18 su parlamentarne. Svaki stoti Hrvat, član je neke udruge. Prije tri godine bilo je registrirano 53.811 udruga. Kamo bi Hrvatska došla kad bi i stranke i udruge s rubova političkogspektra uvjetovale donošenje teških državnih odluka. "Sve kokodače a tko bi još mirno sjedio u gnijezdu i nosio jaja?" (Friedrich Nietzsche, Tako je govorio Zaratustra).
 

Branko Barbić

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju stiže nam Dodik...

 
 
Mjesecima upozoravamo na srbijansko propagandno granatiranje, najprije Domovinskog rata, a zatim u siječnju 2018. i bombardiranje jasenovačkim mitom što je ustvari atomska propaganda protiv Hrvatske i Hrvata. Naravno kako se ova agresija odvijala pod vrhovnim zapovjedništvom Aleksandra Vučića, što je demonstrirao i obećanjem nekoga moratorija na „povijesne teme“, prije dolaska u Zagreb, a zatim još i telefonskim nalogom srbijanskom - svojem ministru obrane Vulinu, iz Zagreba - da prestane. Taj se ološki „robot mržnje“ nije zaustavljao ni na dan Vučićeva posjeta, kako je i planirano - da se ne lažemo.
https://www.haber.ba/wp-content/uploads/2018/01/aleksandar-Vucic.jpg
Alksandar Vučić u Glini 30. ožujka 1995.
 
Iz Zagreba Vučić „gasi“ toga. Toga Vulina, inače iz stranke Mire Marković, JUL-a, i danas i onda nikakve „socijaldemokratske“ stranke u Srbiji; imalo pametni i obrazovani Srbijanci drže sramotom za Srbiju. On, osim ostaloga, danas glumi Šešelja u vlasti, dok Šešelj, onaj kojega i „kancer“ obilazi u širokom luku, glumi oporbu. Zar opet, nu to pitanje si moraju postaviti Srbijanci. Mislim ono krucijalno: hoće li prije „kancer“ pojesti Šešelja, ili je prijelazan, ne vrijedi ni cjepivo, pa će rak, ebola šešeljizma, pojesti - Srbiju. Nažalost, fundamentalno je to zlo koje kruži i po „regionu“. Na koncu je Vučić svojim podložnicima „zavezao gubice“ na sto dana. K'o bajagi. Dačić je već rekao kako ne će šutjeti.  
 
Ponavljam gradivo: na vlasti u Srbiji ista je ona stranačka kombinacija koja je bila i zadnjih godina vladavine Slobodana Miloševića. Dakle, Miloševićevi nacional-socijalisti, SPS, i onda i sada Ivica Dačić, radikalski nacional-socijalisti, šešeljevci, umiveni najprije preko četničkog vojvode Tome Nikolića, Grobar Tome, da ne duljimo o njegovu ratnom putu po Hrvatskoj - sve do Vučića. I post-julovci, što je bila stranka ustrojena kao privatizacijska banda (JUL Mirjane Marković) u liku Vulina, koji se sada gradi novim „socijal-demokratom“. Nije u Vučićevom SNS-u. Vučić je „desničar“, Vulin je tamošnji „ljevičar“. Doista ludo i zbunjujuće, prije svega za Srbijance. Nu sve ove sitnice koje sam napisao, tko zna koliko puta na ovoj bjelini, potpuno su za čitatelja nevažne. Postoji samo jedan središnji srbijanski mit. Postoji tamo samo jedna istina koja se, u okviru naprijed navedenih granatiranja u Srbiji fura, „nosi“ i danas i sve više, a ta je: Nema Hrvata!
 
U odnosu na četnike - usput četnika u Srbiji više nema, legalizirani su, te su svi Srbijanci, neki i silom rehabilitacije, četnici - tako Srbijanci „volu“, što tvrdim odavno - pa i u odnosu i na Memorandum SANU-a i još koješta, ovo je nova žestica stopostotni alkohol, sada s mirisom votke, medijski toliko žestoko posredovana da trijezan čovjek ne povjeruje. Početak osamdesetih za nas, nekoliko Hrvata koliko nas ovdje, možda, još ima, bile su „zlatne godine“, koje su skončale početkom devedesetih kako jesu. Šešelj, učitelj, nešto kao četnički, srbijanski Aristotel za vožda Vučića, nas je htio „tupom zahrđalom žlicom“, neki ološ Paroški „k'o kerove iza plota“. Iza je, naravno, bila ozbiljna osamostaljena, kako stvarno, tako i ustavno, srbijanska država, koja je na izaplotni način, preuzela JNA. Oružje i ostale trice i kučine. Također i desetine stranačkih, srbijanskih, obavještajno, državno, organiziranih bandi nadrle su, pa još podigle ovdašnju „braću“. Ma koliko danas skvičali, zbog poraza, ukratko, tako je bilo.
 
Nema Hrvata
 
I kako sada tome doskočiti, kako zgaziti istinu? Samo upornim dokazivanjem da Hrvata ni nema, niti su postojali - možda, kako kaže danas Vučićev učitelj Aristotel Šešelj – tek davno, davno, ali kao vodozemci. Na jednoj Vučićevoj televiziji („Srećna“) u emisiji kod najpoznatijeg srbijanskog novinara Milomira Marića. Sjajni jedan „govor ljubavi“ kukavelja koji bojišnicu nije omirisao - tek pozadinu, već je uspaljivao i gurao Srbijance i Srbe prečane u rat, smrti, poraze… Davnih dana osvrćući se na slične teme predajući se i šaleći se srbijanskoj predaji, pisao sam kako su Srbi u Hrvatsku dojahali još na dinosaurima. Danas se ponovo predajem i priznajem gadnu pogrješku: ustvari su dinosauri u Hrvatsku dojahali na bićima srbima, srbosaurusima. Čini mi se kako su neka od ovih stvorenja izumrla, ne znam doduše više koja, al' koja nisu sigurno će - „ako bude sreće“. Inače kandidata za izumiranje identiteta, država, naroda… tušta je i tma, ali to je jedna malo složenija „bajka“. Hollywood joj nije dorastao, a i on će tim putem.
 
Vožd Vučić u - nepostojećoj Hrvatskoj
 
Boraveći u Hrvatskoj Aleksandar Vučić je nastupao bahato kao što nastupa u Srbiji, koja je, nota bene, ma koliko bila mala, veća nego je ikada bila. Uživao je kao da je doista u „Velikoj Srbiji“. U duhu, malo obrađene, one srbijanske pjesme: „Ja sam ja Jeremija, prezivam se Vučić i kud idem oko mene „Velika Srbija“. Vrginmost („Vrgina most“ kako su ga krstili neznalački novinari njegove druge Pink televizije, „ružičaste“) je mjesto samo desetak kilometara zračne linije od Gline, pa ga izazivati da tamo ide nije imalo smisla, jer samo što u nju i ovoga puta nije ušao.
 
„Mrvicu“ iz povijesti. Kad je postajao općina Vrginmost bješe selendra u koju je, silom (Rade Bulat i kompanija) utjerano i Topusko. To kulturno lječilište koje je imalo svoje ime, da ne idem dalje, u Europi još za Austro-Ugarske i ostavim se čak i „nacionalne strukture“. I što je tada, šezdesetih godina prošlog stoljeća, bilo važnije, Topusko je imalo značaj hrvatskog partizanskog, antifašističkog, „glavnog grada“. Povijesno zasjedanje ZAVNOH-a, završilo u Ustavu, Kongres kulturnih radnika, višestranački antifašizam... Takvo središte silom je utjerano pod selendru Vrginmost. Ah, izgleda kako naši političari pojma o tome nemaju, kao što nemaju pojma kako je Subotica početkom prošloga stoljeća bila najveći hrvatski grad. Ali zato Šešelj zna kako u Subotici nema, a nit' je bilo Hrvata. Nešto Bunjevaca, a ostalo su - Bugari! Pitajte se: ako nema Hrvata u Hrvatskoj, ima li ih u Vojvodini. Pa nema niti jedan, a  onda će im Vučić pomoći. „Malo morgen!“
 
Ovih dana su Vučiću spočitavali govor u Glini, čak i oni koji mu ga do sada nisu stavljali pod nos - pa bih se na njegovu mjestu malo zabrinuo, štoviše upravo ti i takvi koje se nikako ne može proglasiti ustašama. Za razliku od njih (RTL, Šprajo, HND…) mi niti smo očekivali njegovu ispriku, niti tražili, niti bismo ju, nakon tolikih godina, prihvatili. Znano je s kim imamo posla, nego smo pokušali čuti i vidjeti, makar i nazrijeti, kako kod predsjednika Srbije, tako i njegove propagande mašinerije, a bogme i ovdašnjih SNV-ovaca, da je bilo jedno nedavno vrijeme u kojemu su Kordunaši Srbi, Srbi Banijci…, srbijanska JNA i razne obavještajne bande, bili protjerali sve tamošnje Hrvate. Al' je gorjelo, al' se ubijalo i slavilo… kako može se vidjeti i danas na internetu. Kako je haračila radio postaja Petrova Gora, i da ne nabrajam, ne solim rane. To me više zanimalo, naime kako je krenulo, a verbalno haračenje mladoga Šešeljeva ljubimca, manje-više. Neka im je na čast, u slavu. A da je sve „krenulo“ te 1941., taman posla. Meni je, recimo, kao početak politički zanimljivija i važnija 1928., Beograd, pokolj u tamošnjem parlamentu i tako redom.
 
Poslije Vučića - Dodik
 
Nego Vučić jedva da je otišao, a do'šo nam Milorad Dodik, jedan bivši „socijalist“. Tko je njega mam ovdje pustio, da nas još i podučava, ne znam, i kakav je to „timing“. Njegova je „republika“ inače jedno od nekoliko buradi baruta na „ovim prostorima“. Ne znam kako stoji s tom izgradnjom manastira Ruske pravoslavne crkve na Vučjaku, je li dovršen, pa se tamo već loži… Razvija se i „humanitarna organizacija“, „Srbska čast“, povezana s ruskim „humanitarnim“ centrom u Nišu, zanimljiva štorija inače, za drugu zgodu. Dodik naoružava miliciju, čeka se ta „deklaracija“ o svesrpstvu. A čeka se i tko će baciti šibicu u neko od tih „barutana“ na Balkanu.
 
Očekivao sam kako će ipak ta Vučićeva propagandna bagra nakon njegova povratka u Srbiju, jer ovdje mu se ništa, doslovce ništa nije dogodilo, malo stišati paljbu, ali nije, kao da ga propagandni „kerovi“ (od kerber) ne slušaju. Jedina nam je nada nakon što su nas toliko granatirali da se malo okrenu Kosovu. Hamletovska im je dvojba na redu: kako priznati Kosovo? Tako da ga se priznajući prizna ili da ga se ne priznajući - prizna. Kako dakle da ostanu nevini? Postoji i treća inačica - da ga Srbiji „povrati“ Rusija, ili možda, Sjeverna Koreja, može i Kina… Opasnih li scenarija na sve strane, pa je tu priči nakon Vučićeva posjeta tek početak.
 

Mato Dretvić Filakov

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Ponedjeljak, 19/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1005 gostiju i jedan član online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević