Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

Oventrop zauzima respektabilan udio na tržištu regulacijske armature i stanica u zgradarstvu.

 
 
Pandemija koronavirusa i gospodarska kriza kao njezina posljedica svakako su izazovi za mnoge. Velike svjetske tvrtke na to su odgovorile različito, no tradicija i kvaliteta proizvoda i usluga dobar su preduvjet opstanka. Primjer takve tvrtke je njemački proizvođač regulacijske i instalacijske opreme Oventrop. Više o tome ispričao je Saša Jančiković, dipl. ing. str., zastupnik programa Oventrop za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, ujedno i ovlašteni strojarski projektant i predsjednik Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore inženjera strojarstva.
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/7M_9gR1wJD1tUsRHE1ULyqmKeTih2ynXSOJxD1Dimoy2kNvzzuoUvJr6OBcR-410YY3soY5jhgJcEeOAsSFHH5omg2_sE3ZfZRZvAGJMIXkz-ts_AWd6npGOZxN20Sm2TPLU51lFJg
Za početak, možete li ukratko predstaviti tvrtku Oventrop danas: poslovne rezultate, proizvodni program, prisutnost na važnim tržištima u svijetu?
- Oventrop je stara obiteljska tvrtka, osnovana još daleke 1851. godine i još uvijek je u privatnom (obiteljskom) vlasništvu. Locirana je u jednoj od najrazvijenijih njemačkih regija - Hochsauerlandkreis (HSK) u pokrajni Nordrhein-Westfalen i to u dva mala gradića, Olsbergu i Brilonu. U Olsbergu je uprava tvrtke i školski centar, dok je glavna proizvodnja u 10 km udaljenom Brilonu.
Oventrop je na velikim tržistima otvorio sestrinske tvrtke, dok je u manjim zemljama zastupljen preko distributera i OV agenata.
Trenutno smo zastupljeni u preko 90 zemalja svijeta. Naša prednost je i što smo kao njemačka tvrtka dosta orijentirani na izvozna tržišta. Skoro 50 % našeg ukupnog prometa je izvoz, a isto tako svi naši proizvodi proizvode se u Brilonu (Njemačka) i distribuiraju se s istog mjesta po cijelom svijetu.
To uvijek napominjem kao našu veliku prednost jer su još uvijek svi naši proizvod ‘’Made in Germany’’, što znači i da je naš generalni katalog proizvoda jedinstven za cijeli svijet i sve zemlje u koje izvozimo.
 
Koje mjesto zauzima Oventrop na tržištima koje pokrivate, tj. u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini?
- Teško je reći gdje smo tržišno smješteni, nemam točne podatke, ali ovisno o pojedinim prozvodnim grupama, sigurno zauzimamo respektabilan udio na tržištu regulacijske armature i stanica u zgradarstvu.
 
Po čemu ste najpoznatiji, odnosno koji je proizvod najtraženiji i najzanimljiviji? Zašto?
- Oventrop je primarno proizvođač različite regulacijske armature pa, sukladno tome, nekako smo po tome i prepoznatljivi, kako u regiji, tako i šire. Ali, ako bi govorili baš o nekom specifičnom proizvodu, onda je to svakako naš Unibox - regulacijska jedinica za podno grijanje koja se primjenjuje za regulaciju povratnog voda radijatorskog kruga grijanja, u slučajevima kada želimo provesti, uz centralno, i podno grijanje, ali samo u određenim prostorijama (npr. kupaonica ili hodnik). Tada koristimo Unibox za regulaciju temperature podnog grijanja uz već postojeći radijatorski sustav grijanja.
 
Kako se trenutačna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa odražava na poslovanje Oventropa u Hrvatskoj i susjednim zemljama? Imate li kakve informacije kakvo je stanje u tvrtkinoj matičnoj zemlji, Njemačkoj i u svijetu?
- Kriza je napravila dosta štete u projektnom sektoru, mnogi veliki projekti su zaustavljeni ili odgođeni. Na našu sreću, ne ovisimo toliko o velikim projektnim investicijama, nego imamo dobro izbalansiran promet, što u projektnom dijelu, što u dnevnom prometu preko naših ovlaštenih distributera. Naši glavni kupci su instalateri. To je naša sreća, pošto izvođači strojarskih instalacija ('instalateri'’) još uvijek imaju dosta posla oko malih investicija i u tzv. energetskim obnovama malih kućanstava te javnih objekata (škole, vrtići, sportske dvorane i sl.).
 
Koje mjere tvrtka provodi s ciljem prevladavanja te krize i na matičnom, njemačkom i na svim drugim tržištima koje pokriva?
- Teško je u ovako neočekivanoj i nepredvidivoj situaciji poduzeti neke specijalne mjere kojima bi se prevladala kriza, a koje bi odmah dale rezultate, ali jedna od naših bitnih mjera je svakako održavanje postojećih cijena, za razliku od nekih naših konkurenata, koji su procijenili da je rješenje u redukciji ('optimizaciji') cijena.
Za sada nam se to pokazalo kao odličan potez, jer smo znali prepoznati da nijedan OV kupac ne kupuje našu opremu radi finalne cijene, nego radi vrhunske kvalitete proizvoda.
 
Poznato je da je svaka kriza ujedno i prilika. Kao što ste spomenuli, Oventrop je najpoznatiji po inovativnim i visokokvalitetnim rješenjima 'Made in Germany'. Što se od novih proizvoda i rješenja planira kako bi se čim zdravstvena kriza prođe moglo odmah odgovoriti na nove zahtjeve tržišta?
- Oventrop zadnjih godina dosta pažnje posvećuje zaštiti od legionele i tzv. termičkoj dezinfekciji u u sustavima potrošne tople vode te razvoju novih proizvoda i inovativnih rješenja iz tog područja. Na žalost, na našem tržištu problem legionele i zaštita od nje u sustavima pitke vode još uvijek nije zakonski regulirana. Veliki je korak već to da je europska regulativa prihvatila legionelu kao problem u sustavima pitke vode. Siguran da će se u skorije vrijeme i na našem tržištu prepoznati taj problem i donijeti potrebna regulativa.
Naše stanice Regumag X već su prepoznate u mnogim projektima, kao i ventili Aquastrom za termičku dezinfekciju.
 
Što biste izdvojili od najzanimljivijih projekata koji su u posljednje vrijeme ostvareni u Hrvatskoj i zemljama koje pokrivate? Ima li možda kakvih projekata koji se ostvaruju ili koji su u planu?
- U zadnje vrijeme, što sam već napomenuo u prethodnom odgovoru, sve se više koriste naše stanice Regumaq X za pripremu PTV-a koje zagrijavaju vodu po protočnom principu 'just in time', što prevedno znači da se na izljevnom mjestu ostvaruje točno onoliko tople vode koliko je potrebno.
Nije više potrebno koristiti veliki akumulacijski spremnik za toplu vodu, nego se sada on koristi kao spremnik topline, odnosno topla voda iz spremnika preko izmjenjivača topline instaliranog u našoj stanici Regumaq zagrijava hladnu pitku vodu iz vodovoda. Na taj način se efikasno i vrlo ekonomčno rješava problem pojave legionele u sustavima PTV-a. Ove godine imali smo dosta takvih projekata u turističkom sektoru (auto-kampovi), gdje su investitori znali prepoznati ekonomičnost, svrsishodnost i kvalitetu spomenutog rješenja.
 
Osim što predstavljate Oventrop u Hrvatskoj, ovlašteni ste projektant strojarskih instalacija i predsjednik Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore inženjera strojarstva? Kako se ova kriza odražava na projektante? Postoje li kakve mjere kojima Komora može pomoći svojim članovima koji su najviše ugroženi krizom?
- Projektanti za sada još uvijek imaju dosta posla, ali su zabrinuti zbog postojeće situacije s koronapandemijom i njenim velikim utjecajem na turistički sektor te na postojeće i buduće investicije u tom sektoru. Mnogi veliki projekti u turističkom sektoru su odgođeni ili potpuno obustavljeni i upitan je njihov nastavak. To dosta pogađa projektante u primorskom i priobalnom sektoru, jer je velik dio projektnog poslovanja bio vezan uz te velike hotelijerske tvrtke i njihove investicije. 
S druge strane, projektanti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tu mislim poglavito na Zagreb i okolicu, imaju posla 'preko glave', ali više vezano za projekte sanacije zgrada i stanova oštećenih proljetnim zagrebačkim potresom (projekti sanacije dimnjaka, projekti plinskih instalacija itd.), te za projekte energetske obnove zgrada.
 
U kojoj je mjeri i je li uopće nedavni potres u Zagrebu i okolici prilika za strojarske projektante kao što je to za neke druge struke u graditeljstvu?  
- To je svakako prilika za sve strojarske projektante, vezano za već spomenute sanacije i renovacije zgrada i postojećih sustava grijanja, te ugradnju novih kondenzacijskih uređaja za grijanje i pripremu PTV-a. 
Čak se u praksi pokazao nedostatak strojarskih projektanata za te sanacije jer bi svi potresom pogođeni investitori ili vlasnici stanova svakako htjeli obnoviti i adaptirati stanove i poslovne prostore prije sezone grijanja.
 
I za kraj: što za strojarske projektante donosi Stragegija obnove nacionalnog fonda zgrada? Hoće li to značiti nove prilike ili će to možda ipak biti još samo jedan ambiciozni dokument? 
- Skoro sam siguran da je to još jedan ambiciozni dokument koji će se teško ostvariti.
 

B. L., www.energetika-net.com

Smanjenje proizvodnje električne energije

 
 
Borba s bolesti COVID-19 stavila je na vagu dva komplementarna imperativa: zaštitu proizvodnje na jednoj i zaštitu zdravlja na drugoj strani. Potrošnja električne energije povezana je s gospodarskom djelatnošću i proizvodnjom. Zbog želje za većom zaštitom radnika utječe se na smanjenje proizvodnje pa se smanjuje potrošnja energije, što opet dovodi do stagnacije gospodarstva. Ipak, sigurnost i pouzdanost opskrbe električnom energijom u proteklih nekoliko tjedana borbe s virusom nigdje u Europi nije bila upitna. Doduše, najveći pad opterećenja elektroenergetskog sustava dogodio se u pandemijom najpogođenijim zemljama, Italiji i Španjolskoj, a do najmanjeg pada je došlo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.
https://www.transformative-mobility.org/imager/siteassets/5015/matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash_2d6067cfe89adf30c96052242ba933e2.jpg
Početkom 2020. godine iz Kine je u Eu­ropu stigao manje poznati virus iz skupine Corona, čiji izgled podsjeća na krunu i oda­tle mu naziv. Epicentar zaraze bio je u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei. Nakon Kine za­raza se najprije proširila na Italiju, pri čemu najviše na pokrajinu Lombardiju, a zatim su mnoge druge zemlje počele uvoditi razne mjere zaštite, ograničavanja rada i zabrana kretanja što je posljedično dovelo do smanje­nja potrošnje električne energije.
 
U Hrvatsku je virus stigao u ožujku 2020. godine i također je ubrzo ograničio kretanje, fizičke kontakte, a smanjene su i djelomično ugašene industrijska proizvodnja i uslužne djelatnosti, čime je također smanjena po­trošnja električne energije. Sve do kraja travnja ove godine (kada je članak pripreman) nije se još mogao nazri­jeti kraj do sada neviđenih utjecaja na elek­troenergetske sustave i sve ostale aspekte ljudskog življenja i djelatnosti. Kada je o elektroenergetici pak riječ, dnevni obrazac potrošnje električne energije ili dnevni dija­gram potrošnje osnovni je subjekt koji se raz­matra u analiziranim danima u tjednu. Svaka promjena politike i ograničenja koja postav­ljaju nadležna tijela dodatno mogu utjecati na potrošnju energije, zbog čega je teško opisati konačan učinak smanjenja opterećenja.
 

Niko Mandić, dipl. ing., EGE 2/2020.

Posljedice se još ne mogu pretpostaviti

 
 
Energetske tvrtke širom svijeta prisiljene su mijenjati svoju poslovnu praksu i razvijati strategije za rješavanje negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje. U ovom trenutku još nije moguće procijeniti veličinu financijskih učinaka pandemije na energetske sustave po cijelom svijetu, već se energetika sada ponajviše usmjerava na krizne mjere održavanje proizvodnje i stabilnosti energetskih sustava.
https://d1e00ek4ebabms.cloudfront.net/production/b0bfa79c-a241-40ea-aa49-6fa183a60d84.jpg
U situacijama kakva je trenutačna pande­mija koronavirusa pouzdana opskrba energi­jom ključna je za sprječavanje još većih eko­nomskih poremećaja. To je prepoznato i na najvišim razinama svih pogođenih zemalja. Tako je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) elektroenergetiku navelo među 16 područja gospodarstva koje se sma­tra kritičnim, a to uključuje termoelektrane, hidroelektrane i nuklearne elektrane i elek­troprijenosne sustave.
Štoviše, velika kriza u cijelom svijetu uzrokovana koronavirusom ukazala je na to koliko se suvremena društva oslanjaju na električnu energiju i koliko su stabilni kapa­citeti za njezinu proizvodnju, poput nuklear­nih elektrana i hidroelektrana, ključni ele­menti za ostvarivanje sigurne opskrbe, ističe Međunarodna agencija za energiju (IEA).
 
PAD POTROŠNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
 
U većini gospodarstava koja su poduzela snažne mjere izolacije ljudi kao odgovor na koronavirus, za koja IEA ima podatke, po­tražnja za električnom energijom smanjila se za oko 15%. To je uglavnom bila posljedica zaustavljanja rada tvornica i drugih tvrtki i ustanova. Pri tome IEA podsjeća da, ako po­tražnja za električnom energijom brzo pad­ne, a vremenski uvjeti ostanu isti, udio va­rijabilnih obnovljivih izvora u proizvodnji,poput vjetroelektrana i sunčanih elektrana može postati veći od uobičajenog, što u sa­dašnjim uvjetima može utjecati na pouzda­nost opskrbe! Tako se događa da elektroenergetski su­stavi trenutačno uz slabiju potrošnju elek­trične energije imaju proizvodnih kapaciteta u izobilju. Međutim, operatori EES-ova stalno moraju uravnotežavati njezinu proizvodnju i potrošnju u stvarnom vremenu. Uobičajeno se misli da se prekidi napajanja električnom energijom događaju kada potrošnja prema­šuje proizvodnju. Zapravo, neki od posljed­njih najvećih nestanaka električne energije dogodili su se baš u razdobljima male potroš­nje, upozorava IEA.
Pouzdana opskrba električnom energi­jom presudna je za rad na daljinu i za elek­troničku trgovinu, a među svim ostalim njezinim namjenama, posebno u današnjoj situaciji ključna je za rad respiratora i druge medicinske opreme! Zapravo, trebalo bi osvijestiti da su stotine milijuna ljudi koji danas žive bez ikakvog pristupa električnoj energiji daleko ranjiviji na bolesti i druge opasnosti.
 

Ivo Tokić, MBA, EGE

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Subota, 19/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1337 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević