Get Adobe Flash player

Kod starih Slavena čuvar koplja je Perun

 
 
Koplje se u povijesti ratovanja javlja još u početcima ljudske civilizacije.
No postoje određene kulture koje govore da je koplje prije čovjeka bilo u rukama bogova. Jedna od tih kultura jest drevni Japan. O japanskom šintoizmu još nisam pisao.
Šintoizam dolazi od dvije riječi: shin (神) – Bog Stvoritelj i to – put (道). Glavne svete knjige šintoizma su Kojiki i Nihongi.
Prema šintoizmu primordijalna božanstva bila su Izanagi i Izanami. Prema predaji oni su kopljem dragulja formirali kopno, more i otoke. Iz mora nastaju Amaterasu, božica Sunca; Tsukuyomi, božanstvo Mjeseca i Susano, božanstvo mora i vjetra.
https://solntsaroshcha.files.wordpress.com/2018/06/perun-a-klimenko.jpg?w=640&h=953
Japanci su svoje careve štovali kao utjelovljenja božice Amaterasu. Te se časti odrekao tek car Hirohito 1946. godine. U Japanu svaka planina ima svoju božicu zaštitnicu. Tako je Sengen Sama zaštitnica planine Fuji. Tamo Japanci svake godine hodočaste kako bi vidjeli Sunce na izlasku i zalasku.
Posljednji vladar Medijaca u Perziji bio je Astijag (585.-550. Prije Krista) čije ime dolazi od staroiranskog Rishti Vaiga što bi značilo bacač koplja. O njemu je pisao grčki povjesničar Herodot. Astijagov je unuk Kir Veliki (perz. Kurush), Kijaksarov sin. Već sam pisao da bi ovo Kurush lako moglo biti povezano s perzijskom riječju khorus خروس(pijetao), a srodno tomu i Koruška u Alpama.  </div>
</div>
<div class=
Utorak, 01/12/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1864 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević