Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

"Srbi na okup!" na profesorov način

 
 
Milorad Pupovac, samozvani predsjednik svih Srba u Hrvatskoj, krenuo je u napad. U krivo vrijeme, u lošem društvu, napao je krive ljude, te udario s krivom temom. Baš je to fino upakirao, uvremenio (timing) u „zajednicu općina“. Kud baš sada dok ista priča („narativ“) teče sa srpskom zajednicom općina na Kosovu, srbijanski - „Kosovu i Metohiji“. Valja se i neka deklaracija o svesrpstvu, koja mnoge podsjeća na tko zna već koji Memorandum. Jedan od autora će biti i „socijalist“ Milorad Dodik.
http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//09/07/12960094_1166308856736402_1.jpg
Kud baš sad dan dva nakon odlaska Aleksandra Vučića, tog bahatog i lažljivog, blago ću reći, klipana. Ne ću dodati i „četničkog“ jer su tamo rehabilitirani pa se „četnik“ drži komplimentom. Žalim one s kojima taj vlada, a mnogi Srbijanci koji su podložni voždu misle kao su, kao država, nacija i društvo, pri samom kraju. Nadam se, iskreno, kako ovi ovdje ne će, zbog „predsjednika“ Pupovca, požaliti, iako poznam one koji već odavno jesu.
 
"Prži" i "kuha" nas Pupovac i doma i u inozemstvu
 
Inače, prži nas taj Pupovac, kao prepametan je, skoro k'o Vučić. E pa ako nas „preprži “ i „skuha“, još uz pomoć Vučića, onda smo ovdje ostali sami idioti. Pametni su se iselili. Kaže kako se položaj Srba pogoršao nakon što su oslobođeni generali Gotovina i Markač. Volio bi, dakle, da su u zatvoru zauvijek, a to onda treba pročitati, takva je „semantika“: šteta što nije „SAO Krajina“ opstala jer bi tada Hrvatska nestala, ili u cijelosti ili opstala po onoj „liniji“ i Vučiću miloj. Drugi, glavni, krivac za pogoršanje položaja Srba je Tomislav Karamarko jer je bio HDZ „pretvorio u „stranku ekstremne desnice i nacionalizma“ što je, kao i ono prethodno o „krivnji“ Gotovine i Markača, izgovorio na tribini „Prosvjete“ – u Sarajevu! Prvo, državu u kojoj čini i vlast opanjkava u inozemstvu, među, valjda Srbima, ali i u sredini koja upravo sada napada Hrvatsku zbog istoga, naime ustaštva. Fini jedan gospon profesor.
 
Drugo, njegova šetnja među Srbima po „regionu“ upućuje nas na naprijed spomenutu deklaraciju o svesrpstvu (fol kultura i ostalo), pa me zatim podsjeća na obnovu one stare parole „Srbi na okup!“. Takva „semantika“ ispada kad se sve zbroji, te obave ostale potrebne operacije, ukoliko vam mozak već nije „skuhan“. Inače priča, bajka, pomodno novogovorno, „narativ“ o „rastu ekstremne desnice“ u Hrvatskoj - Pupovac to vremenski smješta u vrijeme oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, zatim povezuje s Karamarkom, i njemu i mnogima drugima služi za slabljenje, unižavanje - da ne idem dalje - hrvatske države, društva i utjerivanje straha u kosti njenim državljanima, poglavito etničkim Hrvatima, naročito kad se u sve još ubaci mina o „partizanima i ustašama“ sa sporogorećim štapinom. Takva je to rabota.
 
"Suštinsku autonomiju" za srpsku zajednicu općina
 
Još malo o „zajednici srpskih općina“, mislim ovdje. Prema srbijanskom ustavu „Kosovo i Metohija“, dakle Republika Kosovo je sastavni dio Srbije sa tzv. suštinskom autonomijom. Što ona doista znači, nepoznato je. Trebalo ju je urediti posebnim zakonom, nu od usvajanja najnovijeg ustava, 2006. zakon nije usvojen, a ne postoji čak ni njegov nacrt. Kako bilo Kosovari su (Albanci s Kosova) državljani Srbije, te kao takvi imaju i sva pripadajuća prava. Osim jednoga - Albanci iz „suštinske autonomije“, „Kosova i Metohije“, nemaju pasivno i aktivno biračko pravo, pa su tako u položaju apartheida, kao za Miloševića. Vjerojatno je to jedinstven slučaj u svijetu - da neki državljani nemaju pravo glasa. Ujedno, ovo je još jedan dokaz kako Srbija de facto priznaje Kosovo. Razlog, ako isključimo rasističke, vrlo je jednostavan: Kad bi imali to pravo lako je moguće da bi predsjednik srbijanske vlade, pa i parlamenta bio – Albanac, Shqiptar. Pa kad bi se još udružili s Ugljaninom na Sandžaku… Priznat ćete, bio bi to „smak svijeta“ u Srbiji. Nego kako bi bilo da u rješavanju položaja manjina, poglavito srpske, nešto slično prepišemo od Srbijanaca i time im ga značajno poboljšamo?
 

Mato Dretvić Filakov

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Nedjelja, 24/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1611 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević