Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

Počasni predsjednik Antifašista je pjevao ustaške pjesme. To mnogi "zaboravljaju"!

 
 
Po ne znam koji puta ponovno je velikosrpska četnička politika na čelu sa četverolistom Nikolić, Vučić, Vulin i Dačić, pokrenula novu agresiju na Hrvatsku zloupotrebljavajući problem uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovar. Vukovarski branitelji suprotstavili su se uvođenju ćiriličnih natpisa jer sjećanja na fašističke zločine još su previše bolna a za Vukovarce četiri ćirilična slova S bila su i ostala su simbol okupacije, zločina i fašističke politike. Živa su i sjećanja kako su četnici prije nego što su pobili zarobljenike pjevali "Druže Slobo, pošalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate."
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Components.ImageFileViewer/CommunityServer.Discussions.Components.Files.19/6403.mesic_5F00_petokraka.jpg_2D00_550x0.jpg
Stipe Mesić - čovjek koji pjeva Juru i Bobana i na čelu "antifašita"!!!
 
Ta velikosrpska politika danas se obnavlja, nije se odrekla svojih pretenzija na Vukovar, napravila je Memorandum 2 gdje je obnovila svoje fašističke imperijalne ciljeve i dosljedno ih provodi. Vukovarci koji su ostali živi, koji su se vratili iz logora, među kojima mnogi još nisu našli svoje najmilije, tu politiku su na svojoj koži osjetili kao fašističku. I zato su osjetljivi na nove velikosrpske pretenzije i obnovu četničko fašističke politike prema Hrvatima. Agresivnosti velikosrpske politike nema kraja. Proglasili su se nadležnim za navodne zločine za koje su u logorima iznuđena priznanja mučenjem hrvatskih branitelja, te podižu optužnice protiv vukovarskih branitelja s ciljem da se napravi jedna velika povijesna inverzija, da se velikosrpski fašisti koji su učinili grozne fašističke zločine pretvore u žrtve a da se hrvatske žrtve pretvore u fašiste, koji sada oduzimaju prava nevinim Srbima i prema njima vode, navodno, fašističku i rasističku politiku. Vukovarski branitelji i pučanstvo Vukovara već nekoliko godina molilo je Hrvatsku vladu i Hrvatski sabor da ih zašite od nove velikosrpske agresije, molili su i preklinjali Vladu da donese zakon kojim bi se ne ukinula nego odgodila primjena ćirilice na javnim ustanovama dok se rane ne zaliječe.
 
Dakle, nitko nije tražio da se bilo koje pravo ukine Srbima. S pravom se tražilo da se zbog strašnih sjećanja i trauma roditelja koji još nisu pronašli svoje pobijene sinove odgodi primjena ćiriličnih ploča jer su ih doživljavali kao pobjedu i uskrsnuće one fašističke politike koja je nanijela toliko zla Vukovaru i Vukovarcima. S druge strane, velikosrpska politika vrlo je vješto iskoristila ogromne pogrješke Milanovićeve vlade i Kukuriku koalicije, koji nisu shvatili da inzistiranje velikosrba na ćirilice nije borba za ravnopravnost jezika i pisma nego da se radi o političkoj borbi kako bi se povratkom tih simbola fašističke srpske politike Vukovar obilježio kao srpski grad, kako bi se stvorila nesnošljiva atmosfera i kako bi Hrvati počeli bježati iz Vukovara a Srbi se doseljavati i kako bi Vukovar po nacionalnom opredijeljenošću postao većinski srpski grad. Velikosrbi se ne bore za ravnopravnost pisma nego se borbe za dominaciju jer nisu odustali od svojih pretenzija na Vukovar, uostalom tri puta je javno predsjednik Srbije, četnički vojvoda Tomislav Nikolić, koji je i osobno sudjelovao u agresiji na Vukovar rekao da je Vukovar srpski grad i da tu Hrvati nemaju što da traže.
 
Skočila je na noge stara i nova protuhrvatska peta kolona, koja je i u proslavi Oluje i u pokušajima gradskog vijeća Vukovara da pronađe izlaz iz aktualne krize i da promjenom statuta nađe kompromisno rješenje vidjela obnovu i jačanje ustaštva i fašizma. Gradsko vijeće nije ukinulo ćirilicu nego ju postepeno uvodi, u skladu s Ustavnim zakonom u kojem jasno piše da uvođenje ćirilice ne smije biti nasilno i da ne smije dovesti do međunacionalnih sukoba, da ne smije dovesti do ukidanja prava srpske manjine ali niti do ukidanja prava hrvatske većine. Ta stara hrvatska peta klona, kojoj se pridružuju sada pred izbore i neki novi vrlo agresivni članovi poput neovisnog zastupnika Branka Vukšića, počela je grmjeti i optuživati kako u Hrvatskoj buja fašizam i nacizam, kako navodno i predsjednica države i biskupi podržavaju fašističke i ustaške manifestacije. Ustvari došli su do iste strategije koju propagira četnička velikosrpska državna politika, a koja stalno ponavlja krivotvorine da je hrvatski narod bio i ostao fašistički i ustaški narod, da je i Tuđmanova Hrvatska, ali i ova Hrvatska nakon Tuđmana i dalje ustaško fašistička država, u kojoj se prema Srbima vodi rasistička politika.
 
Zbog takvog stanja duhova u Hrvatskoj konačno bi trebalo u Hrvatskoj otvoriti raspravu u Hrvatskom saboru o tim optužbama, ne samo iz Srbije nego i iz Hrvatske, te jasno utvrditi što su fašistički i ustaški simboli, a što je izmišljanje ustaških i fašističkih simbola. Treba konačno jasno reći da je u Domovinskom ratu masovno upotrebljavan pozdrav "Za dom spremni" kao odgovor na četničku agresiju i da su hrvatski branitelji na taj način odgovarali četničkom agresoru koji ih je nazivao ustašama. Dakle, pozdrav "Za dom spremni" je pozdrav hrvatskih branitelja, a kako hrvatski branitelji nisu ustaše nego domoljubi onda stigmatiziranje toga pozdrava kao ustaškog znači prihvaćanje lažnih optužbi da je Domovinski rat bio ustaški pokret. U tom kontekstu nastala je i pjesma Čavoglave, u ratnim obrambenim operacijama kao pjesma podizanja morala hrvatskim braniteljima. Ta pjesma se pjeva godinama na oduševljenje branitelja i na zgražanje onih izvana i iznutra koji sustavno pokušavaju Tuđmanovu Hrvatsku pa i današnju Hrvatsku, i Domovinski obrambeni rat proglasiti obnovom ustaštva i fašizma.
 
Nitko ne spori da se i za vrijeme NDH upotrebljavao sličan pozdrav. Tada se pozdravljalo "Za Pavelića i dom spremni", ali s drugom konotacijom i s drugim sadržajem nego u Domovinskom ratu. Pozdrav "Za dom" je bio i prije ustaša i prije Domovinskog rata i u svakom povijesnom razdoblju imao je određeno značenje. Zato pjesmu Čavoglave koja počinje s pozdravom "Za dom spremni" proglasiti ustaškom pjesmom je velika krivotvorina i kleveta, jer Domovinski rat nije se temeljio na ustaškoj politici nego na politici stvaranja demokratske više stranačke slobodne Hrvatske, koja nema nikakve veze s fašističkom državom niti sa NDH. Dakle, ustaški pozdrav glasi "Za Pavelića i dom spremni" i njega treba diskriminirati, a pozdrav "Za Dom spremni" je braniteljski pozdrav u kojem se izražava spremnost obrane doma i domovine upravo od velikosrpskog fašizma.

 

Strašno je što i neki saborski zastupnici i navodno hrvatski političari sve one koji iz bilo kojih razloga upotrebljavaju pozdrav za dom spremni automatski proglašavaju ustašama i fašistima. Očito da ne znaju što su to fašisti. Trebalo bi Branka Vukšića i druge hrvatske političare i nevladine udruge i novinare podučiti što je to fašizam. Čak da se i složimo da pozdrav "Za dom spremni" nije sasma korektan ne može se čovjek koji misli da to nema veze s ustaštvom proglašavati ustašom i fašistom. Strašno je ako netko pjeva tobož neku nacionalističku pjesmu u svatovima, na zabavama, privatno to proglašavati fašizmom i ustaštvom. Tu pjesmu je pjevao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i to javno na skupu a ne privatno, koji je danas počasni predsjednik Antifašista Hrvatske. Pa bi po tome i on morao biti proglašen fašistom i ustašom.
 
Zato je važno ne podleći novoj ofenzivi iz Srbije ali i iz Hrvatske u kojoj se ponovno svuda vidi jačanje fašizma i ustaštva u Hrvatskoj, u kojoj se ponovno tvrdi da u srcima mnogih Hrvata i Hrvatica živi ustaška zmija, da je Hrvatska fašizirana i ustašizirana država. Posebno je opasno kada dio "hrvatske" politike i medija prihvaća velikosrpske optužbe da su u Vukovaru na vlasti fašisti i rasisti koji ukidaju prava Srbima, koji poručuju Srbima da nisu dobro došli u Hrvatsku. Pitam te navodno hrvatske političare ako Srbi nisu dobro došli u Hrvatskoj kako to da u Hrvatskoj vladi, kada se uzmu zajedno ministri, zamjenici i pomoćnici ima preko trećinu Srba iako ih u Hrvatskoj ima svega pet posto, i kako to da se nitko ne buni protiv toga. Što bi se dogodilo u Srbiji da ima samo pet posto u Vladi Srbije Hrvata. Kako to da u Srbiji, koja navodno vodi politiku ravnopravnosti Hrvata ni u Vladi ni u parlamentu nema ni jednog Hrvata.
http://www.hrt.hr/media/tt_news/branko_vuksic_izjava_za_hrt_600_02.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
Branko Vukšić - dokaz kako su hrvatski "liberali" lijeviji od jugokomunista
 
I ono što je najvažnije, konačno treba za sva vremena utvrditi istinu o tome tko su bili fašisti u Vukovaru. Tko je u Vukovaru masovno ubijao ne samo hrvatske vojnike nego i ranjenike, žene i djecu? Tko je na fašistički način likvidirao ljude? Tko je iz Vukovara prisilno istjerao sve Hrvate? Tko je stvorio koncentracijske logore za Hrvate u Srbiji? Tko je silom nametao četiri S i ćirilicu? Tko je masovno silovao, pljačkao, palio i ubijao? Sve su to radili četnici velikosrbi ali i Srbi, koji danas izigravaju žrtve navodno hrvatske fašističke politike. Ovčara i druga stratišta dokaz su da su Srbi vodili nacističku i fašističku politiku. Da nisu samo pjevali četničke pjesme nego da su masovno klali i ubijali i vršili neviđeno etničko čišćenje. Koncentracioni logori u koje je odvedeno nekoliko tisuća Vukovaraca, koji su stvoreni u Srbiji, u kojima su logoraši mučeni i ubijani tipični su za fašističko-nacističku politiku. I jedno i drugo ne razlikuje se od onog što je radio Hitler i nacisti.
 
Dakle, jedini fašisti i nacisti bili su velikosrpski agresori. Cilj njihove agresije je bio da fašističkim nacističkim zločinima pobiju i nasilno isele sve Hrvate iz Vukovara i drugih područja Hrvatske koje su si zacrtali kao dio buduće velike Srbije. Ti fašistički zločini vršeni su nametanjem ćirilice kao obveznog pisma i nametanjem srpskog jezika kao obveznog jezika. I Vukovarci su s pravom ta četiri srpska S doživljavali kao simbol nacističke i fašističke četničke velikosrpske politike.
 
A što se dogodilo danas? Danas mnogi koji su učestvovali u toj politici jednom izdajničkom pokorničkom hrvatskom politikom postali su policajci i vlast koja vrši novi teror nad Hrvatima. Samo da posjetim kakva se strašna halabuka podigla na Franju Tuđmana i Hrvatsku kada je Hrvatska odlučila da umjesto dinara hrvatski novac bude kuna. To se  proglašavalo krunskim dokazom obnove ustaške države. Tvrdilo se da zbog toga Hrvatska neće moći ući u Europsku uniju, da će Srbi i antifašisti odbiti upotrebljavati taj ustaški novac. Tuđman je imao snage da odbaci te optužbe i da kaže da, iako je kuna bila novac za vrijeme NDH, to ne znači da je taj naziv diskriminiran za sva vremena. I uostalom himna "Lijepa naša" je bila himna za vrijeme NDH i zato su i prema njoj u komunističkoj Titovoj Jugoslaviji dugo godina bile rezerve i narod ju je sa strahom pjevao. Mnoge stvari koje su se događale i u NDH, iako je bila kvislinška država i fašistička ipak je bila činjenica i ne može se reći nije postojala.
 
Ona je postojala i ljudi su u njoj živjeli i nemoguće je da sve što se tada, svi nazivi i sve što se događalo da se diskriminizira kao ustaško i fašističko za sva vremena. Hrvatska povijest nije počela niti završila s NDH niti je počela niti će završiti s ovom državom. Hrvatski narod ima svoj povijesni kontinuitet i u tom povijesnom kontinuitetu neki stari nazivi i pojave imali su različito značenje u različitim vremenima. Crvena zvijezda petokraka imala je pozitivno značenje u početku ustanka protiv fašizma i nacizma. Na kraju, nakon oslobođenja, crvena zvijezda je dobila drugačije značenje kada su Titovi vojnici izvršili masovne likvidacije, pravi genocid nad hrvatskim narodom noseći crvenu zvijezdu petokraku. Tada je taj simbol slobode kompromitiran i prestao je biti simbol slobode. Još više taj simbol crvene zvijezde petokrake je kompromitiran u Vukovaru i Srebrenici, kada su pod tim simbolom izvršeni strašni fašistički zločini i likvidacije. Zato je taj simbol za mnoge također sporan i jednako kompromitiran kao i slovo U. Ali opasno bi bilo sve one koji i danas misle da je crvena zvijezda petokraka u određenom razdoblju bila simbol slobode proglasiti boljševicima, staljinistima i fašistima. Isto je i sa slovom U i drugim simbolima iz prošlosti. Uostalom jedno je na verbalnoj razini veličati određene ideologije i totalitarizme a drugo je na djelu provoditi fašističku ili staljinističku politiku.
 
Zbog svega toga moramo se javno pobuniti protiv svih onih koji žele sakriti fašističku i nacističku četničku velikosrpsku politiku u Vukovaru i stvarne fašiste i naciste koji su počinili zločine pretvoriti u žrtve hrvatske politike.
 
Dakle, gospodine zastupniče Vukšiću, nemate pravo govoriti o obnovi fašizma u Hrvatskoj, jer nitko u Hrvatskoj ne zagovara koncentracione logore, nitko u Hrvatskoj ne zagovara likvidacije Srba, nitko ne ukida slobode i prava ljudi, bez obzira na vjeru, naciju i spol, nitko ne uvodi represivni fašistički režim. Dakle, ako svega toga nema, ako nemamo ni jednu stranku koja je fašistička i nacistička, koja zagovara otvoreno rasnu politiku, onda je sramotno vlastitu domovinu pretvarati u fašističku državu u kojoj navodno buja fašizam, koji je toliko navodno narastao da traži uvođenjem masovnih mjera represije i masovna hapšenja pa i stvaranje logora za nove fašiste i ustaše. Sramotno je demokratsku Hrvatsku, sramotno je hrvatske branitelje koji su stvorili tu demokratsku Hrvatsku, sramotno je tisuće onih koji su prošli fašističke srpske logore lažno optuživati da su postali novi fašisti. Sramotno je prihvatiti novu velikosrpsku agresiju koja pokušava srpske fašiste, koji su načinili strašne zločine u Vukovaru pretvoriti u navode  žrtve rastućeg hrvatskog fašizma i rasizma.
 
Konačno je došlo vrijeme da mi u Hrvatskoj, gledajući se u oči, kažemo jedan drugom punu istinu, da se suprotstavimo onima koji stalno lažno optužuju vlastiti narod i hrvatske branitelje. Može se o ćirilici u Vukovaru govoriti na različite načine, jedino se ne može i ne smije govoriti da je suprotstavljanje zbog konkretnih problema koji nisu riješeni nasilnom uvođenju ćirilice dokaz da su vukovarski branitelji postali fašisti i nacisti i opasni rasisti, koji navodno ugrožavaju temeljna ljudska prava Srbima.
 
Znam da sam već dosadan jer to stalno ponavljam, ali i ovaj puta je to potrebno stalno ponavljati, niti slovo U niti crvena zvijezda petokraka kao simboli ne donose dobro hrvatskom narodu i zato ih ne treba upotrebljavati. Zato je potrebno na vrijednostima Domovinskog rata i pluralističke demokratske slobodne Hrvatske i Tuđmanovoj pomirbi tražiti izlaz iz sadašnje krize. Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom, ali ti dobri odnosi se ne mogu razvijati na novim lažnim optužbama protiv Hrvatske. Oni se mogu graditi samo na priznavanju istine. Ako srpska državna politika želi izvršeni genocid i fašističke zločine u Vukovaru izbrisati spužvom zaborava te fašiste i naciste proglasiti navodnim žrtvama izmišljenog hrvatskog fašizma i ustaštva onda te odnose nije moguće razvijati. Treba jasno reći Hrvatska želi pomoći Srbiji da uđe u Europsku uniju ali to mora biti demokratska Srbija a ne četnička Srbija koja obnavlja imperijalnu srpsku politiku prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 

Zdravko Tomac, Katolički tjednik

Subota, 28/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3793 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević