Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

Nema koristi od preferencijalnog glasovanja sve dotle dok stranke određuju listu

 
 
Kad smo, na vrijeme, predlagali Inicijativi U ime obitelji odustanak od izbornoga referenduma predvidjeli smo što će se dogoditi:
1. Ozakonit će vladajući preferencijalno glasovanje, faktički im „oteti“ referendum pa će on otpasti. Po svemu sudeći, barem po izračunu ministra Arse Bauka, nije prikupljeno ni dostatno potpisa  (450.000). Postojao je još jedan „opasni zavoj“ na kojemu su Inicijativu čekali - prikupljanje potpisa se odvijalo zapravo samo pod jednim sloganom „Birajmo zastupnike s imenom i prezimenom“, a u ustavne izmjene se pokušalo ugurati još nekoliko, za izborni sustav daleko važnijih promjena, no referendum je otpao pa su pitanja legalnosti i legitimnosti tako prikupljenih potpisa sada nevažna.
http://www1.villanova.edu/content/villanova/artsci/acsp/writingcenter/_jcr_content/pagecontent/image.img.jpg/1297116872337.jpg
Pišem pismo...
 
2. Inicijativa će u bitnome naštetiti svom narodnom referendumskom potencijalu pri čemu nije razumjela kako je trenutačno najvažnija opasnost za referendum kao način odlučivanja, nevažno od teme. Sva ta nastojanja u njegovu „uređenju“ smjeraju k njegovom otežavanju, ako ga se već ne može/smije ukinuti, što bi mnogi rado učinili.
 
Inicijativa je Ivi Josipoviću - i to je njezin najvažniji rezultat - napravila temeljitu „topničku pripremu“ za približavanje narodu u predizbornoj kampanji, preko, u biti, nevažnog, ili malo važnog, preferencijalnog glasovanja. Nevažnog dotle dok stranke/partije sastavljaju liste, a glasač onda ima veselje izbora između Ruže i Mare. Zar netko doista misli kako bi se dogodilo nešto „revolucionarno“ u slučaju neizbora i Karamarka i Milanovića? Pravo preferencijalno glasovanje je uostalom uz ovdašnje neslobodne i nepoštene medije, od HRT-a pa nadalje, zapravo isključeno.
 
Na Hrvatski sabor – pismom, nezdrave li prakse
 
Svejedno ga sada Josipović otima čak i Milanoviću, a s njim udara, kao svojom inicijativom, skoro ucjenjuje još i nekakvim istraživanjem koje je, za naše novce otkrilo „toplu vodu“ narodnog veselja s preferencijalnim glasovanjem i Hrvatski sabor, što mu ustavno ne pripada. To, pored ostaloga, piše u pismu koje je uputio predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, a on s njim nije upoznao saborske zastupnike već su njegov sadržaj doznali iz novina što je elementarna politička bezobraština, ispod razine političke nekulture. Sve igrice za vlast, vlast nizašto! Najavio je Josipović i kako će svoje temeljite ustavne promjene dostaviti Hrvatskom saboru u proljeće naredne godine. Bahato je dakle uvjeren kako će izbore dobiti, pa se eto skoro ne moraju ni održavati - toliko o njegovoj skromnosti, finoći i uglađenosti te odnosu prema „biračkom tijelu“.
 
Povjerenstvo koje mu „radi“ reforme Ustava sastavio je isključivo od kolega ustavnopravnih stručnjaka. A ustavno-pravni stručnjaci, profesori ustavnog prava, stručni su za sve - fiziku, matematiku, ekonomiju, medicinu, geologiju, jezik… oni su u stanju „stručno“ izračunati, prema modelu kojega će skrojiti, sve te razno razne posljedice - pored beživotnih ustavno-pravnih - po život građana u bližoj i daljoj budućnosti u toj novoj „Ivinoj i sedam stručnjaka“ Ustavotvoriji? Niti slučajno, pa Ivinu reformu najprije treba odbiti iz „formalno-pravnih“ razloga i više nego manjkavog sastava povjerenstva, osim ako se ne želimo podložiti teroru pravne struke. Pored toga ti su stručnjaci očito u sukobu interesa ili strahu, jer se nisu ni osvrnuli na ustavnu poziciju predsjednika države, a svako nepristrano istraživanje rezultata u dva Mesićeva i jednom Josipovićem mandatu bi pokazalo kako je neposredni izbor predsjednika i ove ovlasti što mu je ostalo preskup šport, a štete još uslijed njihova djelovanja i nedjelovanja višestruko veće.
 
Kakva preferencijalno Mara umjesto Bare, novac i moć koji leže oko Pantovčaka  daleko je „preferencijalniji“. Treba predsjednika imenovati Hrvatski sabor, već je trebao, a takav vam prijedlog Josipovićevo povjerenstvo „ni u bunilu“ ne će dati. O ostalim prijedlozima „rasturanja“ Ustava i države prema ovom prijedlogu bit će valjda vremena. Dok završavam ovu rečenicu stiže vijest kako će izbori za predsjednika biti 11. siječnja 2015. Nisam ni sumnjao, paze vladajući na svaku sitnicu, a naročito kad će završiti Božićni i novogodišnji blagdani, kad će Sveta Tri Kralja doći pa da se naši  vrate u Europi na „privremeni“ rad. Koje li su sve to ušljive smicalice u igri.
 

Mato Dretvić Filakov

Utorak, 01/12/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2315 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević