Get Adobe Flash player
Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

Kako HRT laže i izmišlja zasluge i vrline "intelektualca"...

Da, Josip Broz nije otišao skroz!

Da, Josip Broz nije otišao skroz!

Ivica Ivanišević: baštinik suslovljevog ideološkog i...

Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

Angela zavrće ruke, Erdoğan širi islam, Ameri se vrte u krugu, Rusi...

Dva načina rješenja problema granice

Dva načina rješenja problema granice

Odluka arbitražnog suda odmjerena je i razumna i Slovenci i Hrvati trebali...

Jasenovački popis žrtava je - lažan

Jasenovački popis žrtava je - lažan

Tek kada se sazna objektivna i znanstvena istina o Jasenovcu u vrijeme i...

 • Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

  Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:40
 • Da, Josip Broz nije otišao skroz!

  Da, Josip Broz nije otišao skroz!

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:34
 • Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

  Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:27
 • Dva načina rješenja problema granice

  Dva načina rješenja problema granice

  srijeda, 13. rujna 2017. 17:56
 • Jasenovački popis žrtava je - lažan

  Jasenovački popis žrtava je - lažan

  srijeda, 13. rujna 2017. 12:37

Preko 80 posto izdavačkih kuća u stranim rukama. Uglavnom njemačkim

 
 
Poljska vlada želi suzbiti strani utjecaj na poljske medije. Na udaru su posebno mediji u koje je ušao njemački kapital. Prije svega radi se o privatnim medijskim kućama koje financira njemački kapital. Ovih se dana očekuje usvajanje zakon u parlamentu (Sejm). Time bi se suzbila snažna njemačka nazočnost na poljskom medijskom tržištu. Šef stranke Jarosław Kaczynski je još tijekom predizborne kampanje 2015. obećao oslobađanja novina i časopisa „iz njemačkih kandži". Predizborno obećanje Varšava sada želi provesti u djelo.
http://www.vgp.de/images/karte_presse_polen_2015.png
Njemačke kompanije drže tri četvrtine poljskog medijskog tržišta. Elżbieta Kruk (PiS), predsjednica Odbora za kulturu u poljskom parlamentu Sejmu, navodi podatak po kojem je gotovo 80 posto izdavačkih kuća u stranim rukama, tvrdeći da je tako visoka zastupljenost stranoga kapitala jedinstvena u nekoj zemlji Europske unije. „Moraju li baš Nijemci kontrolirati poljsku vladu“, glasi retoričko pitanje Elżbiete Kruk. To retoričko pitanje u skladu je s višegodišnjim protunjemačkim tonom vladajuće stranke. Političari PiS-a koriste svaku priliku kako bi podsjetili na strahote Drugog svjetskog rata. Malo koje vijesti javne televizije TVP prođu bez protunjemačkih opaski.
 
Inicijativu vladajuće stranke Pravo i pravda potkrjepljuju činjenice vezane za njemačke izdavače. Nakon 1989. godine njemačke kompanije brzo su uspostavile dominaciju na medijskom tržištu srednje i istočne Europe. Ekspanzija izdavačke kuće Passauer Neue Presse, koja je zastupljena preko sestrinske kuće Polska Press, bila je nezaustavljiva. Passauer se na poljskom tržištu pojavio 1994. godine kada je kupio osam regionalnih listova. Danas toj kući pripada skoro 90 posto poljskih regionalnih listova: skoro 20 lokalnih dnevnih listova i oko 100 tjednika. Ta kuća je 2013. godine kontrolirala 49,8 posto regionalnih listova i portala, a danas čak 86,6 posto, podatci su internetskog portala wpolitice.pl. Takva medijska koncentracija bavarske medijske kuće u Njemačkoj nikad ne bi bila moguća.
 
U stranci Pravo i pravda su to odavno shvatili i s dozom ironije tvrde da bi novi zakon trebalo izraditi prema zapadnom uzoru. „Hoćemo suzbiti dominaciju određenih izdavačkih kuća prema njemačkom uzoru“, kaže zastupnica PiS-a Barbara Bubula. „Medijska koncentracija je sve jača i mi moramo spriječiti da se to odrazi na manjak pluralizma.“ S obzirom na to da se u jesen 2018. održavaju lokalni izbori, na udaru bi se najprije mogla naći medijska kuća Polska Press.
 
Još veći problem za vladu PiS-a predstavljaju kompanije Ringier Axel Springer Media AG (stopostotni vlasnik najvažnije online-platforme onet.pl i udjeli u još 13 velikih novina) i Bauer (53 manje novine, kao i 25 posto vlasništva u vodećoj privatnoj radijskoj postaji RFMFM). U Poljskoj je aktivna i izdavačka kuća Burda, koju vlada kritizira da izvještava „prema berlinskom diktatu“ – a to prije svega znači kritički prema PiS-u.
 
U izradi je zakon protiv stvaranja monopola. On bi trebao ograničiti udio stranih medijskih kuća na 30 posto. Na meti PiS-a prije svega su kuće s njemačkim kapitalom. Pritom Poljaci ne prave razliku između Švicarske i Njemačke, kao što se vidi na primjeru Ringier Axel Springer. Njemačko-švicarskom koncernu pripada najtiražniji list Fakt, kao i magazin Newsweek Polska. O šefu koncerna Axelu Springeru govori se da je „gaulajter" (kako se u vrijeme nacionalsocijalizma nazivalo šefove pojedinih područja), otkako je pismom apelirao na nužnost očuvanja demokracije i slobode rada novinara. „Poljaci bi trebali misliti onako kako žele Nijemci", zaključio je potom zamjenik ministra pravosuđa Patryk Jaki (PiS).
 
Međutim, planovima vlade na putu stoji načelo Europske unije o slobodnom kretanju kapitala. On zabranjuje diskriminaciju kapitala. Zato je izlaz preko poljskog zakona o suzbijanju monopola. Po riječima potpredsjednika vlade i ministra kulture Piotra Glińskog, predviđena su prijelazna razdoblja koja izdavačkim kućama najprije dozvoljavaju dobrovoljnu prodaju svog udjela poljskim kupcima. Tek nakon toga država će moći vršiti snažniji pritisak.
 

Zrinko Horvat

Komentari   

+1 #2 Guest 2017-07-14 23:11
U Hrvatskoj su šezdeset posto komunjare, zato je to tako!
Citat
+1 #1 Jura z bregov 2017-07-14 11:25
Poljaci su očiti pametan narod. A Hrvati?
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li skidanje braniteljske ploče u Jasenovcu naštetiti A. Plenkoviću?

Utorak, 19/09/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1238 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević