Get Adobe Flash player
Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Hrvatsko pravosuđe s USKOK-om i tajnim službama najodgovornije je za...

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

Na djelu je negacionizam, revizionizam, krivotvorenje povijesti,...

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

Udomljavanje nevine dječice kod 'tople braće' i 'toplih...

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Ostatak od HNS-a pretvara se u travestiju, operetu i...

Nigdje nema roditelja i obitelji

Nigdje nema roditelja i obitelji

Građanski odgoj i obrazovanje     Čitajući Prijedlog...

 • Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:06
 • 'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:03
 • (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:43
 • Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:38
 • Nigdje nema roditelja i obitelji

  Nigdje nema roditelja i obitelji

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 21:07

Za Europu migracija je prvenstveno sigurnosno pitanje

 
 
Obvezno useljavanje neprihvatljivo je, to se može obavljati samo na dragovoljnoj osnovi, a planirano financijsko sankcioniranje nije europska solidarnost nego izrugivanje solidarnosti – izjavio je u svom govoru predsjednik Mađarskog parlamenta u ponedjeljak na luksemburškoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU-a. 
http://www.freehungary.hu/images/Kover_Laszlo_610_310_jpg.jpg
László Kövér
 
László Kövér, predsjednik mađarske skupštine i jedan od osnivača Fidesza je rekao: „Prijetnja sankcioniranjem i oduzimanjem resursa EU-a ne svjedoči o demokratskim sklonostima. To je ista politika sile kakvu su Mađari prije 1990. već iskusili od neke druge unije“. Kövér smatra kako je Mađarska spremna dati svoj financijski obol i pružiti pomoć u svim slučajevima koji za cilj imaju rješavanje krize izvan Europe. Kako je rekao, Mađarska nije suglasna s prijedlogom Europske komisije o reformiranju dublinskoga sustava koji se ne temelji na konsenzusu država članica. Mišljenja je kako je za Europu migracija prvenstveno sigurnosno pitanje. Mađarska putem akcijskoga plana Schengen 2.0 koji je predstavio premijer Viktor Orbán nudi rješenje za očuvanje sigurnosti Europe, a osnovni element plana je deklariranje zaštite šengenskoga sustava i zaštita vanjskih granica.
 
Prema mađarskom stajalištu treba bezostatno osigurati ostvarivanje važećih europskih i šengenskih pravila  i tek se potom može reformirati dublinska pravila – rekao je te je dodao kako je dio rješenja i da izvan EU-a treba zaustaviti priliv migranata. Treba razdvojiti ljude koji trebaju zaštitu i gospodarske migrante, a treba uspostaviti i zatvorene centre za registraciju migranata kojima bi upravljao EU-om. U interesu toga treba sklopiti sporazume o readmisiji s državama podrijetla i tranzitnim državama te iste treba i provoditi – naglasio je predsjednik mađarskog parlamenta.
 
László Kövér je na konferenciji naglasio kako treba osnažiti Europsku uniju. Političar je naglasio: suprotno ideji o „Sjedinjenim Europskim Državama“, „Mađarska je na strani osnovne europske teze“. „Mi temeljem Europske unije smatramo ravnopravnu suradnju europskih nacionalnih država kao država članica“ – rekao je. Istaknuo je kako u pitanju dviju temeljnih vrijednosti „ne možemo i nećemo“ sklopiti kompromis: jedna je ostvarivanje narodne volje, to jest demokracije, a druga je ostvarivanje državnog suvereniteta. Kövér je podsjetio: kada smo ušli u Europsku uniju, to smo činili jer smo željeli živjeti u europskoj demokraciji, u sustavu u kojem se poštuje volja naroda, birača.
 
Predsjednik parlamenta izrazio je mišljenja kako je u odnosu na to jedan od zastupnika ideje iz „rimske antiteze“, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra kako europski premijeri previše slušaju svoje birače te stoga nisu „full time“ Europljani. „Zar je ´full time´ europski političar samo onaj koji zanemaruje i ignorira volju europskih birača? Zar je to budućnost?“ – postavio je pitanje Kövér, koji je u nastavku rekao: Mađarska je pri ulasku u Europsku uniju odlučila o podjeli, a ne o odustajanju od svoga suvereniteta. „Ako države članice odustanu i od trenutno dragovoljno podijeljenog suvereniteta, ako se europska vlast ne temelji na narodnoj vlasti nego na nekoj drugoj vlasti – npr. na pozadinskim dogovorima birokrata i financijaša, – ako se isključi volju europskih naroda, tko će u Europi vršiti glavnu suverenu vlast, temeljem koje legitimacije i u čiju korist?“ – postavio je pitanje predsjednik mađarskog parlamenta.
 

Népszabadszág, Budimpešta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 12/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 903 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević