Get Adobe Flash player
Srbija priznala agresiju na Hrvatsku

Srbija priznala agresiju na Hrvatsku

Spomenik general-majoru Bratiću u vojarni Vojske Srbije dokaz srbijanske...

Zakon o zaštiti lika i djela Andreja Plenkovića

Zakon o zaštiti lika i djela Andreja Plenkovića

Plenković: Trebate znati da nijedno pravosudno tijelo u RH nije službeno...

Vučiću, teze o istrjebljenju su srbijanske

Vučiću, teze o istrjebljenju su srbijanske

Autor pjesme "Srbe na vrbe" je Slovenac Marko...

Promišljene srbijanske optužbe za fašizam

Promišljene srbijanske optužbe za fašizam

Sve dok Hrvatska prijestupnike javno i kolektivno ne osuđuje bit će...

SDP-ovci glasali za Rezoluciju a sada šute!

SDP-ovci glasali za Rezoluciju a sada šute!

Prema Željki Proleterki partizani su imali pravo na mržnju i...

 • Srbija priznala agresiju na Hrvatsku

  Srbija priznala agresiju na Hrvatsku

  četvrtak, 14. studenoga 2019. 10:34
 • Zakon o zaštiti lika i djela Andreja Plenkovića

  Zakon o zaštiti lika i djela Andreja Plenkovića

  srijeda, 13. studenoga 2019. 16:46
 • Vučiću, teze o istrjebljenju su srbijanske

  Vučiću, teze o istrjebljenju su srbijanske

  četvrtak, 14. studenoga 2019. 13:30
 • Promišljene srbijanske optužbe za fašizam

  Promišljene srbijanske optužbe za fašizam

  srijeda, 13. studenoga 2019. 16:40
 • SDP-ovci glasali za Rezoluciju a sada šute!

  SDP-ovci glasali za Rezoluciju a sada šute!

  utorak, 12. studenoga 2019. 19:49

Policija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ubuduće će otkrivati državljanstvo osumnjičenih

 
 
Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije (NRW) Herbert Reul je iznenadio njemačku javnost objavom da će policija ove savezne zemlje ubuduće u priopćenjima za medije objavljivati državljanstvo svih osumnjičenih. Uredba o medijima i odnosima s javnošću policije NRW-a je trenutno u procesu obrade. Prema novim izmjenama policija bi javno trebala objavljivati i državljanstvo njemačkih građana, kao i onih s dvije ili više putovnica. Naravno, ukoliko policija ima pouzdane podatke o tome. Do sada nije postojala obveza da policija javno imenuje državljanstvo osumnjičenih. Reul je opravdao ovu odluku željom da spriječi ciljano širenje dezinformacija. Protiv dezinformacija i populističkih manipulacija treba se boriti otvorenošću i transparenošću, argumentira on.
https://cdn1.spiegel.de/images/image-127131-860_panofree-ukdt-127131.jpg
Sada se u njemačkoj javnosti raspravlja o smislenosti te odluke, kao i o tome može li ona služiti kao uzor drugim saveznim zemljama. Reakcije su podijeljene. Neke savezne zemlje podsjećaju na Njemački kodeks za tisak koji se mora poštovati. Tamo je jasno napisano da se pripadnost etničkim, vjerskim ili drugim manjinama u pravilu ne smije javno objavljivati, osim ako nema legitimnog javnog interesa. To je slučaj s posebno teškim zločinima, poput ubojstva ili terorizma. U njemačkim saveznim pokrajinama Berlin, Bremen, Falačko Porajnje (Rhineland-Pfalz), Hessen ili Baden-Württemberg, policija će se nastaviti pridržavati upravo tih načela u svom radu s medijima i javnošću. Ni u Donjoj Saskoj ne vidi razloga za izmjenu Uredbe. Ministar unutarnjih poslova Boris Pistorius (SPD) izjavio je za Deutschlandfunk: "Ukoliko je to relevantno za utvrđivanje činjenica i za javnost, policija Donje Saske već sada objavljuje državljanstvo osumnjičenih." Vlada Bavarske želi prvo sačekati da vidi kakvo će biti iskustvo NRW-a s novom Uredbom. Sindikat policije (GdP) također je suzdržano reagirao.
 
Novinari moraju sami odlučiti hoće li podatke objavljivati
 
Plan Sjeverne Rajne-Vestfalije, s druge strane, dobija potporu Njemačkog odbora za medije. Novinarska organizacija pozdravila je taj plan, ali se istaknula i nužnost novinarske neovisnosti: "Je li nacionalnost doista relevantna za izvještavanje, to pažljivo moraju razmotriti i odlučiti redakcije koje moraju poštovati etičke standarde", rekao je Volker Stennei iz Njemačkog odbora medije. "O tome ne može i ne smije odlučiti niti jedno upravno tijelo", dodaje on. Njemačko novinarsko društvo (DJV) također je naglasilo da novinari moraju donositi odluke samostalno i da se one moraju razlikovati od slučaja do slučaja. Činjenica je da je želja javnosti da zna informacije o porijeklu ili nacionalnosti navodnih počinitelja veća, što je počinjeni zločin teži. Od eskalacije nasilja u novogodišnjoj noći u Kölnu 2015. godine zanimanje za te informacije naročito je poraslo. Tada je više od 600 žena bilo žrtva seksualnih napada. Policija je s dosta oklijevanja objavila porijeklo osumnjičenih iz Sjeverne Afrike - i zbog toga bila na meti kritika. Mnogi su građani bili zapanjeni ili su reagirali s nerazumijevanjem. Od tada sigurnosni organi češće objavljuju informacije o mogućim počiniteljima. Jedan od razloga je i što se informacije šire brže preko društvenih mreža.
 
Podaci DNK analize - javni?
 
Ova nova događanja uklapaju se i u prijedlog zakona saveznog Ministarstva pravosuđa prema kojemu bi policija putem DNK tragova mogla otkrivati ​​boju kože, kose, očiju, kao i starost odbjeglog počinitelja. Prema dosadašnjoj zakonskoj uredbi DNK testom moguće je bilo samo otkrivanje spola. Pored toga, istražitelji sada mogu napraviti i takozvanu usporednu DNK analizu. To znači da ukoliko policajci na mjestu zločina otkriju DNK trag poput kose, peruti ili kapi krvi, mogu ga usporediti u policijskoj bazi podataka s podacima već zabilježenih počinitelja.
 
DNK analiza "bio-geografskog porijekla" i dalje zabranjena
 
Prema novom nacrtu zakona analiza "bio-geografskog porijekla" osumnjičenog prijestupnika trebala bi i dalje biti zabranjena. DNK testom je doista moguće utvrditi "geografsko podrijetlo" nepoznate osobe, ali metoda je kontroverzna i često netočna. Vođa Sindikat policije Malchow pretpostavlja da policija s takvim podacima postupa odgovorno. "Ako policija, na primjer, ima saznanja o karakteristikama mogućeg počinitelja koje nisu često zastupljene na sjeveru Njemačke i ne objavi ih, policija se nalazi pod istim pritiskom. Ali to ne znači da o tome mora javno govoriti", rekao je Malchow za DW. Policijski sociolog Rafael Behr sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Hamburgu smatra da su informacije o porijeklu i državljanstvu osumnjičenih osoba ipak precijenjene. Upozorava na stigmatizaciju i stereotipe i navodi da su nacionalnost ili etničko porijeklo nerelevantni čimbenici općeg kriminala. "To uopće ne objašnjava puno", rekao je Behr u intervjuu za DW.
 
"Većina zločina počinjenih od strane takozvanih migranata obično je počinjena šest mjeseci nakon što dođu u zemlju", rekao je Behr. Uglavnom se može pretpostaviti, objašnjava, da prekršitelji koji imaju migrantsko porijeklo a već dugo žive u Njemačkoj već poznaju njemačke standarde i zaključuje: "A onda je migrantska pozadina, odnosno etnička pozadina obično samo mali djelić mozaika u ukupnoj strukturi". Ali državne vlade i stranke velike koalicije, demokršćani i SPD, smatraju da su prisiljene pokazati mišiće kako bi dokazale da je pravna država sposobna braniti se. Jer 1. rujna se održavaju izbori u Brandenburgu i Saskoj, a 27. listopada bira Thiringija. U sve te tri savezne zemlje stranka Alternativa za Njemačku (AfD) bilježi porast popularnosti. Desni populisti bilježe bodove kod svojih birača posebno zbog stalnog upozoravanja na opasnost od "kriminalnih migranata".
 

Ralf Bosen, https://www.dw.com/hr/policija-u-sjevernoj-rajni-vestfaliji-%C4%87e-ubudu%C4%87e-otkrivati-dr%C5%BEavljanstvo-osumnji%C4%8Denih/a-50225959

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Zašto A. Plenković i dalje brani nepostojeći "dan antifašističke borbe" 22. lipnja?

Ponedjeljak, 18/11/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1575 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević