Get Adobe Flash player

Nacionalna i sveučilišna knjižnica objavila monografiju slikara Antona Vrlića

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena je monografija Anton Vrlić autora Borivoja Popovčaka. Monografija je izašla u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i izdavačke kuće Knjigra d.o.o. Pozdravnu riječ na predstavljanju monografije održao je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj NSK u Zagrebu, dok su monografiju predstavili Verica Zorić, urednica, Borivoj Popovčak, autor teksta, Iva Körbler, re-cenzentica, Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK u Zagrebu te Anton Vrlić, likovni umjetnik.
Anton Vrlić bavi se slikarstvom i grafikom, povremeno kiparstvom, a pos-ljednjih godina posvećuje se radu u staklu, posebno tehnici vitraja. U monografiji je predstavljeno oko 150 njegovih najznačajnijih radova. Riječ je o crtežima, akvarelima, gvaševima, grafikama, slikama, vitrajima, skulpturama od stakla  te onima od keramike i metala.
Vrlić je rođen 5. lipnja 1957. godine u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sinju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je povijest umjetnosti i filozofiju, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu slikarstvo, koje je diplomirao 1982. u klasi profesora Raoula Goldonija.
Godine 1985. odlazi na tri mjeseca u Francusku gdje u pokrajini Savoya živi, radi i izlaže s hrvatskim umjetnicima, a 1987. odlazi na dva mjeseca u Argentinu, u Buenos Aires, gdje intenzivno slika i radi pod utjecajem južnoameričkoga suvremenoga slikarstva. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. osmišljava kolegij Tehnike i umjetnost stakla i vodi ga već šestu godinu. Od 2007. je zaposlen na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na kojoj, u Slikarskom odjelu u zvanju docenta, predaje primijenjeno slikarstvo.
Dobitnik je 1990. nagrade XXIV. Cetinjskog salona te 2003. priznanja The Healing Power of Art udruženja Manhattan Arts International. Do sada je izlagao na četrdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske. Djeluje kao samostalni umjetnik.

Vid Hinković

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Koga želite za predsjednika HDZ-a?

Subota, 25/06/2016

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 600 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević