Get Adobe Flash player
Bandić ugostio Arkanova pobočnika

Bandić ugostio Arkanova pobočnika

IDS-ovci ugostili talijanske fašiste u jeku srbijanske agresije na...

Sve što radi Pupovac, određuje Plenković

Sve što radi Pupovac, određuje Plenković

Aktualna Vlada nema izborni i politički legitimitet građana, što...

"Perzijanci tužili hrvatskog Leonidu"

Srpski i crnogorski agresori došli naoružani u Hrvatsku i sada...

(Anti)fašizam živi od proizvodnje ustaša

(Anti)fašizam živi od proizvodnje ustaša

Zašto se snaha Slavena Letice ne preziva Letica ili...

Gazda je u Remetincu, a kada će ostali?

Gazda je u Remetincu, a kada će ostali?

Da su tijela izvršne vlasti radila svoj posao, ne bismo imali...

 • Bandić ugostio Arkanova pobočnika

  Bandić ugostio Arkanova pobočnika

  srijeda, 07. studenoga 2018. 15:23
 • Sve što radi Pupovac, određuje Plenković

  Sve što radi Pupovac, određuje Plenković

  srijeda, 07. studenoga 2018. 15:16
 • "Perzijanci tužili hrvatskog Leonidu"

  srijeda, 07. studenoga 2018. 15:12
 • (Anti)fašizam živi od proizvodnje ustaša

  (Anti)fašizam živi od proizvodnje ustaša

  srijeda, 07. studenoga 2018. 15:08
 • Gazda je u Remetincu, a kada će ostali?

  Gazda je u Remetincu, a kada će ostali?

  četvrtak, 08. studenoga 2018. 14:30

Sankcije Rusiji štete njemačkom i europskom gospodarstvu

 
 
Nijemci su učinkovit narod i dobro računaju. U bespoštednoj borbi stare zasluge puno ne vrijede, stvari zbog koji je kancelar Helmut Kohl pao u većini demokracija bi bile efemerne. Loši izborni rezultati Frau Markel i nemogućnost stvaranja široke koalicije isprovocirat će nove izbore na kojima se očekuje jačanje SPD-a (njemačkih socijalista) jako zainteresiranih za jačanje njemačko ruske ekonomske suradnje; Njemačke koja ima najjaču industriju strojeva i Rusije koja sa svojim satelitima ima ogromne količine energenata, veliko tržište, značajnu vojsku i prevažan geopolitički položaj u okvirima Euroazije.
https://i.cbc.ca/1.3357148.1449677035!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/4x3_620/merkel-smiles.jpg
Pomalo se teško pomiriti sa činjenicom da ne postoji kontinent Europa; postoji Europa koju je formirala antička civilizacija i kršćanstvo, postoji Europa u kojoj je najveći bazen bijele rase, ali kontinent Europa postoji samo u našoj mašti. Azija u kojoj živi više od polovice svjetskoga stanovništva, Europa i Rusija činili bi najjače i najveće svjetsko tržište, što otočnim zemljama poput Engleske i Japana ne bi odgovaralo, jer bi postale periferne sile. SAD koji je vrlo pragmatičan možda bi tu našao interes za svoja ulaganja, ali neizvjesno je držanje Turske, Indije i Japana. Duboke i tragične podjele u islamskom svijetu predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem za EU, koja dopušta da ulogu policajaca u "njenom dvorištu" obavljaju SAD i Rusija.
 
Sankcije Rusiji štete njemačkom i europskom gospodarstvu. Njemačka će sigurno krenuti prema jačanju suradnje sa Rusijom i Azijom, te će se i Hrvatska naći u "ne(o)branom grožđu" što se tiče Agrokora, bez obzira na držanje engleskog arbitražnog suda. Predsjednica Grabar-Kitarović je kao zrela osoba na vrijeme pokušala stvoriti neki kompromis sa Rusijom ne dovodeći u pitanje vojnu i civilizacijsku pripadnost Hrvatske Zapadu; pa ona i promiče suradnju Baltik - Jadran, jer prirodni dio tog civilizacijskoga kruga smo od 1102. godine, sa prekidom 1918. - 1990. Ruska investicija u Dubrovniku kao što je hotel Belvedere koji podiže kvalitetu gostiju i trajanje sezone je dobrodošla, ali strateške točke poput Visa ili Prevlake ili Mljeta, masovni turizam i opustošenje obale ne smijemo prepustiti i dopustiti.
 
Osjetljiva pitanja poput INA-e, gradnje luka, cesta, mostova treba promatrati geopolitički i strateški razmišljajući o dugoročnim interesima države. Rusija kao tržište za hrvatske poljoprivredne proizvode bila bi pun pogodak, osobito za sunčanu Dalmaciju koja može proizvoditi neograničene količine južnog voća, maslina, vina, likera, povrća, ljekovitog bilja. Pored kolapsa demografije najvažnije pitanje postaje odakle ćemo uvoziti radnu snagu,te kako postići trajno i pravedno riješenje za BiH. U svim tim pitanjima morat ćemo razgovarati sa EU-om, Rusijom i našim susjedima, otvoreno i dosljedno štiteći interese Hrvatske! Već sad smatram da treba konstituirati jedan Stožer kao  savjetodavno tijelo u koje bi ulazili dr. Tomac, Zoran Meter, admiral Davor Domazet-Lošo, Tonči Tadić i drugi dokazani stručnjaci i patrioti. A gospođi Angeli poželimo sretne umirovljeničke dane, pravljenje kolača od šljiva, oslobađanje predrasuda o psićima, da otputuje u Peru, tamo planinari i obilazi gradove Inka... i hvala joj na svemu dobrome kaj reći nam je znala. A grješke ćemo velikodušno zaboraviti, ljudski je griješiti; nismo anđeli.
 

Teo Trostmann

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Po čijem su nalogu na granici uhićeni i pretraživani Nikola Kajkić i Zorica Gregurić?

Srijeda, 14/11/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 940 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević