Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Bijela knjiga o obrani NR Kine iz 2015. godine još oštrije govori o izazovima obrambene politike

 
 
Dok su se zapadni vojni stratezi do sada zadovoljili zaključkom da su Sjedinjene Države u ogromnoj prednosti u odnosu na Kinu u području podmorskoga ratovanja, Peking je u proteklom razdoblju izgradio sustave za praćenje koje sve više stavljaju pod upitnik američku vojnu hegemoniju u Tihom oceanu. Kina se okružuje podmorskim sustavima praćenja, što za Sjedinjene Države predstavlja novu vrstu izazova – upozorava autor američkoga The National Interesta koji tvrdi kako dosadašnji američki ratni scenariji nisu računali s tim sustavima. Sustav nazivan „podmorski veliki zid“ se, k tomu, ne ograničava samo na obalne vode nego ga se može instalirati i na područja koji spadaju u interesnu sferu Kine.
http://static4.uk.businessinsider.com/image/5594e798371d2210008b56a5-1019-681/spratly-islands.jpg
Opće je poznato da je danas dalekoistočni prostor teren preraspodjele globalne ravnoteže sile. Danas vijesti uglavnom govore o pojavljivanju Kine na osporavanim otocima Južnoga kineskoga mora – glavni predmet spora su otoci Spratly – a više nije tajna niti da azijskomu divu ne smeta samo povećana prisutnost japanske ratne mornarice na istočnim morima nego i prisutnost njegova saveznika SAD-a. Bijela knjiga o obrani NR Kine iz 2015. godine – suprotno prethodnom dokumentu iz 2013. – već oštrije govori o izazovima obrambene politike. Iako u njoj stoji kako u doglednoj budućnosti nije vjerojatno izbijanje svjetskoga rata, kaže se kako su se pojavile nove opasnosti „hegemonizma, neointervencionalizma i politike sile“. Dodaje se kako je sve intenzivnije međunarodno nadmetanje za preraspodjelu pozicija moći.
 
Što je, međutim, još važnije – podsjeća istraživač Centra za strateško obrambeno istraživanje koji nam je predstavio bijelu knjigu – morska obrana i općenito odlučujuća uloga morskih područja u zaključcima dokumente dobili su veliki naglasak. U tekstu se naime kaže kako treba odbaciti tradicionalni kontinentalni pristup koji karakterizira kinesko strateško razmišljanje i treba se obratiti s velikom pozornošću pravima i interesima vezanim uz svjetska mora jer o tomu ovisi mir, stabilnost i razvoj zemlje.
 
I autor The National Interesta sada je uočio kineski članak iz 2015. godine koji govori o izgradnji velikoga zida ispod mora. U tomu je potaknuta potreba za izgradnjom podmorskog sustava praćenja koji će garantirati morsku sigurnost Kine, oni su mišljenja naime da su vrata zemlje širom otvorena. Izgradnja sustava je prema autoru kineskoga članka važna već i zbog blagovremene dojave prirodnih katastrofa kao što su tajfuni, zemljotresi i cunamiji. S druge strane, autor naglašava kako i druge morske velesile, npr. Kanada, SAD, Japan i EU također rade na sličnim istraživačkim projektima koji imaju i vojnu svrhu.
 
Autor tvrdi da su prvi dijelovi takvoga podmorskog sustava praćenja još 2010. godine aktivirani u zapovjedništvu ratne mornarice u Jingtaou. Sljedeće godine je na otoku Hainan instaliran takav sustav, a u svibnju 2013. godine u blizini baze nuklearnih podmornica San Ja. Potom je slijedio Jansan pored Šangaja. Međutim, u kineskom članku govori se i o tomu da se taj sustav praćenja ne ograničava samo na obalne vode Kine, nego bi bilo opravdano instalirati ga na svim područjima oceana na kojima Kina ima svoj nacionalni interes.
 
The National Interest je mišljenja kako gornji razvojni projekti mogu biti i upozorenja da Peking neće jednostavno prihvatiti dominaciju Amerike pod morem. Autor tu spominje zadnju analizu američkoga trusta mozgova RAND u kojoj se pokušalo modelirati pretpostavljeni rat na Tihom oceanu. Prema tomu, ako bi došlo do takvoga sukoba, američka ratna mornarica bi u roku od 2 tjedna mogla izgubiti čak 3-4 podmornice. Autor je međutim mišljenja da je taj scenarij previše optimističan: podmorske mine bi naime uništile daljnje američke podmornice, a takve je Kina već instalirala u blizini svojih granica. Dodaje kako kineski sustav podmorskog praćenja za SAD predstavlja izazov kojim vojni analitičari dosada nisu računali.
 

Ronald Majláth, Magyar Némzet

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li u Bleiburgu 18. svibnja 2019., na komemoraciji za pobijene Hrvate 1945. bez suđenja, biti više ili manje ljudi?

Utorak, 26/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1143 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević