Get Adobe Flash player

202 doktora znanosti je dva puta 101 Dalmatiner

 
 
Na nedjeljnju svečanost (17. rujna 2017.) pri promociji novih doktora znanosti na Zagrebačkom sveučilištu i na vijest o tome ne bih imala nikakvu primjedbu kad bih znala približno raspodjelu doktorata po pojedinim područjima. Kad bi tu bilo barem pola od  objavljenog broja 202 predstavnika iz STEM područja (podsjeća me to na sto i jednog Dalmatinera) i tako nekoliko godina u nizu, zemlja bi nam tehnološki i razvojno procvala. No, bojim se da tome nije tako. A jedan od razloga zašto je moja sumnja opravdana jest nepostojanje međunarodnih kriterija pri stjecanju te prestižne titule kao i vrlo loš plasman Zagrebačkog sveučilišta na svjetskim ljestvicama vrijednosti. Drugi razlog bi svakako bilo ovo što ću sada navesti kao primjer anomalije u našem hrvatskom akademskom svijetu.
https://vignette.wikia.nocookie.net/bakerstreet/images/4/4e/Lupin_painting.png/revision/latest?cb=20130523221648
Vrlo je teško nadmašiti Arsena Lupina, lupeža gentlmena, ali kod nas je i to moguće. Na našoj javnoj televiziji prije nekoliko mjeseci objavljena je senzacionalna vijest: Igor Rudan postao je redovitim članom The Royal Society, Britanske akademije, prvi nakon Ruđera Boškovića! Divota! Naš mladi genijalac u društvu velikana znanosti. I zaista, I.R. postao je redovitim članom The Royal Society of Edinburgh. Obratite pažnju na Edinburgh, a u kojem naš genijalac i živi. No, u Ujedinjenom Kraljevstvu sve nosi prefix ''royal'' (kraljevski), Royal Mail, Royal Navy itd.  
 
A ako počnete 'google-ati' primijetiti ćete da se ta dva društva bitno razlikuju i nemaju ništa zajedničkog. The Royal Society je hram znanosti i ponosni smo da je naš Ruđer Bošković bio FRS (Fellow of the Royal Society). No, I.R. je FRSE (Fellow of the Royal Society of Edinburgh), a što je dobrotvorno društvo (educational charity society). I sada se postavlja pitanje: Kako to da naša HAZU nije reagirala? Nakon malo razmišljanja shvatiti ćete i zašto. Kako bi HAZU mogao reagirati kada u svojim redovima godinama ima i neke 'kapitalce'? Dovoljno je pročitati tekst objavljen na Barometru Večernjeg lista pod naslovom  'Iluzionisti u hrvatskoj znanosti i školstvu' (http://barometar.vecernji.hr/analyses/iluzionisti-u-hrvatskoj-znanosti-i-skols-3675/).
 
Jednom od 'iluzionista' spomenutih u tom tekstu po njegovim djelima ili nedjelima ni članstvo u HAZU za njegov superego nije bilo dovoljno, već je osnovao Svjetsku akademiju, kojoj je on naravno predsjednik, a članovi su svi njegovi podanici iz Rimskog kluba (https://www.clubofrome.org/). Ne mogu a ne prisjetiti se što je Vaclav Havel učinio u Češkoj. Na nekoliko je godina stavio moratorij na njihovu Akademiju s ciljem da se očisti od neprimjerenih članova. Uzevši u obzir pak naivnost našeg naroda za očekivati je osnivanje Intergalaktičke akademije, od strane nekog novog genijalca, u koju bismo se svi trebali učlaniti, a potrebno bi bilo pozvati i izvanzemaljce iz Roswella, jer ipak su oni navodno učinili SAD velesilom, pa se je za nadati da bi i našu malu Hrvatsku izvukli iz krize. Pametnome dosta.
 

Miluška Strika, znanstvenica iz Stuttgarta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Petak, 22/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 842 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević