Get Adobe Flash player
Sad' ili nikada!

Sad' ili nikada!

Istina će izroniti 22. prosinca i nitko je ne će više moći...

Dostojanstvo prodano na rate

Dostojanstvo prodano na rate

Škola za život bi morala omogućiti ući u svijet rada sa što...

Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

Horizontalni pristup povećanju plaća je neka vrsta nakaradne komunističke...

Boris Miletić protiv vjernika

Boris Miletić protiv vjernika

Umjesto Adventa ili Došašća podmetnuo je "Prosinac u...

Kabinet voštanih figura

Kabinet voštanih figura

U poslijekomunističkim društvima mladi i obrazovani odlaze, elite...

 • Sad' ili nikada!

  Sad' ili nikada!

  utorak, 03. prosinca 2019. 19:11
 • Dostojanstvo prodano na rate

  Dostojanstvo prodano na rate

  četvrtak, 05. prosinca 2019. 13:24
 • Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

  Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

  utorak, 03. prosinca 2019. 18:58
 • Boris Miletić protiv vjernika

  Boris Miletić protiv vjernika

  srijeda, 04. prosinca 2019. 07:02
 • Kabinet voštanih figura

  Kabinet voštanih figura

  četvrtak, 05. prosinca 2019. 13:17

BIA, Spasić, Vučić i ostala srbobratija optužila i Luku Modrića

 
 
Da se nešto događa u Srbiji ovdašnja medija je otkrila tek kad su srbijanski tabloidi (prvi Blic, a zatim i ostali) u svoje žitko blato uvaljali Luku Modrića - kao navodnog platišu srbijanskog špijuna koji je „radio“ u korist Hrvatske. U srijedu 4. prosinca 2019. u isto blato duboko je zagazila, s istom temom, i Politika („najutjecajniji dnevnik na Balkanu“- piše Drago Pilsel, novi njezin kolumnist, „sin ustašâ“(!), kako se predstavio) s tekstom pod naslovom „Hrvatski špijuni vrbuju novcem ili ucjenama“. Naslov je izvučen iz razgovora s ostarjelim udbaškim ološem Božom Spasićem koji je za SFRJ bio zadužen za hrvatsku emigraciju (i albansku donekle). Lajavi ološ (glasnogovornik zaostale a utjecajne paruudbaške strukture na prostoru bivše SFRJ?) s takvom lakoćom govori o ubojstvima Hrvata („ustaša“) da normalan čovjek to jedva sluša pri čemu je gnušanje neizbježno. Ne bih ga spominjao da ovaj organizator ubojstava Hrvata u svoja pogana usta nije uzeo i ime Luke Modrića, pa „možda je ovo, možda je ovako“ (financirao špijunažu) - lupeta olinjali udbaš od kojega se povraća i mnogim Srbijancima. Kroz usta ostalih sugovornika Politika se oprezno i za domaću uporabu čudi i ograđuje od „javnog objavljivanja informacije o otkrivanju obavještajnog rada na teritoriji naše zemlje“, smatrajući to, najmanje, neuobičajenim. Skoro da Politika nastoji (Boža je tek „privaga“) polizati ono što je tamošnja tabloidna politika za…la.
https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/full_article_image/public/a/t/2019/12/01/1_0.jpg
Nu to je nevažno. Bitno je kako Srbiju tresu političke i kriminalne afere, sve oko devet stupnjeva po političkom Richteru. A uvijek, to je jedan od najvažnijih aksioma (zapovijedi) srbijanske politike, za Vučićeve sedmogodišnje vladavine posebno i ponovno, vade tog asa iz rukava. Ako ne znaju što bi, zaglibili su negdje u vanjskoj i unutarnjoj politici sa čim god, skoro, bilo u vezi - potegnu Hrvate, najčešće „ustaše“, a može eto i Hrvate špijune. Koga pritom, ako ne, vjerojatno, i trenutačno najpopularnijeg u svijetu - Luku  Modrića. Računaju, čiče Šumadinci i Moravci odmah će pomisliti; ako je Luka takav, kakvi li su onda oni „obični“?
 
Sličnih samo nedavnih primjera, s istom/sličnom namjerom, mogao bih navesti na desetine. Kad smo kod špijunaža ovdašnjoj javnosti je promaklo kako je u aferi „najlonske kese“ u kojoj ruski obavještajac i srbijanski ruski špijun razmjenjuju „kese“: Rus ovome daje „kesu“ novaca (oko 350.000 eura?) a ovaj njemu „kesu“ valjda dokumenata. E taj srbijanski umirovljeni oficir, „potpukovnik Z.K.“ kako ga navodi BIA (srbijanska obavještajna agencija) tvrdilo se u srbijanskim medijima, ujedno je, ili je bio, i hrvatski špijun. Iz toga su se, u prve dane te afere u Srbiji izvodili zaključci o (dugotrajnoj) bliskoj suradnji ruskih i hrvatskih obavještajnih službi - toliko je nekim krugovima u Srbiji vode došlo do grla. Bilo je tu još zanimljivosti, jedna od njih  kako se s njom medijski pokrivala „afera Krušik“, šverc oružja, uključen otac srbijanskog ministra unutarnjih poslova, neposredno prije nje Vučić završio u bolnici. Dan prije Vučićeva posjeta Putinu jedna ruska televizija, novinar Primakov, član Putinove stranke i unuk poznatog sovjetskog diplomata Jevgenija Primakova u društvu Putinova prevoditelja sa srpskog tvrdili su to isto. Na dan Vučićeva boravka u Sočiju kod Putina srbijanski tabloid Alo plasirao je vijest kako je taj isti Primakov, prije nekoliko mjeseci, a prije intervjua koji je htio obaviti s Aleksandrom Vučićem, predlagao mu formiranje tehničke vlade (zahtjev srbijanske oporbe), ali Vučić ga je navodno - potjerao.
 
Višekatna srbijanska aferaška torta
 
Usput i u ovoj „aferi“ s Lukom u ulozi „donatora“ srbijanskih špijuna, na srbijanskoj strani je također umirovljenik - umirovljeni oficir policije Dražen Letić. Iz ovoga ponajprije možemo zaključiti kako umirovljeni oficiri srbijanske vojske i policije imaju male mirovine pa ih povećavaju i špijunažom, s jedne strane, a s druge dosta neuvjerljivo zvuči kako strane službe po Srbiji za špijunažu angažiraju umirovljenike koji sigurno više nisu u doticaju s najzanimljivijim podatcima. Afera u kojoj je glavni lik umirovljeni policajac Dražen Letić, a na hrvatskoj strani Nikola Kajkić, istražitelj ratnih zločina, inače je davno skuhani pa sad podgrijani „srpski pasulj“. Nikolu Kajkića su već uhićivali na granici, maltretirali pa pustili. Sad su se s podgrijancem samo „hranile“ tabloidne srbijanske aždaje, a i pokrivale ostale srbijanske afere. Ruska špijunaža, Krušik, šverc oružjem, lažni doktorat ministra financija Siniše Malog, lažna i diploma i doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića, „d.o.o.“, privatni, Univerzitet Megatrend koji je proizveo na desetke tisuće diploma i ponešto doktorata, otkriće najveće plantaže marihuane u Europi (poljoprivredno dobro „Jovanjica“ u Staroj Pazovi, navodno zbog sukoba klanova u SNS-u Vučić-Stefanović, inače bi „trava“ još rasla.) itd.
 
Zadnjih dana srbijanske tabloidne televizije i novine zastiru sve „pokušajima“ „atentata“ na Vučića. Hoće ga, uglavnom, novinari i novine. Jedan bi da ga s mobitelom, NIN bi ga slikom na naslovnoj stranici s puškom, eksponatom na izložbi oružja po kojoj je Vučić šetao i razgledao ju, pa je tada i nastala, već objavljivana fotografija. NIN je čak izašao i cenzuriran, s bjelinom na naslovnici. Dnevni list Danas bi ga karikaturom poznatog karikaturista Predraga Koraksića (Koraks), a ima toga još na mreži. Vučićevi propagandisti uglavnom mlate novinare s asocijacijama na ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Pritom, naravno, šute kako se, prema njegovoj izjavi, na vijest o Đinđićevu ubojstvu Vučić bio napio - od sreće. Ovo navodimo tek kao ilustraciju kako se po srbijanskoj medijskoj sceni mlati spinovima.
 
Svugdje pođi, al' Hrvate uvijek ocrni
 
Spominjani aksiom, i aktualne srbijanske politike (zapovijed, jedna od prvih) kako su Hrvati („ustaše“) uvijek i za sve krivi, trenutačno se provodi i pomoću višemjesečne izložbe koja putuje po Americi, a o čemu, nego li o „ustašama“ pod naslovom „Anatomija zaborava“. Krenula je „iz glavnog hodnika Donjeg doma američkog Kongresa“, zatim će na Istočnu obalu, pa u Središnju Ameriku, na Zapadnu obalu.  Putuju svijetom i neke druge slične/iste izložbe, Kusturica snima film… pa se ne moramo brinuti kako će srbijanski vječni antihrvatski spin prestati. Naći će već nešto. Kad sam već kod Politike ona je dobila jako pojačanje odavde, ustvari iz Argentine, novog kolumnista Dragu Pilsela. U najavi ga predstavlja (možda) kao i svog budućeg najobrazovanijeg kolumnista. Diplomirao strojarstvo, novinarstvo i teologiju. Studij započeo 1986., bit će davne, u Buenos Airesu, gdje mu je profesor bio i papa Franjo, a magistrirao u Osijeku. Nedavno je upisao doktorski studij na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu. Dodajem, bio je i savjetnik Ive Josipovića. Već je mu je izašla i prva kolumna (srijeda 4. XII.), al' ne ćemo o njenom sadržaju, barem ne zasad. O „Ja sinu ustaša“, kako sam sebe predstavlja možda kasnije. Nego kako to da se i on baš u vrijeme ovih silnih aferaških i špijunskih gužvi po Srbiji „obreo“ u Politici? Ma nema veze, možda tek samo još jedan teolog pored, recimo Viktora Novaka i Jure (Đure) Vilovića na službi, ili u službi, Beograda.
 

Mato Dretvić Filakov

Vidjeh čovjeka poput jablana
 


  Do danas mislio sam
  Da samuraji više ne postoje
  Da više nema tko kleknuti
  I oštricom začepit’ otvor u trbuhu
  Da čast nema gdje iscuriti
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnsAnyAQP9XsaUHBRbVuLwoCvuixkSwudzNyr6bkRBJqAlQ-kaGA&s
  Mislio sam da je prošlo doba
  U kojem junacima dana riječ
  Od zlatnika značila je više.
  Al’ ja sam danas tek razuvjereni čovjek
  Lica nešto sasušena od suza
  I zimskog vjetra
  
  Jer danas vidjeh čovjeka
  Poput jablana visokog, smirenog
  Tek mu pogled zrakom
  Vodio je bitku s pogledima Juda
  I jadom okrvavljenih škuda
  
  Jer on je bio Čovjek
  Bio je General
  Prijatelj
  Naš junak
  Naš posljednji samuraj
 

Pere Eranović, Split, 29. 11. 2017.

Oni koji idu u Jasenovac, Srb i Brezovicu nisu bili na dočeku srebrenih iz Rusije, niti su išli na Bleiburg, Vukovar i Škabrnju

 
 
Za predsjednika države bi se morala boriti, valjda iznadprosječno inteligentna, danas fakultetski obrazovana osoba. I što bi trebalo biti nepotrebno naglašavati, to bi morala biti ozbiljna osoba racionalne svijesti. Ali za Hrvatsku, to prirodno pravilo ne važi. Jer na hrvatskoj političkoj sceni od 2000. je sve iracionalno. Kao ovlasti predsjednika države. Ne znam, kakve ovlasti ima predsjednik Izraela? Ali svaki predsjednik Izraela, svake godine u travnju šalje svog veleposlanika u Hrvatskoj na komemoraciju u Jasenovac. Svaki izraelski predsjednik od Ben Guriona 1948. kaže kako je Izrael zemlja židovskog naroda koju mu je Jahve dao po proroku Jeremiji: „Živoga mi Jahve koji sinove Izraela izvede iz zemlje sjeverne i iz svih zemalja kamo ih bijaše prognao, vratit ću ih u zemlju njihovu koju dadoh ocima njihovim“ (Jeremija 16, 14). I za svakog predsjednika Izraela, Menora (židovski svijećnjak) je svetinja.
https://croatiareviews.com/media/reviews/photos/original/f7/0f/ce/367-lake-prokljan-46-1435247194.jpg
Nasuprot tomu, franjevački samostan Visovac, danas u Klovićevim dvorima u Zagrebu izlaže svoje blago staro više od 500 godina… knjige i nakit. Blago koje su franjevci, bježeći od Turaka uspjeli ponijeti sa sobom i sačuvati. A tko je od ovih „malo jačih“ predsjedničkih kandidata za predsjednika Hrvatske pravi duhovni i politički slijednik franjevačkog blaga iz samostana Visovac? Prije bi se moglo postaviti pitanje, tko od njih nije slijednik onih koji su te franjevce, iz Bosne prognali na Visovac? Pogotovo predsjednički kandidat Zoran Milanović. Kad o HDZ-u govori, to što govori. Kada govori da je nenormalno što stranka HDZ svojata državu. A što je istina! Jer Hrvatsku (državu) je stvorio HDZ! - preko referenduma. I HDZ je dočekao srebrene sa SP-a u Rusiji 2018. Ali je država, preko Kopernika (Ivo Sanader) i Andreja Plenkovića HDZ-u ukradena. Kao što se preko Hercegovca Milana Bandića, glavnog partnera SPC-a (Srpska pravoslavna crkva) u Hrvatskoj vodi specijalni rat protiv Hrvata iz BiH, a SPC u Hrvatskoj ima veću političku moć od Milorada Pupovca, tako se preko te dvojice vodi taj isti rat protiv HDZ-a, odnosno Hrvatske. Koja je dočekala srebrene sa SP-a u Rusiji. A u tom dočeku, vjerojatno je bilo malo onih koji danas prosvjeduju protiv HDZ-a.
 
Što je politika Zorana Milanovića… „Mi ili oni“ i „Krš i lom“ (Zoran Milanović prije zadnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj rekao da ako pobijedi HDZ, da slijedi krš i lom). Tako SDP (Zoran Milanović), uz pomoć sindikata i medija upravlja državom, i kada je HDZ na vlasti. Ustvari, poslije 2000. HDZ dođe  na vlast, da bi oni mogli reći kako je u Hrvatskoj HDZ na vlasti 30 godina. Da bi se hrvatskoj državotvornoj stranci mogla imputirati pljačka, korupcija i ostalo. Kao što danas muslimani (SDA) negoduju što predsjednica KGK brani Slobodana Praljka. O čemu ćemo još koju riječ na kraju.
 
Tako oni koji su bili protiv samostalnosti Hrvatske na onom predratnom referendumu i koji  nisu bili na dočeku hrvatske nogometne reprezentacije sa SP-a u Rusiji, na mig Zorana Milanovića dolaze na trg bana Jelačića. A ima ih toliko da uvijek mogu lako napuniti taj trg, kada hoće. To su oni, uglavnom sa državnog proračuna i iz upravljačkih struktura. Pa mogu lako konstruirati zadanu percepciju. Ovako, na Prisavlje u studio HRT-a, u udarnom terminu središnjeg Dnevnika dolazi „uvaženi stručnjak za korupciju“ i kaže: Znamo da je posljednjih 30 godina  u Hrvatskoj HDZ na vlasti. A korupcija je glavni problem. Korupcija kvari mlade u Hrvatskoj. Pa prosvjedni radnici i liječnici moraju prosvjedovati. Radi svojih prava i dostojanstva itd.“ Tako uvijek slušamo pokvarenu magnetofonsku ploču o tridesetogodišnjoj vladavini HDZ-a i o njegovoj korupciji.  
 
Ekstrem ove iracionalnosti je priča o zaustavljanju podjela u Hrvatskoj. Onaj koji ide na komemoraciju u Jasenovac, u Srb i u Brezovicu; sigurno nije bio na dočeku srebrenih iz Rusije, na komemoraciji na Bleiburgu, Vukovaru i Škabrnji. A može li se u Hrvatskoj, i na najnižoj razini korumpirati bez slavljenja srpskog pravoslavnog Božića u domu HND-a, Jasenovca, Srba i Brezovice? Iako ne budeš tamo.
 
Sad se vratimo na predsjedničke ovlasti. Pa TITO je imao sve moguće predsjedničke ovlasti. A koja je razlika između TITE i „fikusa“ Josipovića? TITO je 1945. ubijao ustaške guje, a Josipović u KNESET-u kaže, kao Nenad Stazić da nije dobro obavio posao. Da ustaških guja još puno ima. Prema tomu, bez obzira na ovlasti, predsjednik Hrvatske na nekom sastanku bi mogao (morao) reći da treba zaustaviti igrani film Jasenovac. Umjesto toga, kad predsjednik „fikus“ priča o ustaškim gujama, on forsira taj film. Da bi se ukinule podjele u Hrvatskoj, moralo bi se ukinuti komemoraciju u Jasenovcu, ili narod. Narod koji se veseli uspjehu hrvatskih športaša i koji ide na komemoraciju na Bleiburg i Vukovar.
 
U kontekstu svega toga, u kontekstu negodovanja muslimana iz BiH, zbog Predsjedničina branjenja Slobodana Praljka, hrvatski bi predsjednik morao zamoliti Šefika Džaferovića i Carmela Agiusa koji je osudio Slobodana Praljka da dođu Zagreb, u Klovićeve dvore vidjeti ono blago iz franjevačkog samostana Visovac. Da oni vide da je ono hrvatsko katoličko blago iz Bosne kojom danas vlada Šefik Džaferović. Slijednik onih koji su te franjevce prognali iz Bosne. Da im kažu da je i Slobodan Praljak bio Bošnjak-Bosanac katolik. A ne Turčin poturica od kojih su iz Bosne oni franjevci pobjegli na Visovac.
 

Jure Vukić, Tribanj

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Ponedjeljak, 09/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1473 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević