Get Adobe Flash player
Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Ne smetaju im hrvatske kune kad podržavaju Plenkovića i HDZ. Smeta im...

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Andrej oko sebe ima klimavce, puzavce, kameleone, beskralježnjake,...

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Sesardić: Josipović slijedi logiku onog ideološki korumpiranog suda...

Sprega lokalne i državne politike

Sprega lokalne i državne politike

Projekt Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića povezuje lokalne i državne...

Desnica zastranila zbog egoizma

Desnica zastranila zbog egoizma

Ništa nisu naučili iz...

 • Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  četvrtak, 18. travnja 2019. 12:16
 • Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:51
 • Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:44
 • Sprega lokalne i državne politike

  Sprega lokalne i državne politike

  srijeda, 17. travnja 2019. 11:10
 • Desnica zastranila zbog egoizma

  Desnica zastranila zbog egoizma

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:39

Nakon propalih pokušaja s lukama Rijeka i Kopar, Mađari su u pregovorima s Lukom Trst

 
 
U Budimpešti je prošle jeseni mađarski predsjednik Vlade Viktor Orbán okupio čelnike brojne mađatske manjine iz okolnih država i govorio im o načinima kako im pomoći i kako pomoći mađarskome gospodarstvu. Posebno je zanimljivo to što je Orbán govorio o nekim stvarima koje i nas Hrvate zanimaju i dotiču nas se. »To što je pokvareno i ne može se popraviti je suradnja Mađarske pri razvoju slovenske Luke Kopar i strateški značajni drugi kolosijek. Nudili smo Sloveniji suradnju od strane mađarskoga gospodarstva i željeli smo širenje željezničkoga povezivanja, ali smo na referendumu u Sloveniji naišli na nerazumijevanje. Perdnjačila je naša bratska stranka iz Europske pučke stranke. Zato je naša vlada odlučila da u osiguravanju dostupa do mora Kopar ostavimo na čekanju. Trenutačno pregovaramo o dobivanju luke i ulaganja u Luci Trst i postoje dobri izgledi. Žao mi je što je tako ispalo, da više vremena i energije trošimo za osiguravanje dostupa do mora preko slovenskih pravaca nego za suradnju. U Sloveniji bi dobili manje, za razliku od Trsta gdje imamo mogućnost za dobivanje većinskoga vlasništva u određenim dijelovima pristaništa i osiguranje dostupa do mora za mađarsku robu, kroz jedan odnosno kroz dva vladina mandata, ako budemo imali mogućnost ostvarit ćemo mađarsku morsku plovidbu.
https://s.inyourpocket.com/img/figure/2015-06/1.JPG
Jedan od gubitaka mađarskoga nacionalnog gospodarstva je naime gubitak luke. Mađarska je, naime, bez mora, u prošlosti imala morsku plovidbu. Radi se o o velikoj i nužnoj mogućnosti prijevoza roba, a to smo u prošlosti izgubili, ipak postoji mogućnost da smo sposobni za razvoj mađatskoga gospodarstva ponovno ju izgraditi. Zato je i za dostup mađarskih roba do mora značajan dostup do morskoga izlaza.
 
U prvom mandatu između 1998. i 2002. godine, pokušali smo suradnju s Hrvatima u Rijeci neuspješno, između 2014. i 2018. godine pokušali smo surađivati sa Slovencima, također bez uspjeha, tako da ćemo od 2018. do 2022. pokušati s Talijanima, pa ćemo vidjeti koliko ćemo biti uspješni.
 
Općenito vidim da je u redu da smo u Lendavi, odnosno u dijelu pokrajine koja je pod slovenskom zastavom, i gdje se nastavlja u Őrség (o.p. dio Prekomurja, gdje žive Mađari) započeli s gospodarskim programima. Istina radi se o manjem području i manjim sredstvima, ali smo tamo uspjeli pokrenuti program i jako se nadam, da će mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine početi s provedbom započetih programa. Vaša vječna težnja (op. prekomurskih Mađara) je, da slično kao i u djetinjstvu, pri tjelovježbi u vrsti najmanji stoji zadnji, pa ste zbog brojnosti u odnosu na većinske Slovence uvijek bili zapostavljeni, a mislim da smo to zadnjih godina promijenili, donijeli smo odluke i sada moramo paziti da se to ostvari«. 
 
Radi pojašnjenja, Mađarima su svojedobno u Sloveniji bili obećani određeni odnosi, obećano im je 50.000 četvornih metara zemljišta za dolgoročan najam. Slovenska političarka Alenka Bratušek, ministrica infrastrukture, prometa i energetike, govori za Delo kako je sretna što nije udovoljeno mađarskim uvjetovanjima, jer su Mađari, prema njoj, tražili projekt Divača-Kopar i da ih je zanimalo slovensko more kao prozor u svijet. Bratušek je izjavila da Mađari kažu kako će u Luci Trst dobiti više od onoga što su tražili od Slovenija, pa im ona poručuje: »Dok sam ja ministrica, taj film ne će gledati. Ako je to razlog da ih ne će biti, neka ih ne bude«. Bratušek je ponovila da je Slovenija sposobna drugi kolisijek izgraditi sama i da to ne će biti na račun nižih mirovina ili plaća. Za razliku od Alenke Bratušek, bivši slovenski predsjednik Zbora Miro Cerar izražava žaljenje što nije došlo do dogovora između Budimpešte i Ljubljane. »Slovenija je jednokratno upropastila veliku mogućnost i stvorila štetu za buduće generacije«, u Bruxellesu je izjavio Cerar. »Budemo li se ovako ponašali sa strateškim partnerima, Sloveniji se ne piše dobro«, ocijenio je Cerar i dodao da je to »vrlo veliki poraz Slovenije«. Niti njegov nasljednik Marjan Šarec nema ništa protiv svoga mađarskoga kolege Orbána.
 

Pavao Blažević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Srijeda, 24/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 753 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević