Get Adobe Flash player
Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

U glinskoj pravoslavnoj crkvi 1941. nije ubijen niti jedan...

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

U Hrvatskoj na djelu opet stari udbaški i kosovski...

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

Plenković iskoristio pucanje da se totalitaristički obračuna s...

Predsjednik države je u pravu!

Predsjednik države je u pravu!

Ovo je vrijeme za zajedništvo,...

U Plenkoviću čuči - diktator

U Plenkoviću čuči - diktator

Šef jugoslavenskih terorista slobodno šeće...

 • Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:56
 • Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  četvrtak, 22. listopada 2020. 12:15
 • I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:44
 • Predsjednik države je u pravu!

  Predsjednik države je u pravu!

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:38
 • U Plenkoviću čuči - diktator

  U Plenkoviću čuči - diktator

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:34

Istarskom Hrvatu Uljanik je puno više od brodogradilišta

 
 
Trgovački sud u Pazinu donosi odluku o stečaju Uljanika, Boris Miletić proglašava Dan žalosti za Pulu, da bi taj isti dan FEŠTALI na Ribarskoj kolibi! Sramotno!Što Puljanima predstavlja Uljanik?
https://hrvatskepraviceblog.files.wordpress.com/2018/09/ids-mafija-1.jpg?w=748
Uljanik je bio naš ponos, ukras našeg grada, a ne "šaka u oko" kao što je rekao Ivan Jakovčić. Uljanikovi divovi - dizalice, fascinirale su turiste koji su se zaustavljali ispred ograde i fotografirali. Gdje god se okreneš u Puli vidiš dio Uljanika, kranove dizalica. Svako porinuće broda u more bio je događaj na koji su dolazile cijele obitelji sa djecom. Uljanikovi brodovi plovili su i plove  morima i oceanima cijelog svijeta. Uljanik je izgradio grad Pulu, cijela stambena naselja privatnih kuća, stambenih zgrada, nebodera, Stadion, športska i kulturno-umjetnička društva, športsko-rekreativnu lučicu Bunarina, Fratarski otok, športska natjecanja, Trka kroz Uljanik...
 
Uljanik je bio sastavni dio naše svakodnevnice. Jutarnje sirene upozoravale su koliko je sati, da se na zakasni na posao, upozoravale su kada je vrijeme marende, kada je kraj radnog vremena. Po sirenama smo se ravnali i bez pogleda na sat, djeca su znala da će roditelji doći sa posla, majke i domaćice točno su znale kada će očevi i muževi stići kući na ručak... Uljanik je živio sa Pulom i Pula sa Uljanikom. Uljanik je simbol grada Pule! Uljanik je brand, znanje i inovativnost inženjera, konstruktora, zavarivača, strojara, bravara, tokara, tesara, cjevara i alatničara. Uljanik je znanje informatičara (Uljanikovi informatičari postavili su informatički sustav Olimpijade u Sarajevu 1984. godine), znanje računovodstvenih, kadrovskih i pravnih poslova.
 
Mi mali ljudi, radnici i umirovljenici Uljanika, naša djeca, Uljanikova djeca, nama je sve to bio Uljanik, ali vladajućima nije! Uljanik je nadživio Austro-Ugarsku monarhiju, talijanski fašizam, dva svjetska rata i komunizam da bi ga uništila hrvatska demokracija. Grabež, nesposobnost, nevoljkost i nebrigu vladajućih Uljanik nije mogao preživjeti. I ne samo Uljanik, nego skoro sva velika poduzeća koja imaju stoljetnu povijest postojanja. Pomiješani su osjećaji rezignacije, tuge, ljutnje i bijesa prema svima koji su odgovorni. A zna se točno tko je odgovoran, Napisano je bezbroj tekstova, analiza, konstruktivnih i kritičkih, dobronamjernih i zlonamjernih, predočeni su javnosti  svi detalji i sve što je netko izjavio u svezi Uljanika!
 
Kako možemo kazniti krivce za propast Uljanika?Štrajkovi nisu pomogli! Pregovori, razgovori i preustroj nisu pomogli! Što nam još preostaje? Jedino što nam je preostalo, legalno i legitimno jesu glasački listić i olovka!!! Stoga iskoristimo tu svoju moć, moć koje niste ni svjesni da imate! Oduzmimo im slasnu vlast i moć, jer mi smo ti koji im omogućavamo da dođu na vlast i mi smo ti koji ih možemo i skinuti sa vlasti! Zašto se političke elite toliko trude da  osvoje vlast? Zašto potroše silne novce, naše novce, (jer mi punimo proračun), na predizbornu promidžbu, na medije, na reklame, na putovanja u okviru predizborne kampanje? Zašto? Jer vlast je moć, vlast su privilegije, vlast je novac, vlast je bogaćenje na račun hrvatskog radnika, seljaka, umirovljenika i obrtnika. Ne bore se za naše interese, interese radnika, seljaka, nego za svoje interese, za velike plaće, za besplatne privilegije, za moć ljudima. Pogledajte te silne nekretnine, automobile i jahte koje nakon stupanja na neku funkciju uz vlasti i u stranačke strukture ubrzo steknu, to je ono za što se bore! Mnogi su već materijalno osigurali svoje unuke i praunuke, a da se u isto vrijeme nisu  potrudili radnicima i seljacima osigurati posao, da barem mogu preživjeti od svog rada.
 
Kronologija propasti Uljanika;
1. Prvi i najveći krivac je IDS.Od Ivana Jakovčića koji je prvi iznio ideju o preseljenju Uljanika, do Borisa Miletića koji je išao u realizaciju preko promjene GUP-a, i obećanja šetnice oko cijelog puljskog zaljeva.
Autonomaška i antihrvatska politika koju je godinama IDS provodio umjesto da se bavio  gospodarstvom sada je došla na naplatu
23. travnja 1994. godine u Rovinju IDS-ovci donose 4 Deklaracije
• O demokratizaciji Republike Hrvatske
• O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
• O autonomiji Istarske županije
• O Euroregiji Istri.
 
Svaki član IDS-a dužan je postupati po tim deklaracijama. Na osnovi Deklaracija donesen je Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske, pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne.
1. a Brijuni-Rivijerakoje je osnovao Ivan Jakovčić sa tadašnjim premijerom Ivicom Račanom s vlasništvom Države 67 % i Istarske županije 33 %, preko koje se samo rasprodala u bescjenje Istarska obala, a da se do danas nije ništa izgradilo. Danko Končar dobio je koncesiju na Katarinu-Monumenti na 99 godina i još nije ništa napravio kao "veliki" investitor, kojega je jedinog doveo Ivan Jakovčić.
2. Privatizacija - Uprave Uljanika koje su provele privatizaciju bez dotoka svježeg kapitala.  Radnici su tako kupili dionice sa popustom, na otplatu, koje nisu niti do kraja otplatili, a imali su 47 % vlasništva. Ostale su se dionice prodale prebijanjem sa raznim fondovima, pa je vlasnička struktura izgledala ovako: mali dioničari imali su 47 %, država 25 %, Adris 12 % i fondovi 15 %. Uljanik je tako postao  privatno poduzeće bez dotoka svježeg novca, sa vlasničkom strukturom kojom se nije moglo upravljati. Sindikati nisu educirali radnike o njihovim pravima upravljanja kroz Nadzorni odbor, u kojem su bili njihovi predstavnici koji su sa Upravama radili bez ikakva nadzora.
3. Privatizacija Uljanik Plovidbekroz koju se putem dividendi i raznih transakcija izvlačio novac, a da istovremeno pomorcima nisu po 6 mjeseci isplaćivane plaće .
4. Državne revizijekoje nisu alarmirale Sabor i DORH, da se posluje s gubicima.
5. Vlade koje su nezainteresiranopromatrale kako se u Uljaniku gomilaju gubici, a reagirale tek kada je došlo do raspada sustava.
6. Istarska oporba IDS-ukoja uopće nije reagirala, iako su svi znali da se rade brodovi sa gubicima.
7. Braniteljske udruge, među kojima ima i Uljanikovaca i njihove djece, koje se po niti jednom životnom pitanju u Istri ne javljaju.
8. DORH,koji se uključio kada je već bilo kasno za nešto popraviti, zato sada može izvesti na čistac cijelu Uljanikovu hobotnicu.
A naročito zamjeram strankama hrvatskog usmjerenja, koje  su ustvari oporba IDS-u u Istri na lokalnoj razini, što nisu korektiv takvoj politici, što su tako indolentni, što nemušto reagiraju i ne bore se za interese i jednakopravnosti istarskih Hrvata. Pored IDS-ove multikulturalnosti i covivenze - suživota, istarski Hrvati postaju građani drugog reda,a da ne govorim o Hrvatima “priko Učke”, koji žive u Istri.
 
Podržavam manjinska prava, ali ne na štetu hrvatskog naroda, jer u Ustavu stoji da je Hrvatska zemlja hrvatskog naroda i manjina,a ne manjina i hrvatskog naroda!!! Gdje su ti ponosni Istrani, gdje su ti silni istarski branitelji i njihove udruge? Jesu li se hrvatski branitelji oglasili i dali potporu radnicima Uljanika? Nisu, a mnogima možda i djeca rade u Uljaniku ? Za neke se točno zna da ih je IDS uhljebio, kao nagradu za odanost njihovih očeva IDS-u! Sada je IDS na koljenima, tko je podigao glas i okupio domoljubne snage u Istri? Tko je iskoristio taj moment i poveo radnike? Nitko! Gdje su danas istarski rodoljubi? 28 godina vladavine IDS-a u Istri rezultat je nerada i neangažiranosti domoljubnih snaga u Istri, to je žalosna istina! Kome krivo, kome pravo! A povrh toga slizanost sa IDS-om braniteljskih udruga, koje nisu nikada digle glas i usprotivile se IDS-ovoj politici. I na kraju sami radnici Uljanika nisu se bunili protiv IDS-ove politike dok je plaća redovno stizala, a onda su svi progledali, mada se i prije vidio način na koji je IDS vladao. Zato su i vikali puljskim ulicama IDS, MAFIJA, znači znalo se!
 

Lili Benčik

Anketa

Tko je u pravu: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Nedjelja, 25/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1681 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević