Get Adobe Flash player

Kina drži monopol na rijetke metale važne za proizvodnju najmodernijih elektroničkih naprava

 
 
Europska unija, SAD i Japan pokrenuli su spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom protiv Kine jer je uvela ograničenja na izvoz nekih sirovina. Kina praktički drži monopol na rijetke metale važne za proizvodnju najmodernijih elektroničkih naprava. "Rijetke zemlje" ili "rijetki metali" 17 je metala bez kojih je nemoguća proizvodnja elektronike, nužni su za vojnu industriju i industriju obnovljive enrgije. I to globalno. Oko 97 posto tih metala u kineskim je rudnicima, uglavnom na području Tibeta. Cijena - gotovo tisuću dolara po kilogramu.
https://img-aws.ehowcdn.com/877x500p/s3.amazonaws.com/cme_public_images/www_ehow_com/i.ehow.com/images/a04/lu/vc/how-mercury-used-purify-gold-800x800.jpg
Peking najveći dio izvoza dragocjenih lantanida, bez kojih je nemoguća proizvodnja "smartphonea", televizora s ravnim ekranom, autodijelova, prodaje Japanu. No ni Europska unija ni SAD ne mogu bez "rijetkih metala". Posebno zato što su u SAD-u, njihovu nekadašnjem najvećem proizvođaču, zbog troškova poslovanja, rudnici zatvoreni.

Kako dakle Kina ima monopol na "rijetke metale", nakon najnovijih restrikcija koje je nametnula na svoj izvoz, EU i SAD su, zajedno s Japanom, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji podnijeli tužbu. Američki predsjednik tvrdi da američki radnici trebaju imati jednaku šansu u globalnom gospodarstvu. Moramo preuzeti kontrolu nad svojom energetskom budućnošću i ne možemo dopustiti da energetska industrija pusti korijenje u nekoj drugoj zemlji samo zato što je njoj dopušteno kršiti pravila, riječi su bivšega predsjednika Baracka Obame. Tijekom posljednjih nekoliko godina Kina je postupno uvodila ograničenja na izvoz rijetkih metala, poput kvota i carina, pozivajući se na nužnost zaštite okoliša, zbog čega cijena tih metala drastično raste. (http://vijesti.hrt.hr/157002/kini-tuzba-zbog-rijetkih-metala)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Srijeda, 20/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 916 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević