Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

O neviđenom incidentu šute Bulj, Grmoja, Petrov...

 
 
Veliki slovensko-hrvatski istraživač zločina koje su Titove staljinističke snage počinile diljem ondašnje države nakon završetka Drugoga svjetskoga rata, a napose u Sloveniji i Hrvatskoj, Roman Leljak, stekao je ugled  jednoga od najznačajnijih simbola borbe za istinu i pravdu o tim stravičnim događajima. O tome godinama objavljuje knjige, piše tekstove, sudjeluje u emisijama, znanstvenim skupovima u Hrvatskoj, Sloveniji i diljem svijeta. Svrha njegova djelovanja je upoznati javnost sa zločinima počinjenim nad nevinim ljudima, zločinima organiziranim bez suda, suđenja, prava na obranu, a napose počinjenim na stravičan način – nepoznat u tadašnjoj Europi. Roman Leljak polazi od Dokumenata i Rezolucija EU-a, Vijeća i Parlamenta te Deklaracije Hrvatskog aabora o osudi totalitarističkih komunističkih sustava i zadaćama koje iz njih obvezuju zemlje Europske unije.
https://svetnavijaca.files.wordpress.com/2015/03/zvezda-u-srcima-krajisnika.jpg
Leljak je svjestan da se istina teško probija do svakog građanina jer su glavni mediji još uvijek u funkciji zatiranja istine, prikrivanja zločina i manipuliranja žrtvama.Manipulacije sustavno provođene tijekom, gotovo polustoljetnog titoističkog razdoblja, učinile su svoje. Svako ozbiljnije upozoravanje na zločine, zločince, naredbodavce i izvršitelje, nailazilo je i nailazi na zid šutne ili poznatu mantru okrenimo se budućnosti, drugim riječima koga zanimaju tisuće i tisuće nevino ubijenih ljudi. Da se radi o kršenju europskih dokumenata i deklaracije hrvatskog Sabora svakom odgovornom pojedincu je više nego jasno. No u praksi se nastavljaju  postupci poznati iz bivšeg sustava, bez obzira novi državni ustroj. Stoga razloga Roman Leljak je odlučio na svaki mogući demokratski način doći do svakog građanina s nakanom buđenja svijesti o zločinima koji ne zastarijevaju i porukom da svaka žrtva ima pravo na istinu i samo istinu. Dakako time i cijela zajednica. Vrijeme je, drugim riječima, suočavanja s mračnom prošlošću i postupanja u skladu s najvišim civilizacijskim standardima.
 
Leljak objavljuje vrijedne knjige i radi na dokumentarnim filmovima kojima osvjetljuje to mračno razdoblje naše povijesti. U tom duhu u mnogim mjestima predstavlja svoje knjige, a u zadnje vrijeme i dokumentarni film Huda Jama“ – strogo čuvana tajna. Nakon objave ovog dokumentarca koji je naišao na brojne pohvale ljubitelja istine i pravde, teško je naći dovoljno velike dvorane za prikazivanje filma. Interes za Leljakov rad na istraživanju zločina u Hudoj Jami pokazala je američka filmska tvrtka iFilms LLC s partnerima iz Hrvatske, koji će raditi na dokumentarnom filmu o stradanjima Hrvata, Slovenaca i pripadnika drugih naroda na Titovim stratištima diljem Slovenije. Film će prije svega biti predstavljen u europskim zemljama i SAD-u te Ujedinjenim Nacijama. Sve po predlošku Leljakove knjige o Hudoj Jami i drugim njegovim istraživačkim radovima. I tako dok Leljak odgovorno i samoprijegorno prikazuje svoj dokumentarni film diljem Hrvatske, film, koji ima isključivo edukativni karakter a ne propagandistički, biva primljen s velikom podrškom i zahvalnoću za sve što čini. No, nije svuda tako.
 
Sramota se dogodila u Vrgorcu
 
Mlađahni gradonačelnik Vrgorca, izvjesni Ante Pranić, odbio je dati odobrenje da Leljak u vrgoračkoj mjesnoj dvorani prikaže svoj film. Zahvaljujući župniku fra Ivici Omaziću film je ipak prikazan u vjeronaučnoj dvorani kod župne crkve. Dotični mlađahni gradonačelnik  svojevremeno je na svojem profilu objavljivao fotografije s beogradske Marakane, ali i ispod drugih obilježja koja nose četničku simboliku glavnoga grada Srbije. Zbog toga su neki dotičnog Mostovog barda nazvali ANTE ZVEZDAŠ. Da bi sve bilo u duhu ljubavi prema voljenom klubu objavio je i znakovitu pesmu:
Sumnjaju neki da bodrimo pogrešan tim i mrze nas,
zato što uvek smo s njim, al' sever i dalje odjekuje tom,
navijačkom pesmom najboljem...
 
Ako to ta vrgoračka sramota ne zna, pripadnici njegova kluba započeli su u Maksimiru 1990. krvavi pir protiv hrvatskoga naroda, predvođeni poznatim Arkanom. Mnogi taj događaj smatraju zapravo i početkom Domovinskoga rata. Navijače toga kluba od tada smo zvali ARKANOVCI. A tako ih i danas zovemo. O tome neviđenom incidentu šute čelnici političke stranke MOST. Ni riječi od Bulja, Grmoje, Bože Petrova – sve velikih hrvatskih domoljuba. Možda kane na stihovima Ante Zvezdaša sklepati himnu Mostu?!
 
U Vrgorcu je rođen jedan od najvećih, po mnogima i najveći, hrvatski pjesnik Tin Ujević. Na čelu njegova grada, po čemu i najviše poznajemo Vrgorac, nalazi se Ante Zvezdaš. Doista, lijepo! No toga mlađahnog zvezdaša na mjesto gradonačelnika izabrali su građani Vrgorca. Ponavljam mlađahnog. Kako to da ga roditelji, susjedi, poznanici, sugrađani nisu ništa podučili pod čijim se sve barjacima vodila borba za zatiranje svega hrvatskog?! Duboko vjerujem da u Vrgorcu ima i neki navijač Hajduka ili Dinama koji će podučiti ovoga mladića o ulozi njegova voljena kluba u agresiji na našu domovinu Hrvatsku. O tomu je snimljen i dokumentarni film: Domovinski rat počeo je u Maksimiru – Dinamo – Crvena Zvezda 13. 5. 1990. Kažem mladića jer se očito radi o novim mlađim navijačima, novim perspektivnim snagama, koje jedva čekaju da se Zvezda ukaže u Maksimiru?! Pa zašto se to dogodilo baš u Vrgorcu?! Pa zašto baš sramota u Vrgorcu?! Rekao bi Petar Šegedin SVI SMO MI ODGOVORNI. Ali, opet. Zašto baš u Vrgorcu? Zašto? Tinovu gradu.
 

Mijo Ivurek, Zagreb

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Ponedjeljak, 25/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1306 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević