Get Adobe Flash player

NASA: Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda

 
 
Mislila sam kako je to sve luda ideja - rekla je Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija - Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda. NASA tvrdi kako je možda pronašla izvor tog 'čudnog grijanja': podizanje abnormalno vruće stijene koja leži duboko ispod površine. Toplina uzrokuje najprije rastapanje, a zatim i pucanje površine leda što dovodi do stvaranja rijeka i drugih poremećaja na Antarktiku. Prije otprilike 30 godina, znanstvenik Sveučilišta Colorado Denver izjavio je kako bi se mogao stvoriti svojevrsni plašt pod kontinentnom poznatim kao Marie Byrd. Ta je hipoteza pomogla objasniti neka čudna obilježja viđena na ledu, nešto poput vulkanske aktivnosti u obliku kupole.
http://www.vorply.com/media/1602/the-missing-crew-from-november-2002-left-behind-a-video-that-shows-ruins-under-the-ice-of-0.jpg
Ogromna ledena santa odvojila se od Antarktike. 'Ovo dosad nismo vidjeli'. Ledena santa površine 5800 četvornih kilometara odvojila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici i slobodno pluta prema sjeveru, objavili su u srijedu njemački stručnjaci. Dugačka 175 i široka 50 kilometara, radi se o jednoj od najvećih santi koju su znanstvenici registrirali posljednjih godina i trebat će dvije do tri godine da se posve istopi, priopćio je institut Alfred Wegener u Bremenu.
 
Kroz uske tokove vruća stijena izvire iz Zemljina plašta, a zatim se širi ispod kore. Budući da je sam materijal vruć i plutajući, čini se kako se kora povećava prema gore. To primjerice objašnjava neka mjesta na Zemlji poput Havaja i Yellowstonea koji imaju ogromne količine geotermalne aktivnosti usprkos tome što su daleko od ruba tektonske ploče. No sve to bila je ideja u koju je bilo teško povjerovati, piše The Independent.
 
- Mislila sam kako je to sve luda ideja - rekla je Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija. - Nisam mogla prihvatiti da bismo mogli imati tu količinu topline, a još uvijek imamo led na vrhu - kazala je. Znanstvenici su koristili najnovije tehnike kako bi podržali tu ideju. Tim je razvio numerički model plašta kako bi proučio koliko će topline geotermalne energije biti potrebno da se objasni ono što se danas događa na Marie Byrdu. Usporedili su teorijski model s podacima iz NASA-inih misija nad Antarktikom, što je potvrdilo kako ispod površine leda buja plašt prepun pritiska i topline. Plašt koji se stvorio 50-110 milijuna godina prije pojave ledene ploče.
 

https://www.vecernji.hr/techsci/nasa-otkrice-antarktika-1207001

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 890 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević