Hrvatski Fokus
Kultura

Sto godina splitskog Salona Galić

Ivana Galića izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Angjela Uvodića otvorio izložbeni salon u svibnju 1924. godine

 

Izložbom „Sto godina Salona Galić“, koju zajednički organiziraju HULU – Split i Galerija umjetnina, u utorak, 7. svibnja 2024. započelo je obilježavanje stote obljetnice ovog kultnog mjesta umjetničkoga života Splita. Izborom i analizom dostupne dokumentarne građe, fotografija i umjetničkih djela kustosice Sandi Bulimbašić (HULU Split) i Jasminka Babić (Galerija umjetnina Split) predstavile su povijest i sadašnjost Salona Galić, ali i šireg kulturno-povijesnog konteksta koji je neizbježno isprepleten s njegovim djelovanjem. U okviru obilježavanja stote obljetnice upriličit će se izdavanje monografije posvećene Salonu kao iznimnom primjeru galerijske djelatnosti u Hrvatskoj.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisjetila se Ivana Galića, strastvenog kolekcionara umjetnina koji je izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Angjela Uvodića otvorio izložbeni salon u svibnju 1924. godine. Dodala je kako Salon Galić djeluje i danas, upoznajući nas kroz izložbenu djelatnost sa starim i novim imenima umjetničke scene kao i s najnovijim stremljenjima u suvremenoj umjetnosti. Ministrica je naglasila kako je ova obljetnica iznimno važna jer svjedoči o stotinu godina djelovanja u kontinuitetu svojevrsnog središta kulturnog i umjetničkog života grada Splita. Čestitavši svima uključenima u organizaciju i realizaciju izložbe prije svega kustosicama koje su pružile jedinstven uvid u njegovu stogodišnju povijest, ministrica je poželjela da Salon i dalje ostane mjesto susreta, umjetničke razmjene i svijetla kulturna točka svoga grada.

Umjetnički salon Galić osnovao je Ivan Galić (1884.–1961.), rodom iz Hrvaca kraj Sinja, koji je bio strastveni kolekcionar umjetnina čija se prva radionica stakla i okvira za slike od 1912. nalazila na Pjaci. Godine 1923. seli u Marmontovu ulicu gdje godinu dana kasnije uz trgovinu i radionicu otvara i umjetnički izložbeni salon. Salon je svečano otvoren 31. svibnja 1924. izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Angjela Uvodića. U razdoblju između dva svjetska rata Salon Galić je kao jedini umjetnički izložbeni salon u Splitu nezamjenjivo mjesto izlaganja i prodaje umjetnina, ali i okupljalište tadašnje intelektualne elite. Neki od njih su do danas potvrđeni kao velikani hrvatske kulture. Među njima je bilo književnika kao što su Dinko Šimunovic, Tin Ujevic, Vladimir Nazor, Kipari Dujam Penic, Marin Studin, Branko Deškovic,  slikari Antun Zupa, Milan Tolic, Silvije Bonacci Ciko, Anđeo Uvodić, Vjekoslav Parać i drugi. Među umjetnicima koji su tada izlagali bili su i Ljubo Babić, Vladimir Becić, Jozo Kljaković, Jerolim Miše, Ivan Meštrović, Fran Kršinić, Zlatko Šulentić, Marin Studin i Vladimir Varlaj. Izlagačka djelatnost nastavila se izložbama Ignjata Joba, Neven Šegvić, Marko Ostoja, Raul Goldoni, Svetozar Domić, Antun Masle i mnogi drugi – te inozemni umjetnici, hrvatska i regionalna umjetnička udruženja.

Salon je za vrijeme Drugog svjetskog rata uglavnom bio zatvoren a izložbena djelatnost ponovno oživljava od ljeta 1945. U Salonu se održavaju godišnje Prvosvibanjske izložbe ULUH-ove Podružnice za Dalmaciju, a od 1950. nadalje samostalne izložbe priznatih umjetnika, ali i amatera, zadržavajući pritom prodajni aspekt svoje djelatnosti. 

Prema želji njegova osnivača, nakon smrti Ivana Galića Salon ostaje na upravljanje splitskim umjetnicima okupljenih u ULUH-ovu Podružnicu za Dalmaciju, potom ogranak i pododbor HDLU-a i konačno regionalno društvo, a danas u HULU – Split. Svojim živim izlagačkim programom, organizacijom samostalnih i skupnih izložbi, kako priznatih tako i mladih umjetnika, Salon Galić nastavlja biti nezaobilazno mjesto umjetničkog života Splita i šire, nastavljajući tako tradiciju Ivana Galića čije je ime ponosno i s pravom zadržao do danas. 

Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja 2024. godine.

Nives Matijević

Povezane objave

Lica Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Glasovi

HF

Denis Kujundžić – slikar pastorala

HF

Vrijeme i grad

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više