Get Adobe Flash player
I tamburica će pobijediti u Hrvatskoj

I tamburica će pobijediti u Hrvatskoj

Oštri sukob na hrvatskoj desnici     Ovu...

Jumbo ćirilica - ljepilo za miševe

Jumbo ćirilica - ljepilo za miševe

Delije u Ateni – protivno velikosrpskim svojatanjima hrvatskoga juga...

Tko financira Miroslava Škoru?

Tko financira Miroslava Škoru?

Ivan Vrdoljak, Vladimir Šeks, Vladimir Putin,...

Uništava nas sprega kriminala i pravosuđa

Uništava nas sprega kriminala i pravosuđa

U nas je raspoloživa pljačka potpuno zanemarila potrebu stvaranja novih...

Sve je moguće. Favorita nema!

Sve je moguće. Favorita nema!

Onomu tko nas i našu državu učini normalnim, treba dodijeliti...

 • I tamburica će pobijediti u Hrvatskoj

  I tamburica će pobijediti u Hrvatskoj

  četvrtak, 12. prosinca 2019. 10:24
 • Jumbo ćirilica - ljepilo za miševe

  Jumbo ćirilica - ljepilo za miševe

  četvrtak, 12. prosinca 2019. 10:07
 • Tko financira Miroslava Škoru?

  Tko financira Miroslava Škoru?

  srijeda, 11. prosinca 2019. 17:12
 • Uništava nas sprega kriminala i pravosuđa

  Uništava nas sprega kriminala i pravosuđa

  srijeda, 11. prosinca 2019. 17:01
 • Sve je moguće. Favorita nema!

  Sve je moguće. Favorita nema!

  srijeda, 11. prosinca 2019. 16:57

Popuštanje samo ohrabruje srpskog, zasad samo verbalnog agresora

 
 
Bilo ih je smušenjaka, neznalica, ali i stručnjaka koji su odbijali pomirbu Hrvata, bilo ih je koji su se protivili dolasku UNPROFOR-a, bilo ih je koji su se zalagali za totalni rat (Martin Špegelj) i napad na vojarne, jaku regionalizaciju Hrvatske, stvaranje 'zapadnog Balkana' itd. Kod Chrisa Cviića bilo je dobrih i loših ideja, ali je značajno  njegova optika vezana uz London.
https://media.gettyimages.com/videos/balance-of-forces-england-london-itn-int-cms-chris-cviic-intvwd-sof-video-id808413082?s=640x640
Krsto Criis Cvijić Cviic
 
Krsto Cviić rođen je 1930. godine u Novoj Gradiški, iako postoje i izvori koji govore o Adžamovcima kao mjestu rođenja. Roditelji su mu bili Franjo Cviić (tvorničar) i Mila, rođena Jakešević. Kasnije se školovao u Zagrebu, gdje je diplomirao germanistiku. A od 1954. godine je živio i radio u Londonu. Završio je poslijediplomski studij povijesti na Oxfordu. Radio je kao suradnik BBC-ja (1954.-1959.), urednik svjetske službe BBC-ja na engleskom (1964.-1969.), suradnik The Economista (1969.-1990.) i politički analitičar Kraljevskoga instituta za međunarodne poslove u Londonu. Također je bio članom Savjeta za vanjske poslove predsjednika Ive Josipovića. Bio je predložen za ministra u Vladi demokratskog jedinstva. Jedan je od šestero potpisnika otvorenoga pisma (Krsto Cviić – Ivo Banac – Vesna Pusić – Ozren Žunec – Slavko Goldstein – Vlado Gotovac1993. godine u kojem se traži odstupanje predsjednika dr. Franje Tuđmana, te dolazak "novih ljudi" na vlast u Hrvatskoj. Podsjetimo da su Vesna Pusić i Slavko Goldstein bili temeljni članovi uprave "Ferala",nezavisnog i nevladinog tjednika.
 
PETER SANFEY objavio je 2010. nekrolog Chrisu Cviiću,u kojem ima zanimljivih podataka. "Godine 1999. Chris je postao viši politički savjetnik EBRD-a (Europska banka za obnovu i razvoj) za središnju Europu, baltičke države i jugoistočnu Europu.  Chris je napisao dvije knjige o Balkanu na engleskom: Remaking the Balkans,(ponovno stvaranje Balkana?, op., T. T.) objavljenu 1991., i In Search of the Balkan Recovery: the Political and Economic Re-emergence of South-Eastern Europe (koautor Peter Sanfey), 2010.  (“U potrazi za oporavkom Balkana: Ponovno političko i gospodarsko stvaranje Jugoistočne Europe”). Za taj smo naslov, piše Peter Sanfey (i za izdanje knjige), zahvalni izdavaču, Michaelu Dwyeru iz Hurst & Co. Naslov se odmah dopao i Chrisu i meni jer za regiju koristi nazive “Balkan” i “Jugoistočna Europa” i time rješava dilemu koji naziv treba koristiti te koristi riječi “oporavak” i “ponovno stvaranje”(višeznačnica recovery, ozdravljenje, oporavak, sanacija, vraćanje u prvobitno stanje, op. T.T.), što su pojmovi koje želimo naglasiti i smatramo da su primjereniji od riječi koje se obično koriste u naslovima knjiga o Balkanu (“kriza”, “sukob” itd.). 
 
Godine 2001. primio je Cviić Red Britanskog Carstva za rad na promicanju demokracije. Valjda Boris Johnson, pravim imenom Aleksandar Boris de Pfeffel  Lowe, promiče demokraciju. U Londonu je doktorirao i Boris Jokić na temi vjeronauka u hrvatskim školama. Predsjednik Vlade Andrej Plenković 1992. je u Londonu imao studentsku odvjetničku praksu u tvrtki Stephenson Harwood. Nema sveze s Londonom Milorada Pupovca koji je kao lingvist magistrirao na lingvistici i ideologiji, a doktorirao na jeziku i djelovanju, tako da ne možemo kazati oprosti mu Gospodine jer ne zna što govori i koje su posljedice smotrene riječi.
 
Cviić je osnovao 1989. godine stranku jugounitarističku UJDI sa Žarkom Puhovskim i generalom Kočom Popovićem. Koji bi smisao imao biti tih cvilidreta na sceni? S jedne strane njihov učinak bi pokvario odnose Hrvata i Srba u vrijeme kada Srbija intenzivno pregovara s Njemačkom o ulasku u EU, jer Njemačkoj geopolitički Srbija treba kao spona sa Istokom. Možda je cilj i oslabiti zajednički otpor Srba i Hrvata u BiH unitarizaciji te države, možda je cilj destabilizirati Predsjednicu, pa i HDZ koji je kao predstavnik nacionalne i katoličke struje sve manje vjerodostojan, i to je tendencija nazočna i prije besmislene koalicije sa HNS-om.
 
I razni samozvani čuvari "demokratije", poput GONG-a i nevladinih udruga, te vječiti antifašisti (zapravo kriptokomunisti) koji su vremešni poput galapagoških kornjača (osim ako se ne radi o maloljetnim kuririma i bombašima) demoniziraju hrvatsku državu i povezuju je sa NDH. Postoje i navijači i drugi ekstremisti koji ne shvaćaju da škode Hrvatskoj svojim operetnim hrvatstvom i neodgojenošću. Da osoba iz Srbije ostavi terensko vozilo u rijeci pri čemu se 20 imigranata zamalo utopi (jedna ženska osoba je smrtno stradala) to nije vijest, da se obustavi rad engleskog Parlamenta to nije vijest, da se dio Hrvata u režiji predsjednika srbijanskoga Aleksandra Vučića nazove nacijom Bunjevaca to nije vijest; vijest je svađa Dobrivoja Arsića s Riječaninom iz gorske službe spašavanja, ipso facto est NDH? Postoje stvari koje su jasne poput matematike i dobrog odgoja, ali izgleda da našim političarima nije jasno što jest pravo i dužnost  državnih dužnosnika i kakve reakcije su primjerene na provokacije i vrijeđanje države Hrvatske! Popuštanje samo ohrabruje, zasad verbalnog agresora. Jasna načela oko koji se moramo okupiti davno je trebalo definirati.
 

Teo Trostmann

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Nedjelja, 15/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2681 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević