Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

Rusi su uvjereni da sa Srbijom imaju povijesne i bratske odnose

 
 
Pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO jasna je politička poruka Rusiji da ne može odlučivati o sferi utjecaja u Europi i da je ne može dijeliti po tim sferama, kaže britanski analitičar Jonathan Eyal. On je uvjeren da će se europske države znati oduprijeti nadolazećem pritisku Rusije.
http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/150213180510-eyal-opinion-writer-large-169.jpg
• Kako tumačite pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO-u?
- U mnogim aspektima pozivnica Crnoj Gori u NATO posljedica je i ruske invazije na Ukrajinu i pitanje sigurnosti cijele Europe. Jedan od ključnih argumenata za poziv jest potreba da se Moskvi pošalje jasna poruka da Rusija ne može odlučivati o sferi utjecaja u Europi, i ne može podijeliti Europu po tim sferama. Suvereno pravo svake europske nacije jest postati članica ili pripadati instituciji kojoj želi. To pravo neupitno je. Jasno je da Crna Gora nije velika dodatna snaga u ukupnoj moći NATO-a, ali ključni element je politička poruka. Protivljenje Rusije ne temelji se na činjenici da bi sada Crna Gora mogla postati prijetnja ruskoj sigurnosti, već na njihovom stavu da europske zemlje ne mogu raditi ono što žele.
 
• Proći će mjeseci prije nego članstvo postane i formalno. Bi li u tom vremenu Rusija mogla uvjeriti Crnu Goru da se povuče, odnosno bi li Moskva na neki način mogla minirati cijeli proces?
- Jasno je da će Rusija nastaviti s pritiskom, posebno će pokušati utjecati na javno mišljenje u Crnoj Gori. Nadalje, nastojat će zaštititi svoje ekonomske interese u Crnoj Gori, posebno investicije, od kojih većina nije u potpunosti legalna. Rusija nikada nije oklijevala upotrijebiti bilo kakvo ekonomsko oružje kako bi ostvarila svoje političke ciljeve. Nadalje, Rusija će svakako pojačati pritisak na Srbiju kako bi se izbjegao sličan proces integracije Srbije. Nema dvojbe da ćemo svjedočiti snažnijim pokušajima Rusije da podijeli Balkan između zapadne i takozvane ruske sfere utjecaja. Ne bih isključio mogućnost daljnjeg ruskog pritiska na Bugarsku zbog čega se bugarski predsjednik već žalio.
 
• Spomenuli ste Srbiju. Zašto Rusija odbija pomisao da bi se službeni Beograd mogao prikloniti NATO-u?
- Nekoliko je razloga. Prvi je to što su Rusi uvjereni da sa Srbijom imaju povijesne i bratske odnose. Djelomično je to istina, ali većina političara i vojnih zapovjednika u Srbiji svoju profesionalnu karijeru počela strahom od sovjetske invazije, ne smatrajući Moskvu svojim osnovnim prijateljem. Ipak, Rusi su to danas postali prikazujući sa važnim srpskim saveznikom prvenstveno u nepriznavanju neovisnosti Kosova. Mislim da je Srbija za Rusiju ključ, jer je jedna od najvećih i najsnažnijih zemalja na Balkanu i sve dok Srbija nije integrirana u europske strukture vrlo je teško govoriti kako Balkan može biti siguran. Teško je procijeniti kako će se Balkan ekonomski razvijati, kada jedan njegov dio, poput Grčke, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Slovenije, pripada europskim institucijama, a drugi tek djelomično ili uopće nije integriran. Upravo je to situacija koja omogućuje Rusiji da ostvari određene pozicije, zbog čega je spremna prilično uložiti u takozvane “specijalne odnose Rusije i Srbije”, odnosno pokušati matirati NATO i Europsku uniju.
 
• Pozivnica Crnoj Gori upućena je jednoglasno, konsenzusom svih 28 članica NATO-a. Može li Rusija na bilo koji način podijeliti Savez, jer pozivnicu moraju ratificirati parlamenti svih članica?
- Naravno, bit će vrlo ozbiljnih rasprava, posebno u Njemačkoj, jer nije tajna da je Njemačka bila protiv rasprave o članstvu Crne Gore na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Walesu. Nije tajna da neke europske države nisu jako zainteresirane da Crna Gora postane članica. Ipak, vrlo sam optimističan i vjerujem da će ratifikacija proći kroz parlamente, jer se o svemu detaljno raspravljalo iza zatvorenih vrata posljednje dvije godine. Isto tako, prevladao je argument da je poslana jasna politička poruka – a ta je da mi ne prihvaćamo podjele Europe. Uvjeren sam da će se vlade europskih država znati oduprijeti nadolazećem pritisku Rusije.
 

Charles Recknagel, Radio Slobodna Europa

Utorak, 01/12/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2013 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević