Get Adobe Flash player

U Europi drastičan pad broja kukaca i insekata

 
 
I u Njemačkoj je došlo do upravo dramatičnog pada broja kukaca i insekata. U trideset godina je njihov broj pao za čitave tri četvrtine, a već je došlo i do drastičnog pada broja ptica.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGSc6MhsX9mo8kySfDAfk2YQUXOvptX9bZfGm_nJviIM5L88BD
U istraživanju objavljenom u internetskom znanstvenom časopisu Plos One ovog tjedna, nema nikakvih sumnji da se nešto dramatično događa u našem okolišu. Istraživanje je bilo izuzetno opsežno, obuhvaćena su 63 zaštićena područja prirode u Njemačkoj gdje su postavljene uobičajene ljepljive zamke za kukce. Isto ispitivanje je provedeno i 1989. i u usporedbi s tim rezultatima, broj kukaca je pao za čitavih 76 %.
 
Već je duže poznato kako se populacija leptira i pčela u Europi i Sjevernoj Americi sustavno smanjuje, ali ovo je prva studija koja pokazuje kako su i više nego ugroženi svi insekti. A da je njihov broj toliko pao i to u toliko širokom području ovu činjenicu čini još više alarmantnom, dodaju stručnjaci za insekte nizozemskog sveučilišta Radboud koje je sudjelovalo u istraživanju.
U istraživanju se ne govori o razlogu odumiranja, ali zaštitari okoliša su sigurni: to je posljedica silnih pesticida u industrijskoj poljoprivredi.
 
Možda stanovnici gradova u „bubama" ne vide nešto osobito korisno, ali oni su od goleme važnosti i za biljni i za životinjski svijet. Kod biljaka je bez kukaca nezamisliva oplodnja cvjetova – i na koncu urod. Tu se još podaci ne mogu izmjeriti, ali treba misliti i na ptice koje se hrane insektima. A posljedice se već vide: broj legla ptica u Njemačkoj se od 1998. do 2009. smanjio za oko 12,7 milijuna, dakle to je 15% manje legla nego što ih je još bilo koncem devedesetih.
U ovoj studiji se istraživači ne žele baviti uzrokom ovog odumiranja kukaca, makar dodaju i kako su mnoga zaštićena područja „okružena poljoprivrednim područjima" i da bi pesticidi koji se koriste u poljoprivredi „mogli imati ulogu" u tom procesu. Zaštitari okoliša nipošto nisu tako suzdržani: „Glavni razlog tog odumiranja je sve veće intenziviranje poljoprivrede", uvjeren je Andreas Krüger iz organizacije World Wild Fund. Utoliko po njegovom mišljenju „potajno, tiho bez buke odumire i Pčelica Maja i čitavo njezino društvo."
 
Čak i jadni vrapci
 
WWF već duže traži zakonsko smanjivanje dozvoljene količine pesticida i potpunu zabranu nekih pesticida širokog spektra namjene koji pogađaju i eventualne štetočine za biljke i baš sve što leti ili gmiže oko polja gdje se ti pesticidi koriste. Ovaj nalaz koristi i stranka zelenih da tu temu svakako uvrsti u razgovore o mogućoj vladajućoj koaliciji, ali ovaj problem daleko prelazi njemačke nacionalne granice i prisutan je u većem dijelu čitave Europe gdje se i provodi industrijski način poljoprivrede. Organizacija Zaštitnika prirode Njemačke (Nabu) upozorava kako je došlo do zastrašujućeg pomora i veoma omiljenih ptica. Tako se populacija čvorka, ptice koja je izabrana za pticu godine 2018., od 1998. do podataka koje je Njemačka poslala 2013. nadležnim službama EU-a, smanjila za zastrašujućih 42%. Popis je veoma dug, ali pogođeni su i najobičniji kućni vrapci čija je populacija u tom razdoblju opala za 22%, mišljenje je stručnjaka organizacije Nabu.
 

aš (agencije), http://www.dw.com/hr/gdje-su-nestale-bube/a-41052577

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 892 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević