Get Adobe Flash player
Subdemokratski i groteskni izborni legitimitet!

Subdemokratski i groteskni izborni legitimitet!

Milan Bandić ima potporu samo 21,33 posto biračkoga...

Miletić i Glas Istre krše ljudska prava Hrvata

Miletić i Glas Istre krše ljudska prava Hrvata

Opetovani napad i politički pritisak IDS-a preko Glasa Istre na Katoličku...

HRT-ove orjunaške norme novinarstva

HRT-ove orjunaške norme novinarstva

Traženje istine nije 'revizionizam' nego revizija laži koje se i...

Stalne političke pretumbacije

Stalne političke pretumbacije

Klecala prepuna bivših komunista     Kolo...

Milorade, delijo, neiživljeni pederu!

Milorade, delijo, neiživljeni pederu!

Eeeeeeeej, bre, Milorade, što ti...

 • Subdemokratski i groteskni izborni legitimitet!

  Subdemokratski i groteskni izborni legitimitet!

  četvrtak, 21. veljače 2019. 16:47
 • Miletić i Glas Istre krše ljudska prava Hrvata

  Miletić i Glas Istre krše ljudska prava Hrvata

  četvrtak, 21. veljače 2019. 12:16
 • HRT-ove orjunaške norme novinarstva

  HRT-ove orjunaške norme novinarstva

  utorak, 19. veljače 2019. 06:56
 • Stalne političke pretumbacije

  Stalne političke pretumbacije

  utorak, 19. veljače 2019. 06:47
 • Milorade, delijo, neiživljeni pederu!

  Milorade, delijo, neiživljeni pederu!

  utorak, 19. veljače 2019. 06:42

Pod zastavom patriotizma se mahnito krade

 
 
Poziv Borisa Tadića na obnovu i jačanje Demokratske stranke bila bi politička vijest broj jedan, ali je ona pala u drugi plan nakon tragične smrti Olivera Ivanovića.
https://dnevni-list.ba/wp-content/uploads/2018/01/ivanovic4.jpg
Boris Tadić na pogrebu Olivera Ivanovića u Beogradu
 
• Zato prvo pitamo kako je doživio taj atentat, ali i ono što se zbivalo nakon ubojstva.
= Kao povratak vremena političkih ubojstava. I ovo ubojstvo je očekivana posljedica patološki agresivne politike i retorike onih koji su na vlasti i u Beogradu i u Prištini i opće kriminalizacije društva. Također je i logična posljedica hajke koju je vlast vodila protiv Ivanovića. Danas to licemjerno nazivaju političkom borbom, a pogledajte samo predizborne spotove emitirane na režimskim medijima protiv Ivanovića. To nije politička borba. To je hajka i sotonizacija. Nakon što su predane sve institucije i na sjeveru Kosova, tzv. Briselskim sporazumom, naši građani su tamo potpuno nezaštićeni i žive u teroru, jer je Srbija prisutna samo u obliku agresivne kvazipatriotske naprednjačke politike i s njom povezanog kriminala. Ono što je uslijedilo nakon atentata, vidim kao posebno licemjerje ove vlasti. Predsjednik države priča o miru, a već u sljedećoj rečenici vrijeđa opet političke protivnike, baš kao što su njegovi poslušnici i Olivera do smrti. Traži sudjelovanje Srbije u istrazi sada kada je čovjek ubijen, a prije toga javno i ponovo postavljam pitanje je li tražio sudjelovanje u zaštiti Ivanovića dok je bio izložen prijetnjama i sotonizaciji? Vlast mora obavijestiti javnost što su proceduralno tada poduzeli osim što im je kada je Ivanoviću zapaljen automobil to bio povod za besramne TV spotove u kojima ga nazivaju „nepoštenim čovjekom koji plače nad automobilom”. Traže sudjelovanje Srbije u istrazi oni koji nisu tražili sudjelovanje u Oliverovoj zaštiti i oni koji su potpisali sporazum o predaji svih institucija, pa i onih koje vrše istragu. Dakle, i ovu priliku koriste za nastavak medijskog cirkusa i obmanjivanje građana. Vučić ide u posjet srpskim područjima na Kosovu koje su okićene zastavama kao da je Dan republike, a ne Dan žalosti, točnije očaja jer ponovo živimo u atmosferi atentata osramoćeni pred svijetom i sobom.
 
• Rekli ste da danas na vlasti u Beogradu i Prištini imamo ekstremiste iz 90-ih godina. Izgleda da se oni bolje razumiju nego demokrati tih dviju strana?
= I tijekom mog mandata u Prištini su vlast držali politički jastrebovi, a ne mirotvorci, pa nije bilo previše prostora za politiku pomirenja i stvaranja uvjeta za kompromisno rješenje održivog mira. Međutim, nije pitanje koliko se srpski i albanski ekstremisti devedesetih danas na vlasti razumiju, nego sinergija njihovih pogubnih politika i vrijednosti. To je najočiglednije u bliskoj povezanosti srpske i albanske mafije. I ponavljam, kad god se razviju zastave lažnog domoljublja, netko negdje mahnito krade. To je slom vrijednosti i politika koja podrazumijeva da riječi nemaju nikakvu važnost i da je poželjno blatiti ljude u javnom životu. I zato Vučić odmah nakon Oliverovog ubojstva nastavlja hajku protiv političkih protivnika. Vjerojatno, ako bi netko od tih koje nastavljaju vrijeđati bio ubijen, isto i došli odati mu počast i govoriti da je heroj, klečeći na njegovom grobu.
 
• Što ste točno mislili pod ponovnim okupljanjem Demokratske stranke i kako je ta ideja primljena?
= Od 2012. bilo je raznih pokušaja i eksperimenata u opoziciji i svi su propali. Razgovori o ujedinjenju ni pred jedne izbore nisu donijeli rezultate, eksperiment s nestranačkim novim ljudima također nije uspeo, distanciranje mojih nasljednika od politike do 2012. opoziciji nije podiglo kredibilitet, ali je koristilo učvršćivanju Vučićeve vlasti. Mi više nemamo vremena za eksperimentiranje i vrijeme je da se vratimo obnovi ideje i institucije nekada velike Demokratske stranke, koja je jedina donosila velike pobjede protiv ovakvih režima. Takva velika pobjeda potrebna nam je danas, kao što nam je bila potrebna i 5. listopada i nakon ubojstva Đinđića. Kada govorim o obnavljanju DS-a, ne govorim o današnjem DS-u, već o onoj stranci čiji smo svi bili dio. Za nas koji smo u međuvremenu napustili stranku, ali nikada ideju, postojali su opravdani razlozi zbog koji smo otišli, za one koji su ostali postojali su neki drugi razlozi, ali u ovom trenutku svi se suočavamo s izazovom koji nadilazi sve naše sukobe i razlike. To je borba za normalnost, slobodu, demokraciju i razvoj društva.
 
• Je li vaša podrška kandidatu DS-a na predstojećim beogradskim izborima prvi korak u tom smjeru s vaše strane?
= To jest jedan od koraka. Današnji DS je samo jedna od stranaka nastalih od onog DS-a. Ali mislim da je simbolički važno da se okupimo baš oko te stranke na ovim izborima, jer nosi ime institucije koja je jedina donosila pobjedu kakva nam je danas potrebnija nego ikada.
 
• Pod uvjetom i da se Demokratska stranka konsolidira kako bi mogla da pod svoje okrilje vrati politiku koja joj je oteta od naprednjaka?
= Nije politika ničije vlasništvo, pa se ne može oteti. Oni su, samo deklarativno, prihvatili našu politiku, a nisu je „oteli”. Dosljedno zastupam istu politiku čitav svoj politički život i činjenicu da su je danas prihvatili i oni koji su bili radikali i ekstremni nacionalisti vidim kao našu veliku pobjedu, a ne otetu stvar. Međutim, oni su, nažalost, radi dolaska na vlast i ostanka na vlasti preuzeli samo ljušturu te politike, ali ne i njene vrijednosti i političku kulturu bez koje nema ni realizacije te politike. Da, Vučić danas ne govori „sto muslimana za jednog Srbina”, već je prihvatio neke naše rečenice o pomirenju. Međutim, već u sljedećoj rečenici on počinje opet govoriti agresivno i huškati na političke protivnike. A odnos prema političkim protivnicima glavni je pokazatelj političke kulture.
 
• Kakav rezultat na izborima očekujete? Ima li opozicija šanse načeti vlast SNS u Beogradu?
= Naravno da ima. Očekujem da svi udružimo snage i posle pola decenije mraka ponovo donesemo prvo Beogradu, pa onda i cijeloj Srbiji, pobjedu nad naprednjačkom vlašću, baš kao što smo to uvijek činili u prošlosti.
 
• Izjavili ste da bi vas bilo sramota da vladate kao Vučić. Šta mu najviše zamjerate?
= Uništavanje demokracije i vraćanje Srbije u mrak 90-ih nakon svega što smo uspjeli demokratizirati  našu državu i društvo. Uništavanje tek začetih nezavisnih institucija, zaostajanje u razvoju, gušenje slobode, stvaranje jednostranačke države, rušenje demokratskog sustava vrijednosti i potpunu kriminalizaciju društva. Jednom riječju, potpunu nenormalnost u svemu.
 
• Kao mogući datum pristupanja Srbije EU-u spominje se 2025. Sve dosadašnje prognoze su padale u vodu, koliko je i ovaj datum realan?
= Od dolaska naprednjaka na vlast naš europski put više nije uvjetovan realnim napretkom i razinom ostvarenih reformi, već nažalost trgovinom s ovom vlašću u kojoj se ispunjavaju zahtjevi u vezi s Kosovom radi međunarodnog aplauza i ostanka na vlasti. Čak ni formalno članstvo ne znači ništa ako je Srbija danas jedna autokracija u kojoj se ne poštuje nijedna demokratska i europska vrijednost. Zato je i taj datum već sada relativiziran.
 
• O čemu ovisi dokle će Vučić biti na vlasti?
= Isključivo o konsolidaciji oporbe. Rasturanje, financijsko uništavanje oporbenih stranaka i blokada oporbe u medijima jedini je način na osnovu kojeg on opstaje na vlasti. U normalnim uvjetima, ne bi opstao ni prvih godinu dana. Mi nemamo gdje reći istinu, obraniti se od laži, nemamo financijska sredstva ni za osnovno funkcioniranje stranaka. Njegova ideja je da oporbene stranke postoje samo formalno da ne bi bila potpuno ogoljena istina da je Srbija danas jednostranačka država u kojoj SNS ima isti postotak članova kao i SKJ u vrijeme Tita. Zato se opozicija gura u nekakve pokrete, potencira gađenje prema strankama, dok stranka na vlasti ruši europske rekorde po članstvu i snazi.
 
Želim biti jasan, krivci za ubojstvo Ivanovića su izvršitelji i nalogodavci, ali odgovorni su i oni koji su vlast u Beogradu i Prištini i predstavnici međunarodnih misija na Kosovu. Je li netko od odgovornih i među nalogodavcima, to bez istrage ne možemo tvrditi, ali nesumnjivo možemo tvrditi da su oni koji su vršili političku i medijsku sotonizaciju Olivera Ivanovića, kao na primjer Marko Đurić i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, izravno odgovorni za atmosferu linča i da moraju biti trenutno smijenjeni i pozvani da daju iskaz u istrazi.
 

Ranko Pivljanin, Blic

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Jesu li hrvatske vlasti dobro postupile što su dozvolile da se u Muzeju Mimara slavio Dan agresorske "Vojske Srbije"?

Nedjelja, 24/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1188 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević