Get Adobe Flash player
Napada progonjene – brani veliku Srbiju

Napada progonjene – brani veliku Srbiju

Krešo Beljak žaluje zbog malo Udbinih likvidacija...

Kolinda je izgubila zaslugom Plenkovića

Kolinda je izgubila zaslugom Plenkovića

Plenković je pokušao promijeniti narod i HDZ i zato gubi...

Koga li smo mi to izabrali!?

Koga li smo mi to izabrali!?

Milanović: "Moji su preci Srbe branili od ustaškog...

Plenkoviću smeta sve što je domoljubno

Plenkoviću smeta sve što je domoljubno

Protuzakonito i diktatorsko izbacivanje ljudi iz...

Titin obožavatelj na Pantovčaku!

Titin obožavatelj na Pantovčaku!

Lepa Brena i SDSS napunili Arenu...

 • Napada progonjene – brani veliku Srbiju

  Napada progonjene – brani veliku Srbiju

  četvrtak, 16. siječnja 2020. 13:56
 • Kolinda je izgubila zaslugom Plenkovića

  Kolinda je izgubila zaslugom Plenkovića

  četvrtak, 16. siječnja 2020. 13:51
 • Koga li smo mi to izabrali!?

  Koga li smo mi to izabrali!?

  četvrtak, 16. siječnja 2020. 13:45
 • Plenkoviću smeta sve što je domoljubno

  Plenkoviću smeta sve što je domoljubno

  srijeda, 15. siječnja 2020. 09:58
 • Titin obožavatelj na Pantovčaku!

  Titin obožavatelj na Pantovčaku!

  četvrtak, 16. siječnja 2020. 13:41

Manifest istine: Demokracija kao kognitivna disonancija

 
 
Početkom ožujka 2018. William Engdahl objavio je novu knjigu čiji naslov bi kod svakog trebao probuditi ne samo znatiželju nego i želju za istinom: „Manifest istine: Demokracija kao kognitivna disonanca.“ Knjiga ima jedanaest poglavlja u kojima autor obrađuje teme i događaje iz ne tako davne svjetske prošlosti i objašnjava stvarne razloge tih događaja. Sva poglavlja su povezana i izuzetno zanimljiva, a ovdje posebno želim izdvojiti tri poglavlja:
Poglavlje 6. – Washington i njegove nevladine organizacije dezintegrirale su Jugoslaviju;
Poglavlje 7. – Otpor! Lažna demokracija u Srbiji
Poglavlje 9. – NATO lupa na vrata Moskve: Obojene revolucije u Gruziji i Ukrajini potresle Rusiju.
http://www.greanvillepost.com/wp-content/uploads/2018/03/engdahl-ManifestDestiny.jpg
Poznati engleski pisac i novinar George Orwell (pravo ime Eric Arthur Blair, 1903.-1950.) 1945. godine objavio je antiutopijski roman  „1984.“  - u kojem opisuje futurističko totalitarno društvo te daje „orvelijanski“ opis mehanizma državne kontrole misli. Tema romana „1984.“ je fiktivno totalitarno društvo s prisilno nametnutom kognitivnom disonancom u svrhu kontrole građana i njihove predodžbe odnosno pojma o stvarnosti. A to je sve sažeto već na samom početku romana: „Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.“
 
Kognitivna disonancija je mentalno stanje u kojem osoba istovremeno doživljava više iskustava koja se ne podudaraju; označava nesklad između stavova i ponašanja, a to je moguće riješiti promjenom stava (što je mnogo češće) ili ponašanja. Teoriju kognitivne disonancije publicirao je američki psiholog Leon Festinger 1957. u knjizi: „A Theory of Cognitive Dissonance“ („Teorija kognitivne disonance“).

 

A tema najnovije knjige Williama Engdahla je rasvjetljavanje događaja iz naše novije povijesti. Autor argumentirano opisuje ulogu američkih obavještajnih agencija, uključujući i CIA-u i američko Ministarstvo vanjskih poslova (US State Department) koje su zajedno s „demokratskim“ nevladinim organizacijama razvili i do u najmanje pojedinosti usavršili tehnike „orvelijanske“ kognitivne disonance a sve u svrhu pokretanja niza promjena u režimima diljem svijeta. Dakako, to zvuči plemenito i demokratski, iako se u stvari uopće ne radi o demokratskim promjenama.
 
Engdahl opisuje pravu pozadinu novijih događaja u svijetu, počevši s osnivanjem „privatnih“ nevladinih organizacija početkom 1980-ih. U Uvodu čiji naslov je: „Sloboda je ropstvo: Uništenje nacija u ime demokracije,“ autor navodi kako je sve započelo 1983. kada Ronald Reagan, predsjednik SAD-a, Carl Gershman i Bill Casey, direktor CIA-e, osnivaju nevladinu organizaciju pod imenom „Nacionalna zaklada za demokraciju“ (National Endowment for Democracy, NED). Iste godine (1983.) osnovana je i nevladina organizacija „Međunarodni republikanski institut“ (International Republican Institute, IRI), a svakako treba istaknuti i druge američke nevladine organizacije kao što su: „Freedom House“ / „Kuća slobode,“ Zaklada Otvoreno društvo, „Amnesty International USA,“ „Human Rights Watch“ koju financira George Soros, „Albert Einstein Institution“ i dr. Sve ove navodno „privatne“ nevladine organizacije bile su i jesu glavno oružje Washingtona za promjenu režima u postkomunističkim zemljama Istočne Europe, uključujući i Rusiju.
 
Dakle, Ronald Reagan i tadašnji direktor CIA-e Casey, osnovali su niz nevladinih organizacija s ciljem prikrivene manipulacije za pomoć ostvarenja težnje za slobodom i demokracijom u komunističkim državama – od Poljske i drugih komunističkih država Istočne Europe, do Sovjetskog Saveza, Jugoslavije i Kine. Knjiga vrlo detaljno razrađuje i objašnjava uzroke događaja s kraja 1980-ih i početka 1990-ih i kasnije, s provedbom tzv. obojenih revolucija, osobito one u Ukrajini i Gruziji te nešto kasnijeg „Arapskog proljeća.“ A sve to koordinirale su Sjedinjene Američke Države.
 
Pravi razlog svih ovih događaja je velika gospodarska i financijska kriza u SAD-u: krajem 1980-ih financijski i ekonomski sustav SAD-a bio je u „velikim mukama“ zbog krize, najdublje krize od razdoblja Velike gospodarske krize ili Velike depresije koja je trajala od 1929. do 1939., a iz SAD-a se prelila na cijeli svijet s katastrofalnim ishodom. Krajem 1980-ih najveće banke Wall Streeta (CitiGroup, Bank of America i druge) bile su tehnički u bankrotu. Washington tada otkriva novo dramatično oružje: „lažno demokratske“ nevladine organizacije iskoristit će se za tajno i podmuklo stvaranje pro-Washingtonskog režima u strateškim dijelovima svijeta nakon kolapsa Sovjetskog Saveza i završetka Hladnog rata koji je trajao gotovo 50 godina.
 
Demokratska sloboda samo je parola koja je nesumnjivo dovoljna za uvođenje nove tiranije: „slobodno“ tržište koje će u stvarnosti biti pod kontrolom Wall Streeta i Europskih globalnih banaka, uključujući i zapadne multinacionalne korporacije koje će (o)pljačkati golema bogatstva u državnom vlasništvu nakon kolapsa komunističkog režima. Prema planu Washingtona nevladine organizacije trebaju biti oružje za promjenu režima u novonastalim neovisnim državama bivše komunističke Istočne Europe i - Rusije. Nakon toga plan Washingtona bio je uvođenje „lažne demokracije“ putem tzv. obojenih revolucija u Kinu, Središnju Aziju, a najdramatičniji ishod je u području Srednjeg Istoka („Arapsko proljeće“), u naftom bogatim državama.  
 
A jednu od prvih lažno-demokratskih obojenih revolucija u svrhu promjene režima trebao je uspješno provesti Slobodan Milošević. Knjiga nam nadalje otkriva kako elitni krugovi u SAD-u i Europi sa svojim suptilno razrađenim metodama namjeravaju prisilno nametnuti i provoditi jednu novu tiraniju u državama od Ukrajine do Egipta, Libije i dalje. Cilj ovih američkih i europskih elitnih krugova temelji(o) se na iskorištenju težnji običnih ljudi, osobito mladih, za rušenjem nedemokratskih režima, ali njihova stvarna namjera je uspostava jednog novog režima i tiranije. „Nesumnjivo su ciljali bilo koju značajnu državu koja je stajala na putu onoga što je David Rockefeller u svojim „Memoarima“ nazvao vladavinom jedne države (One World Government/Jedna svjetska Vlada).“
 
Engdahl u knjizi razotkriva skrivenu, tajnu ulogu nevladinih organizacija koje podupire Washington pod „zastavom“ ili parolom demokracije, a to se osobito odnosi na Vlade koje nisu spremne igrati prema planu Washingtona. Zapravo, namjera ovih obojenih revolucija bila je zamjena komunističkih vođa s pažljivo odabranim korumpiranim političkim čelnicima koji će biti spremni prodati svoje nacionalne krunske dragulje i njihove ljude odabranim financijskim predatorima Zapada kao što je na primjer milijarder špekulant George Soros, ili zapadnim bankarima i multinacionalnim korporacijama. „Cilj je bio određene, odabrane države pretvoriti u američke ekonomske satrape ili države-vazale provedbom tzv. obojenih revolucija.“
 
Tijekom proteklih trideset i nešto više godina, obavještajne agencije Washingtona razvile su vrlo suptilne tehnike za uništenje svake ozbiljno oporbene vlade koristeći nevladine organizacije kao što su NED, „Freedom House,“ Zaklada Otvoreno društvo itd. Rušenje Sovjetskog Saveza i devastirajuća vladavina Borisa Jeljcina, predsjednika novonastale Ruske Federacije (1991.-1999.), rat za uništenje Jugoslavije, neuspjeli pokušaj na Trgu Tiananmen u Kini 1989. – sve su to događaji kojima su koordinirali američki State Department (Ministarsvo vanjskih poslova) i CIA. Knjiga je gotovo nevjerojatna kronika kako odabrane nevladine organizacije govore o slobodi, ljudskim pravima, demokraciji – s namjerom uvođenja rata, nasilja i straha. Na kraju autor poručuje: Svatko tko je zainteresiran za istinu i dublju pozadinu nedavnih svjetskih zbivanja, uključujući Arapsko proljeće, rat u Siriji, državni udar u Ukrajini – to je knjiga vrijedna i vremena i ulaganja. 
A ja se nadam da će ova vrijedna knjiga biti prevedena na hrvatski jezik.
Izvor: F.William Engdahl: „Manifest Destiny: Democracy as Cognitive Dissonance“ – „Newsletter“ autora i „Amazon“ (www.amazon.com)
 

Rodjena Marija Kuhar

Anketa

Tko na unutarstranačkim izborima HDZ-a može pobijediti Andreja Plenkovića?

Ponedjeljak, 20/01/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1080 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević