Get Adobe Flash player

Hrvatska šaptom pada, a branitelji, saborski zastupnici, intelektualne i političke elite šute
 

 
U Rijeci je osvanuo plakat sa zastavom nepostojeće države, propale Jugoslavije, pod plaštem umjetničke instalacije kao dio projekta Rijeka europska prijestolnica kulture. Umjesto da riječka gradska vlast prikaže stvarnu riječku kulturnu scenu, gradski šerifi koriste taj projekt za promicanje svoje bolesne, propale jugokomunističke, zločinačke ideologije. Tu je ideologiju osudio i Europski parlament, Rezolucijom od 19. rujna 2019., ali se na nju ne obazire nitko iz vladajućih struktura iz Hrvatske, pa ni riječka SDP-ova vlast. Baš obrnuto, podvalili su pod projekt Rijeka europska prijestolnica kulture obnovu broda Galeb, instalaciju zvijezde petokrake na riječkom neboderu i evo zastavu nepostojeće države, njihove neprežaljene Jugoslavije koja je nastala na zločinu nad hrvatskim narodom, sve simboli totalitarne, zločinačke jugokomunističke ideologije. I sve zapakirali kako ministrica kulture Obuljen kaže u "umjetničku slobodu".
Slikovni rezultat za narod.. hr rijeka prijestolnica kulture - petokraka na korzu"
Zlorabeći EU fondove, 30 godina nakon pada Berlinskog zida i 28 godina nakon raspada Jugoslavije, komunistička avet ponovno izlazi u javnost, na manifestaciji Rijeka europska prijestolnica kulture, i unatoč toj Rezoluciji Europskoga parlamenta o osudi komunizma i fašizma kao istog zla, veličaju se simboli zla za koje se u Rezoluciji kaže:
• Članak 5. poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;
• Članak 18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.
 
Pod tom je zastavom pobijeno nakon Drugoga svjetskog rata 580.000 Hrvata, 78 po svijetu izvan granica Jugoslavije, a u velikosrpskoj agresiji od 1991.-1995. godine 15.970 branitelja se nije vratilo svojim obiteljima iz rata, ubijena su 402 djeteta, a kroz srpske je logore prošlo razna mučenja i torture, više od 30.000 hrvatskih logoraša, među kojima oko 500 djece i 3.000 žena. S tom i takvom zastavom riječka gradska vlast provocira i ponižava sve navedene žrtve koje su pod njom pobijene. Ponižava Vukovar, ponižava Škabrnju, ponižava sve riječke branitelje koji su se protiv te i takve zastave borili i branili Rijeku u Lici i po drugim ratištima diljem Hrvatske. I još njihov bilten Novi list proglašava vandalizmom prosvjedno pokrivanje bojom u sprayu te iste zastave, jer zamislite kako se netko usudi kvariti njihovu "umjetničku slobodu"?
"Vandalizam na korzu, prošarana jugoslavenska zastava izložena u sklopu programa", "Rijeka, koraci, vrijeme", Novi list (http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/VANDALIZAM-NA-KORZU-Prosarana-jugoslavenska-zastava-koja-je-bila-izlozena-u-sklopu-programa-Rijeka-koraci-vrijeme).
 
Po istom modelu "umjetničke slobode" mogli su staviti i talijansku zastavu, jer je Rijeka od 1920. do 1943. bila pod talijanskom vlašću i to ulazi u razdoblje prikaza 116 godina riječke povijesti. Međutim, da dokažem namjeru provociranja i ponižavanja svojih sugrađana perfidno preko "umjetničke slobode" pronašla sam u Novom listu reakciju na postavljanje talijanske zastave na Guvernerovu palaču u Rijeci u rujnu 2019. godine. "Policija je utvrdila da je izvješena zastava Kraljevine Italije. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju prvorazrednu provokaciju", piše Novi list  (http://www.novilist.hr/index.php/Vijesti/Rijeka/PROVOKACIJA-U-RIJECI-Nepoznati-pocinitelji-izvjesili-talijansku-zastavu-na-ogradu-Guvernerove-palace.-Dvije-osobe-su-privedene-i-sankcionirane?meta_refresh=true). "Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", piše dalje u Novom listu
 
A prekršajni zakon Narodne novine 107/2007, 39/2013, 157/2013, 110/2015, 70/2017, 118/2018.  Vrijedi/Primjena: od 1. 1. 2019. godine kaže: Član 23. (Član 26.) Tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM. Ma kakvi kaznu ne će platiti, dovoljno je to prijaviti Policiji  kao "umjetničku instalaciju", pa da po tumačenju ministrice Obuljen bude "umjetnička sloboda". Eto razvijanje talijanske zastave je "prvorazredna provokacija", a postavljanje zastave države koja više ne postoji i koja kod hrvatskog naroda izaziva ružna sjećanja na teror, ubojstva i Goli otok nije prvorazredna provokacija, nego je njeno poništavanje bojom vandalizam? Licemjerno! A tek spektakl svečanog otvaranje Rijeka europska prijestolnica kulture sa velikom crvenom zvijezdom petokrakom na vrhu nebodera? Nije nevažno pitanje  ni koliko košta postavljanje te “umjetničke instalacije”, nazvana ’Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’.
Portal kvarnerski.comobjavio je koliko je dosad potrošeno: “Ukupan iznos (za sada) projekta postavljanja zvijezde autora Nemanje Cvijanovića na riječki Neboder iznosi 81.460,00 kuna”. Ukupna cijena konstrukcije, montaže i demontaže »zvijezde« na Riječki neboder iznosi 74.500 kuna. Neto honorar autora Nemanje Cvijanovića je 5.000 kuna, dok je ukupni izdatak Muzeja moderne i suvremene umjetnosti 6.960 kuna. Za sada je ukupni iznos cijelog projekta 81.460 kuna, bez police osiguranja koja će biti oko 2.000 kuna.
 
Kako je objavljeno na službenim stranicama Rijeke 2020., planirani prihodi iznose 30.327.000 eura, od čega se 10.000.000 eura odnosi na sredstva iz proračuna Republike Hrvatske: 10.327.000 eura na sredstva iz proračuna Grada Rijeke;
http://www.novilist.hr/Kultura/Kako-Rijeka-EPK-izgleda-u-brojkama-Raspitali-smo-se-koliko-kostaju-programi-evo-troskovnika?meta_refresh=true
3.000.000 eura na sredstva iz proračuna Primorsko-goranske županije; 3.000.000 eura na sredstva putem natječaja iz EU fondova i programa; 3.000.000 eura na sredstva od sponzora te 1.000.000 eura na sredstva iz ostalih izvora.
Planirani rashodi su 23.185.051 eura za programe, 3.812.269 eura za promociju i marketing, a 3.329.680 eura za upravljanje, administracija i ostalo.
30.327.000 milijuna eura potrošiti na promociju propale jugokomunističke ideologije?
Što bi se sa tim sredstvima moglo učiniti da se poboljša zdravstveni standard stanovnika Rijeke? Na primjer dječje bolnice na Kantridi, koja je u užasnom stanju, a liječnici i osoblje trude se bolesnoj djeci pružiti najbolju moguću medicinsku skrb! Hoće li se poboljšati uvjeti života građana Rijeke s Projektom? Koje benefite donosi građanima Rijeke? Hoće li imati više vrtića, škola, ambulanti, bolji javni prijevoz...? Imate li savjest i dušu,mislite li na bolesnu djecu svi političari uključeni u Projekt od gradonačelnika Vojka Obersnela do župana Zlatka Komadine?
 

Lili Benčik

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Nedjelja, 31/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1142 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević