Get Adobe Flash player
Srbijanski komentari i izraelska čestitka

Srbijanski komentari i izraelska čestitka

»Teško je prihvatiti, ali je Milošević udaljio Srbe od...

Romske laži Veljka Kajtazija

Romske laži Veljka Kajtazija

I romska komemoracija poziv je na istraživanje...

Trebaju nam dostojanstvene proslave

Trebaju nam dostojanstvene proslave

Domoljublje se živi svaki pojedini dan     Mislim da...

Popis hrvatskih branitelja junaka

Popis hrvatskih branitelja junaka

Koji su u samo 72 sata razbili zločinačku tvorevinu i natjerali teroriste...

IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

Većinu ulica rashrvatili i nazvali ih po Talijanima i...

 • Srbijanski komentari i izraelska čestitka

  Srbijanski komentari i izraelska čestitka

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:15
 • Romske laži Veljka Kajtazija

  Romske laži Veljka Kajtazija

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:09
 • Trebaju nam dostojanstvene proslave

  Trebaju nam dostojanstvene proslave

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:05
 • Popis hrvatskih branitelja junaka

  Popis hrvatskih branitelja junaka

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:01
 • IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

  IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

  subota, 03. kolovoza 2019. 09:43

Započeti pripremne radove za dovršenje dokumentacije i izgradnju HE Podsused ili HE Zaprešić

 
 
Projekt Sava i Zagreb na Savi je skupljao prašinu, a političari su bježali od Save kao što izbjegavaju ili krivo vode i projekte Gospodarenje otpadom i Zaštita voda, Klizišta, Razvoj željeznica i Luka, Plovidbu.
http://zagrebnasavi.hr/wp-content/uploads/2013/05/VHS-Zapre%C5%A1i%C4%87.jpg
Projekt SAVA proglašen je strateškim za Hrvatsku i Zagreb u Strategija energetskoga razvitka Republike Hrvatske 2009. Pao je u zaborav kao i kanal Dunav-Sava. Skuplja prašinu još od Vodoprivredne osnove Grada Zagreba 1982., da ne spominjemo skoro sto godina od prvih projekata i pokušaja uređenja korita Save, i obrane od poplava.
 
Zagreb i Bandić se probudio potpisan je ugovor za  projekt „Zagreb na Savi“ i gradnju HE Podsused kao prvu u nizu. Slovenci su pronašli novce i svoje hidroelektrane već gradili. Naš projekt nije se mogao realizirati bez pomoći države odnosno nove SDP Vlade RH koja za te projekte nije marila. Sada su došli stranci i vrlo rado bi uložili u hidroelektrane kada se hrvatski političari premišljaju desetljećima Već ranije sam poslao Ivi Sanaderu podloge projekta“ Zagreb na Savi“prilikom njegovoga posjeta SAD-u i razgovora s hrvatskom dijasporom i da im ponudi koncesiju za izgradnju hidroelektrana, SAVA i DRAVA za koje imamo pripremljene projekte koje su izradili najbolji projektanti i inženjeri Elektroprojekta iz Zagreba sa referencama za sve hidroelektrane u RH, Jugi, i Africi i Aziji. To je bio poziv Hrvatima da ulažu u Hrvatsku i da se vraćaju kući. Ali ništa od Sanadera i dijaspore.
 
Nismo bolje prošli niti sa Vladom SDP-a kojemu smo poslali podatke i slovenska iskustva i koji su to već sve izgradili. Šalju nam velike vode kada je to njima najpovoljnije i kopaju naša dno Save sada već za 3 m jer zaustavljaju nanos a povećavaju brzinu toka. Rezultat je pad nivoa podzemnih voda za 3 m, a to znači veće troškove crpljenja vode za piće. Ako mislite da je to nekoga briga u Zagrebu i Hrvatskoj grdno se varate, a radi se o šteti od stotine milijuna kuna. Na konferenciji u Esplanadi, 2018. kolega Vizjak projektant iz Slovenije, tvrde da su nam učinili uslugu produbili dno korita Save, kao da smo naivni Hrvati koji ne razumiju hidrauliku.
 
Studeni 2018. HAZU, Ministarstvo, Vlada RH, Jutarnji list, Hrvatske vode  HGK, Fond predstavljaju projekt uređenja rijeke Save kroz Zagreb pomoću 10 pragova i malih protočnih hidroelektrana što izaziva nevjericu nakon 35 godina projektiranja i čekanja.
Dva Britanca se pojave u Zagrebu sa 1,5 milijuna eura iz EU fonda za naš problem i novi koncept i projekt se rodi nakon 4 godine angažiranja raznih projektanata, inženjera po Zagrebu. HEP formira grupu od nekoliko zaposlenih da vode projekt. Istovremeno stotine zaposlenih u projektnim kućama koji su radili na projektu SAVA od 2003 do 2017 godina sa bezbroj opcija i CB analiza nisu angažirani. Sredstva EU fondova su na raspolaganju stranim projektantima, a naši projektanti bez posla i odlaze u inozemstvo, stoji građevinarstvo bez posla, stoji proizvodnja elektrostrojarske i hidromehaničke opreme i ljudi bez posla i bez plaće. Hrvatske vode u svojim planovima opstruira i ne spominju više hidroelektrane, i još gore grade nasip obrane od poplava koji nije na trasi nasipa akumulacije HE Podsused. HEP je nezainteresiran, velika investicija, malo MWh i gradi TE-TO na plin, trguje strujom uglavnom kupovanje i to skoro polovicu potrebne godišnje potrošnje RH za skupe novce.
 
Jedino je poplava Zagreba 1964. s ljudskim žrtvama i milijardskim štetama mogla pokrenuti uspavanu gradsku i državnu birokraciju i Direkciju za Savu za narudžbu projekta zaštite od poplava Zagreba i šireg područja uz pomoć međunarodnih stručnjaka. Između dvije varijante: odvodni kanal Odra i potapanje inundacije ili Vodne stube–hidroelektrane sa akumulacijama (poput slovenskoga koncepta); izabrana je varijanta prof. Srebrenovića sa odteretnim kanalom Odra i retencija Odransko polje i koja niti do danas, nakon 50 godina, nije završena. Sava plavi kuće u zaobalju oko Odre i od povratnih voda i od neodržavanja kanalske mreže višega reda od strane lokalnih na silu i brzinu privatiziranih Vodoprivreda. Gledajući danas i zavideći Slovencima na njihovom lancu hidroelektrana do granice s Hrvatskom, žalim što 1965. nije usvojena varijanta zaštite Zagreba sa lancem vodnih stuba hidroelektrana autora prof. Svetličića s Građevinskoga fakulteta u Zagreb i koncept koji su Slovenci prihvatili i izgradili.
 
Konačno, što predlažem? Vrlo jednostavno – ODMAH započeti pripremne radove za dovršenju dokumentacije i izgradnju HE PODSUSED ili HE ZAPREŠIĆ i ZAUSTAVITI HRVATSKE VODE KOJE GRADE NASIP OBRANE OD POPLAVA, KOJI NIJE USKLAĐEN SA TRASOM NASIPA AKUMULACIJE HIDROELEKTRANE.
Glede povlačenja sredstava iz EU fondova koji se strogo drže direktiva, primjerice Direktiva za obranu od poplava trebali bi riješiti nadležni ministri jer EU birokrati daju sredstva samo za zaštitne nasipe, ne i za nasipe akumulacija kao dijela višenamjenske hidroelektrane koja proizvodi el. energiju. Ako je to istina onda smo u problemu u cijeloj državi i mogu nam izvisiti dvije milijarde eura iz EU fondova. Zato o hidroelektranama šute i u Hrvatskim vodama koje su sada navalile na Pročistače iako ne znaju što će s zagrebačkih 500 tisuća tona mulja u Resniku, a kamo li u RH!? Pustimo projektante da naprave dokumentaciju za sufinanciranje i pustimo urbaniste da se konačno odluče kuda će i što će sa zaobaljem i Savom, usklađeno s hidrotehničkim rješenjem. I primimo se posla, a politika – samo politička podrška i prijava u EU fondove jer se radi o međunarodnom projektu i zaštiti vodonosnika za vodoopskrbu, odvodnju,obranu od poplava i sve redom.
 
GRAD NA RIJECI, OBRANA OD POPLAVA i OBNOVU ZAGAĐENOGA VODONOSNIKA ZA NAŠU DJECU I UNUKE I PRAUNUKE JE PRIORITET I NA SAVI I DRAVI I U DALMACIJI. I još jedno, dok obavljamo ovaj posao neka nam  profesionalni ZELENI pomognu, a ne odmognu. Neka počnu raditi za hrvatske interese jer ih za to masno plaćaju a ne da zaustavljaju projekte koji znače radna mjesta i zapošljavanje mladih koji nepovratno odlaze iz Hrvatske. Pa zar to žele, a mi inženjeri, projektanti ćemo odraditi posao kao i do sada optimalno štiteći i čovjeka i prirodu. Spašavamo ljude i vodu o kojoj se malo govori, jer se malo zna. Hrvati su kroz pola stoljeća pokazali da znaju sami napraviti najbolje brodove, mostove, autoceste, za željeznicu više nisam siguran, ali na pragu su nam i najnovije tehnologije koje trebamo prvi usvajati a ne čekati zadnji u redu kao što nam sada nude za komunalni otpad.
 
Zato budimo domoljubi, mućnimo glavom, obratimo se iseljeništvu, skupimo novce. Na raznim računima, štednje i deviznih rezervi imamo 200 milijardi kuna i po tome nismo prezadužena zemlja. Poput Mađarske otkupljujmo nazad naše i otvarajmo nova radna mjesta.
Već više godina postoji knjiga projekata HDGI - prijedlog inženjera iz Opatije sa simpozija 2009. – 143 projekta od 33 milijarde eura – dio je Vlada već uvrstila u svoj program. To je samo dio projekata koji ovu zemlju mogu trgnuti iz učmalosti i depresije i pokrenuti novi razvitak. Naša oprema i građevinarstvo, hidroelektrane, male hidroelektrane, vjetroelektrane koje izrađuju prekobrojna brodogradilišta, solarne i fotonaponske uređaje, kod nas proizvedene, na sve kuće u Dalmaciji i na kontinentu, i naš plin za grijanje. Za našu biomasu i naš otpad za proizvodnju energije, željeznice i plovne putove postoje projekti koji čekaju domaće izvođače. Ako znamo napraviti najbolje brodove i najbolje autoceste, ne trebaju nam njihovi krediti iz naše štednje. Mali industrijski pogoni, primjerice proizvodnja komunalne opreme u područjima posebne državne skrbi i otocima. Već godinama uvozimo krpice i igračke i namještaj iz Kine, a izvozimo hrastove trupce! Uvozimo svinjsko meso za 400 milijuna eura godišnje, a za toliko bi mogli i trebali izvoziti. Irska uzgaja šest milijuna goveda i pet milijuna svinja godišnje, a Hrvatska sa tri puta boljom zemljom, najmanje navodnjavanom u Europi, deset puta manje uz isti broj stanovnika i sličnom poviješću. Sve to zbog političkih grabežljivaca i moćnog uvoznog lobija i nesposobnosti odgovornih.
 
Sada imamo nove političare, malo se ne snalaze ali su mladi ljudi, domoljubi i znalci i znanstvenici. Pozivam kolege, inženjere, projektante, znanstvenike u zemlji i inozemstvu - stvorimo klastere za pojedina područja i akcijske grupe za operativno pomaganje u vođenju projekata koje smo radili cijeli život i ne kradimo mladima budućnost i zaustavimo njihovo iseljavanje jer će tako i nas stare s ovoga svijeta iseliti brže nego smo planirali.
 

Stjepan Nikolić, dipl. ing., Zagreb

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će biti novi hrvatski nogometni prvak?

Srijeda, 21/08/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1243 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević