Get Adobe Flash player
Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

Ne krene li demografska obnova, Hrvatska će 2030. imati 3,9 milijuna...

Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

Mediji imaju moć a Vlada odgovornost     Vijest da...

HUOJ-ov namaz manipulacije

HUOJ-ov namaz manipulacije

Andrej Macana treba otpustiti, prije nego mu dođe...

Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

Popis onih koji su u Saboru podržali izglasavanje Zakona o genetski...

Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

"Srbi na okup!" na profesorov...

 • Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

  Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:36
 • Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

  Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:29
 • HUOJ-ov namaz manipulacije

  HUOJ-ov namaz manipulacije

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:21
 • Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

  Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

  utorak, 20. veljače 2018. 21:58
 • Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

  Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

  četvrtak, 22. veljače 2018. 16:59

Zakon protiv djelovanja nevladinih organizacija iza kojih stoji George Soros

 
 
Mađarska vlada, baš kako je premijer Viktor Orbán i najavljivao, predstavila je novi protuimigrantski zakon kojim se nevladinim organizacijama zabranjuje financiranje i pomaganje migrantima kada se, kako je navedeno u obrazloženju zakona, time ugrožava nacionalna sigurnost.
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/02/27/article-urn:publicid:ap.org:a4c0caf0e3784dfd94125ae465bc428a-6WezmKdVKHSK2-379_634x421.jpg
Viktor Orbán
 
Mađarski mediji pišu da je cilj ovog zakona ponajprije spriječiti djelovanje nevladinih organizacija iza kojih stoji George Soros, a koji svojom izdašnom financijskom pomoći podupire politiku otvorenih vrata prema migrantima. Također, zakonom se predviđa i uvođenje 25 posto poreza na sve inozemne donacije koje primaju nevladine udruge koje na bilo koji način potpomažu migrante u Mađarskoj. I dok Orbán po pitanju migranata šalje otrovne strelice prema Europskoj uniji uspoređujući birokrate u Bruxellesu sa sovjetskim politbiroom, u javnost je procurila priča kako od istog tog Bruxellesa i njegovih izdašnih fondova obitelj i suradnici mađarskog premijera imaju i te kako veliku korist.
 
Spiegel piše da je Orbánov zet István Tiborcz ilegalno prisvojio milijune eura kroz nepravilnosti vezane za promjene javne rasvjete u mađarskim gradovima. Prema podacima istrage koju vodi Olaf (Ured EU za suzbijanje korupcije), 35 mađarskih gradova zatražilo je promjenu javne rasvjete za što je EU izdvojio 43,7 milijuna eura, a posao je išao preko Tiborczeve tvrtke Elios Innovativ, pri čemu su nepravilnosti i, kako se navodi, “organizirani oblici korupcije” zabilježeni u slučajevima 17 od 35 navedenih gradova.
 

Luka Capar, https://www.vecernji.hr/vijesti/migranti-george-soros-viktor-orban-madjarska-zakon-1226626

Poljska pozvala dijasporu da pomaže vladi

 
 
Poljska nastavlja borbu za svoju istinu o Drugom svjetskom ratu i holokaustu. Nakon što su nedavno usvojene izmjene Zakona o Institutu nacionalnog sjećanja prema kojem je za korištenje fraze »poljski logori smrti« (umjesto nacistički ili njemački) i za pripisivanje (su) odgovornost poljskom narodu i državi za zločine koje su počinili nacisti zaprijećena globa ili kazna zatvora do tri godine, predsjednik Senata Stanisław Karczewski pozvao je sunarodnjake u inozemstvu da poljskim diplomatima prijave »svako iskazivanje protupoljskog raspoloženja«. Predsjednik Senata, inače član vladajuće stranke Pravo i pravda, zatražio je od Poljaka koji žive u inozemstvu da dokumentiraju i prijave svako iskazivanje protupoljaštva, »baš kao i tekstove i stavove protiv nas«.
https://media.wplm.pl/pictures/825/upscale_True/path/2018/01/29/825/359/afa0459ffef444d98f8d4035299992cc.jpeg
Stanisław Karczewski
 
- Molim vas, obavijestite naša veleposlanstva, konzulate ili generalne konzule o svakoj izjavi kojom se dovodi u pitanje dobro ime Poljske, piše Karczewski. Poziv se odnosi se na sve Poljake u inozemstvu, kako državljane Republike Poljske, tako i Poljake koji su tko zna koja generacija koja živi u iseljeništvu. Karczewski u pismu navodi brojku od 20 milijuna Poljaka izvan Poljske što je potencijalno doista lijepa brojka informatora i konfidenata. Tekst više od četiri kartice dugog pisma već je objavljen na internetskim stranicama pojedinih veleposlanstava, primjerice onog u Francuskoj i Argentini.
 
To nije jedini bizarni zahtjev kojim se od 20 milijuna ljudi traži da postanu doušnici i besplatni konfidenti kako države (Poljske) tako i politike (Prava i pravde) koja je i tu državu oštro podijelila. Karczewski Poljake u inozemstvu poziva da organiziraju seminare, izložbe, sastanke, predavanja, da poduzmu bilo kakvu akciju kojom bi djelotvorno širili povijesnu istinu. Od njih se očekuje i da točne informacije o Poljskoj i Poljacima šire i medu predstavnicima vlasti u zemljama u kojima žive, raznim udrugama, uključujući i one udruge koje predstavljaju druge nacionalne manjine. Karczewski je poziv uputio u vrijeme zategnutih odnosa između Poljske, Izraela i Sjedinjenih Država i to upravo zbog spomenutog zakona.
 
Međusobno denunciranje
 
Varšava smatra da taj zakon treba onemogućiti da se Poljacima pripisuju zločini koje su počinili nacisti, a svakako se želi onemogućiti da se u inozemstvu govori o »poljskim logorima smrti«. Izrael smatra da se iza pojedinih dijelova zakona krije pokušaj nijekanja sudjelovanja nekih Poljaka u genocidu nad Židovima, SAD su zabrinute za slobodu govora (znanstvena istraživanja i umjetnost zakonskom izrijekom ne mogu biti kažnjeni, ali što će biti s onima koji nisu znanstvenici i umjetnici, nego su, primjerice, preživjeli holokaust i govore da je u tome sudjelovao neki Poljak). Karczewski je pozvao Poljake u iseljeništvu da dokumentiraju svako svjedočanstvo povezano sa zločinima počinjenim za vrijeme Drugog svjetskog rata jer »posljednji svjedoci tih događaja malo po malo nestaju«. Od iseljenih Poljaka (koji i nisu poljski državljani) očekuje se da se ponašaju u skladu s poljskim državnim sloganom »vjeran svojoj domovini, Republici Poljskoj«. No, ta borba za povijesnu istinu, dobro ime, čast i ugled poljskog naroda i države lako bi se mogla pretvoriti u međupoljsko denunciranje.
 

Tihomir Ponoš, Novi list

Kako se pišu nazivi pojedinih bivših republika SSSR-a?

 
 
U Institutovu pravopisnom rječniku iz 2013. godine piše: Bjelorusija (Hrvatski pravopis. Zagreb: IHJJ, 2013., str. 173.) i Moldavija (str. 296.) bez odrednica pov. (povijesni), a također Republika Bjelorusija i  Republika Moldavija (str. 401.- 402.).  Učenik osnovne i srednje škole kojemu je ponajprije namijenjen Institutov pravopis, također i bilo koji drugi porabnik može pomisliti da je riječ  o kratkim službenim imenima (Bjelorusija, Moldavija) tih država. Međutim, kratka  imena su tih tada još republika postojala do raspada Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR-a). 19. rujna 1991. god. Bjeloruska Sovjetska Socijalistička Republika (BSSR) bila je preimenovana u Republiku Bjelarus (proistječe od Bijela Rus’, prevedenica od lat. Alba Russia), usvojeni su novi državni grb i nova državna zastava, a kasnije i novi Ustav te građanska putovnica. Od trenutka proglašenja neovisnosti 1991. god. država ima službeno ime Republika Bjelarus (brus. Respublika Belarus', kraći naziv - Belarus').
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Official_coat_of_arms_of_the_Republic_of_Belarus_%28v%29.svg/1200px-Official_coat_of_arms_of_the_Republic_of_Belarus_%28v%29.svg.png
Slično je i s Moldovom koja je svoju neovisnost proglasila 27. kolovoza 1991. god. Od 1945. do 1991. godine je kao savezna republika ulazila u sastav SSSR-a pod imenom Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika, od 5. lipnja - Sovjetska Socijalistička Republika Moldova (mold. Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ; Republica Sovietică Socialistă Moldovenească). 23. svibnja 1991. god. Vrhovni Sovjet SSRM-a je preimenovao SSR Moldova u Republiku Moldova.
 
Zanimljivo je, uzgred budi rečeno, da institutski pravopisci rabe bez odrednica pov. (povijesni) za suvremeni pravopisni rječnik iz 2013. god. stare rusizme tipa: boljševik, menjševik, sovhoz, sovjet. U isto vrijeme uz natuknicu npr. bjelogardist, kolhoz ili SSSR imaju odrednicu pov. Na službenim mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) susrećemo:
"REPUBLIKA BJELARUS
Uspostava diplomatskih odnosa: 25. 9. 1992." (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/bjelarus-minsk,588.html#p)
"REPUBLIKA MOLDOVA
Uspostava diplomatskih odnosa: 20. 7. 1992." (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/veleposlanstva-stranih-drzava-u-rh/moldova-budimpesta,121.html).
 
Na Wikipediji postoji abecedni popis država svijeta među kojima su i: "Bjelarus - Republika Bjelarus
bjeloruski: Bjelarúś / Белару́сь - Respublika Biełaruś / Рэспу́бліка Белару́сь
ruski: Belorussiya / Белору́ссия - Respublika Belarus / Респу́блика Белару́сь;
Moldova - Republika Moldova rumunjski /moldavski: Moldova - Republica Moldova" (https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_dr%C5%BEava).    
 
U brošuri "Službena skraćena i puna imena država na hrvatskom i engleskom jeziku: prema dokumentima Ujedinjenih naroda" nalazimo: "19. Bjelarus, Republika Bjelarus" i "142. Republika Moldova, Republika Moldova" (Zagreb: MVEP RH, 2012., http://www.mvep.hr/files/file/2012/121022_imena_drzava.pdf). Pri tom sastavljač brošure prof. dr. sc. Božidar Bakotić piše da "ovaj popis, prema tome, nipošto ne dira u imena država ili zemalja u hrvatskom jeziku koja se rabe izvan navedene službene svrhe (npr.: Bjelorusija, <…> Moldavija …" (str. 1.). Imena Bjelorusija i Moldavija su postojali za vrijeme Sovjetskoga Saveza, a od trenutka proglašenja neovisnosti u 1991. god. te su države  dobila službena imena - Republika Bjelarus i Republika Moldova. Rabiti imena Bjelorusija i Moldavija možemo vjerojatno samo u kontekstu povijesti tih država. Prema pravopisanju pravilno bi bilo hrvatski pisati izvorno, tj. onako kako se pišu u bjeloruskom i moldovskom - Republika Bjelarus (Belarus’) (Bjelorus) i Republika Moldova (Moldova). U normativnom pravopisnom priručniku nalaze se jedna imena, a MVEP rabi druga. U pravopisima kao i u međudržavnoj, službenoj komunikaciji moraju biti službena imena, a to su Republika Bjelarus  i Republika Moldova, ali u neslužbenoj komunikaciji, u razgovornom jeziku mogu valjda i uobičajena imena – Bjelorusija i Moldavija.  Popis imena država treba što prije srediti i u svim normativnim priručnicima rabiti jednako prema državnomu standardu.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Anketa

Činjenica je kako Pupovac sa tri srpska zastupnika ucjenjuje Plenkovića. Hoće li mu Andrej udovoljiti?

Nedjelja, 25/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 864 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević