Get Adobe Flash player
Srpski nacizam i hrvatska šutnja

Srpski nacizam i hrvatska šutnja

Hrvatska aktualna vlast ne smije više olako prelaziti preko stalnih...

Sve nas je manje – a birača sve više!?

Sve nas je manje – a birača sve više!?

Uz zadržavanje razmjernog izbornog sustava trebamo imati 3 izborne...

Neistine predsjednika Vlade i njegovih suradnika

Neistine predsjednika Vlade i njegovih suradnika

Zdravko Marić je sve znao...     Teškoće u...

Omerta na hrvatski način

Omerta na hrvatski način

Žao mi je predsjednika Vlade Plenkovića što su ga...

Vijeće Europe na strani hrvatskih velikosrba

Vijeće Europe na strani hrvatskih velikosrba

U Hrvatskoj nisu ugrožena prava nacionalnih manjina. Ugrožena su prava...

 • Srpski nacizam i hrvatska šutnja

  Srpski nacizam i hrvatska šutnja

  četvrtak, 24. svibnja 2018. 15:15
 • Sve nas je manje – a birača sve više!?

  Sve nas je manje – a birača sve više!?

  utorak, 22. svibnja 2018. 12:14
 • Neistine predsjednika Vlade i njegovih suradnika

  Neistine predsjednika Vlade i njegovih suradnika

  četvrtak, 24. svibnja 2018. 11:24
 • Omerta na hrvatski način

  Omerta na hrvatski način

  četvrtak, 24. svibnja 2018. 15:12
 • Vijeće Europe na strani hrvatskih velikosrba

  Vijeće Europe na strani hrvatskih velikosrba

  utorak, 22. svibnja 2018. 12:08

Madrid prijeti vojskom i "zakonima"

 
 
Gradonačelnik katalonskog grada Girone, Carles Puigdemont, novi je predsjednik Katalonije nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog parlamenta u kojem je najavio odcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španjolske. “Mjeseci koji slijede neće biti niti lagani niti komotni. Ovo nisu vremena za kukavice“, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. “Živjela slobodna Katalonija”, kazao je na kraju govora. Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju neovisnost, koalicije “Zajedno za Da” i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03044/artur_mas_3044765b.jpg
Artur Mas
 
U subotu je “Zajedno za Da”, sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC), prihvatila da njihov kandidat Artur Mas odstupi s mjesta predsjednika u zamjenu za podršku CUP-a s kojim je dobila natpolovičnu većinu u parlamentu. Mas je predsjedao Katalonijom od 2010. godine, a CUP se protivio njegovom reizboru zbog mjera štednje i ideološkog razilaženja nazivajući ga “buržujem”. U subotu, nekoliko sati prije isteka roka za postizanje sporazuma, usuglašen je Masov stranački kolega Puigdemont. Njega je u nedjelju u parlamentu potvrdilo 70 zastupnika, 63 su bila protiv, a dvoje suzdržano.  Sporazum sa CUP-om osigurao je stabilnu vladu koja u idućih 18 mjeseci želi uspostaviti neovisnu republiku Kataloniju.
 
“Obećavam da ću ostaviti kožu na tom putu”, istaknuo je novi predsjednik. Puigdemont je najavio pregovore sa španjolskom državom i sa europskim dužnosnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav. Bruxelles je naime dosad odbijao ideju nezavisne Katalonije. “Unijet ćemo srčanost i hrabrost, a ne strah i odricanje”, napomenuo je. “Ovaj proces nezavisnosti je neophodan želimo li se pobrinuti za ono što žele građani”, dodao je Puigdemont. Na pokrajinskim izborima 27. rujna pobijedila je koalicija “Zajedno za Da”, no nije uspjela osvojiti nadpolovičnu većinu pa joj je trebala podrška CUP-a, koji se obvezao do kraja mandata podržavati proces odcjepljenja. Španjolski ustavni sud je u studenom jednoglasno blokirao rezoluciju o nezavisnosti donesenu u katalonskom parlamentu. “Ta deklaracija je otvorila ustavotvorni proces te vjerujem da ćemo imati instrumente da ga završimo”, poručio je Puidemont rođen u selu Amer, udaljenom 25 kilometara od Girone.
 
Sa 16 godina počeo je raditi kao novinar, među ostalim pišući nogometne izvještaje, a studirao je katalonsku filologiju. Bio je glavni urednik lokalnih novina u Gironi, a politički se aktivirao u pokretu mladih koji su tražili nezavisnost 1980-ih. Nastavio se baviti  novinarstvom, a 2002. je postao direktor institucije Kuća katalonske kulture u Gironi. Za gradonačelnika je izabran 2007. godine. U svom obraćanju u parlamentu imao je sličan diskurs kao Artur Mas govoreći o procesu nezavisnosti no nije zaboravio na ciljeve partnerskog CUP-a o kojem će ovisiti stabilnost nove vlade. “Izgradit ćemo pravedniju zemlju, s više jednakosti, obrazovaniju i zdraviju. Jednu zemlju koja će nuditi posao, i to kvalitetniji posao”, rekao je.
 
Iz Madrida je, pak, ubrzo stigao odgovor. Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra s konferencije za novinare u nedjelju je poručio da će zakonima braniti cjelovitost Španjolske. “Pravna država je potvrdila da (deklaraciji o nezavisnosti) nedostaje demokratski legitimitet”, izjavio je Rajoy ponovivši da je ona suprotna španjolskom ustavu. Prema ustavu donesenom 1978., referendumi su dopušteni jedino na razini čitave Španjolske. “Bilo kakva odluka koja bi mogla idućih dana biti donesena u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imat će trenutni odgovor države s instrumentima koje dopušta aktualno zakonodavstvo”, poručio je. “Ne će biti nikakvog ustavotvornog procesa jer se suverenitet nalazi u španjolskom narodu”, dodao je.
 
Narodna stranka je u nedjelju ponovno pozvala oporbenu stranku lijevog centra PSOE i stranku centra Građane na stvaranje velike koalicije koja bi odgovorila zahtjevu iz Katalonije. Te tri stranke protive se referendumu o nezavisnosti, no PSOE je još ranije poručio da ne dolazi u obzir koalicija i podrška Narodnoj stranci. Bez nje Narodna stranka i Građani nemaju dovoljan broj zastupnika za stvaranje vlade. Premijer Rajoy je na parlamentarnim izborima 20. prosinca pobijedio, no nije dobio natpolovičnu većinu u parlamentu te je prisiljen koalirati. U Španjolskoj se u posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju Narodna stranka i PSOE te zemlja nema iskustva u stvaranju koalicija na nacionalnoj razini. Nova protestna stranka Podemos koja ima 69 od 350 zastupnika u nacionalnom parlamentu jedina podržava organiziranje referenduma u Kataloniji. Predsjednik katalonskog ogranka PSOE-a, Miquel Iceta, poručio je: “Ne nezavisnosti, ne nezakonitosti i ne izboru ovog predsjednika”. No njegov šef u Madridu, Pedro Sánchez, nije se oglasio povodom novog Rajoyevog poziva na stvaranje velike koalicije na nacionalnoj razini.
 

Tomislav Pavelić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko su nam od susjeda veći prijatelji?

Ponedjeljak, 28/05/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1281 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević