Get Adobe Flash player
Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Nije Putin slučajno vratio Boga u ustav. Ne, ne. Bila je to priprema za...

Tko treba vladati Hrvatskom?

Tko treba vladati Hrvatskom?

Ova vremena zaslužuju katolički odgovor     Kroz...

Boji se savjeta za gospodarstvo

Boji se savjeta za gospodarstvo

Plenkovićeva demagogija o reprezentativnoj...

Nikakve koristi od gradonačelnikova

Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

Mnogi su se rodili u Petrovoj bolnici iz koje sad bježe rodilje i porađaju...

Je li sada jasno tko je Plenković?

Je li sada jasno tko je Plenković?

Nije on kriv za potres i zarazu, ali je kriv za mnoge druge...

 • Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  četvrtak, 02. travnja 2020. 15:00
 • Tko treba vladati Hrvatskom?

  Tko treba vladati Hrvatskom?

  ponedjeljak, 30. ožujka 2020. 21:29
 • Boji se savjeta za gospodarstvo

  Boji se savjeta za gospodarstvo

  četvrtak, 02. travnja 2020. 14:54
 • Nikakve koristi od gradonačelnikova

  Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:36
 • Je li sada jasno tko je Plenković?

  Je li sada jasno tko je Plenković?

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:31

Svečano misno slavlje održano je u katedrali sv. Lovre koje je predvodio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić

 
 
Veličina, važnost i ljepota jednoga grada leži u njegovim ljudima, a jedan od njih bio je ban i biskup Petar Berislavić. Na inicijativu  i organizaciju udruge VELUR iz Trogira te župe sv. Jakova apostola iz Trogira, uz suorganizaciju OŠ „Petar Berislavić“ i Matice Hrvatske – ogranak Trogir, 16. svibnja održan je vjersko – znanstveno – kulturni program povodom 500. obljetnice ustoličenja bana i biskupa Petra Berislavića – trogirskog i hrvatskog velikana, koji je položio život na oltar Domovine. Svečano misno slavlje održano je u katedrali sv. Lovre koje je predvodio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić uz koncelebraciju župnika slavljeničke župe prof. fra Nediljka Jerkana, trogirskog dekana don Pavla Piplice i fra Ferde Jukića uz pratnju mladog župnog zbora župe sv. Jakova kojim ravna profesorica Ivana Milin. Na misnom slavlju nazočili su sudionici, uzvanici, mediji, učenici i učitelji škole koja slavi svoj dan i vjerni puk. Program je nastavljen u Gradskoj loži predavanjem fra Gabrijela Hrvatina Jurišića o životu bana biskupa Berislavića.
http://www.portal-trogir.com/tolteam/upload/FCKupload/image/tabs/trogir_ban_berislavic.jpg
Biskup Petar Berislavić rođen je 1475. u Trogiru, a poginuo je 1520. godine u borbama protiv Turaka. Loža i spomenik Petra Berislavića u neposrednoj je blizini Muzeja grada Trogira. Nosi gotička stilska obilježja te je, do danas, imala djelomično sačuvana prozorska stakla sastavljena od okruglih komadića povezanih olovom. U njoj se rodio hrvatski ban i biskup Petar Berislavić, glasoviti borac protiv Turaka. Kraljev kancelar i vesprimski biskup, Trogiranin Petar Berislavić postaje banom god. 1513., te odmah odlučno ide braniti domovinu. Nakon što je od svog velikog prijatelja pape Lava X. primio novčanu pomoć od 50 000 dukata, ban se vraća u Hrvatsku da organizira hrvatske ratnike za boj. Kako su u to vrijeme nakon kratkog zatišja Turci započeli s novim valom navala prodirući još dublje u ranjenu Hrvatsku, ban je morao na brzinu skupiti vojsku, te krenuti u akciju.
 
Na Veliku Gospu 15. kolovoza godine 1513. Petar Berislavić izvodi vojne manevre, a Turci kopaju rovove kod Blinje misleći da je banova vojska velika. Međutim nakon što je turska ophodnja otkrila da je kršćanska vojska brojčano mnogo slabija od njihove, oni kreću u navalu. Dana 16. kolovoza odigrala se velika bitka koja je završila velikom pobjedom hrvatskih vojnika kod Dubice na Uni. Turci su doživjeli strašan poraz, mnogo ih je poginulo u boju, a mnogi su se pri bijegu utopili u Savi i Uni. Pretpostavlja se, da je tada izgubilo živote oko 4 000  do 7 000 turskih vojnika. Među poginulima bilo je i četvero turskih vojvoda, dok je peti bio zarobljen te je zajedno s ostalim zarobljenicima poslan kao dar kralju Vladislavu.
 
Sjajne vijesti o velikoj hrvatskoj pobjedi brzo su se pročule po svim kršćanskim zemljama. O hrabrom junaku i slavnom ratniku banu Petru Berislaviću mnogo se je pričalo, a na Božić mu je papa Lav X. osobno darovao blagoslovljeni mač i klobuk. Uz duhovnu i moralnu potporu napaćenom hrvatskom narodu, papa Lav X. (Giovanni Medici) je jedini koji je obilno pomagao u novcu, hrani, oružju i drugim materijalnim dobrima. Također je pisao poslanice svim vladarima tadašnje kršćanske Europe moleći ih da pomognu iscrpljenoj Hrvatskoj i njezinom banu.
 
Ban Berislavić uspješno je ratovao protiv Turaka sedam godina. Jednu od najvećih pobjeda ostvario je god. 1518. kad je razbio Turke kod grada Jajce kojem je donio opskrbu. Troškove za bansku vojsku podmirivao je uz pomoć hrvatskog sabora, pape Lava X., a često puta je i sam prodavao i zalagao svoje posjede i imovinu.
 
U planini Plješevici, negdje između Korenice i Bihaća na Uni, ban je sa svojih 300 ratnika razbio i natjerao 800 turskih vojnika u bijeg. Prigodom potjere ban je zaostao zajedno sa svojom dvojicom mladih pomoćnika zbog nezgode s konjem. Baš kad su riješili problem s konjem, na njih je iznenada navalilo oko 60 Turaka. Ban Petar Berislavić rekao je svojim pomoćnicima da bježe, te je sredivši nekoliko Turaka s mačem u ruci junački poginuo. Bilo je to 20. svibnja 1520. a opća žalost za banom kojeg su Hrvati voljeli kao oca zavladala je u Hrvatskoj, te širom Europe. Nekoliko sati nakon banove pogibije, papa Lav X. imenovao je hrabrog Petra Berislavića kardinalom, ne znajući da je on mrtav. Njegova odrubljena glava prebačena je u grobnicu u mađarski grad Vesprim. Berislavić je bio prijatelj i zaštitnik mnogih hrvatskih humanista. S Markom Marulićem bio je vezan ne samo intimnim i iskrenim prijateljstvom nego i srodnošću pogleda. Njegova poruka konzistoriju kardinala, u vezi s bijednom pomoći, odaje onaj isti buntovno kritički duh koji progovara s Marulićevih stranica, dok je ideal Juditina domoljublja u Berislavićevu životnom djelu gotovo utjelovljen.
 
I dok su humanisti i diplomati svojim poslanicama i diplomatskim aktivnostima tražili pomoć, a pjesnici kao Marulić razbuđivali domoljublje svojim stihovima i molitvama, dotle je ban Berislavić kao rođeni ratnik mačem branio domovinu. Za svoje brojne zasluge opjevan je već za života.
 

Nives Matijević

Anketa

Čega se više bojite?

Ponedjeljak, 06/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1394 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević