Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Masovna ubojstava zarobljenika 29. rujna 1943. godine

 
 
U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Jalševec održana je u nedjelju, 30. rujna 2018. godine u župi Svibovec komemoracija i misa zadušnica za  žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika.
http://biskupija-varazdinska.hr/userdocsimages/images/stories/2011/Dogadjaji/Dravska_suma_komemoracija1.jpg?width=800&height=600&mode=max
Spomen na žrtve započeo je hrvatskom himnom koju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima župe Svibovec otpjevao zbor župe pod vodstvom voditelja zbora Antuna Pokosa, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac su prvo položili  članovi obitelji stradalih branitelja, a u ime Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića vijenac je položio zamjenik gradonačelnice dr. Ivica Čičak. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda vijenac je položila i svijeće zapalila Kristina Vešligaj, a potom su vijence položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Varaždinske Toplice, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i Čakovca, članovi braniteljske Udruge Jalševec i Mijo Modrić iz Belice, kao i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva te udruge Macelj. U ime organizatora svima je nadolasku i očuvanju uspomene na hrvatske žrtve i stradanja zahvalio Franjo Talan, predsjednik Društva te izrazio nadu da će se u doglednoj budućnosti sve žrtve dostojno i sa sprovodom pokopati, a nakon toga pročitano je pismo pristiglo iz ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
 
S početkom u 11 sati misu zadušnicu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike i civile  stradale u ratovima XX. stoljeća i progonima totalitarnih režima i vlasti, predvodio je vlč. Juraj Kopjar, župnik župe Sveta Tri Kralja Svibovec, a nakon mise položeni su vijenci kod spomenika za vrijeme komunizma prešućivanim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća među kojima je bio i svibovečki župnik vlč. Josip Lesjak, odveden od partizana 17. travnja 1945. godine, te preko sedamdeset župljana poginulih i stradalih pod raznim okolnostima. U ime obitelji prešućivanih žrtava vijenac je položio Stjepan Gluhak, kojem je poratna komunistička vlast u Varaždinu zatvorila oca gdje mu se izgubio svaki trag te se pretpostavlja da je ubijen  na jednom od brojnih stratišta u okolici. Spomen na stradale završio je molitvom koju je predvodio  vlč. Juraj Kopjar, a zbor župe potom je otpjevao  pjesmu o. Petra Perice, Rajska Djevo kraljice Hrvata, koji je po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik 1944. ubijen na otočiću Daksa.
 
U sklopu sjećanja na prve žrtve masovnih ubojstava na području Varaždinske biskupije, stradalih nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica pred 75 godina vijenci su položeni i na grobu žrtava u Kalničkoj Kapeli gdje je molitvu predvodio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubešćice, a tu su vijence položili i svijeće zapalili, Kristina Vešligaj, u ime ministra Tome Medveda, izaslanstvo Općine Ljubešćica na čelu s načelnikom Nenadom Horvatićem, Đuro Knezičić i Franjo Talan  u ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva, te Ivo Ivanović i Ivan Pavlović  iz Društva za obilježavanje grobišta.  Za sve žrtve kojima su grobovi rasuti diljem gore Kalnika vijenci su se položili i kod spomen križa u šumi u Leskovcu koji je 28. rujna 2003. godine blagoslovio mons. Marko Culej prvi biskup Varaždinske biskupije. Žrtve grobišta u šumi ponad Leskovca ekshumirane su od strane Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske  za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja u razdoblju od 11. do 17. studenoga 2014. godine, a posmrtni ostaci 72 pronađena tijela s tog grobišta potom su otpremljena u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.
 
Za sve goste i uzvanike članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec priredili su u prostorijama kluba domjenak, a potom se razgovaralo i o mogućnosti predstavljanja Zbornika Sedmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa i u Svibovcu. U prostorijama kluba rad Udruge branitelja predstavio je predsjednik Anđelko Horvat koji je istaknuo da je iz župe Sveta Tri kralja Svibovec, koja ima oko 2500 stanovnika, braneći Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu poginulo 11 pripadnika. Predsjedniku hrvatskih branitelja s područja župe uručen je primjerak Zbornika s Kongresa koji je završnu sjednicu održao u Svibovcu, 2. listopada 2016. godine, a isti je održan pod pokroviteljstvom biskupa Josipa Mrzljaka i bio posvećen kako žrtvama DRugog svjetskog rata i poraća tako i braniteljima stradalim u Domovinskom ratu.  
Zabilježio, u nedjelju, 30. rujna 2018. godine, nakon održane komemoracije Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta osnovanog 20. rujna 2000. godine u Varaždinu
 

Franjo Talan

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Utorak, 26/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1659 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević