Get Adobe Flash player

Protiv izglasavanja Izjave ZVOŠ-a o Istanbulskoj konvenciji bio je ukupno samo jedan član Vijeća

 
 
Izjava protiv Istanbulske konvencije – tko instrumentalizira HAZU? (2)
Antonia Sikavica Joler, glavna tajnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, reagirala je na tekst "Izjava protiv Istanbulske konvencije – tko instrumentalizira HAZU?“, objavljen na portalu Forum.tm 28. prosinca prošle godine. Reagiranje donosimo u cijelosti.
https://rightsinfo.org/app/uploads/2015/06/Gay_pride_Istanbul_at_Taksim_Square.jpg
Istanbulska konvencija u službi protuprirodnih manjinskih pokreta
 
„Poštovani,
javljam se povodom članka vaše novinarke Veronike Rešković pod naslovom "Izjava protiv Istanbulske konvencije – tko instrumentalizira HAZU?" objavljenoga na portalu Forum.tm 28. prosinca 2017. s nizom netočnih i konstruiranih podataka koji su prezentirani javnosti. S obzirom da svoj tjedni magazin uređujete pod kredom "Tjednik od riječi", u svrhu isticanja istine bilo bi novinarski korektno i objektivno da objavite ispravak pogrješnih navoda iz članka.
 
"Od 13 akademika, članova vijeća, njih osam nisu ni na koji način podržali Izjavu. Dvojica su bili protiv, a šestorica uopće nisu bili na sjednici kada se o tome raspravljalo. (...) Dio ih je, kako su nam rekli, sam tekst Izjave vidjeli nakon što je ona objavljena u medijima, a neki su o njoj doznali tek od nas. (...) S druge strane, dva akademika s kojima smo razgovarali bila su ipak na sjednici kada se raspravljalo o Izjavi oko Istanbulske prije dva tjedna, ali su bila protiv – Dubravko Jelčić i Ranko Matasović, svaki iz svojih razloga. " 
 
Prvi dio citata matematički je potpuno netočan i nelogičan. Također nije jasno kako je moguće kvalificirati iskaz o osmorici članova Vijeća koji nisu podržali Izjavu, a da pritom nisu bili prisutni na sjednici niti su dali svoju interpretaciju za medije. Svi članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a (i ako nisu nazočili sjednici Vijeća od 11. prosinca 2017.) mogli su se upoznati s kompletnim sadržajem Izjave ZVOŠ-a o Istanbulskoj konvenciji jer su tjedan dana prije objave u medijima primili Zapisnik sjednice u čijemu je privitku bila i spomenuta Izjava te je samo o njihovome interesu ili otvaranju e-pošte ovisilo jesu li znali za ovu izjavu ili ne. Završni dio citata također je u potpunosti neistinit jer akademik Jelčić uopće nije nazočio sjednici, što je jednostavno vidljivo iz zapisnika.
 
Protiv izglasavanja Izjave ZVOŠ-a o Istanbulskoj konvenciji bio je ukupno samo jedan član Vijeća. Pritom je u članku tendenciozno više puta naglašeno da je riječ o akademicima (koji se protive Izjavi svoga Vijeća) ističući da su glasovi svih ostalih članova Vijeća "manje vrijedni". Iako je riječ o stručnjacima (znanstvenicima i nastavnicima), čije članstvo u Znanstvenomu vijeću za obrazovanje i školstvo HAZU-a podržava i Akademija, koja je Vijeće s tom svrhom i osnovala, u članku gđe Rešković stječe se dojam da se doprinos svih ostalih članova Vijeća obezvrjeđuje dovodeći u pitanje njihove kompetencije i stručnost.
 
Naime, gđi Rešković očito nisu poznati temeljni postulati "zanata", a to je istraživačko novinarstvo. Lako je upoznati se s ustrojem HAZU-a. Akademija se sastoji od razreda, zavoda, ali i znanstvenih vijeća i odbora. Razrede čine akademici (redoviti članovi) i dopisni članovi, a znanstvena vijeća osim akademika okupljaju istaknute znanstvenike i stručnjake kako bi rad Akademije bio otvoren širemu krugu javnih djelatnika. (S time sam u telefonskome razgovoru ukratko upoznala gđu Rešković pretpostavivši da će se ona kao novinarka detaljnije upoznati s ovom temom preko dostupnih informacija na internetu.) O ostalim detaljima moguće je informirati se u pravnim aktima Akademije.
 
"Neslužbeni komentar u kuloarima HAZU na takav tajming objave puna dva tjedna nakon sjednice u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika (...)"
Ovakav komentar insinuira svojevrsnu "teoriju zavjere" koja nikome ne može pasti na pamet jer se vrlo jednostavno radilo upravo o prazničnomu dobu kada su mnogi "nedostupni" pa je tako i mene osobno vaša novinarka zatekla neposredno uoči privatnoga novogodišnjeg putovanja kada nisam bila u mogućnosti koncentrirano prenijeti sve što sam željela ako sam već bila upitana za izjavu. Zašto je Izjava objavljena dva tjedna nakon sjednice Vijeća? Iz vrlo jednostavnoga razloga, a to je zato da se iznimno kvalitetno pripremi njezin sadržaj, što i priliči ozbiljnosti teksta i problematike s kojom ovakvo tijelo istupa u javnosti. Navodeći još u pejorativnome smislu i portal koji je prvi objavio Izjavu ZVOŠ-a također nije na tragu istine jer je već sutradan, prije članka gđe Rešković, čitav niz portala već prenio Izjavu o Istanbulskoj konvenciji.
 
Za portal čiji je moto "Pišemo, ne prepisujemo" ovakvo plasiranje informacija u javnosti sasvim je neopravdano. Niti je članak napisan istinito i korektno niti su navedeni podaci barem točno "prepisani". Bez obzira na reakcije u medijima, različite kao i u svakome demokratskom društvu otvorenome pluralističkom mišljenju, ovakve netočne teze neprimjerene su za novinarsku profesiju te bi njihovo demantiranje trebalo pridonijeti objektivnomu novinarstvu. Vjerujem da ovo e-pismo ne će biti iskorišteno kako bi se dezavuirao rad ovoga Akademijina vijeća i ugled njegovih članova.
Srdačan pozdrav,
 

Antonia Sikavica Joler, prof., glavna tajnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, http://www.forum.tm/vijesti/izjava-protiv-istanbulske-konvencije-tko-instrumentalizira-hazu-2-6338

Komentari   

0 #3 Balad 2018-11-18 07:06
Čudni ste vi soj, superhrvatine moje. Kad me "beznačajni" komarac ubode, onda nad time ne plačem na "značajnim" portalima. Kako vi to činite, jasno je koliko vam je ustvari značajna "beznačajnost" portala po kojima pljujete. Uz toliko domoljuba, branitelja, špija i inih bekrija, niste li već mogli doznati čiji smo mi plaćenici, koliko nas plaćaju, i slične "informacije" koje crpite iz vlastitog dupeta smještenog povrh vašeg vrata? 'Ajd, molim te - odjebi otkud si došao - tamo si bio među najpametnijima, ovdje si notorni bedak :) :) :)
Citat
0 #2 Balad 2018-11-18 07:02
"Kako bi Reškovićki mogli biti poznati temeljni postulati "zanata" kada "zanat" obavlja za beznačajni portal forum.tm, bezznačajne neprofitn eudruge Dom kulture Zagreb?"

Čudni ste vi soj, superhrvatine moje. Kad me "beznačajni" komarac ubode, onda nad time ne plačem na "značajnim" portalima. Kako vi to činite, jasno je koliko vam je ustvari značajna "beznačajnost" portala po kojima pljujete. Uz toliko domoljuba, barnitelja, špija i inih bekrija, niste li već mogli doznati čiji smo mi plaćenici, koliko nas plaćaju, i slične "informacije" koje crpite iz vlastitog dupeta smještenog povrh vašeg vrata? 'Ajd, molim te - odjebi otkud si došao - tamo si bio među najpametnijima, ovdje si notorna budala! :) :) :)
Citat
0 #1 Laslo Torma 2018-01-28 12:17
Kako bi Reškovićki mogli biti poznati temeljni postulati "zanata" kada "zanat" obavlja za beznačajni portal forum.tm, bezznačajne neprofitn eudruge Dom kulture Zagreb?
V.R. očito piše po naputcim aonih, to je dojam, kojim aje stalo do rodne ideologije i ošegf utjecaja na društvo i djecu u moralnom pogledu. zaštita žena i obitelji njoj je "zadnja rupa na svirali"!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Jesu li hrvatske vlasti dobro postupile što su dozvolile da se u Muzeju Mimara slavio Dan agresorske "Vojske Srbije"?

Nedjelja, 24/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 903 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević