Get Adobe Flash player
Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Uskoro "lijevo-liberalna" kandidatkinja kod Velimira...

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dok mi moramo stalno dokazivati da nismo fašisti, zlatousti Vučić...

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Srpska politika petokrakom je otkrila svoje maskirano lice...

Svjedok istine i glas savjesti

Svjedok istine i glas savjesti

Dr. Esther Gitman Hrvati prihvatili čista i otvorena...

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Mediji stvaraju uljepšanu sliku druga...

 • Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  četvrtak, 14. veljače 2019. 14:45
 • Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:12
 • Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  četvrtak, 14. veljače 2019. 19:33
 • Svjedok istine i glas savjesti

  Svjedok istine i glas savjesti

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:07
 • Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:01

Madrid mora popustiti, samo ne zna kako

 
 
Nemamo razloga nadati se da će se katalonski konflikt riješiti na miran način. Za očekivati je da će ratoborni Madrid na sve način i dalje onemogućavati miran razlaz Katalonije i Španjolske. Kada su u Madridu izgubili na prvom referendumu tražili su održavanje novoga referenduma, i sada, kada su i drugi puta poraženi, ponašaju se kao da nisu izgubili.
https://static01.nyt.com/images/2017/10/04/opinion/04cohen-inyt/04cohen-inyt-master768.jpg
Nema razlike između Francisca Franca i Mariana Rajoya
 
Nasilno smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont želi pregovarati. On iz Bruxellesa poručuje Madridu da se mora što prije međusobno razgovarati. „Premijer Rajoy treba doći k meni na razgovor, bez preduvjeta.” Možda to izgleda malo bahato, ali to je jedino ispravno. Jer ukoliko se Puigdemont vrati u Barcelonu, njega će sa zadovoljstvom uhititi i zatvoriti ratoborni Galicijac Mariano Rajoy.
 
Po mišljenju katalonskih domoljuba za njih više ne vrijede španjolski zakoni jer su pobijedili na regionalnim izborima održanim prošli četvrtak i na „referendumu“ u listopadu. Već godinama oko dva milijuna Katalonaca glasuju za domoljubne katalonske stranke i neovisnost. Zbog toga oni smatraju da je njihova želja za vlastitom državom demokratski legitimirana. No Španjolci im predbacuju da su oni više puta osvojili većinu mandata, ali ne i većinu glasova – što, dakle, nije jasan mandat za odcjepljenje od Španjolske. Tome se, uostalom, protivi i preostalih 44 milijuna Španjolaca. Za tu većinu i dalje vrijedi španjolski Ustav. I samo Ustav može biti osnova za pregovore. Oko toga su suglasni i vlada i oporba u Madridu. Poziv Puigdemontu da to prizna je čisti frankistički i fašistički ultimatum. Članak 155. španjolskog Ustava, prema kojemu je Madrid smijenio regionalnu legalno izabranu vladu i sazvao nove parlamentarne izbore, je frankistički fašizam.
 
Postoje opravdani razlozi da se Rajoya kritizira zbog toga što se godinama nije zanimao za Kataloniju i što je u posljednjoj minuti posegnuo za člankom 155. Ali to nije relikt iz Francova doba, već je gotovo doslovce preuzet iz njemačkog Temeljnog zakona koji je nadahnuo španjolskog zakonodavca nakon sloma Francova režima. Prije gotovo četrdeset godina velika većina Katalonaca glasala je za Španjolski ustav koji separatisti ne smatraju obvezujućim.
 
Kako dalje? Jer dugotrajna kriza sve više šteti katalonskom i španjolskom gospodarstvu. Činjenica da se 7,5 milijuna Katalonaca želi odcijepiti od Španjolske zapravo je potvrda lošeg upravljanja vlade Mariana Rajoya koja vodi zemlju od 2011. Ni premijer u Madridu nije spreman za samokritiku iako je njegova Narodna stranka (PP) jedan od najvećih gubitnika katalonskih izbora. Rajoy je oslabljen, čak i PP-ovci kritiziraju njegovo upravljanje krizom. Međutim, on neuobičajenom odrješitošću odbacuje mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora u Španjolskoj. A to nisu naznake koje ulijevaju nadu za novu 2018.
 
U Madridu i Barceloni nema političara koji bi bili spremni ići novim putevima. A bez reformi ne ide. Katalonija se s pravom žali na to da Madrid previše dominira javnim financijama. Prvi korak u tom smjeru bilo bi jačanje trenutno bezutjecajnog senata u smjeru istinskog predstavništva regija. Vrijeme je i za modernizaciju španjolskog ustava. Španjolski ustav donesen je 1978., dakle potječe iz razdoblja teške tranzicije s dikature na demokraciju i odslužio je svoje. Ali Rajoy i njegov PP ne podržavaju reformu Ustava i ne smatraju da bi ona u doglednoj budućnosti bilo moguća iako o tome govori čak i kralj Felipe VI. U svom božićnom obraćanju monarh je izjavio da je ‘potrebno raditi na modernoj Španjolskoj koja će ostati u pokretu, nastaviti se razvijati i prilagođavati novom vremenu’. Za to je sada krajnje vrijeme. Madrid mora popustiti, samo ne zna kako.
 

Darko Kovačić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Srijeda, 20/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 933 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević