Get Adobe Flash player
Zlokobni usklik MI ili ONI!

Zlokobni usklik MI ili ONI!

Komunističko-totalitarističko nasilje nad hrvatskim narodom nije...

Rijeka više nije samo crvena

Rijeka više nije samo crvena

Vojko Obersnel na mukama     Na konstituirajućoj...

EU ne želi pritiskati Srbiju

EU ne želi pritiskati Srbiju

Beograd ne mora promijeniti zakon o regionalnoj jurisdikciji nad ratnim...

Tko još podržava zločinca Titu

Tko još podržava zločinca Titu

Je li na pomolu rasplet oko trga sa imenom zločinca Tite u...

Dvadeset osam godina HDZ-a

Dvadeset osam godina HDZ-a

Obljetnica stranke iskorištena za opravdavanje suradnje s...

 • Zlokobni usklik MI ili ONI!

  Zlokobni usklik MI ili ONI!

  četvrtak, 22. lipnja 2017. 13:15
 • Rijeka više nije samo crvena

  Rijeka više nije samo crvena

  četvrtak, 22. lipnja 2017. 12:48
 • EU ne želi pritiskati Srbiju

  EU ne želi pritiskati Srbiju

  četvrtak, 22. lipnja 2017. 12:35
 • Tko još podržava zločinca Titu

  Tko još podržava zločinca Titu

  utorak, 20. lipnja 2017. 14:45
 • Dvadeset osam godina HDZ-a

  Dvadeset osam godina HDZ-a

  četvrtak, 22. lipnja 2017. 12:43

Dokle će Velimir Visković biti u LZ Miroslav Krleža?

 
 
• Uoči Dana državnosti, „po izboru“ Ive Škrabala, Ivice Račana i Dražena Budiše, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković upriličio je danas svečani prijam za visoke državne dužnosnike i predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj. Ovdje nije bitno što je tom prilikom rečeno, nego slika u vrijeme sviranja hrvatske himne najbolje govori kako tko doživljava tu istu Hrvatsku. Danom državnosti u Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja, dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Nagrađeni Furio Radin drži ruke ispred, gdje su ruke Nine Obuljen Kořinek, ne vidi se.
• U trenutku preuzimanja vlasti nova ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je Beogradu da je srbijanski zakon o regionalnoj jurisdikciji "hibridan i štetan za regionalnu suradnju i treba se staviti izvan snage ili da se njegove odredbe promijene". Založila se i za obespravljene Hrvate u BiH. "Mislilo se, kada se potpisivao Daytonski sporazum, da će se zaustaviti rat i da će se osigurati da zemlja profunkcionira kao stabilna moderna zemlja. No proces se okrenuo i nije ispalo kako se zamislilo", rekla je nova ministrica.
 
• „Šačica desničara iznuđuje izravnu odluku tanke skupštinske većine ucjenjujući prevrtljivog Bandića; oni znaju da na referendumu ne mogu pobijediti. Pozivam sve svoje prijateljice i prijatelje na okupljanje na Trgu maršala Tita. Josip Broz Tito simbol je antifašističke narodnooslobodilačke borbe; uklanjanjem njegova imena šačica neoustaša želi dovršiti radikalnu reviziju povijesti, sedam desetljeća nakon rata promijeniti ishod Drugoga svjetskog rata. Ne prepoznajem ništa humano, toplo, afirmativno u fetišizmu nacije i države; isključivo mržnju prema manje vrijednima. Ropstvo za niže rase i narode. Tu mržnju prepoznajem i kod naših neoustaša“, ove zlokobne riječi nije napisao netko tko nije išao u školu, nego onaj koji je već desetljećima zaposlen i vlada u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža i koji piše i uređuje po svome jugokomunističkom i orjunaškom viđenju hrvatske povijesti. Taj čovjek je Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf orjunaške provenijencije.
 
• Tako je počelo. Tako su Slovenci uhvaćeni u pekmezu. Prijateljska američka obavještajna služba dostavila je Hrvatskoj audio-zapise koji dokazuju da se slovenski član arbitražnog tijela Jernej Sekolec najmanje dva puta, 5. studenog 2014. i 11. siječnja 2015., dogovarao s predstavnicom slovenske diplomacije u tom postupku Simonom Drenik o tijeku arbitraže s Hrvatskom, te kako se naknadno dodavalo u spis razne materijale što je nepovratno kompromitiralo arbitražni postupak. To je vrući krumpir i za novu šeficu hrvatske diplomacije Mariju Pejčinović Burić i ona je potvrdila stva svojih prethodnika na Zrinjevcu. „Naš Ustav kaže da Hrvatski sabor odlučuje o granicama, prema tome – za nas dvojbe nema je li taj proces kontaminiran i završen, dakle – jest. Mi smo poslali obavijesti svim članicama UN-a, tako da s te strane ne očekujemo nikakve probleme“, rekla je Pejčinović Burić.To je na tragu izjave njezina šefa Andreja Plenkovića koji kaže: "Krajem srpnja 2015. Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o povlačenju Hrvatske iz arbitraže. Mi smo sukladno međunarodnom pravu notificirali Sloveniju, članicu Ujedinjenih naroda o tome. Prema tome Hrvatska ni na koji način ne će biti vezana presudom koja će biti objavljena 29. lipnja poslijepodne i tu se naša pozicija nije nimalo promijenila".
 
• Još uvijek traje rasprava oko pisma sisačkoga biskup Vlade Košića predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću. Mnogi preskaču vrlo važan detalj iz biskupova kasnijeg objašnjavanja razloga pisanja pisma o progonu vjernika Davora Ive Stiera gdje Košić kaže: „Kad sam se vratio, čuo sam da je gospodin Stier dao ostavku. Vidio sam u tom činu principijelnost čovjeka koji ne može prijeći preko svojih načela, a znam da je vjernik i to me pogodilo. Također nisam mogao vjerovati da će se obrazovna reforma predati onima koji su zagovarali takozvanu kurikulnu reformu sa svim nedostacima koje su stručnjaci u njoj otkrili, a mene pri tom najviše brine kakav će se to djeci davati odgoj ako se usvoji ono što je HNS zagovarao“. Drugim riječima, svojim pismom sisački biskup kroz zaštićivanje Stiera upozorava na još veću opasnost, a to je dakako izbor Blaženke Divjak za ministricu obrazovanja koja je samo prije nekoliko dana hodala s prosvjednicima protiv hrvatske kurikulne reforme kojima je mrsko sve što je hrvatsko.
 
• O HOS-ovoj ploči za nikad hrvatski Nacional – i u vrijeme Ive Pukanića, i poslije Ive Pukanića – hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković je prije nekoliko dana, reterirajući, rekao: „Imamo problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a. To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za hrvatske branitelje koji su poginuli u dobi od 20. do 38. godine života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima udruga HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema.“ Najvažnije je tu Plenkovićeva poruka da je „grb problematičan“. Nikad ne zaboravimo, grb je bio problematičan i onima koji su ubili hrvatske branitelje pripadnike HOS-a.
 
• Članica Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme Loretana Farkaš podnijela je ostavku na tu poziciju nakon imenovanja nove ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak. Na taj domoljubni čin dr. Farkaš, inače dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, odlučila se jer nikako nije smjela postati ministrica osoba koja se „svrstala“ na bilo koju stranu, a u ovom slučaju ispada da joj je to protuhrvatsko i protuprirodno (zagovara protuprirodne homoseksualne zajednice muškaraca i žena) „svrstavanje“ čak i pogodovalo da dođe na čelo ministarstva. Što zvoni na veliku uzbunu. Svoju ostavku na mjesto članice ERS-a u kategoriji stručnjak iz društveno-humanističkog područja Loretana Farkaš obrazložila je ovim riječima: »Razloga za ostavku na članstvo u Radnoj skupini je više. Prvi je što smatram da se izborom nove osobe cijeli proces ponovno odgađa na neodređeno vrijeme. Drugi je razlog ministričina izjava kojom je jasno rekla da želi 'svoje' ljude u provođenju kurikularne reforme. Osobno ne pripadam nikakvim interesnim i političkim skupinama pa se stoga u budućem radu ne vidim kao 'ičiji' čovjek. Na kraju, smatram da ne može dobro završiti priča u kojoj netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto«. Bravo Loretana!
http://www.ffos.unios.hr/images/dekanica.jpg
Loretana Farkaš
 
• Na okruglom stol na temu „Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“ u Uredu predsjednice hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  rekla je kako treba „alarmirati izvršnu i zakonodavnu vlast o potrebi stvaranja novog zakonodavnog okvira koji će omogućiti deblokadu oko 330.000 građana i olakšati im život, a ujedno će olakšati naplatu potraživanja po raznim osnovama“. Na okruglom stolu spomenuta je i loša praksa prema kojoj primitkom zahtjeva za izravnu naplatu FINA blokira sve račune dužnika bez obzira što na samo jednom računu ima više novčanih sredstava nego što iznosi tražbina. Pritom dužnik ne mora nužno saznati da su mu sredstva na računu zaplijenjena, a ako dužnik i uspije s prijedlogom za odgodu ovrhe – sredstva na računu i dalje ostaju zaplijenjena. To je ono što treba žurno promijeniti.
 
• Osim što će se 6. srpnja u poljskom Wrocłavu održati skup uspravnice odnosno Tri mora na kojem će sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump, otprilike tri tjedna ranije u Pragu je održan sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) na kojem je Hrvatsku predstavljao Petar Mihatov. Iako je praški sastanak raspravljao o pitanjima iz područja sigurnosti i obrane, uključujući i aktualne sigurnosne i obrambene teme na dnevnom redu Europske unije, kao i o poduzetim i budućim praktičnim koracima u suočavanju s migrantskom krizom na tzv. Zapadno-balkanskoj ruti, ovaj sastanak je bio pravi predskup za glavni skup koji slijedi u Wrocłavu.
 
• U tijeku je pokušaj spašavanja (nabave skupoga lijeka) djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici, a boluju od zloćudnog tumora neuroblastoma. Loše je što se i ova bolna situacija od strane oporbe također koristi za skupljanje političkih bodova.
 
• Dobro je što je sadašnja vlast odlučila otvoriti dva nova konzulata u BiH - u Vitezu i u Livnu. Na taj način omogućit će našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja.
 
• Novinar i publicist Tihomir Dujmović oštro je napao Andreja Plenkovića na portalu Direktno glede otvorene, iskrene i točne opaske sisačkoga biskupa Vlade Košića u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatske vlade i Hrvatske demokratske zajednice! Cijeli članak je vrlo opasan i temeljit. Gotovo većina Dujmovićevih tvrdnji stoji samo da nije politike, jer u politici činjenice postaju zapreke u vladanju, odnosno prepreke u ostajanju na vlasti. Dujmović točno kaže kako nije u skladu s nasljeđem Franje Tuđmana, osnivača HDZ-a, da se Plenković preko noći riješi Zlatka Hasanbegovića, „kojem nije ponudio čak ni mjesto u Povjerenstvu za suočavanje sa prošlošću“, da je „ignorirao Brunu Esih u Zakonu o arhivima ali i šire“, i time „u ekspresnom roku (istjerao) i sve njihove ljude iz svih pora vlasti te sada šikanirajući Stiera“... Ali isto tako nije u pravu kada u taj koloplet argumenata ubacuje Mostovce što ih je taj isti Plenković „izbacio iz Vlade“, te još dodaje: „Jer zbaciti Most tobože zato jer je bio protiv Marića, a uzeti HNS koji je na istu temu tražio pad Vlade nije transformacija nego revolucija“, po meni je najobičnije miješanje krušaka i jabuka. Time je sve svoje argumente, dakako opravdane, djelomice poništio ustrajavanjem na mostovcima, budući da nisu svi Hrvati baš toliko zaboravljivi i dobro se sjećaju kako je i u Mostu bilo i još uvijek ima podosta prostaka, bezbožnika i jugonostalgičara (Ivan Kovačić), a da i ne govorimo o ljudima poput sirovoga Mire Bulja.
 
• Hrvatska je dosad primila 54 tražitelja azila relocirana iz Italije i Grčke, od ukupno 968 koliko ih se obvezala primiti. Češka od kolovoza 2016. (do kada je relocirala 12 sirijskih tražitelja azila iz Grčke) nije nastavila raditi ništa na daljnjem ispunjavanju kvote od 2691 osobe. No, ima boljih i od Češke, to su Mađarska i Poljska. Mađarska nije zbrinula nijednoga migranta od 1294 osobe, koliko je predviđeno da po sustavu kvota relocira iz Italije i Grčke. Poljska također nije zbrinula nijednu osobu od 6182 ljudi koliko joj neuspješno naređuju u Bruxellesu oni koji su preglasali Mađarsku, Češku, Slovačku i Rumunjsku 2015. u Vijeće Europske unije kada se izglasao sustav kvota. Hrvatska je kao i u vrijeme Vlade Bakarića Svilenog bila „za“!
 
• Inicijativa triju mora, odnosno Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more okuplja 12 članica Europske unije - Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Poljsku, Estoniju, Letoniju, Litvu, Rumunjsku i Bugarsku. Podržavaju ju Sjedinjene Američke Države i Kina.
 
• Islamist Enes Mešić rodom iz Rudog u listopadu prošle godine osuđen je na tri godine zatvora zbog sudjelovanja u postrojbama tzv. Islamske države. Godinama je prethodno živio u zatvorenoj selefijskoj zajednici u Gornjoj Dubnici kod Kalesije i bio jedan od najradikalnijih pripadnika tog pokreta. Prvi put uhićen je u akciji 'Damask' zajedno s vehabijskim vođom Bilalom Bosnićem iz Bužima i još 14 osoba. Teretilo ih se za financiranje i poticanje terorističkih aktivnosti, kao i novačenje novih pripadnika. Osuđen je u skupini 'Mešić i ostali' na tri godine zatvora, dok su njegovi pomagači Adem Karamuja, Mirza Kapić, Jasmin Jašarević i Salko Imamović dobili ukupno 100 mjeseci iza rešetaka. Uz Mešića veže se i tragična sudbina dviju mladih žena. Prije četiri godine protiv njega je otvorena istraga zbog zastrašujućeg nasilja nad svojom 22-godišnjom suprugom Amelom B. iz okoline Busovače, kojoj je nanio teške ozljede genitalija u pokušaju obrezivanja, koji je sam izveo. To je najbolji odgovor svima onima koji tvrde da nema radikializacije islama u BiH.
http://direkt.ba/wp-content/uploads/2017/06/enes-mesic.jpg
Enes Mešić
 
• Prema anketi Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), makedonska podrška članstvu u NATO-u na najnižoj je razini od 2008., dok u BiH samo 18 posto Srba snažno podržava ulazak u EU. Ostali su za Rusiju.
 
• Ukrajinci su konačno imali razloga za slavlje – i slavili su, tisuće njih u Kijevu, jer je 11. lipnja bio početak dugo očekivanog putovanja u Europu bez vize. Jedan lokalni list nazvao je to „trenutkom ukrajinskog Berlinskog zida“. Taj događaj, slabo primijećen usred tolikih političkih potresa, novi je znak da se Europa kreće naprijed, jer je ipak 45 milijuna Ukrajinaca dobilo pravo da slobodno putuje kroz 26 država schengenskoga prostora.
 
• Pušenje je višestruka neodgovornost, što je najbolje potvrdila jedna Talijanka. Putovala je za Napulj i u Rimu izišla „na zrak“ da povuče „nekoliko dimova“. Pritom je u vlaku ostavila 6-godišnjeg sina. Vlak je krenuo i u njemu sâmo dijete. Putnica je zahvaljujući policiji uspjela alarmirati djelatnike željezničke postaje na sljedećoj željezničkoj postaji u Tiburtini, na kojoj se vlak dalje zaustavlja na svojoj ruti, te se zahvaljujući njima majka poslije dramatičnog događaja ponovno našla sa svojim sinom. Agencije ne javljaju hoće li biti kažnjena. 
 

Marijan Majstorović

Anketa

Tko će koga prije smijeniti?

Petak, 23/06/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1405 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević