Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

Etiopska vojska optužuje čelnika WHO-a da pomaže u nabavi oružja odmetnutoj regiji. On to odbacuje

 
 
General Berhanu Jula, čelnik etiopske vojske, optužio je čelnika Svjetske zdravstvene oragnizacije (WHO) Tedrosa Adhanona Ghebreyesusa da pomaže nabaviti oružje Fronti za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF) koji se bori protiv središnjih etiopskih vlasti od početka studenog. Početkom mjeseca izbili su žestoki sukobi između etiopske vojske i snaga odanih vladajućoj stranci u pokrajini Tigraj, odnosno TLPF-u. TLPF je, po rušenju komunističke diktature prije 29 godina, bio ključna stranka u koaliciji bivših etničkih gerilskih milicija. Međutim, od dolaska na vlast Abija Ahmeda 2018., pripadnika naroda Oromo koji je pojedinačno najbrojniji u Etiopiji, TLPF se sukobljava sa središnjom vlašću, što je kulminiralo početkom studenog ove godine kada je Abij pokrenuo vojnu kampanju navodno jer je TLPF napao garnizon etiopske vojske u glavnom gradu pokrajine. Više deseteka tisuća ljudi napustilo je Tigraj i izbjeglo u susjedni Sudan.
https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/_Qx6U7.dRk83RARnV3eWeg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTY0MDtoPTM2Mi41/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/9dkVzm6hZUyIBykxwIzNXA--~B/aD00MzU7dz03Njg7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24-/https://media.zenfs.com/en/afp.com.au/5ae80e627e669ca7989eee15e5118b9a
Tedros Adhanom Ghebreyesus bio je istaknuti dužnosnik TLPF-a, a obavljao je dužnost ministra zdravstva i ministra vanjskih poslova Etiopije. “On radi za njih (TLPF, op.a.) kako bi dobili oružje”, rekao je Berhanu i dodao da Tedros “čini sve kako bi ih podržao te traži od susjednih država da osude rat”. Tedros je odbacio takve navode. “Postoje navodi koji sugeriraju da zauzimam strane u ovoj situaciji. To nije istina. Želim reći da sam samo na jednoj strani, a to je strana mira”, objavio je Tedros na twitteru.
 

Tomislav Kardum, https://www.geopolitika.news/vijesti/etiopska-vojska-optuzuje-celnika-who-a-da-pomaze-u-nabavi-oruzja-odmetnutoj-regiji-tedros-to-odbacuje/

Nakon brojnih nepotrebnih svađa s brojnim susjedima i političkim akterima Erdoğanov režim je ekonomski počeo tonuti

 
 
Reçep Tayyip Erdoğan drži ključeve Bospora i Dardanela, Turska je toliko geopolitički važna a Istanbul Konstantinopolis tako dobro položen da njegov gospodar ujutro može kazati dobro jutro čaršijo na sve četiri strane svijeta!Nažalost, Erdoğan drži i južni ključ Euroazije i ključ svjetskoga mira, pa ćemo mu zato posvetiti dužnu pažnju. Gradonačelnik Istanbula (i Slobodan Milošević je bio šef partije Beograda!) je populizmom i islamizmom, te neoosmanizmom (koncepcija Ahmeta Davutoğlua koja dovodi imperijalnu Tursku i u hrvatsko susjedstvo!) zavladao srcima Turaka (ne i liberala, socijalista i Kurda) te krenuo u ambiciozan plan stvaranja svjetske sile razbijajući blokadu Palestine, pomažući Muslimansko bratstvo u Egiptu, dolijevajući ulje na vatru u Iraku i Siriji ulazeći i vojskom u te suverene države, suzbijajući kurdske političke organizacije i švercajući iransku naftu.
https://pbs.twimg.com/media/C63R3rLWoAAPl4Y.jpg:large
Dolaskom na vlast režima generala Abdela Fataha el-Sisija u Egiptu, ulaskom Rusije u Siriju, jačanjem utjecaja Irana u Iraku, Libanonu i Palestini te oštrim sukobom s Angelom Merkel, čime je zatvoren put Turske u EU, Erdoğanov režim je počeo ekonomski tonuti.I sukob s vrlo utjecajnim bivšim prijateljem Fetullahom) Gülenom, koji je organizator brojnih vjerskih škola izolirao je Erdoğana i na nacionalnoj desnici. Izbjeglice kojima je prijetio Europi i nastojao preko njih utjecati na budućnost Sirije s koronom, ostale su odsječene u Turskoj, a pokušaj puča, u koji su vjerojatno umiješane neke zapadne države, okrenuo ga je Rusiji, koja ga je nepromišljeno(?) spasila.
 
Nakon što je dodatno iziritirao SAD, Francusku, Italiju angažmanom u Libiji, te naljutio Saudijsku Arabiju s Katarom i stvorio golemo nepovjerenje u arapskom svijetu, umiješao se i u špijuniranje Njemačke, sukob s Grčkom, Izraelom, Francuskom i Italijom oko Cipra i veličanstvenim finalom dostojnim bivšega nogometaša uletio kao podrška Azerbajdžanu protiv Armenije i Ukrajini protiv Rusije.Ne govorimo o dosljednosti, baš je Turska među prvih sedam država priznala Kosovo 18. veljače 2008.; po toj logici bi i Krim i Gorki Karabah i Republika srpska mogli biti priznati; govorimo o teškom zamjeranju Rusiji koja ima geopolitičkih instrumenata da odgovori Turskoj koja je izolirana, ekonomski tone i ima jaku unutarnju oporbu. U Gorskom Karabahu bi otvorena ruska intervencija oslabila ruske pozicije koje su dugotrajno i strpljivo desetljećima građene u islamskom svijetu s jasnim dugoročnim i kratkoročnim računicama; nije slučajno prevrat u Kirgistanu simultan krizi u Karabahu. Blizu je i Kazahstan multietnički i masonski, važan proizvođač plina, energenta budućnosti. Sjetimo se da je Sberbank vezan i uz Kazahstan, njezin šef je bio etnički Nijemac iz Kazahstana.
 
Dodajmo i da brojna azerska manjina u Iranu i strah od turskoga utjecaja tu državu čine tajnim prijateljem Armenije.Dodajmo da turski planovi idu i do utjecaja na Pakistan i do turkofonih Ujgura u Kini, turkofonih naroda je oko 300 milijuna! Ruski plin i nafta ići će preko Sjevernoga mora, to je ekonomski imperativ Njemačkoj koja se želi povezati s Euroazijom. Prvi svjetski rat je i izbio da se spriječi austronjemačko vezivanje s Istokom! Zato se i Srbiju toliko tetoši, pa i našega Herr Puppensteina, zato je Vučić igrao na sve strane čemu je jednom morao doći kraj uz uvjete koji su nama nepoznati, a mogu uključivati i sjever Kosova i Crnu Goru, pri čemu nije nemoguće da je pojavu Abazovića Turska mogla spriječiti, ili medijski oslabiti preko vrlo uspješne Al Jazeere u vlasništvu Katara, vrlo povezanoga s Turskom.
 
Turska je cestovno dobro povezala Bosnu i Srbiju držeći Sandžak kao asa u rukavu, te imajući bezuvjetnu sinovljevsku odanost Bakira Izetbegovića, koji je sve karte stavio na Tursku.Srbi imaju velike simpatije prema Donaldu Trumpu, dok Bošnjaci zahvaljujući i Al Jazeeri imaju pretežno negativne asocijacije na najmiroljubivijega američkoga predsjednika u 220 godina američke povijesti. Njegova težnja da ne vodi međunarodne ratove, da spriječi razvoj Kine američkim novcem i tržištem, da spriječi meksikanizaciju SAD-a (ilegalni imigranti) i ogromni deficit u vanjskoj trgovini s EU-om, Japanom, Kinom i dr. je legitimna i domoljubna, makar i ne bio simpatičan svojim ponašanjem.
 
Demokrati su napravili loš posao s Bidenom kojega nagriza zub vremena i koji ima ozbiljne optužbe za korupciju; ali dio starijih bijelih glasača Trumpa mogu glasovati za Bidena koji je rođenjem katolik i koji može izazvati kod njih sućut zbog lošeg zdravlja.Kako izvrsno rezonira srbijanski analitičar Aleksandar Pavić moguće je da se uz brojne zlouporabe elektroničkoga glasovanja i glasovanja poštom stvori radikalizacija stanja i vrlo veliki nemiri u SAD-u. (takav sustav omogućuje nagovaranje birača, manipulaciju, i naravno da će glasovi socijalno isključenih ići demokratima kao američkoj ljevici.) U slučaju eskalacije nemira u SAD-u bi se otvorila brojna nova i stara svjetska žarišta.
 
A što s Covidom? Koliko je opasan i komu je u interesu? O tomu ne ću pisati!Ostaje da vidimo kako će odgovoriti Rusija, zasad već imamo potvrde o kurdskim (muslimanskim) dragovoljcima koji se bore na strani Armenaca! Politika se ne vodi športskim nogometaškim načinom, ne živimo u vremenu Aleksandra i Džingis kana; pad Erdoğana je izvjestan - ali koliko će štete proizvesti i komu ostaje za vidjeti! Nikad ne smijemo Tursku poistovjetiti s njezinim sadašnjim vođom, njezino trajanje je dublje i trajnije!
 

Teo Trostmann

Obnovljena vojna suradnja Indije, SAD-a, Australije i Japana

 
 
Indija postaje domaćin Arapskih ratnih igara, koje će se održati u Arapskom moru, zajedno s Australijom, Japanom i SAD-om, usprkos povećanih napetosti s Kinom. Četiri partnera započeli su dio svojih mornaričkih vježbi ratnim brodovima. Na vježbama se nalazi i jedan od najvećih svjetskih vojnih brodova. Partneri su se okupili u Sjevernom Arapskom moru, kako bi pokazali svoje sposobnosti u četverodnevnoj zajedničkoj vježbi.
https://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2020/11/Malabar-drill-Twitter1.jpg
U utorak su indo-pacifički saveznici Australija, Japan, Indija i SAD započeli drugi dio pomorskih vježbi pod nazivom ”Malabar” vježbanjem operacija koje su zasnovane na dva nosača zrakoplova: indijskom INS Vikramadityu i američkom USS Nimitzu. Dva nosača zrakoplova, s ostalim brodovima, podmornicama i zrakoplovima, sudjelovat će u četverodnevnoj pomorskoj vježbi, koja uključuje operacije letenja i napredne vježbe protuzračne obrane. Borbeni zrakoplovi MIG 29K iz INS-a Vikramaditya, s lovcima F-18 i E2C Hawkeyea s USS-a Nimitza, glavni su zrakoplovi koji će biti prisutni na vježbi.
 
USS Nimitz najveći je ratni nosač zrakoplova na svijetu, ali je ujedno i najstariji nosač zrakoplova koji se koristi. Nosač na nuklearni pogon lansiran je 1972. godine, ali je i dalje dio američke mornarice. “Tim Nimitz Strike Group zahvalan je na mogućnosti pridruživanja i suradnje s našim australskim, indijskim i japanskim partnerima, jer se na ovaj način dodatno povećava naša spremnost i interoperabilnost”, rekao je kontraadmiral Jim Kirk, zapovjednik Carrier Strike grupe. Indijska strana objavila je fotografije vježbi na svojim Twitter računima.
 
Prvi dio vježbe Malabar odvijao se od 3. do 6. studenog u Bengalskom zaljevu. U tom dijelu vježbi savezničke mornarice izvodile su brojne složene, vojne vježbe, uključujući protupodmorničke i protuzračne operacije. Vježbe Malabar prvi put su se odvijale 1992. godine kao vježbe između američke i indijske mornarice. Australija do ove godine 13 proteklih godina nije sudjelovala u pomorskim vježbama, dok je Japan trajno počeo sudjelovati tek 2015. godine. Obnova ovog indo-pacifičkog partnerstva vidi se kao odgovor na ono što partneri smatraju sve agresivnijim stavom Kine u susjedstvu. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prethodno je rekao kako se nada da će vježbe “doprinijeti miru i stabilnosti tog područja.”
 

https://www.logicno.com/politika/indija-postaje-domacin-arapskih-ratnih-igara-koje-ce-se-odrzati-u-arapskom-moru-zajedno-s-australijom-japanom-i-sad-om-usprkos-povecanih-napetosti-s-kinom.html

Nedjelja, 29/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1716 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević