Hrvatski Fokus
Kolumne

Kineski model zatiranja tradicionalne kulture

Podmukla optužba protiv onih iz Windsora

 

Za uvod u ovaj moj osvrt, predlažem da za osobnu informaciju pročitate priloženu enciklopedijsku noticu o kineskoj “kulturnoj revoluciji”. Na vrhuncu uličnog divljanja pokreta Antifa, BLM i ostalih anarhista i leftarda po američkim gradovima tijekom 2020.g., ozbiljniji analitičari prepoznali su u tomu obrazac kineske partijske, Maove “kulturne revolucije”, dekadu progona svih “sumnjivih elemenata”, pogotovo intelektualaca, čistku sveučilišnih i drugih važnih institucija, uništavanje urbane, ruralne i povijesne tradicije od strane Crvene garde koja je divljala godinama.

Kineski model zatiranja tradicionalne kulture, zapravo kompletnog umnog i duhovnog naslijeđa jedne civilizacije, na Zapadu je pola stoljeća kasnije dobio naziv “cancel culture”. Zlokobna sintagma za neopogansko, barbarsko uništenje zapadne kulture. Gotovo je fantazmagorično da su primitivci i barbari proglasili sebe naprednima za razliku od nas nazadnih i anakronih pojava, pogotovo vjernika, kršćana koji se odbijaju prilagoditi globalnom ludilu. I ne samo da su samoproglašeni “pozitivci” nego su kao takvi uvaženi od političkih, medijskih, pa čak i dijela religijskih i crkvenih elita.

Silom su nametnuli, uz pomoć Vlada i medija, svoje kriterije ocjenjivanja “moralno-političke” podobnosti svakog pojedinca koji se ne uklapa u njihovo masovno rušenje ostataka kulture i tradicije Zapada. Naravno, rušilački pokreti ne bi predstavljali sami po sebi ništa posebno da iza njih ne stoje globalni moćnici iz sjene. Dan danas ih je teško identificirati (one koji stvarno vuku konce!) i valja se zamisliti nad činjenicom koliko moćni moraju biti vladari svijeta i gospodari kaosa kad im čak smeta i jedna moćna monarhija kao što je britanska kruna, i kad su uspjeli organizirati očito proračunat napad na britansku kraljevsku obitelj!

Nikada nisam bio ljubitelj kuće Windsor, dapače, ali u ovoj priči je intrigantna činjenica da su izravna meta napada – preko intervjua princa Harryja i njegove žene Meghan Markle kojeg je vodila Oprah Winfrey (jedna od najmoćnijih televizijskih zvijezda globalističke lijevo-liberalno agende) – upravo princ Charles i njegov stariji sin William, kao prvi i drugi nasljedni red britanske krune! Naravno, napad bi bio antiproduktivan da je išao izravno protiv kraljice Elizabete II., zato su režiseri tog intervjua iskoristili nezadovoljstvo i izmanipuliranost princa Harryja i lukavštinu Meghan Markle (možda i njezinu motivaciju za osvetom) da bi ih naveli na izricanje jedne od najtežih optužbi u doba tzv. političke korektnosti – optužbu za rasizam na Dvoru. Takva etiketa je ravna anatemi.

Za javnost prvi sumnjivci su Harryjev otac i stariji brat. Psihološki Harry i Meghan su u prednosti, no dugoročno, ne vjerujem da će uspjeti nadmudriti kraljicu Elizabetu II. Priča time više nije sapunica nego vrlo podmukla optužba na temelju trača rekla-kazala, i Harryjev istup koji nije baš prepametan, jer tako optužiti vlastitu obitelj, pred čitavim svijetom, njemu ne može biti od koristi. Može biti onima koji su se namjerili nauditi najmoćnijoj monarhiji na svijetu. I sad kako povezati stvari? Računa li Novi svjetski poredak – kako smo do sada mislili – s moći britanske monarhije – ili im ne odgovara nikakva monarhija, pa su tako odlučili pokrenuti “cancel” britanske krune? Elizabeta II. je nedodirljiva ali i u dubokoj starosti. Nakon njezine smrti prinčevi Charles ili William kao nasljednici krune, sigurno ne mogu imati karizmu i utjecaj koju Kraljica ima. Udarac mlađeg brata i sina, i zločeste, kapriciozne nevjeste nanio im je veliku štetu. Kriza kraljevske britanske obitelji je sada puno složenija nego u vrijeme abdikacije kralja Edwarda 1936. godine. U svakom slučaju, Crvena garda na Zapadu ide dalje. Zbog oštre kritike Meghan i Harryja morao se povući jedan od najutjecajnijih britanskih televizijskih komentatora Piers Morgan. Rekao je da je žrtva politike “cancel culture”. Doveo je u pitanje iskrenost Meghan Markle. A dovesti u pitanje bilo koga tko je u službi onih koji provode globalni “cancel” ljudi i naslijeđa, koji čiste memoriju, jezik, pojmove od svega njima nepoćudnog, znači sebe osuditi na poništenje, na virtualni Gulag, koji lako postane i stvarni.

Poanta je, ponavljam, u zaključku da ne podcjenjujemo moćnike koji vode igru u kojoj im čak ni kraljica Elizabeta II. i britanska kruna ne predstavlja varijablu s kojom računaju u budućnosti. A bili bi se zakleli da britanska kruna je dio globalne agende. Formalno jest, no vrijeme je da se prinčevi Charles i William preispitaju – je li Mao odlučio i njih baciti na “smetlište povijesti”? https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=34572

Zoran Vukman, https://www.facebook.com/izaobzora/

Povezani članci

Naherene petokrake

HF

Hrvatsko pravosuđe brani agresore

HF

Kako je drug Stepinac mogao postati svet

HF

Pouke iz Hirošime i Orlanda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...