Hrvatski Fokus
Religija

Od tzv. detuđmanizacije 2000. Božić je polako nestajao iz čestitanja

Potrošaštvo, konzumerizam i egocentrizam protiv Isusa i slavljenja Božića

 

Razumije se da do 1990. na televiziji nije smjelo čestitati Božić. A onda odjednom ne samo što su svi krenuli na misu, iako mnogima tamo nije bilo mjesto, nego smo u televizijskim reklamama od početka došašća slušali i vidjeli „sretan Božić“. A jeste li primijetili. Od tzv. detuđmanizacije, od oko 2000., u reklamama se čestitanje Božića malo po malo, korak po korak, smanjivalo. Nije čestitanje nestajalo, nego je u čestitkama bilo sve manje Božića, a sve više „blagdana“. Ma kojih? Čijih? Ma što to slavimo koncem prosinca? Sniženje cijena. Slobodno vrijeme. Ma naravno da neki slave to, a i to što su za koji dan godinu dana stariji. I sve je više i više takvih. I sve je više i više mladih generacija kojima to doprinosi zaboravu Božića. I zaboravu kršćanskog podrijetla. I zaboravu kršćanskog identiteta. I zaboravu svakog identiteta, svakog korijena, svakog odgovora na pitanje „tko si“. I malo po malo slave sniženje cijena i uvlačenje, prijevarno i lažno podilaženje njihovim trenutnim hirovima. Takvih ima sve više. A ima i onih koji bi htjeli znati svoju prošlost. Prošlost mame i tate, bake i djeda. I htjeli znati njihov svjetonazor i pronaći svoj svjetonazor. Mogu li ga pronaći u potrošaštvu, konzumerizmu, egocentrizmu i „blagdanima“ koji služe samo zaradi onih koji ih reklamiraju. Ne. Zato pamtim tko mi je čestitao blagdane, a tko mi je čestitao Božić. I kupujem samo od onih koji poštuju moju osobu i čestitaju mi Božić, a ne blagdane. I ne kupujem od onih koji me ne poštuju i čestitaju mi blagdane. I ako vam je stalo do toga da budete poštovani i do toga da vaša djeca i drugi mladi teže zaborave Božić, nemojte kupovati kod onih koji vam čestitaju tzv. blagdane, nego samo kod onih koji vam čestitaju Božić.

Prof. dr. sc. Zvonimir Slakoper pročelnik je Katedre za Građansko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i pročelnik Odjela za pravna pitanja i kulturu prava Matice hrvatske, redoviti profesor na Katedri za pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

https://narod.hr/hrvatska/dr-sc-slakoper-od-tzv-detudmanizacije-2000-bozic-je-polako-nestajao-iz-cestitanja

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Moli i radi!

HF

Je li kardinal Besungu iz Konga Kristov apostol ili Antikrist?

hrvatski-fokus

Istanbulski jaram

HF

Zašto je suspendiran svećenik?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više