Get Adobe Flash player
Nevjerojatno licemjerstvo Borisa Miletića

Nevjerojatno licemjerstvo Borisa Miletića

Plakati nad Uljanikom je isto kao kada je Neron zapalio Rim, pa optužio...

Jugostatistika demantira srpske laži

Jugostatistika demantira srpske laži

Jugoslavija u Drugom svjetskom ratu izgubila 597.323 osobe, od čega...

Velikosrpska statistika stradanja na koljenima

Velikosrpska statistika stradanja na koljenima

Broj Srba po popisu stanovništva iz 1948. veći za gotovo 700 tisuća...

Etnobiznismen koji mrzi!

Etnobiznismen koji mrzi!

Kada će srpsku manjinu predstavljati oni koji ne mrze...

Diplomatska laž Mate Granića

Diplomatska laž Mate Granića

Sad mi je jasno kako se krivotvori...

 • Nevjerojatno licemjerstvo Borisa Miletića

  Nevjerojatno licemjerstvo Borisa Miletića

  utorak, 14. svibnja 2019. 09:38
 • Jugostatistika demantira srpske laži

  Jugostatistika demantira srpske laži

  utorak, 14. svibnja 2019. 18:07
 • Velikosrpska statistika stradanja na koljenima

  Velikosrpska statistika stradanja na koljenima

  utorak, 14. svibnja 2019. 17:54
 • Etnobiznismen koji mrzi!

  Etnobiznismen koji mrzi!

  utorak, 14. svibnja 2019. 17:41
 • Diplomatska laž Mate Granića

  Diplomatska laž Mate Granića

  četvrtak, 16. svibnja 2019. 08:38

Grand Cherokee dekana prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića

 
 
Stigao je konačno i taj cirkus u vaš grad. Vlasnik SDP, a predstava je na Mostu. Potok je, valjda zbog globalnog zagrijavanja Zemljice presušio, pa publika odozdo može na miru gledati predstavu, a ako nadre voda tu su, bit će, one neretljanske lađe, koje umjesto natjecateljskog plova (sjajna manifestacija!) usidrene mogu poslužiti kao gledalište. Grmoja će ih organizirati. Nažalost nije tako lokalno, već vam cirkus kroz televizor, različite ekrane, ulazi u kuću, većinom u dnevni boravak; možete ga nositi na dlanu, u džepu… Pa pratiti još i kroz svekoliku mediju koja u mozak udara. Cirkus se zove „Istražno povjerenstvo o Agrokoru“ ili tako nekako.
http://images.dealer.com/autodata/us/large_stockphoto-color/2018/USC80JES042D0/PXJ.jpg
Svojedobno me, i danas, zanimalo samo jedno istražno povjerenstvo, naime kako je oteto oružje Teritorijalne obrane SRH. Rezultat tog povjerenstva bio je – ništa. Mrtvih u Hrvatskoj zbog toga otimanja - tko zna koliko više, a o novcu, i na tom otimanju rascvalom kriminalu, da i ne pišem. Rezultat „povjerenstva“ dakle - nula. I danas, nakon tolikih godina mogu napisati: da ne bi razoružanja TO SRH možda ne bi bilo ni agresije, a rat bi bio, ako bi ga bilo, i kraći i s manje ljudskih žrtava i materijalnog razaranja. Sva ostala „povjerenstva“ u  „tom Saboru“ luk su i voda. Onako, malo sam se bio  poveselio povjerenstvu o prodaji „večernjaka“, „bezgješnjaka“. Kad tamo, ni od njega - ništa. Jedan poznanik, koji je raspolagao s tim spoznajama, uvjeravao me kako su „Večernjaka“ kupili Srbi preko naše „drage“ (Austro) Austrije, i, navodno, nekog tamošnjeg „katoličkog biznisa“. Šifra: vodenkonj (hipopotamos), koji je od „Balkanaca“ pravio magarce i većima nego što jesu, namagarčio ih za milijarde, desetine, koječega. Ali, Bože moj, biznis je biznis.
 
I tako; prvo smo ostali bez topova, zatim postali, lopovsko, medijino topovsko meso, sveukupne medije, a još imali i ta „istražna  povjerenstva“ – kao sol na otvorenu ranu. Dakle eto nam novoga cirkusa, diljem Hrvatske - stiže „istražni“ cirkus „Agrokor“, istražno povjerenstvo. Kad je već taj koncern skoro kihnuo - a što je jedna kompleksna priča, ali imalo upućenijim poznavateljima tzv. tranzicije potpuno bistra, da bistrija ne može biti, ne razumijem čemu  „povjerenstvo“ sada, ili tek sada, O čemu će; o globalnoj tzv. tranziciji, ekonomskoj, vlasničkoj, društvenoj, političkoj, svekolikoj..., s kojom je bio oglašen čak i „kraj povijesti“, razglabati sve-znalci poput Grmoje i Marasa. Dobro, stvar demokracije.
 
Što u 'cirkusu' radi prof. dr. sc. Lovrinović?
 
U tom “povjerenstvu“ ima, eto, nešto sve-neznalica, ali što u njemu radi prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, čak i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ne mogu razumjeti. Zašto se on u „to“ dao izabrati? Zdvajam, roje mi se misli, kako je on i taj njegov vakultet do sada, do „povjerenstva o Agrokoru“, o agrokorima, globalnoj, ekonomskoj revoluciji, ili kontra revoluciji, „kontri“ i „rekontri“, kako tko voli, nakon rušenja Berlinskog zida, naučavao študente. Što su oni od njega i inih mogli naučiti, što je to „tranzicija“ i kako se u njoj, poglavito „dan poslije“ nje ponašati, kako u njoj poslije „potopa socijalizma“ plivati, gdje je „država“, gdje su banke, kako biti budući poduzetnik…? Ima li ikakve krivnje u nauku naučitelja s tog i sličnih, vakulteta u gospodarskim problemima s kojima se Hrvatska, u realnim okolnostima hrva?  
 
Ako se u to povjerenstvo, da bi nešto o „prijetvorbi i privatizciji“, tom globalnom procesu, blago rečeno, nakon što je „pao“ Zid, dao izabrati  prof. Lovrinović i dekan s tog fakultetakakobi se pobliže o svemu informirao na ovom primjeru - mislim kako taj fakultet, grubo bi bilo kad bih rekao da ga treba zatvoriti - nego ga treba, u širokom luku, izbjegavati. Jednostavnije rečeno, „narodu“ bi prof. i dekan Lovrinović, s druge strane stola „istražnog povjerenstva“, trebao, makar i znanstveno, objasniti što je to, eto na slučaju Agrokor. Virius, bakterija, što je li, evolucija, de-evolucija?  
 
Nakon  tolikih godina kako znanstveno, valjda, prati „fenomen“ mogao bi običnim, prostim, riječima objasniti, na televizoru, što i zašto ih je snašlo. Recimo zašto ih je „snašao“ „Agrokor“ i „Todorić“, a ne s druge strane, „istražne“, stola skupa s Grmojom i Marasom, žao mi što to moram napisati - postavljati plitka, politička, propagandna pitanja. Pitanja za čistu jedinicu. Nevjerojatno kako i on nastavlja širiti jednu elementarnu laž koja je kao političko-medijina zarazna bakterija podmetnuta Predsjedniku Tuđmanu, a nastala u nekom nevezanom razgovoru, o, navodnih, „dvjesto obitelji“ koje navodno vladaju Francuskom. Uostalom, dokazano je kako je autorica te ideje - Pusićka. Ipak, toliko je i on uporan s tih „dvjesto“ da prastari Manolić, koji jedva čuje, a upitno je je li još „poslovno sposoban“, mora opovrgavati postojanje takvog „plana“. Danas uopće postavljati takvo pitanje višestruko je tupavo, a tupavo je zločestije od „glupog“.
 
Prvo, još ranih dvijetisućitih HDZ je iz oporbe tražio od SDP-a i ostalih „šestojanuaraca“ da se te „obitelji“ službeno popišu. Nije bilo odgovora, a jedno od objašnjenja je bilo to da SDP „ne zna što je to obitelj“, što je potpuno u duhu boljševičke tradicije - oni su naime odmah poslije studenačke, „oktobarske revolucije“, koja je ustvari bila obični puč, presudno potpomognut od strane njemačke vojne sile, nastojali uništiti obitelj. Važnija je pak bila činjenica koje bi se „obitelji“ našle na tom popisu, pa  „šestojanuarci“ nisu po tom htjeli čačkati. Mislim kako se to događalo u Hrvatskom saboru, baš one godine, 2002. kad je ta vlast za dekana EF-a ustoličila Ivana Lovrinovića (2002. do 2006.).
 
Drugo, prof. dr. sc. Lovrinović izgleda još nije načuo kako svijetom, ponavljam svijetom, vlada stotinjak obitelji, a stvarno, tvrde i mnogi njegovi „sci“ kolege, tri do četiri, od kojih je jedna kraljevska. U takvoj svjetskoj, globalnoj „obiteljskoj“ situaciji svatko bi poželio da ih Hrvatska ima „dvjesto“ među njima, a nema niti jednu, ni s Todorićima ni bez njih. Zatim, a što je danas „obitelj“ - e pa to ne zna ni taj „Sabor“ u kojem i profesor sjedi - tek će odlučivati. „Obitelj“ pak na tom zapadu, izim onih vladajućih, ali svakako manje od „dvjesto“ jednostavno nestaje, pa ovo pitanje postaje bespredmetno. Uostalom, ako ih je i bilo „dvjesto“ sad ih je „samo“ 199.
 
Postoji još nekoliko prethodnih pitanja za pametnije u „povjerenstvu“. Prvo je kad je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji? S prvim ispaljenim „balvanom“, s razoružanjem TO SRH, ili još ranih osamdesetih godina, kao političko-medijsko granatiranje, dok je Hrvatska šutjela, a ušutkana još davne 1971.? Kad je doista početa privatizacija 1988.. ili kasnije, koliko je u sve bila uključena struktura koja se ovdje kolokvijalno naziva „udba“, a koja je, najkasnije s „perestrojkom“, obaviještena na „izvoru“, znala što će se ovdje (SFRJ) događati... Onda još i taj „rat“, meni se čini agresija, a poznato je bilo još Heraklitu „kako je rat mjerilo svih stvari, postojećih da jesu, a nepostojećih da nisu“. Zašto, još jedna, „prijetvorba i privatizacija“, pored Markovićeve - zato što je to bio zahtjev „silnica“ iz svijeta, temelj tzv. tranzicije, vlasnička „transformacija“ i slobodno tržište i nikakav „HDZ“ to nije mogao zaustaviti. Čak da su u njemu „sjedili“ Maras, Grmoja, Pernar i Lovrinović. Stotine, vjerojatno tisuće varijabli, „silnica“, koje teško mogu razumjeti, kamo li ih ukrstiti i oni koji ne vjeruju kako su potekli od primata (prva „grana“), a kamo li oni koji u to vjeruju.
 
Dvjesto Grand Cherokeea za dvjesto sveučilišnih profesora, 'društvenjaka'
 
Nego kad smo kod „dvjesto“ mene zanima postoji li „dvjesto“ profesora na Zagrebačkom sveučilištu, može i na svim javnim sveučilištima u RH, koji voze Grand Cherokee, kao naš profesor. To vozilo me nekako podsjeća na safari, a ne na „financije“ na kojoj katedri je profesor. Doduše i „financije“ mogu biti lov, ali onaj, malo drugačiji. Razumio bih da je na šumarstvu, možda agronomiji, pripadnik HGGS-a, pa terenska istraživanja, naiđe medo, vuk, ali „financije“, tamo su samo „papiri“, a u današnje vrijeme nema ni njih. Što, treba mu Grand Cherokee da preveze „stik“ od stana do faksa? Novi, za profesorsku plaću, košta sitnicu od oko 100.000 „ojra“, a opremljeniji vjerojatno i više.
 
Ostalo iz imovinske kartice prof. Lovrinovića ne ću komentirati - tko voli nek izvoli. Nu ovdje mi se nameće jedno važno pitanje za ovo i slična „istražna povjerenstva“. U vrijeme, naročito „prvobitne“ reakumulacije kapitala („privatizacija“), haračile su Hrvatskom „konzultanske tvrtke“ (skupine) sastavljene prvenstveno ili skoro isključivo od pravnika i ekonomista. Koliko su u njima sudjelovali, „honorarno“, i nastavnici sa zagrebačkih PF-a i EF-a, te jesu li i ti fakulteti, kao ustanove od tog milijardskog „konzultantsko-privatizacijskog“ kolača štogod „uprihodovali“. „Milijardu“ posto sam siguran kako jesu, pa mi je onda muka kad s tih strana stižu žestoke kritike; s PF-a, primjerice, o lošem stanju u pravosuđu, a s EF-a o katastrofi gospodarstva.
 
'Promijenimo  Hrvatsku!'
 
Na čelu ove stranke „promjene Hrvatske“ je prof. Ivan Lovrinović, a  na vrh njena naziva (logo) crveni je zmaj! Pušta čovjek crvene zmajeve po našoj zemljici, ne znam lovi li ih poslije džipom. Kako bilo, nakon SDP-a, eto nama još jedne stranke „u promjeni“, a u Hrvatski sabor se „ušlepao“ uz pomoć Živog zida, Pernara i Sinčića. E pa za sve te u tom „Zidu“ Ivan Lovrinović je i više nego profesor, više i od akademika. Važnu ulogu u Zidu imala je na izborima i Branimira Palfi, koja se na glasačkom listiću predstavljala kao „dipl. ing.“ (građevine). Mediji su poslije pisali kako ona ima veze s tom  „titulom“ samo utoliko što se bila upisala na Građevinski fakultet u Osijeku. I ušla je u „taj“ Sabor, ali ju mijenja dr. Bunjac (stvarno doktor, čini mi se povijesti) s ukupno osvojenih 581 glasom. Navodno prve dvije godine.
 
Ne znam je li to legalano naime na biračkom listiću lagati o sebi, ali znam kako je nemoralno, pa kad dr. Bunjac počne svoje moralne prodike, gasim mediju. U takvom društvu je prof. dr sc. Ivan Lovrinović ušao u Hrvatski sabor i da stvar bude tragičnija, bez njih ne bi ni imao nikakvih šansi sad sjediti u tom „istražnom povjerenstvu“ i razglabati o „dvjesto“. Hrvatsku ne treba mijenjati, ali u njoj su promjene nužne, nu s ovakvima za njih nema baš nikakvih šansi. Meni se nekako čini kako zastupnika Lovrinovića više zanimaju promjene njegova statusa, puca on na mjesto guvernera HNB-a, a sve ostalo je – puštanje crvenih zmajeva.
 
Štetočinski učinci 'cirkusa Agrokor'
 
Stara je to priča  SDP-a, kad ne zna što bi, on uvijek uzme pa glođe kost „privatizacije“, a kad ju dobije na stol, osvoji vlast, onda kost spremi u ormar do silaska u oporbu, pa onda opet po kost. Sad su se pridružili i drugi „glodavci“. Iako je ovo tematski „cirkus Agrokor“ i on se pretvorio u to isto - glodanje „privatizacije“. I kad bi se samo o tome radilo, ni po jada, ali ovoga puta se radi o cijelom jednom konkretnom koncernu, koji je, ili samo što nije, kihnuo. Pritom je riječ o sudbini njegovih tridesetak tisuća radnika, tko zna koliko radnika kod povezanih, malih i velikih dobavljača, dobavljačima, bankama…, tko zna koliko tisuća dioničara, o koncernu koji djeluje u „regiji“ od „Vardara pa do Triglava“. I sada umjesto da se gasi požar, spasi što se još dade spasiti, „cirkus Agrokor“ te još dodatno istupi čelnika SDP-a Davora Bernardića ga dodatno raspiruju. Što ih briga za dodatne štete društava na burzi, što za dioničare, što za male i srednje i ostale dobavljače, a o radnicima, „ma gdje bili“ da i ne pričamo - ti odavno nisu u fokusu ovdašnje „socijaldemokracije“. Ovoliko političko-medijino granatiranje ima sve efekte onoga rata kojega sada neki nazivaju „hibridnim“, da ne okolišam - protiv Hrvatske. A sve za „šaku vlasti“, ako nje u Hrvatskoj još ima i za šaku. Žao mi je što to Predsjednica ne razumije pa i ona plješće „cirkusu Agrokor“ pri čemu mislim kako joj je još rano za predizbornu kampanju.
 

Mato Dretvić Filakov

Komentari   

+2 #1 Kaspar 2017-11-16 22:17
Veli Ivan Lovrinović da je netko krao, a on vozi džip koji košta preko 100.000 eura. Svašta!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Zašto birači HDZ-a, članovi i simpatizeri, ne će u nedjelju dati svoj glas Plenkovićevom HDZ-u?

Četvrtak, 23/05/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1019 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević