Get Adobe Flash player

Kina, majmuni klonirani istom metodom kao i ovca Dolly

 
 
Sada čovjekov red je sve bliži. Zovu se Zhong Zhong i Hua Hua. Radi se o dva majmuna makaki. Ovo je prvi put da kloniranje da život jednom primatu, redu iz kojeg potječe i čovjek. Rođeni su prije osam i šest tjedana i čini se da su odličnog zdravstvenog stanja. Radi se o mladuncima majmunskog roda makaki, vrste koja je jako raširena na jugoistoku Azije i karakterizira ih to što imaju istu genetsku materiju iako nisu prirodni blizanci. To je zbog toga što su rođeni klonirani u laboratoriju od strane grupe kineskih znanstvenika na čijem čelu je Qiang Sunom sa Chinese Academy of Science Institute of Neuroscienceiz Šangaja, pomoću takozvane nuklearne tehnike transfera somatskih ćelija. To je ista tehnika kojom je 1996. „proizvedena“ ovca Dolly, prvi sisavac u povijesti koji je uspješno kloniran.
https://i.guim.co.uk/img/media/343cea5ed287c5f950cd7d900a0466e05e1cb912/0_647_2625_1983/master/2625.jpg?w=300&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=4451506d13d9506d6235de51f20b00f0
Rad kineskih znanstvenika, koji je upravo objavljen u reviji Cell pozdravljen je kao prekretnica na području bio tehnologija, s obzirom da do sada niti jedna ekipa znanstvenika nije uspjela aplicirati ovu tehnologiju na majmune, ali i zato jer se radi o znanstvenom napretku koji sada otvara put mogućnostima da se sada u laboratorijima vrše istraživanja nad populacijom primata koja ima perfektno personaliziran genom koji se može replicirati. Jasno je da to otvara pitanja koja su vrlo osjetljiva po pitanju etike da su čak i sami autori rada naglasili i podcrtali važnost davanja definicije standarda koji bi regulirali istraživanja i tako dali potporu i ohrabrenje akademskoj zajednici da uspostavi stroge granice kada se vodi rasprava o onome što je dopušteno, a što nije u kloniraju primata koji nisu ljudi. Radi se o vrlo osjetljivoj temi kojoj se treba pristupiti na posebno oprezna način i zbog toga što se prirodno nameće sugestija da bi se, ista tehnologija koja je primijenjena na majmune makaki, mogla upotrijebiti i za kloniranje ljudskog bića.
 
Klonirani makaki kojima su dana imena Zhong Zhong i Hua Hua izvedenica od kineske riječi Zlonghua što u prijevodu znači kineski narod, nisu prvi primati koji su ikada klonirani. Godine 1999. g., američki znanstvenici iz Oregon National Primate Research Cente iz Oregona, koji su napravili da se, primjenom tehnike embrionalne fuzije, kloniran u laboratoriju, rodi Tetra, majmun makaki. Radi se o svojevrsnoj umjetnoj reprodukciji onoga što se događa u trudnoćama s blizancima kada se stanice embrija dijele na način da se dobiju dva ili više identičnih embrija. Tehnika koju su pak koristili kineski znanstvenici za „stvaranje“ kineskih makaki majmuna je složenija i uključuje uklanjanje jezgre iz jajne stanice i njenu zamjenu jezgrom iz somatske stanice donatora. Tako dobivena stanica se razvija na načina da sama postane klon donatora.           
 
Do sada nikome na svijetu nije pošlo za rukom koristiti tehniku prijenosa nuklearnih somatskih stanica na majmunima. Za razliku od drugih sisavaca, kao što su ovce, miševi i krave, ovi sisavci su se na neki način pokazali otpornima na kloniranje jer su nositelji određenih gena koji mogu zaustaviti razvoj jajne stanice.
 
Sunov tim je uspio prevladati ovo ograničenje koristeći posebnu vrstu stanične jezgre takozvane fibroblaste koji neutraliziraju gene koji su odgovorni za inhibiciju razvoja jajašca. „Probali smo različite metode i puno puta nismo uspjeli. Na kraju je samo jedan metoda bio uspješan“, ističe Sun. Tehnika koju smo razvili će omogućiti bolje razumijevanje biologije primata“, ističe Sun. „Sada smo, na primjer, u stanju proizvesti majmune koji imaju isti genetski sastav, osim po pitanju jednog gena, što će nam pomoći istraživati poremećaje u organizmu poput raka, imunoloških bolesti ili bolesti koje se odnose na metabolizam. Na taj je način moguće procijeniti učinkovitost lijekova prije njihove same kliničke upotrebe“, zaključio je Sun.
 

La Repubblica (urednički komentar)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Subota, 15/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1189 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević