Get Adobe Flash player
Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

Primjer Milana Babića je dobar i jedini ispravan put za suživot i...

Karolina Velika!

Karolina Velika!

Vidimo izgrađenu osobu koja njeguje obiteljske vrijednosti i od koje...

Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

Vraća Hrvatskoj ustav iz 1974., jer vraća Srbe u ustav, i onda će ići...

IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

IDS-u je uspjelo što nije ni Benitu...

Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

Najviše fantazije danas ima u genderističkoj...

 • Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

  Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:16
 • Karolina Velika!

  Karolina Velika!

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:09
 • Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

  Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

  četvrtak, 06. kolovoza 2020. 09:32
 • IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

  IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:04
 • Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

  Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

  četvrtak, 06. kolovoza 2020. 17:31

"I nas vodi vođa Radoja Domanovića

 
 
Govor na predstavljanju knjige prof. Zdravka Tomca u dvorani Ogranka Matice hrvatske Zadar
Treba li uopće dvojiti o tome kako će naslov najnovije knjige prof. dr. sc. Zdravka Tomca Crveni predsjednik (Tkanica, Zagreb, 2014., 360 str.) kod svakoga od nas tko imalo djelatnije živi sa svojim vremenom, ovom našom hrvatskom stvarnošću, izazvati, pokrenuti brojne usputne misli, razmišljanja.
http://www.zadarskilist.hr/media/base/bozidar%20simunic-051213-08.jpg
Božidar Šimunić
 
Asocijativni tijek kretat će se od znatiželje, slaganja ili neslaganja s iznesenim, nepriznavanja, omalovažavanja i da dalje ne nabrajam. Ne dvojim, potpuno, da će svaki i malo temeljitiji pristup ovom djelu rezultirati zaključkom kako ovo nije nikakva novinarsko-publicistička efemernost, prolaznost politički obojena. Jer radi se, nesumnjivo, o jednom segmentu naše hrvatske prošlosti, točnije o posadašnjenju, aktualizaciji te naše prošlosti koja je u ovom trenutku kruta zbilja, naša stvarnost, od koje ne možemo pobjeći niti je na bilo koji način zanijekati.
 
Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, kao znanstvenik i publicist, naš istaknuti intelektualac, duboko uronjen u ovo maše doba, u njegove tajne i javne zakutke odvažno propituje ovu našu prošlost-sadašnjost. A svoje prošlosti se nitko i nikad ne može odreći, jer odricanjem od svoje prošlosti prestajemo postojati. Istražujući ovu našu prošlost i to, procjenjujem, najčešće jednom naglašenom akribičnošću, tj. brižljivošću, temeljitošću u tom poslu, on tu našu prošlost uzdiže na pijedestal povijesti, a to znači da je utkiva u svevremenost, označujući je kao protok vremena koji ima svoje zakonitosti. Posebice naglasimo da autor Tomac propitivanju ove naše prošlosti prilazi, osim sa znanstveno-publicističkoga i naglašenost domoljubno-humanističkog motrišta.
 
Ističem, čitajući ovu knjigu, da je riječ o lako čitljivom, pitkom tekstu koji privlači izazivajući gotovo bujanje brojnih dojmova, spoznaja i zaključaka. Pa i ovaj, valjda je u pitanju profesionalna deformacija. Naime, u naslovu knjige uporabljeni pridjev (odr. oblik), atribut, epitet crveni predsjednik može biti izveden od dvaju sličnih glagola u hrvatskom jeziku i to: crvenjeti se te crveniti, prvi povratan, sjetite se škole, znači crvenjeti sebe, crvenilo stvarati u sebi i isijavati ga, npr. kao posljedicu bola ili pak srama, bijesa. Glagol crveniti prijelazan je i znači radnju kada tko, recimo bojom nešto učini crvenim. Mislim da je ovo crveni predsjednik ipak ponajviše prvi slučaj što znači da i mi participiramo u tom crvenilu svojim postupanjima. To je ono, što rekoh, naša prošlost-sadašnjost. I sve se ovo, doduše, provlači ovim člancima kao kakav lajtmotiv knjige, a autor će to posebice naglasiti člankom Bože, čuvaj nas od nas samih. Ovu misao znali su nerijetko izgovarati brojni hrvatski umnici dosad, a dakako, ona je i biblijska: Perditio tua Israel ex te, Izraele u tebi je propast.
 
I još jedan neizbrisiv dojam iz spoznaja poslije čitanja knjige. I opet s gledišta književno-jezičnoga. Dr. sc. Tomac likove hrvatskih predsjednika Mesića i Josipovića i još ponekih njima sličnih koji zajašiše na slobodu i nezavisnost Hrvatsku, oblikuje njihov karakter, život, djelovanje, postupkom dodavanja i oduzimanja, gradi ih ponekad u prave literarne likove. U tom razgolićavanju oni pred našim očima, u našoj spoznaji postaju jadne i ljudske kreature, ali iznimno opasne za našu identitetsku supstancu, organizam. Prispodobe sa Don Quijoteom, Sanchom, Tartuffom, Salierom, Švejkom, Faustom, i brojnim drugim likovima iz svjetske literature ipak na kraju najsigurnije nas odvode imaju najviše zajedničkoga s Vođom Radoja Domanovića.
 
I misao završna i neizbježna: poznato je da je pravih vođa i državnika malo u povijesti, oni rijetko svojom veličinom i djelima označe pojedina razdoblja u prošlosti mnogih naroda, kao što je to kod nas dr. Franjo Tuđman. Ali, kako to, da jedan narod koji je podnio iznimno odvažno i ponosno, istina uz velike žrtve, nasilje i licemjernost srbokomunističke jugoslavenštine može, i to poslije brojnih stoljeća, baš u slobodi, u svojoj vlastitoj državi upasti u ovakvu neshvatljivo i iznimno pogrešnu, štetnu avanturu da s njim upravljaju oni nedostojni njega. Uz ovu misao i ona o pouci povijesti: tzv. male narode uvijek, i to baš uvijek, svaka pogreška, promašaj mnogo više stoji nego one brojnije, velike.
 

Božidar Šimunić, prof., ravnatelj Matice hrvatske Zadar

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Četvrtak, 13/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1332 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević