Get Adobe Flash player
Zašto nije spomenula krčki pršut?

Zašto nije spomenula krčki pršut?

Zastupnica Strenja Linić s kulenom napala kolege anesteziologe iz...

Plenković - despot u svilenim rukavicama

Plenković - despot u svilenim rukavicama

Servilni europski poslušnik i okrutni domaći...

Tko podržava Andreja Plenkovića?

Tko podržava Andreja Plenkovića?

Hrvatski narode, vadi glavu iz pijeska     Zbog...

Prijeteće poruke Ivana Jakovčića

Prijeteće poruke Ivana Jakovčića

Domoljubnim Hrvatima prijeti onaj koji je uništio Istru i...

Ministar razdjelnik - onaj koji vara i krade

Ministar razdjelnik - onaj koji vara i krade

Sve što radi je čista prijevara, obmana, silovanje zdrave pameti,...

 • Zašto nije spomenula krčki pršut?

  Zašto nije spomenula krčki pršut?

  četvrtak, 18. listopada 2018. 16:57
 • Plenković - despot u svilenim rukavicama

  Plenković - despot u svilenim rukavicama

  srijeda, 17. listopada 2018. 13:22
 • Tko podržava Andreja Plenkovića?

  Tko podržava Andreja Plenkovića?

  srijeda, 17. listopada 2018. 13:18
 • Prijeteće poruke Ivana Jakovčića

  Prijeteće poruke Ivana Jakovčića

  srijeda, 17. listopada 2018. 13:16
 • Ministar razdjelnik - onaj koji vara i krade

  Ministar razdjelnik - onaj koji vara i krade

  četvrtak, 18. listopada 2018. 18:48

Politika Mađarske, Češke i Poljske nam dokazuje da ima prostora za politički dijalog, državotvornost i samostalnost

 
 
Nekom budućem povjesničaru će članak Jurice Körblera u Jutarnjem listu o hrvatskoj diplomaciji svakako biti zanimljiv, bez obzira koja namjera bijaše autorova. Naime taj članak je pokazatelj poput lakmus papira unutarnjih hrvatskih odnosa, ali i vanjskopolitičkih silnica našeg doba, a ujedno odaje i nepogrješive portrete uglednih komentatora. Osobito je sramotna, usudio bih se reći skandalozna izjava eurozastupnice Dubravke Šuice da pet velikih država određuje politiku Unije, i da tu mali ne mogu utjecati i nešto postići lobiranjem. Ta bi izjava značila da Hrvatska u EU-u ima manje slobode i utjecaja nego u Jugoslaviji kojom su upravljali komunisti uz uočljivu srpsku hegemoniju. Dalje bi značilo da je Šuica kao najaktivniji europarlamentarac pozer, tj. da skuplja jeftine političke poene šepireći se poput pauna u tijelu koje ne odlučuje ni o čemu.
http://www.eppgroup.eu/sites/default/files/styles/large_wratio/public/photo/2017/12/Dubravka%20%C5%A0uica%20-%20glaosvanje-EP.jpg?itok=W7SkGUN-
Srećom nije tako, politika Mađarske, Češke, Poljske nam dokazuje da ima prostora za politički dijalog i utjecaj, državotvornost i samostalnost, posebno što tih pet velikih država nemaju jedinstven stav o mnogim pitanjima, kao što ni delegati tih država nemaju jedinstven stav. Primjer je Istanbulska konvenciju koju je gđa Šuica podržala:
U Europskom parlamentu održano je glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Donosimo broj glasova: 489 – ZA, 114 – PROTIV, 69 – SUZDRŽANIH
Ovako su glasovali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu:
Dubravka Šuica (HDZ) – ZA
Željana Zovko (HDZ) – ZA
Tonino Picula (SDP) – ZA
Biljana Borzan (SDP) – ZA
Ivan Jakovčić (IDS) – ZA
Jozo Radoš (GLAS) – ZA
Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH) – ZA
Ivica Tolić (HDZ) – PROTIV
Marijana Petir (Nezavisna) – PROTIV
Ruža Tomašić (HKS) – PROTIV
Ivana Maletić (HDZ) – SUZDRŽANA
 
Zanimljivo je da su bliski Georgeu Sorosu Borzan (SDP), Jakovčić (IDS), Picula (SDP), Radoš (GLAS), Škrlec (bivši ORAH od Holy) glasovali za kao i bivša dubrovačka gradonačelnica iz HDZ -a Dubravka Šuica. Šuica je svojim stavom o nemoći zastupnika prebacila odgovornost na Bruxelles, kao što su stoljećima naši glinamol političari za sve zlo koje su sukreirali krivili Peštu, Beč i Beograd. Šuica ujedno na taj način podmuklo opstruira Predsjedničinu inicijativu jedinstvenog djelovanja Višegradske skupine prijateljskih katoličkih država Srednje Europe.
 
Stav je i Tonina Picule (vidi tekst Roberta Bajrušija) da smo morali biti na strani EU-a kod neobvezujuće rezolucije o Jeruzalemu. Hrvatska je ne želeći se zamjeriti ijednoj strani ostala mudro neutralna. Problem kod Picule nije u pozivanju na moral, savjest i solidarnost, ili u pozivu da se suprotstavi jednostranoj američkoj politici, već u pozivu da se bude poslušan većini u EU-u. Mislim da se problem Jeruzalema zadugo ne će riješiti, a da je problem u nejedinstvu arapskoga i muslimanskoga svijeta, a ne u EU-u ili SAD-u. Uostalom licemjerno je kurdski problem i palestinski problem ili neki slični gledati kroz drugu dioptriju.
 
Tonino Picula se već "istakao" kritizirajući kao promatrač demokratičnost predsjedničkih izbora u Rusiji gdje je predsjednik Vladimir Putin dobio plebiscitarnu podršku ruskoga naroda. Suprotno od Šuice misli diplomat i eurozastupnik Davor Ivo Stier (HDZ) koji smatra da osobni kontakti puno znače. Da, to ne zvuči logično, jer mi zamišljamo genijalne analize i velike ekonomske planove, a zaboravljamo da birokratizirana tijela vode ljudi, te da je utakmica nepredvidljiva - ima u tome što je izjavio Stier zrno istine.
 
Ivan Jakovčić iz IDS-a je dobro upućen i bistar čovjek; ističe da naša politika nije koordinirana, te da često pitamo velike za savjet što je zasigurno istinito i sramotno. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ostavlja dojam jedine stabilnosti na našoj političkoj sceni, osobe koja zna što želi i gdje pripadamo. Miro Kovač (HDZ) je u pravu kada kaže da ne postoje trajna prijateljstva (među državama), nego samo dugoročni interesi, te da treba imati reflekse u svijetu koji je dinamičan. Dakle, ako ne znaš tko si, što si i kamo ideš ne ćeš moći birati ni prijatelje ni metode i instrumente politike, tada si rob slučaja i dijete slučaja u slučajnoj državi kao expolitičar Zoran Milanović. Sa takvim stavom ne ćeš ni slučajno ništa postići.
 

Teo Trostmann

Komentari   

+2 #3 jaca i suica 2018-01-06 14:19
Tko će je kritizirati, zar njeni jugoslaveni koji su je izabrali, kao i drugaricu šuicu,zar ste očekivali od bivših partizana i komunista da će vam stvoriti državu Hrvatsku, ma, mali ćurani, oni pucaju od 1918 u Hrvatsku državu, oni su kraljevci, jer da nisu ,nebi je ni predali u ruke četnika 1918 i 1945godine,drug arica šuica će mahati rukama i kad je napune briselskom energijom,traže ći da ga Hrvati odgajaju,jer tvornica sirotinje, ne razmišlja glaom, ona je nema,ona razmišlja Prknom, koje joj je isprao tovariš tito, a danas lobiraju za tursku i eu,opet prote protu HRVATSKE države, ljube je kao i satan BOŽANSTVO!
Citat
+2 #2 Branko Barbić 2018-01-05 16:59
Istanbulska konvencija se već nalazi u hrvatskim zakonima. Unijele su je udruge koje su preko zastupnika u prijedloge zakona ubacivale svoje amandmane nakon što su sudjelovale u "javnim raspravama".
Čini se da to nije uočeno. Nije bilo reakcije ni na informacije koje o pritisku na Sandera da popusti Sloveniji u pitanju granice a ni na informaciju koja je procurila preko Wikileaksa ( bilješka Jamesa Foleya) da je Hrvatsa napravila prevelike ustupke Sloveniji. Jadranku Kosor nitko nije zbog toga kritizirao a ni iseljeništvo je nije kritiziralo kad je s Milanovićem napravaila dogovor o samo tri zastupnika "dijaspore". Naknadne kritike nemaju nikakav učinak. Sad se očekuje da sve riješi ova vlada.
Citat
+1 #1 TREBA ZNATI 2018-01-05 11:31
Dubravka simpatično maše rukom i glasuje za svoju plaći.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Subota, 20/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 902 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević