Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

HDP približava se PKK-u

 
 
Pod pritiskom vojske kurdska lijeva stranka HDP približava se PKK-u. Predsjednik Erdogan u tome vidi izdaju republike. Velikim demonstracijama i skupovima na zapadu zemlje kurdska stranka HDP u narednim će danima pokušati pridobiti potporu za svoj zahtjev za autonomijom kurdskih područja. Polazište te već stare rasprave  velika je kurdska konferencija koja je prije tjedan dana održana u Diyarbaku. Više kurdskih krovnih organizacija, koje su neka vrsta civilnih ogranaka paravojne formacije PKK s predstavnicima HDP-a razgovarali su o tome kako bi trebale reagirati na najnovije izbijanje sukoba u kurdskim područjima Turske.
https://ianbachusa.files.wordpress.com/2015/02/c64f4-kurds_distribution_in_mid_east_lg.jpg?w=547
Najpoznatiji kurdski političar, potpredsjednik HDP-a Selahattin Demirtas održao je govor u kojem je prvi put od početka borbi u srpnju 2015. snažno podržao autonomiju koju PKK traži već odavno. Ranije se HDP izjašnjavao za proširenu samoupravu te se protivio uspostavi autonomije putem oružane borbe. Pod pritiskom vojne ofenzive turske vojske, koja tenkovima i drugim teškim naoružanjem najviše napada uporišta PKK-a u Cizreu i Silopiju, HDP je promijenio stav i približio se liniji PKK-a.
 
Predsjednik R. T. Erdogan to je uzeo kao povod da Demirtasa optuži za izdaju Turske Republike. „Taj se zahtjev kosi s našim ustavom“, izjavio je Erdogan i pozvao državno odvjetništvo u Diyarbaku da pokrene istrage protiv Demirtasa. Nakon što su započete istrage protiv jedne od čelnih osoba HDP-a, Figen Yüksekdag, obama predstavnicima HDP-a prijeti gubitak parlamentarnog imuniteta.
S ı rr ı Süreyya Önder, jedan od vodećih intelektualaca HDP-a, koji je po nacionalnosti Turčin, izjavio je u jednom intervjuu: „Oni će svim zastupnicima HDP-a oduzeti imunitet i zatvoriti nas. Ja osobno ne vidim da se itko od nas toga boji. Neka to i učine. Drugo je pitanje hoće li im to pomoći da zemlju izvedu iz trenutnog užasa. Mislim da neće.“
 
HDP će sada pokušati na zapadu zemlje potaknuti svoje simpatizere među Turcima da pruže potporu njegovom zahtjevu za autonomijom i tako osujeti strategiju vlade koja se bazira na kriminalizaciji. Do sada je HDP na zapadu zemlje imao slabu potporu. Na prosvjed koji je održan u nedjelju u Istanbulu došlo je svega stotinjak ljudi, dakle mnogo manje nego policajaca koji su na prosvjednike odmah krenuli sa suzavcem i gumenim palicama.
 
U međuvremenu, vojska je u noći s nedjelje na ponedjeljak ušla u dio Silopija, koji je već danima bio okupiran te je istjerala pripadnike PKK-a. Prema informacijama vojske od početka borbi u Silopiju u borbama je ubijeno je više od 88 pripadnika kurdske paravojne formacije. U borbama koje su se vodile u staroj jezgri Diyarbaka u isto su vrijeme stradala dva policijska službenika i jedna žena koju je pogodila granata dok je doručkovala u vlastitom domu.
 

Jürgen Gottschlich, Die Tageszeitung

Subota, 28/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2361 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević