Hrvatski Fokus
Religija

Lik Arkanđela u Vugrovcu kod Sesveta

U današnje je vrijeme osobito bitno ljudima pokazati optimizam te odaslati pozitivnu duhovnu poruku mira

 
 
Izidor Popijač Žiga (099-856-7730) izvorni je hrvatski likovni umjetnik. Nedavno je predstavio novu skulpturu iz svoga atelijera, arkanđela Gabrijela. Žiga živi i djeluje u Risvici 69 kraj Kumrovca gdje mu se nalaze atelijer i galerija te u svojim zrelim godinama dogoviječnog stvaralaštva, u pečenoj glini i sub-fosilnom hrastu, sjajno integrira aspekte klasičnog kiparstva sa vlastitim originalnim pristupom materijalu i likovnoj tematici duha vremena te stvara djela trajne vrijednosti namijene kulturnom naslijeđu sadašnjih i budućih generacija.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/arkandeo_gabrijel_ziga_popijac.jpg
• Nedavno smo imali prigodu vidjeti Vaše novo djelo.
– U župi Vugrovec kraj Sesveta 4. 10. 2020. u eksterijeru Župnog dvora postavljen je novi kip u sklopu Parka arkanđela. Ovdje se sada nalazi, pored Mihaela i Rafaela, kip arkanđela Gabrijela. Skulptura je djelo kipara Izidora Popijača-Žige, a inicijativu ostvarenja parka arkanđela vode vlč. Filip Lucić i udruga HULULK sa likovnom kritičarkom Sandom Bajzek na čelu.
 
• Kako ste pristupili izradi ove skulpture?
– Na naturalističan i figurativno uvjerljiv način kip prikazuje lik arkanđela u sakralnoj viziji i verziji djela. Postavljen je kako bi duhovno uveličao i uljepšao ambijent župnog dvora koji je otvoren za vjernike i posijetitelje. Skulptura je izrađena u pečenoj i patiniranoj glini. Njezina je izvedba od početnog modeliranja do samog postavljanja trajala sveukupno četiri mjeseca, te će trajno krasiti vanjski prostor farofa župe Vugrovec. Na dan otvorenja upriličen je i blagoslov kipa te on trajno postaje kulturno-umjetničko dobro u naslijeđu Župe te na ponos i radost župljana. U današnje je vrijeme osobito bitno ljudima pokazati optimizam te odaslati pozitivnu duhovnu poruku mira, a naročito župljanima Vugrovca kao svojevrsno ohrabrenje nakon nedavnog razornog potresa čiji je epicentar bio baš u okolici ovog divnog i živopisnog mjesta.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/arkandeo_gabrijel_sesvete.jpg
• Skulptura nosi i posebnu poruku.
– Ovaj rad predstavlja doprinos vjerskim zbivanjima u župi a tako i samoj kulturnoumjetničkoj aktualnoj umjetničkoj sceni u regiji, a koja biva iz dana u dan sve više obogaćivana produkcijom umjetničkih djela svih stilova te ih integrira u cjelinu recentnog stvaralaštva.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Muslimanka iz Tuzle protiv križeva

HF

Hrvatska kultura i sveti Jeronim

HF

“Mala” molitva

HF

Adventske i božićne priče za djecu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...