Get Adobe Flash player

EP je 24. X. 2017. usvojio Rezoluciju kojom poziva EK na potpunu zabranu primjene herbicida glifozata do kraja 2022.

 
 
Deset zemalja članica Europske unije odgodilo je 25. listopada 2017. prijedlog Europske komisije o produženju dozvole za uporabu glifozata (nije postignuta tzv. kvalificirana većina). Naime, Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje nije dao potporu prijedlogu Europske komisije za produženje uporabne dozvole glifozata na slijedećih deset godina. Sadašnja dozvola istječe 15. prosinca 2017. Protiv su glasale: Austrija, Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Luksemburg, Malta, Slovenija i Švedska, dok su Njemačka i Portugal bile suzdržane.
https://d1p42fqrbwqdsw.cloudfront.net/campaigns/background_images/000/033/621/web/logo-glyfo_fr_go-wan.png?1445868577
Europski parlament je 24. listopada 2017. usvojio Rezoluciju kojom poziva Komisiju na totalnu zabranu primjene herbicida glifozata do kraja 2022. Europski parlament također traži zabranu uporabe glifozata na svim javnim površinama (parkovi, vrtovi, igrališta i dr.) kao i prodaju privatnim osobama odmah nakon isteka sadašnje dozvole 15. 12. 2017.
 
U ponedjeljak (23. 10. 2017.) je Europskoj komisiji predano više od 1,3 milijuna potpisa protiv glifozata prikupljenih u svim državama članicama Europske unije. 'Europska građanska inicijativa' pokrenula je početkom 2017. peticiju „STOP Glyphosate“ protiv daljnje uporabe glifozata, a Europska komisija je u listopadu ovu inicijativu proglasila uspješnom, objavio je „Euractiv France“ 19. listopada. Međutim, Rezolucija koju je usvojio Europski parlament nije obvezujuća za Europsku komisiju, pa ćemo tek vidjeti hoće li pobijediti neovisna znanost i istina ili će se Komisija „prikloniti“ lažima, krivotvorinama i korporativnoj moći? Naime, kao što je već poznato, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za kemikalije (ECHA) odbacuju tvrdnje da je regulatorni sustav EU-a temeljno pogrešan te ostaju pri tvrdnjama da je glifozat siguran i bezopasan, jer se njihove tvrdnje temelje na „znanstvenim dokazima.“ No, je li to zaista tako? Dr. Stefan Weber, austrijski stručnjak za plagiranje, analizirao je izvješće njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) na kojem se temelji odluka Europske agencije za sigurnost hrane o sigurnosti, tj. ne štetnosti glifozata.
 
Dr. Weber je zaključio da je izvješće BfR-a jasan primjer postupka „kopiraj-zalijepi“(„copy-paste“) budući je korišteno izvješće kompanije „Monsanto“ bez ikakvih navoda ili razlikovanja između monsantovih i njemačkih (tj. BfR) autora što je „ozbiljan znanstveni propust.“ Postupak i djelovanje BfR-a nije slučajan jer se ovdje radi o zadovoljenju njemačkog korporativnog diva 'Bayer AG' koji će vjerojatno biti novi vlasnik „Monsanta.“ 
 
William Engdahl je krajem kolovoza 2017.objavio značajan tekst u kojem razotkriva svu prljavštinu i laži moćne biotehnološko-kemijske korporacije „Monsanto“ te u uvodu teksta ističe: „Poznat po svojoj korupciji i bezkrupuloznosti, korporacija Monsanto sada je razotkrivena u zataškavanju visoko toksičnih učinaka tajnih aditiva koji su pored glifozata sastojci najprodavanijeg svjetskog herbicida 'Roundup'.“ Još jednom moram podsjetiti da je Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) u ožujku 2015. svrstala kemijsku tvar glifozat u skupinu „vjerojatno kancerogenih tvari“ (grupa 2A). Naime, Engdahl otkriva slijedeće: „Nikada nisu provedena ispitivanja o učincima glifozata sa specifičnim tajnim sastojcima, aditivima. Stoga „Monsanto“ očajno, na sve moguće načine nastoji sakriti istinu o herbicidu „Roundup.“ Naime, Monsatno nikada nije otkrio stvarne kemijske sastojke u komercijalnom herbicidu „Roundup“ koji su još uvijek nepoznati a ovom komercijalnom herbicidu daju ubojito 'turbo' djelovanje sa istim takvim (štetnim) učincima.“
 
Krajem 2016. u američkoj saveznoj državi Kaliforniji na Saveznom okružnom sudu za Okrug sjeverne Kalifornije započelo je saslušanje u sudskom procesu kojeg je pokrenula skupina tužitelja protiv „Monsanta.“ Naime, mnogo je ljudi oboljelo, nažalost i umrlo, od agresivnog oblika ne-Hodgkinovog limfoma, a oboljeli su profesionalno bili u kontaktu s glifozatom. Tužitelji tvrde da je „Monsanto“ odbio testiranje sadašnjeg stvarnog i potpunog sastava herbicida „Roundup“ čiji glavni sastojak je aktivna tvar glifozat: „... stvarni sastav herbicida je mješavina kemikalija koje su smrtonosnije od samog glifozata, a njihov toksičan učinak dolazi najviše do izražaja kada su u kombinaciji s glifozatom.“
 
Nadalje, tužitelji tvrde da su testovi o sigurnosti herbicida „Roundup“ falsificirani s namjerom dokazivanja njegove neškodljivosti kao i ne kancerogenosti u preporučenim dozama. Odvjetnici koji zastupaju tužitelje (Baum, Hedlund, Aristei i Goldman) objavili su javnosti 30. 6. 2017. dokumente „Monsanta“ u navedenom sporu protiv ove korporacije. Ovi tajni dokumenti otkrili su tajni dogovor kompanije o zataškavanju istine o herbicidu „Roundup.“ Među osuđujućom internom e-poštom oznake „Povjerljivo“ datuma 22. studeni 2003. nalazi se i elektronska poruka čiji autor je Donna R. Farmer, PhD, tadašnja glavna toksikologinja odgovorna za sve proizvode glifozata diljem svijeta. Farmer iskreno i bez uvijanja piše:
 
„Nazivi glifozat i 'Roundup' ne mogu se više koristiti istoznačno niti se za sve herbicide čija glavna aktivna tvar je glifozat može korisititi komercijalni naziv 'Roundup.' Ne možete na primjer reći da 'Roundup' nije kancerogen... mi nismo proveli potrebna ispitivanja cijelog sastava herbicida....“  Drugim riječima, objašnjava Engdahl, ne može se reći za „Roundup“ da nije kancerogen, jer nisu učinjena ispitivanja koja bi ovu tvrdnju dokazala. Sličnih internih e-poruka ima još...
Monsanto je naime, stavio istoznačnicu za glifozat i komercijalni herbicid „Roundup“ čija glavna aktivna tvar je glifozat i tako lažno predstavlja proizvod tvrdeći da su dodane kemikalije (surfaktanti ili adjuvansi) u sastavu komercijalnog herbicida inertne i stoga neškodljive.
 
U SAD-u, EU-u i ostatku svijeta vode se oštre stručne rasprave o glifozatu ali ne i o 'toksičnom koktelu' komercijalnog herbicida „Roundup.“ Naime, „Roundup“ je znatno opasniji od samog glifozata. I nije stoga ni malo slučajno što je „Monsanto“ namjerno sve stručne rasprave, javne i pravne, usmjerio isključivo na glifozat a ne i na ostale kemijske tvari u sastavu herbicida „Roundup.“ „Mi ne znamo sastojke u komercijalnom herbicidu 'Roundup' kao ni u drugim takvim proizvodima, jer Monsanto sastav herbicida drži u najvećoj strogoj tajnosti. Sadrži li možda formaldehid? Ili dokazano kancerogeni N-etil-NNG? Mi to ne znamo,“ upozorava Engdahl.
Zahvaljujući sudskom procesu u Kaliforniji, otkriven je i tajni dogovor između američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) i Monsanta: EPA naime, nikada nije imala u posjedu dokument o stvarnim sastojcima herbicida „Roundup.“ Surfaktanti u herbicidu označeni su kao „trgovačka tajna“ kompanije Monsanto pa EPA kao američka agencija odgovorna za zaštitu okoliša a time i zdravlja populacije, odobrenjem nije pridonijela zaštiti i sigurnosti.
 
Jedna druga interna elektronska poruka datuma 5.03.2013. dokazuje da 'Monsanto' nikada nije ispitao komercijalni herbicid na moguće sub-kronične, kronične i teratogene štetne učinke... Potrebno je naglasiti kako se u svim dokumentima govori samo o glifozatu, nikada se ne govori o sastavu komercijalnog herbicida „Roundup“ ili nekom drugom čija glavna aktivna tvar je glifozat. Neovisna znanstvena ispitivanja otkrivaju da su dodane kemijske tvari, tzv. surfaktanti, višestruko opasniji i štetni, a njihova toksičnost se povećava u kombinaciji s glifozatom.
 
Francuski znanstvenik prof. Gilles-Eric Séralini (University of Caen) postao je prava „noćna mora“ za kompaniju „Monsanto“ jer je, između ostalog, dokazao da glifozat kod štakora izaziva multiple tumore i druge opasne promjene u organizmu. Prof. Séralini i András Székács, direktor Istraživačkog instituta za poljoprivredni okoliš pri madžarskom Nacionalnom centru za istraživanja i inovacije u poljoprivredi, ispitali su najčešće korištene i najprodavanije herbicide u čijem sastavu je glifozat kao glavna aktivna tvar, uključujući i monsantov „Roundup.“ Ono što su pronašli, trebalo bi svima 'dići kosu na glavi': „Ovisno o proizvodu, testovi su otkrili da glifozat u kombinaciji s dodanim kemijskim tvarima može biti i do 2000 puta toksičniji za stanice u organizmu nego sam glifozat. .... Svi kemijski dodatci su citotoksični i to u dozi  mnogo nižoj od preporučene 1% otopine korištene u poljoprivredi. ...“
 
Istraživanje je također otkrilo i štetne učinke na endokrini sustav te dokazalo da ovi herbicidi imaju ulogu „endokrinih prekidača“ jer negativno i štetno djeluju na fiziologiju endokrinog sustava i to u koncentraciji 800 puta manjoj od preporučene i korištene u poljoprivredi. „Bez obzira na ishod sudskog procesa u Kaliforniji protiv Monsanta, tužitelji i njihovi odvjetnici čovječanstvu su učinili golemu uslugu objavom tajnih dokumenata kompanije Monsanto,“ napisao je Engdahl. Štoviše, odvjetnici iz Kalifornije proslijedili su kopije svih dokumenata inspektorima EPA-e, članovima Europskog parlamenta itd.
 
A talijanski „Ramazzini Institut“ („Istituto Ramazzini“) krajem listopada 2017. pokrenuo je projekt uz tzv. skupno financiranje u kojem će sudjelovati i zainteresirana javnost. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna eura, a u petogodišnjem istraživanju ispitat će se stvarni učinci kemijske tvari glifozat kao i komercijalnog herbicida „Roundup.“ Uskoro se očekuje i objava rezultata kratkoročne studije (90 dana) „Ramazzini Instituta“ koja je pokazala da glifozat i „Roundup“ mijenjaju biološke parametre povezane sa spolnim razvojem, dokazana je genotoksičnost kao i negativni utjecaj na mikrobiom crijeva.  
(Izvor: Euractiv France, par Cécile Barbière, 19.Oct.2017; European Parliament News; F. William Engdahl: „Monsanto: It Ain't Glyphosate, it's the Additives!“ - 30. 8. 2017.)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Petak, 19/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1017 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević