Get Adobe Flash player

"Istoričari" i nostalgičari protiv hrvatskoga jezika

U Beogradu donesena nova deklaracija o "zajedničkom...

Crno bijelo u Corona koloru

Crno bijelo u Corona koloru

Miroslav Škoro jest onaj koji će krojiti novu Vladu s ambicijama da...

Gospodarsko uništenje Istre od strane IDS-a

Gospodarsko uništenje Istre od strane IDS-a

IDS-ovi autonomaši napadaju sve, pa i Katoličku...

Mitovi i simboli oko nas

Mitovi i simboli oko nas

Živjeti u snovima znači biti mjesečar     "Ne...

Ne stoji Frljićev rasni argument

Ne stoji Frljićev rasni argument

Zar je Aleksandra Zec ubijena, a ostalo 401 hrvatsko dijete poginulo u...

 • "Istoričari" i nostalgičari protiv hrvatskoga jezika

  ponedjeljak, 22. lipnja 2020. 14:48
 • Crno bijelo u Corona koloru

  Crno bijelo u Corona koloru

  četvrtak, 25. lipnja 2020. 14:31
 • Gospodarsko uništenje Istre od strane IDS-a

  Gospodarsko uništenje Istre od strane IDS-a

  ponedjeljak, 22. lipnja 2020. 14:41
 • Mitovi i simboli oko nas

  Mitovi i simboli oko nas

  četvrtak, 25. lipnja 2020. 15:07
 • Ne stoji Frljićev rasni argument

  Ne stoji Frljićev rasni argument

  četvrtak, 25. lipnja 2020. 15:01

Total i Shell nisu jedini veliki proizvođači nafte i plina koji ulaze na elektroenergetsko tržište

 
 
Velike međunarodne naftne i plinske tvrtke, koje su se ranije u poslovanju fokusirale na proizvodnju, preradu i distribuciju naftnih i plinskih proizvoda, sve snažnije ulaze na tržište električne energije s ciljem iskorištavanja prednosti brze transformacije energetskog tržišta.
https://images.oedigital.com/images/maritime/w600/image-rsted-110386.jpg
Francuski naftni i plinski div Total prvi je od velikih naftaša ambiciozno ušao u područje elektroenergetike i danas predvodi val naftaških investicija u to tržište. Uprava tvrtke procjenjuje da će električna energija biti energent 21. stoljeća i snažno investira u tom području. Tako je Total u posljednjih nekoliko godina kupio velikog francuskog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora Eren, poznatog francuskog proizvođača baterija i akumulatora Saft, belgijskog opskrbljivača električnom energijom i plinom Lampiris i francusku energetsku tvrtku Direct Énergie. Radi se o milijardama dolara investicija i samo je za preuzimanje tvrtke Direct Énergie plaćeno nešto više od 1,7 mlrd. dolara.
I jedna od najvećih svjetskih naftnih i plinskih tvrtki, britansko-nizozemski Shell donio je niz strateških odluka kako bi osvojio značajan udio na elektroenergetskom tržištu. To podrazumijeva i smanjenje udjela nafte u Shellovoj proizvodnji fosilnih goriva s dosadašnjih 50% na 25% i povećanje udjela plina na 75%. Vezano za ulazak u područje proizvodnje i prodaje električne energije, Shell tu proizvodnju planira osnivati samo na obnovljivim izvorima.
 
Tvrtka je samo u Sjevernoj Americi izgradila postrojenja za proizvodnju električne energije snage veće od 10 GW, od čega je 1/3 na obnovljive izvore. Shell je također investirao u VE Gemini u Nizozemskoj, dok je na američko elektroenergetsko tržište ušao preko tvrtke MP2 Energy, istovremeno kupujući električnu energiju proizvedenu iz Sunčeve energije za punjenje električnih automobila i baterija. U Velikoj Britaniji je pak kupio tvrtku First Utility, distributera plina i pružatelja energetskih usluga, koja će sada pod nazivom Shell Energy nastaviti opskrbljivati 700 000 kućanstva energijom iz obnovljivih izvora. Uz to, kupcima će se nuditi ne samo ‘čista’ energija, nego i popust na brzo punjenje električnih auta i širokopojasni internet i druga rješenja za pametne domove. Tako Shell do sredine tridesetih godina planira postati najveća energetska tvrtka na svijetu.
 
Total i Shell nisu jedini veliki proizvođači nafte i plina koji ulaze na elektroenergetsko tržište i mijenjaju ga. Danska energetska tvrtka Ørsted do 2017. godine bila je poznata pod nazivom DONG Energy, no prodala je svoje poslovanje u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina i snažno investirala u ‘offshore’ vjetroelektrane. Britanski naftni div BP kupio je tvrtku za obnovljive energije Lightsource Renewable Energy, preimenovao je u Lightsource BP i u listopadu prošle godine najavio izgradnju sunčane elektrane snage 200 MW u Australiji. To će biti najveća pojedinačna elektrana koju će ta tvrtka financirati u svojoj povijesti, čime šalje jasan signal o ambicioznim planovima za širenje na tržištu električne energije.
 
Odakle naftaši u elektroenergetici?
 
Zbog snažnog tehničkog razvoja u posljednjih nekoliko godina dolazi do pada troškova električne energije iz obnovljivih izvora i baterija, a inovacije u području upravljanja elektroenergetskom mrežom ruše standardne modele opskrbe električnom energijom. Kućanstva i tvrtke sada mogu imati pristup vlastitim resursima kao što su sunčane elektrane na krovovima obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada i pohrani energije u baterijama i koristiti rješenja za reagiranje na promjene u potrošnji energije.
 
S takvim tehničkim promjenama mijenjaju se i očekivanja današnjih potrošača, a proces prelaska na niskougljično i kružno gospodarstvo postaje sve brži. Istovremeno, energetska tranzicija širom svijeta, na velikim i malim tržištima, sve snažnije dobiva na značaju, potaknuta strožom regulacijom i sve većim pritiskom potrošača i medija.
Tradicionalne naftne i plinske tvrtke prepoznaju potrebu za prilagodbom pa opskrbu i distribuciju električnom energijom vide kao privlačno i razumno ulaganje. Tako one na dekarbonizaciju više ne gledaju kao na ideju za daleku budućnost, već kao na konkretnu priliku za novo pozicioniranje na tržištu i zaradu. Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) procjenjuju da će do 2040. godine stopa rasta globalne potrošnje nafte u odnosu na 2017. iznositi 15%, dok će istovremeno stopa potrošnje električne energije iznositi 62%, što pokazuje da će taj dio energetike imati daleko najbrži rast u idućim desetljećima.
Ulazak na elektroenergetsko tržište velikim naftašima pruža priliku smanjiti ukupni intenzitet emisija korištenjem obnovljivih izvora. To im također omogućava nadoknaditi bilo kakav pad potražnje za fosilnim gorivima i njihovim nusproizvodima tako što će se pozicionirati kao ključni igrači na tržištu ‘čistih’ proizvoda i električne energije, dok istovremeno i dalje čvrsto drže ruku na fosilnim gorivima koja će još mnogo godina imati važnu ulogu u svijetu.
 
Kružno gospodarstvo
 
Prelazak na kružno gospodarstvo - zatvoreni gospodarski krug u kojem se ništa ne baca i ne propada, a stvaranje vrijednosti se maksimira kao dio kontinuiranog ciklusa - također tjera velike međunarodne naftne tvrtke da iznova promišljaju poslovne modele. Tržište elektroenergetskih usluga pruža im mogućnost istraživanja raznih modela kružnih lanaca vrijednosti, što im može pomoći izmaknuti eventualnim sankcijama regulatornog pritiska i učiniti svoje poslovanje otpornijim na potencijalne šokove.
Stopa povrata kapitala tradicionalno je bila niža u području električne energije nego u nafti i plinu, a analitičari postavljaju pitanje hoće li tvrtke koje se tradicionalno bave naftom moći ostvariti jednaku dobit od svojeg novog poslovanja s ‘čistom’ energijom kao s dosadašnjim ‘prljavijim’ poslovima.
Ali, Shell i ostali novi sudionici na elektroenergetskom tržištu, poput britanske tvrtke Centrica, svoju budućnost vide u pružanju energetskih usluga,od pametnih brojila do baterija, što im u konačnici može donijeti i višu stopu povrata kapitala. Tako Shell u portfelju okuplja sve poslove, od pohrane energije u baterijama i punjenja električnih vozila, do proizvodnje goriva i obnovljivih izvora, kako bi pružio ono za što se nada da će biti bolja ponuda za kupce.
 
Gužva na tržištu
 
Do sada su veliki naftaši imali neometan ulazak u elektroenergetiku jer imaju dovoljno financijskih sredstava i relevantnu stručnost, poput znanja o izgradnji proizvodnih objekata u priobalju i na otvorenom moru. Pored toga, velike naftne i plinske tvrtke uglavnom imaju učinkovitije inovacijske procese i veće stope digitalizacije radnih procesa od tradicionalnih elektroenergetskih tvrtki. Te prednosti im omogućavaju brzu i profitabilnu prilagodbu zahtjevima mijenjajućeg tržišta. Suprotno tome, prema istraživanju PwC Global Power & Utilities Survey, u 2018. godini je 82% direktora elektroenergetskih tvrtki izjavilo kako one još nisu spremne za 
transformaciju tržišta. To stvara povoljne uvjete da ‘pridošlice’ u opskrbu i distribuciju električne energije uđu na velika vrata.
 
S druge strane, tradicionalne elektroenergetske tvrtke upozoravaju da bi se naftaši na njihovom terenu mogli suočiti s prilično velikim izazovima jer poslovanje u opskrbi i distribuciji električne energije i nije baš tako jednostavno kako se čini. One rade s ogromnim brojem pojedinačnih kupaca kojima moraju redovito ispostavljati precizno izračunate račune i voditi brigu o instalacijama u kućanstvima i u samoj mreži te brzo reagirati na svaki poziv u vezi tehničkih problema i to često na velikom zemljopisnom području, što može biti vrlo zahtjevno.
Međutim, čini se da su naftaši prepoznali taj problem i za sada ga rješavaju kupovanjem elektroenergetskih tvrtki s iskustvom u takvom poslovanju. Ali,velike međunarodne naftne i plinske tvrtke nisu jedine koje su prepoznale blagodati potencijala na tržištu električne energije. Tako će se u buduće morati natjecati s novim igračima iz drugih područja gospodarstva koji također imaju bogato iskustvo u opskrbi i distribuciji, ali i s ostalim pružateljima usluga koji žele kombinirati energetska rješenja s postojećim proizvodima.
 
Očekuje se da će već ove godine tvrtke iz raznih područja gospodarstva ulaziti u nova partnerstva i zajedno istraživati mogućnosti i koristi velikih strateških investicija. Priča o tržištu komunalnih i (elektro)energetskih usluga još se razvija, a nisu isključeni ni neki mogući i skori dramatični zapleti. Po svemu sudeći, ova godina će biti iznimno važna u razdoblju žurne transformacije i za svako pojedinačno tržište i za cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Očito je da se poslovni modeli moraju mijenjati i da se tvrtke tome moraju prilagoditi kako bi osigurale kontinuirani uspjeh u budućnosti. U svakom slučaju, dok tvrtke istražuju potencijalne putove do snažnih pozicija na redefiniranom tržištu, njihova se ulaganja pokazuju važnijima nego ikada.
 
Kao rezultat toga može se očekivati da će već za pet godina vodeće energetske tvrtke izgledati vrlo različito u odnosu na to kako su one same izgledale ranije i da će izgledati različito u odnosu na druge tvrtke koje sada vide kao svoje konkurente. Tvrtke iz svih područja gospodarstva, pa i energetike, sada moraju oblikovati odgovor na globalnu transformaciju i poduzeti korake kako bi iskoristile pozitivne mogućnosti na susjednim tržištima. Jer, može se očekivati da će istovremeno s ulaskom i jačanjem udjela velikih naftaša u elektroenergetici, tradicionalni modeli tih usluga izgubiti na važnosti, a pojavit će se neki novi modeli koji će moći iskoristiti prednosti brze transformacije tržišta.
 

Mr. sc. Ivo Tokić, MBA, www.eneregetika-net.com

Razbijač valova plod je hrvatskog znanja

 
 
Gradnja teških metalnih pontona koji štite obalu od morskih valova nije jednostavna. Naime, uz mnoštvo zavarivačkih radova, njihovo postavljanje zahtijeva i angažman kamiona kako bi stigli na željeno odredište. Potom je potrebno upregnuti i dizalice te zaposliti nekoliko desetaka ljudi kako bi postavljanje tog plutajućeg metala uspješno završilo. Dakle, riječ je o složenom poslu koji traje danima. Kako bi poboljšali ovaj proizvod zahvaljujući kojem se sprečavaju goleme štete koji olujni morski valovi i poplave mogu nanijeti priobalnim gradovima, plažama, ugostiteljskim objektima na obali, lukama te brodovima u marinama, tvrtka Jel-Tom iz Zagreba i njezin osnivač Frano Pokrajčić izumili su Razbijač valova.
https://waveeater.com/img/3-string/image3.jpg
Direktor Jel-Toma Tomislav Pokrajčić ističe kako se u razvoj ovog izuma ponajprije krenulo zbog želje za poboljšanjem i olakšanjem postojećih metalnih pontona kako bi ih svega pet ljudi moglo postaviti tijekom jednog dana i na više mjesta. 
"Drugi cilj izuma je, naravno, pružanje bolje zaštite od valova jer je naš sustav prilagodljiviji od metalnih pontona", kaže on. 
Razbijač valova je napravljen od PES/PVC-a, a sastoji se od čelične mreže s otvorima, sajli, profila i lanaca te betonskih utega. "Drugim riječima, na taj plutajući štit, koji može biti u dužini od pet do 20 metara te promjera između jednog i 10 metara o koji se razbijaju morski valovi i čija snaga potom slabi, učvršćena je mreža s otvorima kroz koju neprekidno prolazi more. Mreža je povezana s čeličnim sajlama koje su spojene na također čelične profile. Oni su, pak, lancima povezani s betonskim utezima i pridonose stabilnosti ovog izuma", objašnjava nam. 
 
Robot – sakupljač otpada 
 
Posebice je zanimljivo istaknuti kako ta čelična mreža visoke čvrstoće, koja ovisno o dubini mora može biti duga i do pet metara, skuplja kruti i tekući otpad koji se nalazi ispod i na morskoj razini. 
"Dakle, prikuplja plastičnu ambalažu, drvene predmete, naftne derivate, fekalije i boje koje plutaju na morskoj površini. Osim toga, uz Razbijač valova isporučujemo robot pomoću kojeg prikupljamo sav otpad kojeg 'uhvati' naš izum", napominje on. 
No, nastavlja Pokrajčić, to nije sve. "Razbijač valova zahvaljujući solarnim kolektorima i Sunčevoj energiji proizvodi električnu energiju. Također, električnu energiju može dobiti iskorištavajući energiju valova jer ima ugrađen generator. Snaga proizvedene električne energije ovisi o promjeru i dužini Razbijača valova te ugrađenih solarnih kolektora i generatora. Tako dobivena struja može se koristiti za osvjetljenje marine i priobalnog područja. Razbijač valova, primjerice, može osvjetljavati i rub morske piste te tako olakšati noćno slijetanje kanadera i hidroaviona", naglašava on. 
Razbijač valova trenutačno se testira u Luci Rijeka, a svoju primjenu, osim na moru, može naći i na rijekama i jezerima.
 

V. O., www.eneregetika-net.com

Djelovanje španjolske tvrtke Vidal

 
 
Širom svijeta razvijaju se i primjenjuju nova rješenja za automatizaciju i robotizaciju koja olakšavaju i pojednostavljuju proizvodnju i pružanje usluga. Osim svjetskih divova u tom području, u posljednje vrijeme u takvim projektima ravnopravno sudjeluju i agilne hrvatske tvrtke. Više o svemu tome bit će riječi 23. rujna ove godine, na već drugoj po redu konferenciji Hrvatska 4.0.
https://d2jv9003bew7ag.cloudfront.net/uploads/Berenson-the-Robot-courtesy-of-qz.com_.jpg
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO UČINKOVITE PROIZVODNJE
Španjolska tvrtka Vidal sa sjedištem u Paterni pokraj Valencije bavi se proizvodnjom upravljačkih panela i rasklopnih postrojenja. Osnovana je 2014. godine i u svojim je proizvodnim pogonima utvrdila tri područja optimiranja. U sva ta tri područja koriste se rješenja i proizvodi tvrtki iz njemačke grupacije Friedhelm Loh. Tako se inženjering oslanja na primjenu alata Eplan Electric P8 i Eplan Pro Panel, visokokvalitetni rasklopni i upravljački ormari njemačke tvrtke Rittal u cijelosti ispunjavaju zahtjeve za vrhunskom kvalitetom, dok obradni centar Perforex osigurava kratko vrijeme i visoku kvalitetu proizvodnje u usporedbi s manualnim procesima.
Sav posao na projektiranju, konstruiranju i inženjeringu u Vidalu se radi pomoću alata Eplan Electric P8. Nakon elektrotehničkog projektiranja svi sustavi se trodimenzionalno konstruiraju pomoću alata Eplan Pro Panel, a virtualni prototip koji se dobiva kao rezultat osnova je za sve daljnje procese u proizvodnji. Uz to, 3D konstruiranje omogućava otkrivanje poteškoća i prije same proizvodnje, što značajno ubrzava sve postupke do isporuke konačnog proizvoda. Konačno, tvrtka sve svoje proizvode sada može promatrati kao dijelove integriranog rješenja, što uvelike doprinosi kvaliteti cijelog sustava.
 
Istodobno se Vidal u cijeloj proizvodnji oslanja na Rittalova rješenja kućišta, ormara i razvodnih elemenata i za upravljanje mikroklimom u pogonima.
Tvrtka je također uložila u nabavu CNC obradnog centra Perforex BC. To je rješenje tvrtke Rittal pod nazivom Rittal Automation Systems koje osigurava učinkovitost i potpunu automatizaciju u izradi ormara od čelika, nehrđajućeg čelika, aluminija, bakra i polimernih materijala. Istodobno je značajno povišena kvaliteta jer Perforex omogućava vrlo precizno izrezivanje raznih otvora, a podaci za upravljanje obradnim centrom dobivaju se izravno iz alata za 3D konstruiranje Eplan Pro Panel.
 
Svi ti procesi samo su korak dalje u prelasku na rješenja industrije 4.0 i primjenu interneta stvari (IoT) u proizvodnji upravljačkih panela i rasklopnih postrojenja u Vidalu. Istodobno je zahvaljujući učinkovitom inženjeringu, projektiranju i konstruiranju, automatiziranoj proizvodnji i optimiranju proizvodnih procesa, ukupno vrijeme izrade proizvoda skraćeno za čak 2/3. 
* * *
U FOKUSU SU OPTIMIRANJE I UČINKOVITOST
Upravljanje energijom sustavni je put k osiguranju kontinuirane brige o potrošnji energije i vode, a time i o zaštiti okoliša.
Kako bi se u svakom trenutku moglo odgovoriti na pitanja gdje se, koliko i kako troši energija i voda te koji se energenti troše, na ključnim mjestima treba pratiti potrošnju. Upravo je zbog toga tvrtka SmartWay razvila programski paket koji promiče povećanje energetske učinkovitosti i omogućava integraciju sa svim aktualnim naprednim zahtjevima struke.
 
Programski paket SmartWay je alat za praćenje, analizu, kontrolu i optimiranje potrošnje energije te vode u objektu. Odgovornim praćenjem rada sustava u realnom vremenu, izvješćivanjem, alarmiranjem i pružanjem profesionalne podrške, alat će doprinijeti snižavanju svakodnevnih troškova i tako povećati profit tvrtke ili sniziti troškove u domu.
Paket omogućava mjerenje svih energenata i vode, neovisno o tome radi li se radi o brojilu opskrbljivača ili kontrolnom brojilu. Sposobnost neprimjetnog integriranja elemenata u već postojeće sustave pomoću komunikacijskih modula i protokola (impulsni, Modbus, M-Bus, RS-485, RS-232 itd.) kojima će se nadgledati svi procesi iznimno je bitna za pouzdan rad sustava. Predviđanje rada
sustava na temelju izmjerenih parametara može otkriti potencijalne probleme, smanjujući udio ljudskih pogreški i rizik od pojave neželjenih scenarija i integrirajući sustav alarmiranje i izvješćivanja.
 
Integracija s ISGE-om u ISO 50 001
 
Za potrebe javnog sektora osigurana je integracija s Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE). Nadalje, alat je u potpunosti prilagođen zahtjevima ISO 50 001 za upravljanje energijom, pružajući sva praćenja i analize mjesta značajne potrošnje, jednako kao i administrativnim upravljanjem dokumentima.
 
Individualan pristup i rješenja
 
Tvrtka SmartWay izrađuje idejna rješenja sukladno projektnom zadatku klijenta i integrira brojila i/ili sustav za upravljanje energijom. U paleti usluga SmartWay omogućava i integraciju licenciranja sustava upravljanja energijom sukladno željama klijenta pa se internetskoj aplikaciji može pristupiti lokalno ili s udaljene lokacije, pri čemu se programski alat nalazi na serveru klijenta ili serveru tvrtke SmartWay (dijeljenom ili privatnom). U edukativne svrhe izrađen je i Panel za prikaz grafova potrošnje,izmjerenih podataka i informacija koje su bitne za njihov rad, a koje je klijent definirao. Svrha takvog sustava upravljanja energijom je upravo u optimiranju, čime se dolazi do energetski učinkovitijeg sustava.
* * *
HRVATSKA RJEŠENJA ZA ROBOTIZACIJU I AUTOMATIZACIJU
Povećanje potražnje za kvalitetnim drvenim parketom (od hrasta i bukve) postavilo je dodatne zahtjeve za povećavanjem produktivnosti u poprilično zastarjelim proizvodnim pogonima za proizvodnju parketa. Tvrtka Purić i njezin odjel Damko koji razvija i nudi proizvode i usluge u području digitalizacije, automatizacije i robotike uspješno su riješili i taj zadatak.

Otvaranje novih tržišta i zahtjevnijih potrošača diktira značajno više kvalitete proizvoda od postojećih. To je osobito slučaj u proizvodnji parketa, gdje kvaliteta klasifikacije parketa (2 - 3 klase) utječe na zadovoljstvo kupca i mogućnost ponovljivosti iste kvalitete proizvoda u duljem razdoblju. Postojeći sustavi s oko 30 djelatnika u smjeni nisu omogućavali točno definiranje kriterija klasifikacije (izražen ljudski faktor u kvaliteti procesa).
 
Zahtjevi
U projektu su postavljeni sljedeći zahtjevi:
• postići ujednačenu kvalitetu klasifikacije s jasno definiranim kriterijima
• smanjiti utjecaj ljudskog faktora u procesu klasifikacije
• po mogućnosnosti povećati brzinu klasifikacije (kapacitet proizvodne linije)
• omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta dodatnom multiplikacijom sustava. 
 
Postupci i rješenja
U projektu su ostvareni sljedeći postupci i rješenja:
• primjena računalnog vida u procesu klasifikacije: napredni sustavi umjetne inteligencije (AI), samoučeći
• automatizacija proizvodne linije - rezultati klasifikacije se prenose na izvršne elemente
• dodatni sustavi praćenja proizvodnje (nadzor produktivnosti, obrađenih količina i radnih naloga).
 
Rezultati projekta bili su sljedeći: 
• eliminiran utjecaj ljudske pogreške na kvalitetu
• povećan ‘image’ o kvaliteti proizvoda i prostor za povišenje cijene
• privučen segment kupaca koji traže višu kvalitetu uz primjerenu cijenu
• ljudski faktor ne utječe na kvalitetu - operater samo ubacuje lamele u liniju i pohranjuje klasificirane proizvode na paletu.
 

B. L., www.ege.hr

Anketa

Za koga ćete glasovati na izborima 5. srpnja 2020.?

Četvrtak, 02/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1188 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević