Get Adobe Flash player
Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Politički fušerizam i poltronstvo kao ključ...

Druga strana Sandrina petoga zlata

Druga strana Sandrina petoga zlata

Nakon pobjede u Berlinu najbolja svjetska diskašica ponovila...

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Thompson je pjevao u Areni 1999. godine pjesmu Lijepa li si, a bogami i...

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Hitler je htio svijet bez Židova, a Vučić je učinio Srbiju bez Hrvata,...

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Djeca hrvatskih Srba u školi moraju učiti hrvatsku, a ne srpsku...

 • Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  utorak, 14. kolovoza 2018. 15:51
 • Druga strana Sandrina petoga zlata

  Druga strana Sandrina petoga zlata

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:48
 • Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:44
 • Nema razlike između Hitlera i Vučića

  Nema razlike između Hitlera i Vučića

  utorak, 14. kolovoza 2018. 17:12
 • Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:40

Angela Merkel drži se na vlasti popuštajući ljevici

 
 
Angela Merkel u petak je konačno načinila velik korak prema formiranju nove vlade, ali to nije korak naprijed. Plaća cijenu stabilnosti za kojom Nijemci, kažu, žude. Merkel pokušava sastaviti koaliciju otkako je njezin kršćanski demokratski savez  na rujanskim izborima postao najveći blok u parlamentu, ali s prilično smanjenom većinom. Najprije je pokušala, ali nije uspjela postići sporazum sa slobodnim demokratima (FDP) i ljevičarskim zelenima. Sada se okrenula lijevosredinskim socijaldemokratima (SPD) radi formiranja još jedne riskantne velike koalicije kakvu je vodila osam od 12 godina na vlasti.
https://static01.nyt.com/images/2017/09/04/world/04germany/04germany-master768.jpg
SPD je nevoljko pristao na najnovije koalicijske pregovore. Nakon najgoreg izbornog rezultata od 1949. ispravno su zaključili da su ih glasači kaznili što su surađivali s gospođom Merkel umjesto da ponude alternativu.  Neki su tvrdili da bi trebali ući u novu veliku koaliciju samo ako budu mogli povući Merkel mnogo dalje ulijevo. SPD-ova baza još uvijek bi mogla potopiti najnoviji dogovor na stranačkom glasovanju krajem mjeseca ako bude mislila da se nije išlo dovoljno daleko. Iz te perspektive gledano, preliminarni sporazum postignut u petak mogao je biti  gori.  Merkel je dobila dozvolu da ponudi 10 milijardi eura smanjenja poreza na dohodak postupnim smanjenjem „dodatnog solidarnog poreza“ nametnutog za obnovu bivše istočne Njemačke. I jedna i druga stranka priznaju da Njemačka do 2020.  neće postići strašno skup cilj smanjenja emisija CO2 za 40 posto na razinu ispod one 1990. Sada neodređeno kažu da će taj cilj postići „čim bude moguće“.
 
Međutim, ostatak sporazuma sastoji se od  popuštanja SPD-u u ekonomiji. Umjesto agresivnijeg smanjenja poreza, okvirni sporazum predviđa 36 milijardi eura za javne radove i drugu potrošnju. Merkel će također omogućiti veće mirovinske povlastice i više troškova zdravstvenog osiguranja prebaciti s radnika na poslodavce. To je nastavak koalicijskog sporazuma s SPD-om prije četiri godine kojim je, između ostalih ustupaka ljevici,  snižena dob za odlazak u mirovinu i uvedena minimalna plaća.
 
Zajedno uzeto, to znači da će Merkel 2021. završiti mandat nakon  osam godina erozije reformi tržišta rada provedenih 2000-ih, koje su oživjele Njemačku kao gospodarski motor u Europi. Ovaj koalicijski sporazum neće zaustaviti otporno njemačko gospodarstvo, ali će Njemačka biti izloženija sljedećem globalnom usporavanju. Da su takvi kompromisi popularni, Merkel bi u rujnu bila dobila dovoljan broj glasova, što bi ju bilo poštedjelo stvaranja još jedne koalicije gubitnika unatoč zdravom gospodarstvu. Čini se da glasači žele više i zato se okreću strankama poput FDP-a i krajnje desne Alternative za Njemačku prosvjedujući protiv vlasti Angele Merkel. Gotovo je sigurno da će njezino vrijeme na dužnosti završiti za četiri godine, a sada se postavlja pitanje hoće li koji drugi njemački mainstream političar ili stranka ponuditi bolje ozbiljne mogućnosti.
 

The Wall Street Journal, SAD (urednički komentar)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko mora podnijeti ostavku nakon smrti mladića u Zaprešiću?

Subota, 18/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1052 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević