Get Adobe Flash player
I s ideologijom reformi žaba se kuha

I s ideologijom reformi žaba se kuha

Za sve što su nam političari budzašto prodali nisu trebale...

HDZ, probudi se!

HDZ, probudi se!

Plenković je ponovio: "Glasanje po savjesti je...

Domovinski rat temelj hrvatske države

Domovinski rat temelj hrvatske države

U Domovinskom ratu pobijedili smo tri glavna neprijatelja: jugoslavenstvo,...

Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

Ne napušta se Hrvatsku samo zbog nemogućnosti zapošljavanja,...

Narko biznis na popovski način

Narko biznis na popovski način

Trebalo bi zatražiti od Srbije da nam njihovi policajci istraže poljudske...

 • I s ideologijom reformi žaba se kuha

  I s ideologijom reformi žaba se kuha

  srijeda, 14. ožujka 2018. 12:44
 • HDZ, probudi se!

  HDZ, probudi se!

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 13:15
 • Domovinski rat temelj hrvatske države

  Domovinski rat temelj hrvatske države

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 13:03
 • Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

  Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

  srijeda, 14. ožujka 2018. 12:40
 • Narko biznis na popovski način

  Narko biznis na popovski način

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 19:04

Opasno izvrgavanje ruglu i podsmijehu svojih protivnika

 
 
Nitko, ali baš nitko nije imun na osvetu, u bilo kojem obliku i na bilo koji način, onome tko ga je prema njegovom osjećaju i procjeni, direktno ili indirektno povrijedio, podcijenio, prevario, marginalizirao, uvrijedio, nije ispunio njegova očekivanja…, naročito koristeći svoju funkciju i moć što proizlazi iz te funkcije. Za očekivati je da intelektualci, pogotovo izvrsni stručnjaci širokog spektra djelovanja, uvažene javne ličnosti, svjedoci vremena, kompetentne, kompetitivne, realizirane i cjelovite osobe osobe, mogu i znaju nadići svoj gnjev, makar i opravdan i ponašati se akademski, u svakoj situaciji, čak i onda kada su zaista, u pravu.
http://iv1.lisimg.com/image/2157213/408full-marko-perkovic-thompson.jpg
Međutim u svima nama čuči “mali čovjek” i njegov golemi ego, koji nadvladaju dio etike, “estetike”, formalnog i neformalnog obrazovanja, građanskog i vjerskog odgoja, te nas pokažu i prikažu u neprimjerenom i neprihvatljivom svjetlu i  suspektnom  marginalnom okruženju. Ne pomažu tu niti pojedine forme performansa, intelektualne širine i nadmoći. Osobna povrijeđenost, neutaživ gnjev, precijenjena veličina osobnosti, nadvladali su kritički um i pokazali kako taština i predimenzionirana samouvjerenost, razotkrivaju niske pobude, primarne potrebe i  iskonski darwinizam. To je pomalo tužno, depresivno i beznadno. Pokazuje kako ne možemo pobjeći od sebe samih, svog teritorijalnog i povijesnog mentaliteta, bez obzira na zvanje, obrazovanje i društveni status. Isto tako ne možemo pobjeći od Balkana, bizantizma, osmanskih i plemenskih adeta, arivizma, asertizma, fizičke, psihičke i duhovne agresije i regresije, prožetih urođenom, stečenom, vječno prisutnom i stalno rastućom potrebom za osvetom, u skladu sa sintagmom”oko za oko, zub za zub”. Nikakva umjetnička forma to ne može prekriti, biti opravdanje i tobožnji humor, bezazlenost i pokušaj davanja beznačajnosti događaja koji je doveo do javnog pripovijedanja bajke o “ubogoj braći i ubogoj sestrici”, odnosno vrijeđajućoj alegoriji.
 
Svaki čovjek se ponekad u nečemu prevari i gadno pogriješi, misleći kako pritom pomaže sebi ili nekome  svojemu. U isto vrijeme izvrgava ruglu, podsmijehu, nekompetentnosti, marginalizaciji, poistovjećivanju, nakaradnosti, partikularnosti, sukobu interesa, korumpiranosti, umreženosti, ortaštvu, sramoti i prijeziru osobe koje su ga, po njegovu mišljenju povrijedile, koristeći opskurne medije, suspektne scenarije i prononsirane redatelje. Bilo bi dobro, primjereno i poželjno da svaki pojedinac što bolje nosi i prihvaća svoje poraze i pobjede, da u to ne uključuje javnost, da za to ne krivi druge, već da svoj teret, križ, kaznu, sreću ili nagradu, dostojanstveno primi, nosi i s tim živi.
 

Ankica Benček

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sada je očito da će A. Plenković s Partijom, R. Borić i posilnima iz HDZ-a progurati tzv. Istanbulsku konvenciju. Hoće li mu se to kad-tad osvetiti?

Srijeda, 21/03/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 965 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević